Μέρες Οκτωβρίου χωρίς καιρικές ακρότητες


Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή των Σύρτεων κινείται αργά Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις επικρατούν στα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), αναμένεται αρκετή συννεφιά στη χώρα μας, αλλά βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν μόνο στο Ιόνιο και τη Δ. Πελοπόννησο. Οι Α-ΝΑ άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ (ανοιχτά του Ιονίου) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Παρασκευή (11/10), τοπικές βροχές αναμένονται στο Ν. Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα πλην Θράκης και τη Δ. Κρήτη. Στις νότιες περιοχές δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ΒΑ Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σάββατο (12/10), λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ. Το τριήμερο Κυριακή Τρίτη (13-15/10), γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία (μέγιστες τιμές) θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής.  

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές στο Ιόνιο και τη Δ. Πελοπόννησο. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 και στα ανοιχτά του Ιονίου 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 25 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Από σήμερα με την ηλιοφάνεια η ζέστη ήταν αισθητή, τουλάχιστον στην Αττική. Τι να πουν, βέβαια, και στη βόρεια Καλιφόρνια, όπου θα κόψουν το ρεύμα σε 800 χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την εκδήλωση πυρκαγιών, όπως μεταδίδει το BBC. Θα επηρεαστούν μεγάλα τμήματα στον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο, αλλά και η ομώνυμη πόλη. Η υπηρεσία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Pacific Gas & Electric (PG&E) προειδοποίησε ότι οι διακοπές ρεύματος μπορεί να κρατήσουν για μέρες, προκαλώντας οργή σε κατοίκους.

    Με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει ισχυρούς ανέμους, το μέτρο έχει στόχο να αποφευχθεί η πτώση καλωδίων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Η ξηρή καύσιμη ύλη - τα ξερόχορτα, δηλαδή - σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, αρκεί για να φέρει την καταστροφή, σύμφωνα με τον Ray Riordan από την Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων.

    Πριν από ένα χρόνο η μεγάλη πυρκαγιά στην πόλη Paradise είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 86 άνθρωποι, ενώ 150 χιλ. εκτάρια (1,5 εκ. στρέμματα) γης έγιναν στάχτη. Η κακή συντήρηση του δικτύου της PG&E θεωρήθηκε η αιτία για την πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας. Η ίδια εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θεωρήθηκε υπεύθυνη και για τις πυρκαγιές του 2017, ενώ κήρυξε πτώχευση, λόγω των πολλών μηνύσεων που δέχτηκε. Η PG&E είναι, ωστόσο, ο μοναδικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλο μέρος της βόρειας Καλιφόρνιας, με συνέπεια οι περισσότεροι καταναλωτές στην περιοχή να μην έχουν εναλλακτική λύση.

    Βιώσαμε μία άνευ προηγουμένου περίοδο πυρκαγιών πριν από δύο χρόνια, κι έτσι πήραμε μέτρα για την ασφάλεια των καταναλωτών μας, υποστήριξε η εκπρόσωπος της εταιρίας Tamar Sarkisian. H PG&E προχώρησε σε διακοπές ρεύματος και πέρσι, αλλά όχι τέτοιας κλίμακας, που "σίγουρα δεν ευχαριστεί κανέναν, όμως είναι κάτι που γνωρίζαμε εδώ και καιρό", όπως δήλωσε και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom.

    Θα επηρεαστούν περιοχές φημισμένες για την οινοπαραγωγή τους, αλλά και πόλεις που φιλοξενούν μεγάλες ψηφιακές εταιρίες. Τοπικά καταστήματα ανέφεραν ήδη αύξηση της πελατείας τους, τη στιγμή που πολλοί επικοινώνησαν με την PG&E για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, κατηγορώντας την εταιρία ότι σπατάλησε τα χρήματά τους για να δώσει μερίσματα στους μετόχους, αντί να τα αξιοποιήσει για να πάρει προληπτικά μέτρα και τώρα κόβει το ρεύμα, όπως γίνεται σε τριτοκοσμικές χώρες.

    Από την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 28 κοινοτικά κέντρα άνοιξαν για να παρέχουν εμφιαλωμένα νερά, φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών κ.λ.π. Οι μαθητές των σχολείων ειδοποιήθηκαν επίσης να μείνουν σπίτι τους μέχρι νεωτέρας. Πάντως, ο τοπικός μετεωρολόγος Mike Pechner δεν θεωρεί τα μέτρα υπερβολικά, καθώς με τους δυνατούς ανέμους τα καλώδια θα ταλαντώνονται μπρος - πίσω και αν αγγίξουν το ένα το άλλο μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές. Με τη διακοπή του ρεύματος αυτό θα αποφευχθεί.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-49982236

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορώ πραγματικά όταν είναι λίγο παραπάνω η θερμοκρασία, λέτε ανοιχτά 2-4οC πάνω από τα κανονικά. Ομως όταν είναι κάτω δεν το λέτε πχ θα είναι 3-6οC κάτω από τα κανονικά!
    Καλό χειμώνα κ.Ζιακόπουλε, με υγεία. Κι όλες οι κριτικές είναι με αγάπη να ξέρετε.

    Νικ Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη, αλλά τουλάχιστον ο κ. Ζιακόπουλος το επισημαίνει αυτό πάντα (αν κ πλέον αρκετά σπάνια γίνεται). Στο μυαλό μου έρχεται συνεχώς η φράση του, για παράδειγμα, "η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά αυτής της εποχής".
      Στέλιος, Καρδίτσα

      Διαγραφή
  3. Και να που Πέμπτη κ Παρασκευή έστω κ πρόσκαιρα πρώτα τα δυτικά νδυτικά κ Παρασκευή κ τα υπόλοιπα ηπειρωτικά δίνουν υποψηφιότητα για κάποιες τοπικές μπόρες κ πάλι με τον καιρό να γίνετε αρκετά μουντός γι' αυτές τις περιοχές.
    Όσο για τη συνέχεια οι αντικυκλωνικές συνθήκες για αρκετές ημέρες είναι δεδομένες,απλά εγώ συνεχίζω κ επιμένω ότι μετά τις 20 του μήνα κ από τα δυτικά θα ξανά αλλάξει ο καιρός σταδιακά,αυτή τη φορά για τα καλά(αρκετά καιρικά σάιτ μιλάνε από προχθές για διατήρηση της καλοκαιρίας κ της ζέστης έως κ του Αγίου Δημητρίου άποψη που δεν την πιστεύω)
    Μένει λοιπόν να δούμε μετά την βαρετοκαιρία των επόμενων ημερών αν ο καιρός θα μας βάλει για τα καλά σε φθινοπωρινό μουντ,η αν μας ξανά δώσει πάλι φθινόπωρο με δόσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέχασα επίσης να τονίσω ότι ο Αμερικάνος κοινώς gfs αμφιταλαντεύεται στα τελευταία τρεξίματα μεταξύ συνέχισης καλοκαιρίας μετά τις 20 του μήνα κ σε σπάσιμο του αντικυκλώνα στην Μεσόγειο με εισροή συστημάτων.
    Στο νυχτερινό μάλιστα τρέξιμο δίνει λίγο απ' όλα(κλασικός τζίφος μέχρι ν' αποφασίσει).
    Αντίθετα ο Ευρωπαίος παραμένει επιβλητικά σταθερός στην εκτίμηση τού για αλλαγή της κυκλοφορίας κ πολλές βροχές μετά τις 20 του μήνα ακόμη κ στο τελευταίο τρέξιμό τού.
    Νομίζω ότι κ ο Αμερικάνος στο τέλος θα το γυρίσει προς το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έσπευσε ο Οκτώβρης Φώτη, να μας υπενθυμίσει να μην τον ξεγράψουμε από τώρα μέχρι του Αγ. Δημητρίου, με μια (κάπως μοντελικά απρόβλεπτη) βροχούλα σήμερα. η ΕΜΥ την έπιασε.
      "έβγαλε" και ο Guardian τους μεγάλους ρυπαντές, αλλα δε συνεχίζω, γιατί είμαι νομοταγής πολίτης.

      Διαγραφή
  5. Πλάκα, πλάκα, πάντως, τα μερομήνια πάνε να βάλουν τα γυαλιά σε όλα τα μοντέλα για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, για το οποίο προέβλεπαν λίγες βροχές. Μάλιστα, και για τους δύο μήνες έλεγαν ότι αν και αρχικά θα φανεί ότι κάτι θα πάνε να κάνουν, τελικά δεν... Και άφηναν ένα παραθυράκι εκεί για του Αγίου Δημητρίου. Για τον Νοέμβριο έχουν πει και για επικίνδυνα φαινόμενα, παρεμπιπτόντως.

    Φυσικά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και δεν θα έκανα ποτέ τον προγραμματισμό μου με βάση τα μερομήνια, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε και την κρίση των εμπειρικών παρατηρητών του καιρού και κυρίως όσων ξέρουν να διαβάζουν τα σημάδια της φύσης. Θυμάμαι στα τέλη Δεκέμβρη του 2016, που όλες οι προγνώσεις έκαναν λόγο για πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι τα παράλια της Αττικής για το διήμερο 29-30/12, έναν βοσκό που μας είχε πει ότι μόνο στην Πάρνηθα θα το στρώσει και τελικά ήταν αυτός που δικαιώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα,ας απολαύσουμε αυτές τις ημέρες της καλοκαιριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσο για τα μερομήνια μίας κ το μιλάμε συγκεκριμένα λέγανε για την περιοχή μου βροχές από τις αρχές του μήνα κ βελτίωση από τις 12 κ μετά κ μέχρι τις 20 του μήνα με καλοκαιρία.
    Πάνε να πέσουν αρκετά μέσα καθώς σήμερα(το έγραψα από εχθές στο μπλογκ για τα δυτικά)από το πρωί ο καιρός είναι πολύ μουντός κ εδώ κ μιάμιση ώρα ψιλοβρέχει ασταμάτητα σε αντίθεση με όλα ρα σάιτ καιρού που για σήμερα έδιναν μόνο συνεφιά!
    Συνεχίζουμε λοιπόν να δούμε κ τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή