Γενάρχη όμβρου αποκαλούσαν το νοτιά οι Ορφικοί!


Αυθεντικές ημέρες βροχερού φθινοπώρου θα είναι οι επόμενες δύο στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Εξαίρεση, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποτελέσουν οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, όπου οι πιθανότητες βροχών είναι πολύ περιορισμένες. Από πλευράς ανέμων, κυρίαρχοι θα είναι οι νοτιάδες με εντάσεις 5 με 6 και την Παρασκευή στα ανατολικά και τα νότια 7 με 8 μποφόρ. Πάντως, στη διάρκεια της Παρασκευής στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας.


Από πλευράς έντασης των καιρικών φαινομένων, το νέο εικοσιτετράωρο ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και δευτερευόντως στη Β-ΒΑ χώρα. Την Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Πάντως, από το απόγευμα της ημέρας αυτής αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα.

Στην Αττική τοπικές βροχές και καταιγίδες είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν την Παρασκευή. Στη Θεσσαλονίκη, αξιόλογες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν τη Παρασκευή, χωρίς να αποκλείονται κάποιες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας και στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου.

Καλό απόγευμα, φίλοι μου

21 σχόλια:

  1. Φαίνεται ότι θα βρέξει από τον ήλιο που καίει το μεσημέρι σαν να είναι καλοκαίρι. Μάλλον για αυτό έχουν ακόμα είσοδο στην παραλία της Βάρκιζας αρχές Οκτώβρη (η ακριβώς διπλανή ακτή είναι, βέβαια, δωρεάν). Πάντως, αποκλείεται να έχουμε περισσότερες βροχές από ό,τι στην Ιρλανδία, όπου πλησιάζει ο τυφώνας Lorenzo με τη Met Eireann να προειδοποιεί για ισχυρούς ανέμους, πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων, όπως αναφέρει ο Guardian.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιρλανδίας εξέδωσε, μάλιστα, συναγερμό χρώματος πορτοκαλί για έξι κοινότητες και κίτρινο για όλη τη χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Περισσότερο θα πληγούν οι δυτικές και νότιες ακτές από τον Lorenzo, που είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας στην ιστορία, που φτάνει τόσο ανατολικά στον Ατλαντικό. Στις Αζόρες έκλεισαν δρόμοι, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες που δεν είναι άμεσης ανάγκης εξαιτίας των ανέμων ταχύτητας 100 μιλίων την ώρα (161 χιλιόμετρα) και των κυμάτων 25 μέτρων.

    Το νησιωτικό σύμπλεγμα που ανήκει στην Πορτογαλία βίωσε σαν τυφώνα τον Lorenzo, που στην Ιρλανδία και τη Βρετανία υποβαθμίστηκε σε υπερτροπική καταιγίδα με νοτιοδυτικούς ανέμους 40-50 μίλια και ριπές 60 με 80 μίλια την ώρα. Κίτρινος συναγερμός εκδόθηκε για τα μεγάλα ύψη βροχής στην Ιρλανδία και στα δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Πέμπτη θα επηρεαστούν τα παράκτια της Βόρειας Ιρλανδίας και της δυτικής Σκωτίας και Παρασκευή η Ουαλία και η νοτιοδυτική Αγγλία από τον Lorenzo που στο πικ του χαρακτηρίστηκε κατηγορίας 5 από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ και ήταν ο πιο ισχυρός τυφώνας που έφτασε τόσο ανατολικά και τόσο βόρεια.
    https://www.theguardian.com/world/2019/oct/02/hurricane-lorenzo-ireland-braces-itself-for-powerful-storm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρεπορτάζ για τον τυφώνα Lorenzo έχει, όμως, και το Skynews και το επιπλέον στοιχείο που δίνει είναι ότι τον Σεπτέμβριο έπεσε 27% περισσότερη βροχή στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα 112,4 χιλιοστά, έναντι 96,4 χιλιοστών, που είναι ο μέσος όρος για τα ύψη των βροχοπτώσεων του μήνα.

      Ακόμα μία απόδειξη ότι έχουμε εντελώς αντίθετο καιρό με τη Βρετανία, αν και το διήμερο Πέμπτης - Παρασκευής θα είναι ανεμώδες και βροχερό, τόσο εκεί, όσο κι εδώ. Από το Σάββατο, πάντως, ο καιρός θα γίνει λαμπρότερος με κάποια τελευταία περάσματα από βροχή και όπως λέει και το τραγούδι "θα έρθει και για μας μια Κυριακή".
      https://news.sky.com/story/gales-and-heavy-rain-expected-as-storm-lorenzo-hits-uk-and-ireland-11825814

      Διαγραφή
  2. Aυριι θα έχει αναλυτική πρόγνωση δάσκαλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσοχή λοιπόν στα δυτικά κ βορειοανατολικά της χώρας μας το επόμενο διήμερο καθώς οι δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι μαζί με τις πολύ θερμές θάλασσες κ τη ζέστη των τελευταίων ημερών όταν έρχετε σύστημα από Αδριατική ο καιρός δεν αστειεύεται.
    Όσο για την πορεία του καιρού τον Οκτώβριο η μεσοπρόθεσμη του Ευρωπαϊκού μοντέλου δείχνει ότι μπαίνουμε σε φθινοπωρινό σκηνικό με πιθανόν έντονα μάλιστα φαινόμενα κυρίως στη δυτική χώρα κ το Ιόνιο.
    Σας επισυνάπτω το λινκ

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    Υ.Γ.Να τονίσω ότι όσο πιο μακριά πάμε στην εκτίμηση του Οκτώβρη τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αποτυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Βασίλης Πανάκογλου έκανε και πρόβλεψη και για πιθανούς υδροστρόβιλους. Τα ποσά διαθέσιμης δυναμικής ενέργειας ανωμεταφοράς είναι πολύ μεγάλα αυτή τη φορά.

      Αλήθεια, αναρωτηθήκαμε ποτέ γιατί ο Πανάκογλου (και άνθρωποι με τις γνώσεις του Πανάκογλου - και υπάρχουν πολλοί!) δεν συμμετέχουν, η εμφανίζονται σπάνια στο μπλογκ; Δεν είναι μόνο ένας ο λόγος, είναι κι άλλοι. Καλό θα ήταν ΟΛΟΙ να σκεφτούμε πώς ακριβώς το θέλουμε αυτό το μπλογκ. Αν μας ικανοποιεί ως έχει.
      Το ότι π.χ. ο Φώτης μας δίνει ένα λινκ, που για να το ανοίξει κάποιος πρέπει να κάνει ακροβατικά, και που (ακριβώς γι αυτό) ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ τελικά θα το ανοίξουν, είναι ένας λόγος που δίνει και το γενικότερο στίγμα. Δυστυχώς δεν πήρα ποτέ απάντηση στο ερώτημά μου γιατί να συμβαίνει αυτό εδώ, ενώ σ΄όλο το διαδίκτυο οι σύνδεσμοι ανοίγουν κανονικά.

      Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από το παλιό φόρουμ του Hellas Weather, όπου τα "στραβάδια" μαθαίναμε από τους πιο καταρτισμένους φίλους, πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια σπούδασαν και ασχολήθηκαν επαγγελματικά με τη μετεωρολογία.

      Αυτό εδώ το μπλογκ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να διευθύνεται από μιά μορφή του χώρου. Θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό ανοιχτό πανεπιστήμιο μετεωρολογίας. Αλλά τα σχόλια σ΄αυτήν την κατεύθυνση είναι ελάχιστα, το ενδιαφέρον περιορισμένο και οι αναρτήσεις του δασκάλου λιγοστές. Ενθάρρυνση ιδιαίτερη δεν υπάρχει. Τέλος πάντων, είπα να πω κάποια στιγμή πράγματα που από καιρό σκέφτομαι. Μια βασική μου πεποίθηση γενικότερα για τη ζωή είναι ότι κάτι που δεν εξελίσσεται είναι καταδικασμένο να φθίνει, να παρακμάζει. Τώρα βέβαια την εξέλιξη ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Εγώ ό,τι είχα να πω το είπα.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο ανοίγεις θεματα που δύσκολα θα συζητηθούν σε αυτο το μπλογκ και το ξέρεις αυτο.

      Διαγραφή
    3. Γιατί δεν μπορούν να συζητηθούν; Δε νομίζω Δημήτρη ότι έγραψα τίποτα τρελά πράγματα. Προσωπικά με ενδιαφέρει να προσελκύσει το μπλογκ φίλους της μετεωρολογίας, που θα είχαν πολλά να προσφέρουν σε όλους μας με τις γνώσεις τους, αλλά απέχουν. Που μπορούν να πλουτίσουν την θεματολογία των σχολίων και να "αναγκάσουν" με τον τρόπο αυτό και τον κ.Ζιακόπουλο να γίνει πιο πρόθυμος να μας μεταφέρει πιο συχνά πολύτιμα κομμάτια από τις δικές του γνώσεις. Δε νομίζω ότι είναι ...ταμπού όλα αυτά. Το ζήτημα με τους συνδέσμους δεν είναι τεχνικό, όπως έγραψε ο Νίκος. Είναι συνειδητή επιλογή του διαχειριστή του μπλογκ για λόγους που φαντάζομαι αλλά δεν μπορώ να τους αναφέρω τη στιγμή που ο ίδιος δεν θεωρεί σκόπιμο να τους εξηγήσει.

      Σήμερα ήθελα να γράψω για την ωραία καταιγίδα που είχαμε στην Αθήνα το απόγευμα. Το σχόλιό μου θα συνοδευόταν από τρία λινκς. Που οι περισσότεροι δε θα έμπαιναν καν στον κόπο να τους ανοίξουν ή δε θα γνώριζαν καν τον (επεισοδιακό) τρόπο με τον οποίο ανοίγουν. Έτσι μου κόπηκε κάθε διάθεση και δεν έγραψα τίποτα.

      Διαγραφή
    4. Γιώργο απρόσμενη κ όντως εντυπωσιακή σε δημιουργία η καταιγίδα στην Αττική σήμερα.
      Εδώ ρίχνει με το κανάτι πάντως!
      Τώρα να σου πω ότι δε συμφωνώ σε αυτά που λες δε θα το πω.
      Έχεις δίκιο κυρίως στο κομμάτι των γνώσεων που αναφέρεσαι καθώς πέραν της διαίσθησης που συνήθως μου βγένει στον καιρό,οι γνώσεις μου είναι πενιχρές μπροστά σε εξαίρετους μετεωρολόγους όπως για παράδειγμα ο Πανακογλου.
      Μακάρι να απλοποιηθεί κ το θέμα των λινκς κ μακάρι να γράφουν πιο συχνά την άποψή τους άτομα τα οποία αγαπούν κ γνωρίζουν την Μετεωρολογία από τη ρίζα της.
      Είναι κ άλλοι φίλοι που κάνουν "μπαμ" πως γνωρίζουν καλά το αντικείμενο αλλά δυστυχώς ακόμα κ τώρα που φθινοπώριασε δεν ξανά έγραψαν.
      Ευελπιστώ λοιπόν στο μέλλον σε πύκνωση των σχολίων κ σε ακόμη καλύτερη πρόοδο τούτου του μπλογκ.

      Διαγραφή
    5. Συγγνώμη που δεν απαντώ διότι δεν θέλω να επεκτείνουμε την συζήτηση για αυτο το θέμα και για να μην βγαίνουμε εκτος θέματος η σημερινή βροχή στα Γιάννενα ειναι 35,6 mm.
      Καλο βράδυ

      Διαγραφή
    6. είναι και η φύση του μέσου, συμφωνώ Δημήτρη. π.χ. είπα "το τεχνικό θέμα που θέτεις είναι αντικειμενικό", εννοώντας ότι είναι όπως το λες, το εξέλαβες, Γιώργο, ανάποδα. θα ήθελα πιο πολλά επιστημονικά, καιρικά θέματα και πρόσωπα, κατά καιρούς έχω υποβάλλει απορίες προς πάσα ενδιαφερόμενο (πρέπει να έχω ένα ποσοστό απαντήσεων τάξης του 5%). δε θα ήθελα όμως να διαχωρίσουμε τον κόσμο σε ειδήμονες και μη. μπορούμε να πούμε τις καιρικές ιδέες μας, ακόμα, ακόμα τις παρατηρήσεις μας, και μέχρι εκεί. προσωπικά θέματα είναι η συμμετοχή, η συχνότητα και το περιεχόμενο ή η μη συμμετοχή και τα αίτιά της. το άθροισμα όλων αυτών είναι το blog.
      "who am i to disagree", Γιώργο.

      το ζητούμενο είναι Φώτη, που είσαι από τους πιο προσηλωμένους στα καιρικά, έχει κι άλλο το μενού ή πάμε από Δευτέρα? (αναφέρομαι σε αυτό που στροβιλίζεται ανοιχτά της Πελοποννήσου-Ν. Ιονίου)

      Διαγραφή
    7. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε σκέψη για διαχωρισμό σε ειδήμονες και μη! Όλα (και όλοι) χρειάζονται στο μπλογκ. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, το κέντρο βάρους πρέπει να είναι στον καιρό και στις γνώσεις. Και όλοι να προσπαθούμε να καταλάβουμε και να μάθουμε και κάτι παραπάνω. Το καλοκαίρι μπήκα μια μέρα στο μπλογκ και αντίκρισα ...ομοβροντία σχολίων για μερομήνια, μυρμήγκια, πουλιά, σημάδια κλπ. Για να είμαι ειλικρινής, έπαθα ένα μικρό ...πολιτισμικό σοκ! Νόμισα ότι ζούμε πριν το 1587, έτος που ο Ισαάκ Νιούτον (ο αποκαλούμενος ελληνο-βαρβαριστί Νεύτων) έγραψε το "Οι μαθηματικές αρχές της φυσικής φιλοσοφίας". Είδα και απόειδα και στο τέλος σχεδόν έκανα ...έκκληση στον κ.Ζιακόπουλο να γράψει κάτι, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, πράγμα το οποίο και έπραξε. Τώρα που τα θυμάμαι αυτά γελάω βέβαια, αλλά τα γράφω για να τεκμηριώσω αυτό που είπα πριν: Όλα καλά κι όλα ωραία, αρκεί το βάρος να πέφτει στην επιστήμη του καιρού. Ευνόητα αυτές είναι προσωπικές μου απόψεις και μόνο.

      Διαγραφή
  4. Οι ΔΝΔ άνεμοι που πνέουν πολύ δυνατοί από εχθές την νύχτα,κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλά την υγρασία και παρόλο που η θερμοκρασία ανέβηκε στους 28 βαθμούς,η ζέστη ήταν ανεκτή.
    Ζέστη αρκετή όμως είχαμε από την Κυριακή έως εχθές,με πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας.
    Ακόμη πιο δυνατοί ήταν οι άνεμοι και στην παραλία της Αλυκης στον Κορινθιακό, όπου απόλαυσα ένα υπέροχο μπάνιο στα αρκετά ζεστά ακόμη κρυστάλλινα νερά.
    Το φεγγάρι ειναι"αδειο"για την περιοχή μου,τουλάχιστον για αύριο, όμως κάποια σημάδια άρχισαν να δείχνουν ότι υπάρχουν ελπίδες να επηρεάσει το επερχόμενο κύμα τελικά την περιοχή μου.
    Στην περιοχή της Ανατολικής Αργιθεας που μίλησα σήμερα,μου είπαν ότι τις 3-4 τελευταίες ημέρες στην κυριολεξία"καίγονται.
    Έκτος από κάποιες ψιχάλες,ουσιαστικά έχει να βρέξει πριν τις 20 Ιουλίου.
    Το ίδιο μου είπε σήμερα ένας φίλος μου,που την περασμένη Κυριακή ήταν σε καταφύγιο στον Όλυμπο και περιμένουν την επερχόμενη κακοκαιρία για να ανασάνουν.
    Ελπίζω να πάρουν καλό νερο Οι περισσότερες περιοχές της χώρας,χωρίς όμως να υπάρχουν προβλήματα σε παραγωγές και σε ανθρώπινες ζωές.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΕΜΥ δίνει συναγερμό χρώματος πορτοκαλί για Ήπειρο - Αιτωλοακαρνανία και κίτρινο για δυτική Πελοπόννησο και Μακεδονία - Θράκη για σήμερα Πέμπτη.

    Για αύριο Παρασκευή ο συναγερμός γίνεται χρώματος πορτοκαλί για όλες τις παραπάνω περιοχές συν τη Θεσσαλία και όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Η Αττική είναι στα πράσινα και τις δύο μέρες, όπως και η Εύβοια, αλλά και η υπόλοιπη Στερεά πλην Αιτωλοακαρνανίας, η ανατολική Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

    Δηλαδή, τα 3/5 της Ελλάδας περίπου θα έχουν επικίνδυνα φαινόμενα και τα 2/5 πιο ήπια. Εκτός κι αν τα δεδομένα για αύριο αλλάξουν εντός της ημέρας, που για την Ελλάδα τη νοτιοανατολική θα είναι τελικά και αυτή σχεδόν καλοκαιρινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εναρκτήριο για το δροσερό εξάμηνο και εισαγωγικό για το (πιο πανελλαδικό?) κύμα της επόμενης βδομάδας, η εντυπωσιακή αριθμητική πρόβλεψη του οποίου έχει μαζευτεί σήμερα για να απλωθεί πάλι αργότερα κ.o.κ, φαίνεται να είναι το άρτι αφιχθέν μέτωπο βροχών. στη δορυφορική των κεραυνών, η δραστηριότητα εντοπίζεται στο κομμάτι που οριοθετείται απ’ το Ιόνιο, τον Αώο και τον Αχελώο. μάλλον αποσπασματικά κάποια «σταυρουδάκια» και σύννεφα θα περάσουν ανατολικότερα του Αχελώου, για να εξοκείλουν προς Θεσσαλία μεριά, ως φθινοπωρινά εγκαίνια. (τα ποτάμια σε αυτήν την εικόνα βοηθούν στον προσανατολισμό, οι πηγές Αώου-Πηνειού-Αχελώου συγκλίνουν σχεδόν στο ίδιο σημείο, ενώ ο Αλιάκμονας είναι παράλληλος προς τον Πηνειό.)

    στη Θεσσαλία η δίψα επανεμφανίζεται περιοδικά, ενώ τα βουνά της δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού και οι υποθέσεις του φράγματος και του υδροηλεκτρικού στη Μεσοχώρα (αλλά και στη Συκιά) δεν κινούνται προς καμία κατεύθυνση με καμία κυβέρνηση.

    στον καιρό, η αλλαγή φυσικά είναι ο Νοτιάς και η αντίστοιχη κυκλοφορία, μετά από μήνες παρέα με τον αντίθετό του. τα υπόλοιπα είναι μάλλον μαθηματικά.

    Γιώργο, καλά έκανες και τα είπες, είμαστε ελεύθεροι να θέτουμε τα θέματα που μας ενδιαφέρουν, μπορείς να συνεχίσεις π.χ. να στρέφεις την κουβέντα και στην επιστημονική πλευρά των πραγμάτων, ανεξάρτητα της φαινομενικής απήχησης. αν είναι λίγοι αυτοί που ενδιαφέρονται για κάποιο θέμα ή αν είναι πολλοί αλλά δε μιλούν για κάποιο λόγο, είναι πέρα από τον έλεγχο μας. το τεχνικό θέμα που θέτεις είναι αντικειμενικό, στο κομμάτι του αλληλοσεβασμού έχουμε λίγο δρόμο να κάνουμε ακόμα.

    θα χεις παρατηρήσει και στο fb, η βαρύτητα της ανάρτησης είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο του likeισμού που δέχεται. σε λα βι.

    καλημέρα σε Όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο δε συμφωνώ. Δεν είναι "πέρα από τον έλεγχό μας". Το να γίνει αυτό το μπλογκ ελκυστικότερο για όσους αγαπούν τη μετεωρολογία και έχουν γνώσεις (στο κάτω- κάτω καιρικό είναι το μπλογκ!) είναι σε μέγιστο βαθμό θέμα επιλογής. Και δεν είναι θέμα "ελευθερίας" Νίκο. Αν αύριο θελήσω να σχολιάσω την επόμενη αγωνιστική της Σουπερλίγκα, όχι, αυτό δεν είμαι "ελεύθερος" να το κάνω και καλώς δεν είμαι!

      Διαγραφή
    2. δεν ήταν το επιχείρημά μου να θεσμοθετήσουμε το "εκτός θέματος", Γιώργο. δε συζητάμε από μηδενική βάση, είμαστε σε καιρικό μπλογκ, το να αναφερόμαστε μονίμως σε αλλότρια, είναι τρολάρισμα.

      αντιλαμβάνομαι το παράπονο και το συμμερίζομαι ως ένα βαθμό, αλλά είμαστε φιλοξενούμενοι, έχοντες το δικαίωμα στα καιρικά πλαίσια, και λελογισμένα στις παρυφές τους καμιά φορά (η ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο), να προτείνουμε το θέμα, που μπορεί να πάει άκλαυτο ή να κινητοποιήσει μια κουβέντα. έχουμε και την υποχρέωση του σεβασμού προς αλλήλους.

      έτσι το βλέπω, και μου άρεσει η λιγότερο γνωστή ατάκα του Ηράκλειτου, περί μοίρας και χαρακτήρα.

      υγ. ποιο είναι το link του σταθμού στην παλιά μου γειτονιά, την Καλλιθέα?
      μαζί με το θέμα των συνδέσμων, θα ζητούσα δυνατότητα τροποποίησης σχολίου (editing ελληνιστί)..

      Διαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Λαμέρα, με έμφαση στην εμφάνιση των συνδέσμων(links).
    Απ' τη στιγμή που εγκρίνεται ένα σχόλιο και εμφανίζεται-ενώ δεν μπορεί κάποιος να διαβάσει μέρος του(link)-, είναι σα να λογοκρίνεται..
    Το λόγο φυσικά έχει ο οικοδεσπότης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φώτη, από τα σχόλιά σου συμπεραίνω ότι δεν είναι και τόσο πενιχρές οι γνώσεις σου, όπως γράφεις. Από εδώ και πέρα (και αυτό αφορά όλους μας!), η βασική και "κρίσιμη" γνώση βρίσκεται πάνω δεξιά στη σελίδα. Έχοντας διαβάσει σχεδόν οτιδήποτε κυκλοφορεί σε ελληνική γλώσσα, πιστεύω ότι τα βιβλία του κ.Ζιακόπουλου είναι εκ των ουκ άνευ για όποιον θέλει να μάθει για τον καιρό. Μπορούν να συγκριθούν μόνο με το "Meteorology Today" του D.Ahrens, που είναι απλά πιο εκτενές και αναλυτικό. Το έχω γράψει ξανά και ξανά, μέχρι ...παρεξηγήσεως. Και επειδή θέλουμε (εγώ τουλάχιστον αλλά και πολλοί άλλοι νομίζω) περισσότερες αναρτήσεις επιστημονικής γνώσης από τον κ.Ζιακόπουλο, εκείνος θα μπορούσε να μας (την) πει, αλλά δεν θα το κάνει, γιατί είναι λεπτός και ευγενής άνθρωπος, εγώ όμως, που είμαι ...χοντρός και αγενής, θα έλεγα στη θέση του: "Βρε ρεμάλια (Κωνσταντάρας), που μου ζητάτε κι άλλες γνώσεις, τα βιβλία μου τα διαβάσατε; Που σας τα λέω όλα τόσο όμορφα και απλά, που και η γιαγιά σας ακόμα θα τα καταλάβει;"

    Άλλωστε, όταν αγαπάς κάτι, θέλεις να μαθαίνεις γι αυτό. Αγαπάς τη ροκ, θέλεις να ξέρεις πράγματα για τη ροκ. Αγαπάς την βυζαντινή αγιογραφία, δεν θα το ψάξεις να μάθεις για την αγιογραφία;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίο θέμα ανοίξατε αγαπητοί φίλοι και πολύ σωστά όλα όσα αναφέρατε.
    Σίγουρα υπάρχουν πολλοί από εσάς που έχουν πολλές γνώσεις μετεωρολογικες και πρέπει να γράφουν συχνότερα, για να μαθαίνουμε και εμείς τα"στραβαδια"μαζι βέβαια με την συνδρομή του κ.Ζιακοπουλου.
    Γέλασα πολύ περισσότερο από εσένα φίλε Γιώργο Λαμερα,καθώς διάβασα την αναφορά σου σε όλα αυτά που συζητούσαμε το καλοκαίρι,φυσικά όλα αυτά δεν έχουν βάση μπροστά στην επιστήμη της Μετεωρολογίας και απλά δείχνουν μια τάση του καιρού.
    Εννοείται πως ο καθένας μας πρέπει να έχει διαβάσει ή οπωσδήποτε να διαβάσει τα πολύ ωραία βιβλία του κ.Ζιακοπουλου,τα οποία λύνουν πολλές απορίες.
    Προσωπικά,ενώ τα έχω στην κατοχή μου,λόγω έλλειψης χρόνου, δεν τα έχω διαβάσει όπως ήθελα,αν και νομίζω πως δεν θέλει απλό διάβασμα,θέλει μελέτη.
    Εδώ θα ήθελα με τις πολύ μικρές μου γνώσεις και ωσότου λυθεί το πρόβλημα με το άνοιγμα των λινκς,να ξαναγράψω έναν τρόπο που μου έδειξε ένας φοιτητής και μπορώ να τα ανοίγω.
    Πατάμε επάνω στο λικν αυτό γίνεται μπλε,μόλις το αφήνουμε εμφανίζονται καποθα εικονίδια, παταμε αντιγραφή και μετα παταμε την επικεφαλίδα του κ.Ζιακοπουλου παρατεταμένα 1-2 φορές και εμφανίζεται το άρθρο.Ετσι τα διαβάζω πολύ καιρό τώρα.
    Νίκο Παπα, τελικά το σύστημα αυτό που είπες το μεσημέρι στον Φώτη,"έσπασε" σε 2 κομμάτια,το ένα πήγε στην περιοχή του Φώτη και το άλλο ήρθε στην περιοχή μου,δίνοντας πολύ καλό νερο και με πολλά αστραποβροντα και ευτυχώς λίγο χαλάζι ανακατεμένο με την βροχή.
    Βεβαίως είχε προηγηθεί και ένα άλλο άλλο πιο δυνατό σύστημα που ερχόμενο από δυτικά σάρωσε όλο τον νομο, αφήνοντας πολλά χιλιοστά βροχης(Όσο πιο δυτικά τόσο περισσότερο νερο)"σβήνοντας" προς Σχηματάρι και καταλήγοντας στον ευβοικο(στα όρια της Βοιωτίας λέω,γιατί και στην Αττική συνεχισε)όπου έριξε και χαλάζι σε μέγεθος κερασιου στα Οινόφυτα και στο Δήλεσι(παραλία).
    Αρκετό κρύο έχει βάλει πλέον από αργά το απόγευμα και μάλιστα η θερμοκρασία αυτή την ώρα είναι στους 15 βαθμούς συνοδεία δυνατού αέρα.
    Καλό ξημέρωμα και καλή μέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή