Τα σύννεφα mammatus


Mammatus στον ουρανό του Αγρινίου στις 4-10-2019. Φωτ. Φώτης Ματραλής 
Τα σύννεφα mammatus είναι ένας από τους ασυνήθιστους και διακριτικούς νεφικούς σχηματισμούς με μια σειρά από εξογκώματα ή μικρούς σάκους που κρέμονται από τη βάση ενός σύννεφου. Το όνομά τους το πήραν από τη λατινική λέξη mamma που σημαίνει "μαστός" ή "στήθος".

Τα mammatus συνήθως σχηματίζονται σε συνδυασμό με τα cumulonimbus. Τυπικά, οι αναταράξεις στο εσωτερικό των cumulonimbus μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό των mammatus, ειδικά στην κάτω πλευρά του άκμονα που προεξέχει καθώς κατεβαίνει γρήγορα σε χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό αντιστρέφει τη συνηθισμένη διαδικασία σχηματισμού νέφους (ανοδική ανάπτυξη), με αποτέλεσμα τη δημιουργία άνισης (ανώμαλης) βάσης.

Φωτ. Φώτης Ματραλής
Αναφορικά με τον καιρό που συνδέεται με τα σύννεφα mammatus, το γεγονός ότι τα σύννεφα αυτά συχνά σχηματίζονται σε συνδυασμό με τα cumulonimbus και μάλιστα με τα πιο ασταθή από αυτά, μας οδηγεί στο συλλογισμό ότι η εμφάνιση των mammatus συνδέεται με την εκδήλωση καταιγίδας και μάλιστα έντονης. Ωστόσο, μερικές φορές mammatus μπορούν να σχηματιστούν και σε άλλους τύπους σύννεφων (stratocumulus, altostratus ή altocumulus) χωρίς να δώσουν βροχή.  

Καλή Κυριακή, φίλοι μου

10 σχόλια:

  1. Εξαιρετική η πρώτη φωτογραφία, μοιάζει σαν να είναι από άλλη εποχή. Αλλά είναι και συλλεκτική, αφού δεν πρέπει να είναι και πολύ συνηθισμένα αυτά τα σύννεφα mammatus. Tα cumuloninbus είναι οι σωρειτομελανίες που ενίοτε δίνουν και καταιγίδες και πρέπει να έχουν αναπτυχθεί και τώρα Κυριακή πρωί πάνω από τη νότια Αττική. Εκτός κι αν είναι απλά nimbus (μελανίες) γιατί δεν ξέρω να τα ξεχωρίζω και καλά, παρά το γεγονός ότι ανέτρεξα σε φωτογραφίες στο ίντερνετ.

    Μόνο τους σωρείτες αναγνωρίζω επειδή μοιάζουν σαν κουνουπίδια και αν πυκνώσουν, προδικάζουν βροχή. Τα αγαπημένα μου σύννεφα, όμως, είναι οι θύσανοι γιατί είναι λεπτά και άσπρα, συνήθως δεν κρύβουν τον ήλιο και δένουν αρμονικά με τον γαλανό ουρανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά χρόνια εχω να δω τέτοια σύννεφα στα Γιάννενα παρόλο που βρεχει πολύ σπάνια εμφανίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσοχή αύριο σε όλη τη χώρα!
    Από Τετάρτη κ μετά αν κ δε θα λείψουν κάποια φαινόμενα αστάθειας πάμε για καλοκαίρια κ άνοδος θερμοκρασίας για την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mπήκα στο τριπάκι σήμερα και αντί για τον βυθό, που έτσι κι αλλιώς είχε πολλή θολούρα μετά από δύο μέρες με κύμα, εστίασα περισσότερο στα σύννεφα στον ουρανό. Μάλλον ήταν σωρείτες ή, σωρειτομελανίες. Mιας και ο λόγος, όμως, για θάλασσα, στη Γαλλία έδειραν έναν ψαρά, επειδή σκότωσε μία μικρή φώκια, ηλικίας τριών μηνών, που παρά τη διακομιδή της στη Λίγκα Προστασίας Ζώων (LPA) στο Καλαί, υπέκυψε μετά από έξι μέρες στα τραύματά της, όπως αναφέρει η Le Monde.

    Από την LPA έκαναν και μήνυση στον ψαρά, που τον έχει εντοπίσει η αστυνομία και κινδυνεύει με φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 150 χιλιάδες ευρώ, ενώ συγκεντρώθηκαν στο διαδίκτυο 95 χιλιάδες υπογραφές για την καταγγελία. Οι ψαράδες διαμαρτύρονται ότι οι 709 ενδημικές φώκιες και οι 402 γκρίζες που έχουν μεταναστεύσει στην ακτογραμμή της Δουνκέρκης και μέχρι τον κόλπο του Σομ εξαντλούν τα ιχθυοαποθέματα, καθώς δεν έχουν πάψει να πολλαπλασιάζονται εδώ και μία δεκαετία.

    Το θαλάσσιο θηλαστικό ενίσχυσε τον τοπικό τουρισμό, αλλά οι ψαράδες υποστηρίζουν ότι δύο τομείς της τοπικής οικονομίας, η επαγγελματική και η ερασιτεχνική αλιεία καταρρέουν, καθώς οι φώκιες και οι κορμοράνοι τρώνε μεγάλες ποσότητες ψαριών. Εγώ είμαι, βέβαια, με τις φώκιες (όπως και με όλα τα πλάσματα της θάλασσας), αλλά διαφωνώ φυσικά και με τον ξυλοδαρμό του ψαρά (μάλιστα τον χτύπησαν στο κεφάλι, όπως λέει το κείμενο).
    https://www.lemonde.fr/m-le-mag/article/2019/10/04/les-pecheurs-de-la-cote-d-opale-disent-phoques-off_6014236_4500055.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φώτη, καταπληκτική φωτογραφία!

    Για να αναγνωρίζουμε εύκολα τα βασικά είδη των νεφών, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα απλό σκίτσο, σαν αυτό:

    http://gerd-pfeffer.eu/images/cloudmap.jpg

    Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο σκληρό δίσκο του μυαλού μας, ή απλά να το έχουμε τυπωμένο στο πορτοφόλι μας (διά παν ενδεχόμενον).

    Ένας καλός Άτλαντας νεφών, που εξηγεί και τις διαδικασίες που οδηγούν στο σχηματισμό του κάθε είδους, είναι αυτός, του ΕΑΑ:

    http://www.meteo.gr/clouds.cfm

    Διότι κάθε καιρόφιλος οφείλει όχι μόνο να αναγνωρίζει ένα σύννεφο, αλλά και να ξέρει πώς δημιουργείται. Νομίζω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πώς το είχε πει ο μακαρίτης ο Ηλίας Ηλιού; Θα σας ταράξω στους ...συνδέσμους!

    https://hnms.eu/2019/10/06/%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%ac%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-2/?fbclid=IwAR3whsn_U6a5CjgyuxotD9LPxp_yzSWN6tgS8BFLTXLhZnygVENMaTCDHVw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εύγε Φώτη, για την απεικόνιση της καλλιτέχνιδος Φύσης, που όπως είπε και μια ψυχή (που δε θυμάμαι), δεν κάνει σφάλματα ύφους. η βασική μου απορία ήταν αν πρόκειται για πριν ή μετά τη βροχή. μετά, με βάση τη βρεγμένη πλατεία, ίσως και πριν μια νέα (?), έτσι γρήγορα που εξελίσσονται τα πράγματα στα δυτικά.
    ας ελπίσουμε αύριο να μην έχουμε βίαια φαινόμενα, η χρονική διασπορά του φαινομένου ας βοηθήσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο έβρεχε γενικά από την Πέμπτη κατά περιόδους κ έβγαζε κ καταιγίδες.
      Η συγκεκριμένη λήψη είναι το πρωί της Παρασκευής λίγο πριν σαρώσει το κυρίως μέτωπο των καταιγίδων που ήρθαν από κεντρικό Ιόνιο κ μπήκαν μετά στα ηπειρωτικά.
      Να τονιστεί ότι αυτά τα σακωειδή νέφη ήταν προφήτες της θύελλας που ακολούθησε η οποία έκανε αρκετές ζημιές στο νομό κ ξερίζωσε δεκάδες δέντρα.
      Όσο για τα αυριανά φαινόμενα αν κ χρήζουν προσοχής κυρίως όσον αφορά τα ύψη υετού για κάποιες περιοχές,πιστεύω ότι θα είναι φθινόπωρο-χειμωνιάτικου τύπου κ σε καμία περίπτωση δε θα έχουν τη βιαιότητα των προηγούμενων ημερών.

      Διαγραφή
  8. Εντυπωσιακό και αυτό το θέαμα!Τέτοια νέφη έχω δει και γω στη περιοχή μου,αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος και έκταση το Καλοκαίρι.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μετά από 2 μέρες αιθριου καιρού με πολλή ομίχλη όμως σε όλες τις πεδιάδες της Βοιωτίας,από τις 1,15 την νύχτα ξεκίνησε να βρέχει κατα διαστήματα δυνατά.
    Το πρωί ψιλοεβρεχε και ένας μουντος και πολύ υγρός καιρός με συνοδεψε ως το Σχηματάρι,όπου εδώ και μια ώρα βρέχει σιγανα αλλά συνεχόμενα.
    Σήμερα είναι μια μέρα κλασική φθινοπωρινή και θερμοκρασία σταθερά κάτω από τους 20 βαθμούς.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Υ.Γ:Νίκο καλο μελετα(την Θεσσαλονίκη) και έρχεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή