Ομίχλη ακτινοβολίας


Η ομίχλη είναι νέφος που ακουμπά στο έδαφος και περιορίζει την ορατότητα κάτω από τα 1.000 μέτρα. Ανάλογα με τον τρόπο σχηματισμού τους, οι ομίχλες διακρίνονται σε ομίχλες ακτινοβολίας, ομίχλες μεταφοράς, ομίχλες πλαγιάς ή ανολίσθησης και σε ομίχλες εξάτμισης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, με συνθήκες αίθριου ουρανού και ασθενών επιφανειακών ανέμων το έδαφος ψύχεται, ακτινοβολώντας θερμότητα προς το διάστημα. Ένα πολύ λεπτό αέρα που ακουμπά στο έδαφος ψύχεται με αγωγιμότητα, ενώ ο αέρας που βρίσκεται λίγο πιο πάνω ψύχεται με ακτινοβολία. Αναταρακτικές κινήσεις μεταφέρουν την ψύξη σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη. Η ψύξη του αέρα που γίνεται με τον τρόπο που προαναφέρθηκε οδηγεί στη συμπύκνωση των υδρατμών του, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ομίχλης που ονομάζεται ομίχλη ακτινοβολίας ή ομίχλη εδάφους. 

Για το σχηματισμό ομιχλών ακτινοβολίας η ταχύτητα του ανέμου σε ύψος 1 με 2 μέτρων πάνω από το έδαφος είναι περισσότερο σημαντική από την ταχύτητα του ανέμου σε ύψος π.χ. 10 μέτρων. Με ταχύτητες ανέμου 1 με 3 κόμβων κοντά στο έδαφος σχηματίζεται ομίχλη ακτινοβολίας ακόμα και αν λίγα μέτρα ψηλότερα ο άνεμος είναι πολύ πιο ισχυρός. Στις ομίχλες ακτινοβολίας παρατηρείται αναστροφή της θερμοκρασίας και η βάση της αναστροφής βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την κορυφή της ομίχλης (βλέπε σχήμα).

Οι ομίχλες ακτινοβολίας σχηματίζονται, συνήθως, με αντικυκλωνικά συστήματα (υψηλές πιέσεις) σε κοιλάδες, ελώδεις περιοχές ή βιομηχανικές περιοχές λόγω ύπαρξης πολλών πυρήνων συμπύκνωσης. Είναι περισσότερο συχνές το φθινόπωρο, που υπάρχει περίσσεια υγρασίας, και το χειμώνα, που είναι μεγάλη η περίοδος ακτινοβολίας λόγω της μεγάλης διάρκειας της νύχτας. Οι ομίχλες ακτινοβολίας διαλύονται με την ηλιακή ακτινοβολία, την ενίσχυση του ανέμου ή την οριζόντια μεταφορά ξηρού αέρα (Από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, τόμος Ι, «Η γνώση»).
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

13 σχόλια:

  1. Και όταν η θάλασσα μοιάζει σαν να "καπνίζει" κάποιες φορές, κυρίως τον χειμώνα με μία αραιή νέφωση να αναπτύσσεται ακριβώς πάνω από την επιφάνειά της, είδος ομίχλης δεν είναι κι αυτό; Συμβαίνει πολύ νωρίς το πρωί και όταν αρχίζει να σηκώνεται ο ήλιος και να ζεσταίνει η μέρα εξαφανίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομίχλη ατμού, που ανήκει στην κατηγορία των ομιχλών εξάτμισης.

      Διαγραφή
    2. https://www.cretanmagazine.gr/thalassios-kapnos-mageia-pano-apo-tin-thalassa/

      Διαγραφή
    3. Το ίδιο άρθρο με το παραπάνω λινκ, αλλά έχει και δορυφορική εικόνα. Αρχική πηγή meteo.gr

      https://olympia.gr/2018/04/15/%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9/

      Διαγραφή
  2. Η ώρα είναι 00:20 κ έχουμε 18 βαθμ κελσίου στο κέντρο του Βόλου,δεν νομίζω ότι είναι κ πολύ φυσιολογικό, όμως έχουμε συνηθίσει πια θα έλεγα με αυτά τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας.Τα τελευταία χρόνια τα έχουμε δεί όλα πια στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ίδια ωρα η θερμοκρασία στα Γιάννενα ηταν 14 βαθμοί (υψηλή για την εποχή).

      Διαγραφή
    2. Αντώνη χτές το βράδυ υποθέτω θα επικρατούσε συννεφιά στο Βόλο,γιατί και δώ υπήρχε κάποια συννεφιά και με λίγη δόση κοφοβρασης,αφού αργά απόγευμα νόμιζες θα αναπτυσσόταν καταιγίδα.Το ίδιο ίσως επικρατούσε και στα Γιάννενα...
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  3. Δεν έχουμε δει ακόμη τίποτα φίλε Αντώνη,καθώς τα ματάκια μας έχουν(όρεξη να'χουν)έχουν να "απολαύσουν"πολλα περίεργα φαινόμενα.
    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένα εκατομμύριο πήραν εντολές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας του ισχυρού τυφώνα που αναμένεται να πλήξει σήμερα Σάββατο 12/10 την Ιαπωνία με τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις και τους ισχυρότερους ανέμους των τελευταίων 60 ετών, όπως μεταδίδει το Reuters. O νεκρός, γύρω στα 40, βρέθηκε σε ένα αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο ανατολικά του Τόκιο, όπου άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που ξήλωσαν στέγες σπιτιών.

    Ο τυφώνας Hagibis, που σημαίνει "ταχύτητα" στη διάλεκτο των Φιλιππίνων Τagalog, αναμένεται να κάνει landfall στο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας Χονσού σήμερα Σάββατο το απόγευμα. Και μόλις ένα μήνα μετά την καταστροφή που είχε προκαλέσει ένας άλλος τυφώνας με ζημιές σε συνολικά 30 χιλιάδες σπίτια και διακοπές ρεύματος. Πάνω από 16 χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ήδη ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων και 7.200 στο προάστιο του Τόκιο Chiba, όπου υπήρξαν και τα ανθρώπινα θύματα και το οποίο είχε πληγεί και από τον τυφώνα Faxai πριν από έναν μήνα.

    Κλειστά θα παραμείνουν επίσης μαγαζιά, εργοστάσια και τα δίκτυα του μετρό για λόγους ασφαλείας, ενώ αναβλήθηκαν και αγώνες για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι, αλλά και τα δοκιμαστικά της Φόρμουλα 1 που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο 12/10. Ακυρώθηκαν επίσης 1.600 πτήσεις και δρομολόγια τρένων, καθώς μεγάλα κύματα αναμένεται να πλήξουν τις ακτές του Χονσού στον Ειρηνικό, σε συνδυασμό με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Ο πιο φονικός τυφώνας στην Ιαπωνία ήταν ο Ida (Kanogawa στα ιαπωνικά) το 1958, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 1.000 άνθρωποι.
    https://www.reuters.com/article/us-asia-storm-japan/one-killed-in-japan-as-typhoon-approaches-over-a-million-advised-to-evacuate-idUSKBN1WR02A?il=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολλά τα πρωινά με ομίχλη στην Τρικάλων-Λάρισας το φθινόπωρο, αλλά και τον χειμώνα. σε δύο με τρία τμήματα της διαδρομής, συνηθέστερα μετά από άνοιγμα του καιρού στο τέλος της βροχής. αρκετά πυκνή μερικές φορές, λιγότερο όμως από τις ομίχλες ορεινών τόπων (κοπτόμενες με το μαχαίρι, που λέμε).
    Χριστόδουλε, ποια είναι η κορφή? έπρεπε να την ξέρουμε, γι' αυτό δε μας τη λες..

    καλό Σαββατοκύριακο, υγρό και ζεστό, απ' ότι φαίνεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 93% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018, όπως αποκαλύπτει η Le Monde. Συνολικά 7.853 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους αποψιλώθηκαν το 9μηνο του 2019, έναντι 4.075 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο αντίστοιχο του 2018. Μάλιστα, σε ολόκληρο το 2018 η αποψίλωση των δασών ήταν συνολικά 4.947 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE).

    Οι πιο καταστροφικοί μήνες ήταν ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος του 2019, όταν σημειώθηκε αποψίλωση 1.700 και 1.447 τετραγωνικών χιλιομέτρων δάσους αντίστοιχα. Στην περίπτωση του Σεπτεμβρίου η αύξηση ήταν της τάξης του 96%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Αν και στην αρχή του 2019 οι αριθμοί της αποψίλωσης ήταν κοντά στους μέσους όρους, από τον Ιούνιο και μετά άρχισε να παρατηρείται μία σημαντική αύξησή τους. Και το 2019 μπορεί να κλείσει με 10 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους να έχουν χαθεί, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από το 2008.

    Για τους περιβαλλοντολόγους και τους ειδικούς σε θέματα του Αμαζόνιου αυτή η έξαρση οφείλεται στην πίεση που ασκείται στο δάσος από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ενθαρρύνονται και από τις ακροδεξιές πολιτικές του προέδρου Jair Bolsonaro, o οποίος είναι υπέρ της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στις προστατευόμενες περιοχές. Ο πολλαπλασιασμός των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο τον Αύγουστο του 2019 είχε ως συνέπεια ένα κύμα κριτικής από τη διεθνή κοινότητα ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί για το περιβάλλον η κυβέρνηση Bolsonaro.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΡΕ, το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019 εκδηλώθηκαν 66.750 πυρκαγιές, έναντι 68.345 ολόκληρο το 2018. Το 9μηνο του 2019 οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 41% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2018. Μετά τις πιέσεις που δέχτηκε, ο Bolsonaro αποφάσισε να ρίξει στη μάχη της κατάσβεσης και τον στρατό, που θα παραμείνει σε επιφυλακή μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Η αποψίλωση αυξάνεται γενικά την περίοδο της ξηρασίας που κρατάει από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Βραζιλία και σε ορισμένες περιοχές επιμηκύνεται και μέχρι τον Νοέμβριο.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/10/12/bresil-la-deforestation-en-amazonie-a-augmente-de-93-entre-janvier-et-septembre_6015223_3244.html


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και μέλη σωστικών συνεργείων έχει στείλει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας στις πληγείσες από τον τυφώνα Hagibis περιοχές για να βοηθήσουν τους κατοίκους, όπως μεταδίδει το Reuters. Oι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 23, οι αγνοούμενοι είναι 16 και οι τραυματίες 166, καθώς ο τυφώνας παρέλυσε στην κυριολεξία το Τόκιο, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε σχεδόν μισό εκατομμύριο σπίτια και οδηγώντας στη ματαίωση 800 πτήσεων ακόμα και σήμερα Κυριακή 13/10, αν και κάποια μαγαζιά άνοιξαν ξανά και γίνονται και αρκετά δρομολόγια τρένων κανονικά πια.

    Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και έστειλε τον υπουργό Διαχείρισης Καταστροφών στις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατέψει τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων. Συνολικά επιστρατεύτηκαν 27 χιλιάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων, πυροσβέστες, αστυνομικοί και λιμενικοί για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

    Ο τυφώνας Hagibis, που σημαίνει ταχύτητα, έκανε landfall το βράδυ του Σαββάτου 12/10 στο νησί Χονσού και το πρωί της Κυριακής 13/10 είχε κατεύθυνση προς τη θάλασσα, αφήνοντας πίσω του ανέφελους ουρανούς και πολλή ζέστη σε όλη τη χώρα. Ελικόπτερα επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν κόσμο που βρίσκεται στις στέγες σπιτιών, κοντά στον ποταμό Chikuma που υπερχείλισε, με πολλούς γονείς να κρατούν αγκαλιά τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της αεροδιακομιδής.

    Στον πρώτο όροφο έφτασε επίσης η στάθμη των υδάτων σε ένα γηροκομείο στην πόλη Nagano, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα, καθώς οι αισθητήρες που τον παρακολουθούν ανέφεραν ακανόνιστες αναγνώσεις. Συγκεκριμένα, ο τυφώνας προκάλεσε 11 συναγερμούς διαρροής, με τους οκτώ να οφείλονται στα νερά της βροχής, αλλά η προέλευση των άλλων τριών ερευνάται, όπως και αν κατέληξε νερό με ραδιενέργεια στη θάλασσα. Σε άλλο γηροκομείο οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν με φουσκωτές βάρκες σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για επιζώντες σε σπίτια που θάφτηκαν από κατολισθήσεις στο Τόκιο.

    Συνολικά 6 εκ. άνθρωποι έλαβαν εντολές εκκένωσης εξαιτίας του τυφώνα Hagibis. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα που έχει πλήξει την Ιαπωνία από το 1958 και είναι ενδεικτικό ότι στο θέρετρο Hakone καταγράφηκαν 939,5 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε το μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού για 12 περιφέρειες, προειδοποιώντας για την πιθανότητα των ισχυρότερων βροχών της δεκαετίας, αλλά την Κυριακή 13/10 προχώρησε σε άρση του.

    Μόλις πριν από έναν μήνα ένας άλλος τυφώνας, o Faxai είχε καταστρέψει 30 χιλιάδες σπίτια στην Ιαπωνία. Αναβλήθηκαν η επιθεώρηση του στόλου που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα 14/10, τρεις αγώνες για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι - μόνο το Σκωτία - Ιαπωνία θα γίνει σήμερα Κυριακή 13/10 γιατί παίζεται και η πρόκριση - και τα δοκιμαστικά της Φόρμουλα 1.
    https://www.reuters.com/article/us-asia-storm-japan/ten-killed-16-missing-after-fierce-typhoon-pounds-tokyo-idUSKBN1WR0OY?il=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δύο νεκροί και 100 χιλιάδες εκτοπισμένοι είναι ο τραγικός απολογισμός από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη νότια Καλιφόρνια, όπως γράφει η Liberation. Μόνο το 19% των πυρκαγιών έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο οι αρχές.
    https://www.liberation.fr/direct/element/_103924/

    Κι ενώ ο κόσμος βράζει και φλέγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς είχαμε και την αποτρόπαια τούρκικη εισβολή στη Συρία, στην Ελλάδα επικρατεί η απόλυτη καλοκαιρία. Μάλλον καλύτερα κι από καλοκαίρι είναι αυτό το ΣΚ, που ήταν και η 75η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς (12/10/1944) και της μάχης της Ηλεκτρικής την επόμενη μέρα (13/10/44), όταν αντάρτες και πολίτες απέτρεψαν δολιοφθορά και την καταστροφή της ουσιαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή