Αποκτά ευρυθμία η ατμοσφαιρική κυκλοφορία


Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Α-ΝΑ. Παράλληλα, ψυχρό μέτωπο στα Β. Βαλκάνια κινείται ανατολικά. Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), με την κίνηση  του ψυχρού μετώπου προς τη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή μας θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι στο Β. Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και τα νότια και θα παρατηρηθούν αξιοσημείωτες διαφορές της θερμοκρασίας μεταξύ των βόρειων και των νότιων περιοχών της χώρας. Το Σάββατο (2/11), τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, αναμένονται στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά, την Κρήτη και ίσως στα νησιά του Ιονίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Κυριακή (3/11), βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν: στα δυτικά Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι αργότερα στο Β. Ιόνιο στα 7 μποφόρ, και στα ανατολικά αρχικά ασθενείς και αργότερα Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τη Δευτέρα (4/11), βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Επισημαίνεται ότι στη Δ-ΒΔ Ελλάδα οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι ισχυρές και είναι πιθανό να παρατηρηθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό ισχύει περισσότερο για το Β. Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΒΔ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Την Τρίτη (5/11), ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη τη χώρα.

Καλό μήνα, φίλοι μου

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ΝΔ. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα νότια παροδικές καταιγίδες. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Ασθενείς τοπικές βροχές νωρίς το πρωί στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 22 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 18 βαθμούς.

22 σχόλια:

  1. Μια χαρά μέχρι στιγμής η ποτιστική βροχή, παρά τις όποιες λιμνούλες σχηματίστηκαν από τη Γλυφάδα ως την ΕΜΥ στην παραλιακή. Έβρεξε και στο Θυμάρι, όπου νωρίς είχε ήλιο με αναπτύξεις νεφών, κυρίως σωρειτομελανίες (cumulonimbus), στρωματοσωρείτες (stratocumulus), μπορεί και μελανοστρώματα (nimbostratus) πάνω από τη θάλασσα. Τα βάζω όλα για να πέσω μέσα, αφού ακόμα δεν τα ξεχωρίζω καλά τα σύννεφα, ειδικά όταν πυκνώνουν.

    Παρεμπιπτόντως, επικίνδυνα για την υγεία νέφη καπνού από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία ωθούν οι άνεμοι πάνω από το Σίδνεϊ και την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου ζουν 5 εκ. άνθρωποι, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να ελέγξουν πάνω από 40 πυρκαγιές, που έχουν καταστρέψει περίπου 45 σπίτια, χωρίς, ευτυχώς, να σημειωθούν τραυματισμοί. Ο καπνός πάνω από τη Νέα Νότια Ουαλία δεν θα καθαρίσει πριν περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες - κι ενώ εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος για το ξέσπασμα νέων πυρκαγιών - και μπορεί να προκαλέσει σε όσους τον εισπνέουν ερεθισμό στα μάτια και βήχα.

    Μέχρι στιγμής έχουν καεί 2.000 εκτάρια (4.942 στρέμματα σε εθνικό πάρκο στο Σίδνεϊ, όπου είναι και κύριος τόπος αναπαραγωγής των κοάλα. Με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν για θνησιμότητα 60%, εκτιμάται ότι 350 κοάλα θα πεθάνουν συνολικά από την πυρκαγιά, κάτι που χαρακτήρισε "σπαρακτικό και εθνική τραγωδία" η πρόεδρος του νοσοκομείου για τα συμπαθή μαρσιποφόρα Sue Ashton. Η ίδια επιχείρησε να μπει στις περιοχές όπου πιστεύεται ότι έχουν χαθεί πολλά κοάλα, αλλά δεν την άφησαν οι πυροσβέστες, διότι ήταν επικίνδυνο λόγω των ισχυρών ανέμων.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-fires/hazardous-smoke-blankets-sydney-as-winds-fan-australia-bushfires-idUSKBN1XA032?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται, όμως, και στην Καλιφόρνια και να γιγαντώνονται από ανέμους επιπέδου τυφώνα που πνέουν με 119 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το BBC μεταδίδει ότι οι φλόγες απείλησαν και την Προεδρική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ronald Reagan. Για πρώτη φορά η πυροσβεστική εξέδωσε "ακραίο κόκκινο συναγερμό" για τις κομητείες του Λος Άντζελες και της Ventura. Οι καπνοί από τις πυρκαγιές είναι ορατοί και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στη Ventura οι φωτιές καλύπτουν 1.600 εκτάρια και από τη στιγμή που οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 24 ώρες, οι πολίτες έχουν ενημερωθεί να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν περιοχές.

    Αεροσκάφη ρίχνουν νερό και επιβραδυντικό υγρό για να προστατέψουν την Προεδρική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ronald Reagan, που βρίσκεται 40 μίλια βορειοδυτικά του Λος Άντζελες. Όπως αποκαλύφθηκε, μάλιστα, ένα κοπάδι κατσίκες ίσως να βοήθησε να σωθεί η βιβλιοθήκη στην κορυφή του λόφου. Κι αυτό διότι τις έβαλαν εκεί για να τρώνε τη βλάστηση, που σε περίπτωση πυρκαγιάς αποτελεί καύσιμη ύλη. Πάντως, τα πυροσβεστικά πληρώματα δίνουν άνιση μάχη με την πυρκαγιά, που έχει ήδη αποτεφρώσει 745 εκτάρια, καθώς επικρατούν άνεμοι ταχύτητας 65 μιλίων την ώρα.

    Κατά 30% έχουν περιοριστεί οι μεγάλες πυρκαγιές της προηγούμενης εβδομάδας στην Καλιφόρνια που κάλυπταν μία έκταση 76.825 εκταρίων και ανάγκασαν 200 χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η εταιρία παροχής ενέργεια Pacific Gas & Electric έκοψε το ρεύμα σε άλλες 400 χιλιάδες νοικοκυριά για προληπτικούς λόγους. Η PG&E δέχεται πολλή κριτική για αυτό, με την ίδια να υποστηρίζει ότι είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας και να ακολουθεί αυτή την τακτική μετά τις μηνύσεις που δέχτηκε το 2017 και το 2018 από θύματα πυρκαγιών, με συνέπεια να κάνει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-50244600
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους να ξεπλυθουμε λίγο
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς το παρόν (ώρα 17:30) η βροχή αγνοείται στη Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με δυτική Ελλάδα και Αττική... μάλλον η αστάθεια δεν μας επισκέπτεται εμάς στη Μακεδονία.
    Εξαίρεση το άγιο όρος όπως πάντα
    Κωνσταντίνος από Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και κατερινη τιποτε φιλε μου! κ δεν βλεπω ουτε για αυριο στη μακεδονια μας!

      Διαγραφή
    2. Στη Θεσσαλονίκη ούτε στρατόμορφα ούτε σωρειτόμορφα, 3,6 mm βροχής. Τι να λέμε τώρα....

      Διαγραφή
    3. Καλό μήνα!
      Η βροχή που έχει πέσει το 2019 (ως τώρα) είναι στο σύνολο λιγότερη από τη Σαντορίνη που βρέχει ως γνωστόν λιγο(!!!)
      Από την άλλη χιόνισε 3 φορές και το έστρωσε το 2019...
      Έτσι είναι ο καιρός. Κάνει του κεφαλιού του...

      Διαγραφή
  5. περιμένουμε στην καρδίτσα αν θα έχουμε έναρξη του νοέμβριου με βροχές διότι σήμερα οι πάντες έπεσαν έξω όποτε ένα ακόμα συμπέρασμα οτί δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε απολύτως τα καιρικά μοντέλα ακόμα και στις προσεχείς μέρες.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στα δυτικά αν κ έριξε καλό νερό τις πρωινές ώρες ο καιρός είναι αλήθεια ότι βελτιώθηκε πολύ πριν την ώρα του.
      Γενικά αυτό που συμπεραίνω κάθε φθινόπωρο είναι ότι τα τελικά πόσα υετού που σημειώνονται λανθάνουν από τα αρχικά προβλεπόμενα των μοντέλων.

      Διαγραφή
    2. δίκιο, φίλος. επί μια βδομάδα, σταθερή διήμερη βροχή έδιναν τα μοντέλα.
      μνημειώδης θεσσαλική ήττα. μηδέν πόιντ κάτι δεκαδικά. πλην Λακεδαιμονίων (βλ. Σποράδες).

      Διαγραφή
    3. Στα 4,6 mm σταμάτησε η βροχή στα Γιάννενα(χτες) σαν να λέμε ψίχουλα...

      Διαγραφή
  6. Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός. Και ποιος δεν είχε ψιθυρίσει κάποια στιγμή έστω μερικούς στίχους από τα υπέροχα τραγούδια του..."Μια φορά θυμάμαι μ' αγαπούσες, τώρα βροχή"...
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον λάτρευα και ευτυχώς πρόλαβα πριν 2 χρόνια και τον είδα ζωντανά σε live της Αλέκας Κανελλίδου (άλλη αγάπη αυτή) στην Αθήνα. Μεγάλος πραγματικά συνθέτης...ας είναι ελαφρύ το χώμα...
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  7. Η χθεσινή βροχή σε τρία στάδια και με έναρξη στις 20.30,αποτέλεσε έκπληξη καθώς πραγματικά δεν την περίμενα.
    Βέβαια πιστεύω ότι ρόλο σημαντικό έπαιξε ο Ελικώνας, γιατί έβρεξε πέριξ του βουνού.
    Το πρωί ψιλοεβρεχε και είχε πολύ υγρασία.
    Από τις 11 και μετά έβρεξε ξανά ποτιστικά.
    Στο Σχηματάρι μέχρι το μεσημέρι δεν είχε τίποτα, παρόλο που στην Μαλακάσα είχε πολλή βροχή, όπως και προς τον Ευβοϊκο κόλπο.
    Η επιστροφή μου προς την περιοχή μου, συνοδεύτηκε από καιρο Βορείου ρεύματος με βροχή κατά διαστήματα αρκετά ποτιστικη και πολλή ομίχλη.
    Έτσι συνέχισε έως αργά το απόγευμα.
    Τώρα επικρατεί πυκνή συννεφιά και πολλές φορές χαμηλή νεφωση σαν ομίχλη
    Ιδανικότατη ατμόσφαιρα.
    Η θερμοκρασία από τους 12 βαθμούς το πρωί, δεν ξεπέρασε τους 16 βαθμούς το μεσημέρι, για να πέσει στους 14 αυτή την στιγμή.
    Εχθές το μεσημέρι,είχα την χαρά και την τιμή να φιλοξενηθω στην Μετεωρολογικη υπηρεσία του αεροδρομίου της Τανάγρας,όπου είδα και έμαθα πολλά και σημαντικά πράγματα που αφορούν την επιστήμη της μετεωρολογιας.
    Τους περισσότερους προγνωστες και μετεωρολογουςζτους γνωρίζω φυσικά, αλλά εχθές γνώρισα τον προϊστάμενο της υπηρεσίας καθώς και τους παρατηρητές.
    Έμεινα ενθουσιασμένος από όσα γνώρισα και έμαθα,αλλά φυσικά δεν"γλιτωσα"απο τον καλό μου φίλο Γιώργο(συτο το όνομα με κυνηγάει)Από την Κοζάνη,έναν εξαίρετο προγνωστη ,που όμως χάνει συνεχώς τα στοιχήματα μαζί μου,όσο αναφορά την περιοχή μου.
    Αυτό που φυσικά ζήτησε ο Γιώργος ήταν οι "προβλέψεις"μου οι οποίες και μαγνητοφωνηθηκαν και αλίμονό μου εάν πέσω έξω,γιατί το στοίχημα περιελάμβανε και αλλαγή...θρησκεύματος(μετεωρολογικού φυσικά)Και...απαρνηση των πρακτικών μου πεποιθήσεων μου...!!
    Εάν κερδίσω όμως(Πρέπει να πιάσω ποσοστό άνω του 70%)Τότε θα τους πάρω...εργάτες στα αμπέλια μου...!!
    Και στις δύο περιπτώσεις όμως,το τέλος θα έχει τσιπουροκατανυξη...
    Προσωπικά,δεν έχω θέμα να...αλλαξωπιστησω,αρκεί να έχουμε καλό χειμώνα με πολλά νερά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους! Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές σας και συγνώμη που απαντώ με καθυστέρηση! Συνάδελφε συνονόματε Χρήστο Σιμούλη, σε ευχαριστώ πάρα πολύ και σου "συμπαραστέκομαι"στην υετική ήττα καθώς τη βίωσα και εγώ στα Μέγαρα! Έμεινα στις ψιχάλες και τα μακρινά μπουμπουνητά και τα βιντεακια από τις Αθηναϊκές καταιγίδες που χτυπούσαν όλη την ημέρα από Ελευσίνα και ανατολικοτερα και για τη διψασμένη πατρίδα μου δεν περίσσεψε ούτε το ένα τέταρτο! Φίλε Χριστόδουλε, μπορεί η σύζυγος να ζητήσει εν καιρώ τη "συνταγή "! Πλάκα κάνω... Γουστάρω με τους μπόμπιρες μου και μάλιστα θα το πω Σεραφείμ, τάμα στο γείτονα σου μεγάλο Άγιο και σκοπεύω να έρθω βόλτα όταν "στρώσει" το παιδί! Όσο για τις προβλέψεις του μοναχού, έπεσε μέσα με τη φόλα που μας έριξε χθες και μου είχε πει να μην περιμένω στην περιοχή μας! Θα βιώσουμε το Νοεμβριανό καλοκαίρι και αν πέσει πάλι μέσα, από τις 20 του μήνα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καλουτσικες στιγμές!
    Στις κανονικές προβλέψεις τώρα, αναμένουμε "Π", με αχνό το βόρειο και ανατολικό σημείο του γράμματος και έντονη γραμμοσκίαση στο δυτικό και κάποιες κηλιδιτσες στο ενδιάμεσο! Άρα, καλές βροχές από Δυτική Πελοπόννησο μέχρι Κέρκυρα και το βουνά της Πίνδου, λιγότερα φαινόμενα σε Θράκη, Αιγαίο και ό,τι σκορπιο και τοπικό περάσει ως έκπληξη με καλή συνεργασία ανέμου, θάλασσας και μικροκυκλώνων λόγω εποχής στην υπόλοιπη χώρα! Ζέστη, υγρασία, μεγάλη ηλιοφάνεια κατά τα άλλα! Ένα καιρικό σκηνικό που στατιστικά συνήθως έχει μεγάλη μακροημέρευση λόγω της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που το συνοδεύει! Καιρός τελών Σεπτεμβρίου έως μέσων Οκτωβρίου! Το Νοέμβριο και το χειμώνα έχει περιορισμένη διάρκεια και θεωρείται διάλειμμα ηπιου καιρού εν μέσω χορταστικων υετοφορων συστημάτων που είτε έρχονται από τη Συρτη είτε από τη Δυτική Μεσόγειο και κάνουν διέλευση με ανατροφοδοτήσεις από την Ελλαδα φθάνοντας ως τη Μέση Ανατολή! Αυτη η κυκλοφορία έχει χαθεί από προσώπου γης λόγω της βορειοτερης ζωνικής κυκλοφορίας! Έχουμε φθάσει ήδη ένα μήνα πίσω στην ελευση του φθινοπώρου και η αντίστοιχη συρρίκνωση του χειμώνα υπάρχει και από την πίεση της πρώιμης άνοιξης! Αυτό συμβαίνει ήδη μια εικοσαετία με ραγδαία επιδείνωση την τρέχουσα δεκαετία, άρα ποιος δε βλέπει την κλιματική αλλαγή! Ήδη η εικοσαετία παράγει νέους κλιματικους μέσους όρους και η σύγκριση των δεδομένων είναι απογοητευτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δύο καλά περάσματα καταιγίδων είχαμε εδώ στην πόλη της Ρόδου...ένα χθες βράδυ κατά τις 22.00 και διήρκεσε καμια ώρα και ένα σήμερα το πρωί σχετικά νωρίς. Το storm total πέρασε σίγουρα τα 20 χιλιοστά. Πάντως νοτιότερα στο νησί πολύ πιο ψόφια πράγματα. Για να δούμε εάν θα "πιάσουμε κανέναν ψάρι" τη Δευτέρα. Πάντως ως προς τον ετήσιο υετό σε τοπικό επίπεδο πάμε καλά...
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οπως ακριβώς έγραψε και ο φίλος πιο πάνω,ο καιρός κάνει τα δικά του,έτσι και στην περιοχή μου,μας φύλαγε για το τέλος το καλύτερο,αφού από τις 2,30 την νύχτα ξεκίνησε να βρέχει δυνατά και με την θερμοκρασία σε ιδανικά επίπεδα (12 βαθμούς)συνέχισε να βρέχει μέχρι πριν λίγο.
    Παραμένει όμως με βαριά συννεφιά και αέρα, με αποτέλεσμα να έχει βάλει αρκετό κρύο.
    Φίλε Χρήστο Παπαηλια, οπότε μπορείς να ανέβεις θα χαρώ πολύ να σε δω από κοντά.
    Τον μοναχό να τον ακούς και δεν θα χάσεις.
    Καλό μήνα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε φίλε δεν κάνει τα δικά του στην περιοχή σού,αυτή τη φορά τα αναμενόμενα έπεσαν.
      Ποτιστικες βροχούλες κ τις ώρες που αναμένονταν.
      Όταν πέφτουν μέσα τα στοιχεία να τα λέμε.

      Διαγραφή
  11. Καλησπερα και καλο μηνα!με τη θερμοκρασια στους 23 βαθμους στην Ηγουμενιτσα,με τα κοντομανικα να επιμενουν.Πιο πολυ μεσα οκτωβρη θυμιζει ο καιρος και η υποτιθεμενη πτωση της θερμοκρασιας ηταν αναπαισθητη..απλα απο τους 26 βαθμους πεσαμε στους 23....τι να λεει δηλαδη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θερμοκρασίες 2 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο και περισσότερες βροχές από ό,τι συνήθως κυρίως στη δυτική Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές η εκτίμηση του Βασίλη Πανάκογλου για τον Νοέμβριο.
    Αναλυτικά μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:http://e-meteolarissa.blogspot.com/2019/11/2019.html

    Στο μεταξύ, Ο αριθμός ρεκόρ των 45 εκ. ανθρώπων θα αντιμετωπίσει ελλείψεις τροφίμων στη νότια Αφρική (την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, όχι τη χώρα) τους επόμενους έξι μήνες ενώ το 1/4 εξ αυτών ήδη βιώνουν κρίση επισιτιστικής επισφάλειας, λόγω της ξηρασίας, όπως μεταδίδει το Reuters. H 16μελής Κοινότητα για την Ανάπτυξη της νότιας Αφρικής βρίσκεται εν μέσω μίας σοβαρής ξηρασίας, καθώς η αλλαγή του κλίματος προκαλεί ακραίες φυσικές καταστροφές που δεν μπορούν να διαχειριστούν οι φτωχές χώρες, όπως συνέβη νωρίτερα μέσα στο 2019 με τον τυφώνα Idai που ρήμαξε τη Μοζαμβίκη.

    "Έχουμε τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 35 χρόνια στις κεντρικές και δυτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της περιόδου που ωριμάζουν οι καλλιέργειες" ανέφερε η Margaret Malu, περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος. "Και πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για σίτιση εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και να επενδύσουμε στη θωράκιση και στην αντοχή όσων απειλούνται από ξηρασίες, πλημμύρες και ακραίες καταιγίδες" συμπλήρωσε η ίδια.

    Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ο Οργανισμός Γεωργίας και το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη ζήτησαν από κοινού χρηματοδότηση για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Αφρική. Οι θερμοκρασίες στη νότια Αφρική αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Διεθνές Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή και η περιοχή περιλαμβάνει τις έξι από τις εννέα αφρικανικές χώρες (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Τανζανία, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε) που θα πληγούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια από ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Με την περιοχή να είναι τόσο ευάλωτη σε σοκ και να ταλανίζεται από υψηλά ποσοστά διαχρονικής πείνας, ανισότητας και δομικής φτώχειας, η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, υποστηρίζει ο Robson Mutandi, διευθυντής του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη στη νότια Αφρική.

    Εκτός από την ξηρασία, παίζει, βέβαια, να φταίει για τη φτώχεια αυτών των ανθρώπων και η αποικιοκρατία (ναι, συνεχίζεται με άλλη μορφή ακόμα). Απλά είναι αρκετά βολικό, να τα ρίχνουμε όλα στον καιρό.
    https://www.reuters.com/article/us-africa-hunger/record-45-million-people-in-southern-africa-facing-food-crisis-u-n-agencies-idUSKBN1XA25G?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μήνα σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Βοριάδες και ψύχρα σήμερα στο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φώτη έχεις δίκιο,έτσι οπως το έγραψα ήταν λάθος,γιατί όντως στην περιοχή μου όλα κύλησαν όπως τα περιμέναμε.
    Ότι είπαμε οι δυο μας βγήκε στο ακέραιο και φυσικά τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Τανάγρας ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.
    Κοντά σε ορεινούς όγκους και γύρω από αυτούς 25-30mm, και όπως είδες έφθασε και τα 40mm.
    Για άλλη μια φορά ευνοηθηκαμε πολύ και αυτό φαίνεται σήμερα,καθώς λόγω λάσπης, η μόνη δουλειά που μπορεί να γίνει είναι το μάζεμα σαλιγκαριών.
    Καλό μεσημέρι σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή