Βροχές και τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα περάσει από το κεντρικό Αιγαίο, κινούμενο προς τη ΒΔ Τουρκία. Ένα άλλο πιο οργανωμένο χαμηλό που βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί προς την περιοχή της Λιβύης. Με αυτά τα δεδομένα, η ημέρα θα αρχίσει με αρκετές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα στα δυτικά και τα βόρεια θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν παντού Α-ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Την Τετάρτη (9/10), ασθενείς τοπικές είναι πιθανό να σημειωθούν το πρωί στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τη Β. Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα. Την Πέμπτη (10/10), δεν προβλέπονται βροχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Παρασκευή (11/10), λίγες πρόσκαιρες βροχές είναι πιθανό να πέσουν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη.
  
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΝΔ τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 23 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 21 βαθμούς.

22 σχόλια:

  1. Αντί για καταιγίδα ήρθε θαλάσσια χελώνα σήμερα στο Θυμάρι. Κι εκεί που κατέβηκα προετοιμασμένος να φωτογραφίσω τους στρωματοσωρείτες (stratocumulus) και τους σωρειτομελανίες (cumulonimbus), βρέθηκα να απαθανατίζω τη θαλάσσια χελώνα στον βυθό. Ήταν η ίδια με την πρώτη φορά - το κατάλαβα από δύο σαν άσπρα όστρακα που είχε στο κέλυφός της, αλλά στην πραγματικότητα είναι είδος καβουριού που κολλάει σε επιφάνειες) και αυτή τη φορά τράβηξα πλάνα από πολύ κοντά. Όσο για τη βροχή, ήταν τελικά σιγανή και ποτιστική, μάλλον η πρώτη - για φέτος- καθαρά φθινοπωρινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://kolydas.gr/content/%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CF%85%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%AF%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B4%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF?fbclid=IwAR2s6eSugPVXMTxEDb5GG8FceLu_QKfUpqMCJreYOE_Fai9O8ufMq312XTM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "φυλάγε τα ρούχα σου.." και "όποιος καεί στο χυλό..". είναι κάπως ανθρώπινο. επιπλέον είμαστε και λαός που οι κανόνες και οι οδηγίες μας φέρονται σαν παιδιά, με όρια ταχύτητας κάτω από το κανονικό, γιατί έτσι κι αλλιώς θα τα ξεπεράσουμε και εν τέλει θα βγούμε βόλτα χωρίς αλυσίδες, παρά την προειδοποίηση.

      εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Κολυδά, Γιώργο, και ελπιδοφόρα η πρόταση συνεργασίας φορέων, δημιουργίας εθνικής βάσης και ενοποίησης μετεωρολογικών σταθμών.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα, μπορεί ο καιρός να το γύρισε στο πιο φθινοπωρινό, αλλά από βροχή άστα να πάνε. Στην Κηφισιά το βροχόμετρο δείχνει σταθερό 0, κάποιες ψεκάδες άνευ σημασίας μόνο πέφτουν ανά διαστήματα που μετά δυσκολίας Και, έχοντας διανύσει 25 χιλιόμετρα ερχόμενος από τη δουλειά, πάνω κάτω το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Αττική. Την προηγούμενη εβδομάδα, τουλάχιστον, έβρεξε αξιοπρεπώς 2 μέρες. Με άλλα λόγια, πήγαμε κουβά οι της Αττικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η "νεκροψία" έδειξε έλλειψη (δυναμικού) αιτίου. Τα μοντέλα ίσως να υπερεκτίμησαν κάποια διαταραχή στη ΝΔ ατμοσφαιρική κυκλοφορία της μέσης τροπόσφαιρας. Είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε λίγες ημέρες οι προγνώσεις για την Αθήνα αποτυγχάνουν κραυγαλέα. Ποιος είπε όιι η δουλειά του μετεωρολόγου είναι εύκολη;
      Και κάτι άλλο: το να εκδίδονται έκτακτα δελτία για κάθε καταιγίδα στη λογική του "κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε" είναι μία λύση, αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση!
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Όπως και εμείς οι Γιαννιώτες την γλυτώσαμε την βροχή με κάποιες ψιχάλες.

      Διαγραφή
    3. Για να απαντήσω στους φίλους Δημήτρη κ Βαγγέλη αλλά κ στον δάσκαλο να πω ότι το έκτακτο δελτίο κατά τη γνώμη μου σωστά βγήκε όπως βγήκε από την στιγμή που δε μπορούμε για πολλούς κ διαφόρους λόγους(δυναμικά αίτια,ακριβής θέση χαμηλού που πολλές φορές αλλάζει λίγες μοίρες,ευμετάβλητη ατμόσφαιρα λόγω εποχής,μερικώς ελλιπή σύγχρονα μετεωρολογικά εργαλεία κ πολλά άλλα)να προβλέψουμε με ακρίβεια που θα κάνει τα εντονότερα φαινόμενα.
      Δε ξέρω αν κοιτάξατε τους σταθμούς αλλά θα δείτε ότι η πόλη του Αγρινίου σήμερα από το πουθενά έπιασε 50 τόνους νερό στο στρέμμα(νομίζω το δεύτερο μεγαλύτερό ύψος βροχής πανελλαδικώς για σήμερα)μέχρι αυτή την ώρα ενώ η βροχή συνεχίζει χώρια τις ασταμάτητες εκκωφαντικές βροντές που είχαμε όλο το απόγευμα κ τις μικροπλυμμήρες σε υπόγεια κ μαγαζιά.
      Να τονιστεί δε ότι ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε τις πρώτες βραδινές ώρες με απίστευτες ραγδαιότητες κ σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.
      Θέλω να καταλήξω ότι όλα μα όλα τα μοντέλα πρόβλεψης βροχής για την Αιτωλοακαρνανία σήμερα έδιναν από 6 μέχρι 10mm μάξιμουμ κ όμως έπεσαν πολύ παραπάνω του προβλεπόμενου.
      Ο δήμος κ η αστυνομία ήταν πανταχού παρών την ώρα της κακοκαιρίας λόγω προειδοποίησης έντονων φαινομένων για το νόμο από την ΕΜΥ ακόμη κ αν ούτε οι ίδιοι το πίστευαν αυτό.
      (Ούτε εγώ να πω την αλήθεια το πίστευα λόγω ανατολικού ανέμου που επικρατεί,έλεγα ψίχουλα θα κάνει)
      Εν ολίγοις φύλαγε ρα ρούχα σου να έχεις τα μισά αναγκαστικά θα έλεγα αφού αλλιώς δε μπορούμε.

      Υ.Γ.Ενα μεγάλο μπράβο στο ΜΕΤΕΟ κ στο ΕΑΑ που ήταν το μοναδικό πανελλαδικά πού από την Κυριακή το βράδυ με αναλυτικό χάρτη προέβλεψε με ακρίβεια τις περιοχές που θα έχουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής(Αιτωλοακαρνανία-δυτική βορειοδυτική πελλ/νήσος κ κεντρικό Ιόνιο,ανατολική Θεσσαλία κ Εύβοια στον πρώτο βαθμό)

      http://www.meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/OCT%2019/0710_FrontTable.png

      Διαγραφή
    4. από τα πρώτα στοιχεία του ΕΑΑ φαίνεται ότι πρωτεύσατε Φώτη, μετά την, έτσι κι αλλιώς εκτός συναγωνισμού, Ζαγορά. για τα μοντέλα έχω το αντιπαράδειγμα, αφού στα 2 τελευταία updates, το freemeteo (από που παίρνει τα δεδομένα του?) έδινε για Τρίκαλα 40 και 33 mm, με το κοντέρ να γράφει τελικά 37,5. νομίζω όμως ότι όλοι μας διαβάζουμε προγνώσεις από 5-6 σημεία και βγάζουμε μια, κατά κάποιο τρόπο, "δική" μας (ειδικά για τον τόπο μας).

      ο καιρός του διημέρου μου θύμισε ότι στην Ελλάδα κάνει και κρύο και ότι ο Οκτώβρης είναι ο μήνας εκκίνησης της θέρμανσης (έστω και δοκιμαστικά, για το βόρειο μισό της χώρας).
      καλημέρα

      Διαγραφή
    5. Στην Αττική έπεσαν έξω, τόσο η ΕΜΥ που εξέδωσε προειδοποίηση χρώματος πορτοκαλί για τον νομό, όσο και το meteo.gr. Μάλιστα, επανήλθαν νωρίς το απόγευμα με νέες προειδοποιήσεις για ισχυρές καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής - στην Αττική πάντα - ενώ είχε φανεί και στον πιο αδαή, σαν κι εμένα δηλαδή, ότι πάμε για μία καθαρά φθινοπωρινού τύπου ποτιστική βροχή. Όπως είχες γράψει πολύ σωστά κι εσύ από την προηγούμενη μέρα, δίνοντας με μεγάλη επιτυχία την εικόνα που θα είχε ο καιρός, ενώ απόλυτα εύστοχη ήταν και η πρόγνωση του Βασίλη Πανάκογλου.

      Απόλυτο δίκιο έχει και ο κ. Ζιακόπουλος ότι δεν γίνεται να εκδίδονται έκτακτα δελτία σε κάθε καταιγίδα. Αν και είναι προτιμότερο αυτό, από το να σου πουν ότι θα έχει καλό καιρό και να ρίξει καρεκλοπόδαρα. Εννοείται ότι είμαι ο τελευταίος που θα σπεύσει να αποδώσει ευθύνες στους επίσημους φορείς μετεωρολογίας, αλλά και σε κάθε προγνώστη, άλλωστε, λάθη κάνουμε όλοι. Θέλω να επισημάνω, όμως, είναι ότι αυτός ο βομβαρδισμός πληροφοριών που υπάρχει (και) για τον καιρό, σε συνδυασμό με τους υπερβολικούς και συχνά εκτός πραγματικότητας τίτλους των ΜΜΕ, κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται ακόμα και τη βροχή, ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά για την εποχή.

      Για παράδειγμα στο Θυμάρι πολλοί φοβούνταν ότι θα πλημμυρίσουμε πάλι, επειδή πέρσι είχαν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια από την αδυναμία, μετά από ένα σημείο, της γης να απορροφήσει το νερό που είχε πέσει. Αλλά αυτό είχε συμβεί μετά από συνεχόμενες και ως επί το πλείστον ισχυρές βροχές μηνών. Τέλος, και η πολλή ανάλυση προκαλεί σύγχυση και άγχος στον κόσμο, που δεν έχει και γνώσεις. Για αυτό και είναι μετρ στη σύνταξη των προγνώσεων ο κ. Ζιακόπουλος, που με λίγα, αλλά μεστά λόγια δίνει πάντα το στίγμα του καιρού με λεπτομέρειες και επισήμανση των όποιων κινδύνων όταν χρειάζεται και χωρίς να κουράζει και να αγχώνει τον αναγνώστη.

      Διαγραφή
    6. Όντως μέσα στον χάρτη είχαν σε κύκλο κ την ΒΑ Αττική κ εκεί έκανε ψίχουλα.
      Θα έλεγα όμως για την Αττική συγκεκριμένα να μη πιάσουμε το θέμα της πρόγνωσης γιατί ο συγκεκριμένος νομός καταφέρνει κ εκθέτει συνεχώς(το έχουμε δει άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια) μετεωρολόγους κ προγνώστες.

      Διαγραφή
    7. Συμφωνω με ολα οσα ειπε ο Φωτης ακομη και για το Meteo, ηταν το μοναδικο που επεσε μεσα..Παρολ αυτα απο το υψος του Αγγελοκαστρου και νοτιοτερα το στριμ ηταν Νοτιοδυτικο απλα οι καταιγιδες μρ το που επιαναν στερια εσβηναν. Καιρικη απραξια απο εδω και περα και μεχρι τις 20 του Οκτωβρη. Ολο αυτο νομιζω παιδια μου, θα ξεσπασει μεσα στο Χειμωνα.

      Διαγραφή
    8. Η Αττική δεν εκθέτει μόνο τους προγνώστες Φώτη, αλλά και τους απλούς καιρόφιλους, που ύστερα από κάθε διάψευση πίνουμε για να ξεχάσουμε. Άστα!

      Διαγραφή
  4. Πάμε για ανομβρία αργότερα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νερό με το τουλουμι στην περιοχή μου και πέριξ του Ελικώνα(ορεινά-ημιορεινά)Ενώ την ίδια στιγμή από Θήβα και ανατολικότερα όχι αξιόλογα πράγματα.
    Από το μεσημέρι έως τώρα βρέχει δυνατά,με μικρές μόνο παύσεις.
    Χαμηλή θερμοκρασία(16 βαθμούς) και ομίχλη πυκνή κατά διαστήματα, συνθέτουν ιδανικό σκηνικό σχεδόν χειμωνιάτικο.
    Πώς μετά να μην έχει δίκιο ο Σιμουλης που το λέει το χωριό μου βροχοχωρι(Και την γύρω περιοχή βέβαια).
    Μετά το διάλλειμα αυτό όμως ο καιρός θα φτιάξει αρκετά και μέχρι το τελευταίο 10ημερο(χοντρικα) που θα αρχίσει να "σφιγγει"για τα καλά, η θερμοκρασία σε ευπαθείς στην ζέστη περιοχές,δεν αποκλείεται να τσιμπήσει και τους 30 βαθμούς.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα, καλύτερα έκτακτο δελτίο με ψιλου πήδημα, παρά να τρέχουν κ να μην προλαβαίνουν.Καλο βράδυ από τον βροχερό Βόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, φίλε Αντώνη. Γιατί πολύ απλά θα θυμηθούμε το παραμύθι με το βοσκό και το λύκο. Θα απαξιωθεί η έννοια του έκτακτου και όταν πράγματι θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε ένα επικίνδυνο καιρικό συμβάν θα πει ο άλλος ¨έλα μωρέ, είδαμε και τις άλλες φορές, δεν έγινε τίποτα". Το έκτακτο δελτίο είναι αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε ετυμολογικα. π.χ. στην Άνδρο χθες νύχτα έπρεπε ο κόσμος να ξέρει ότι θα συμβεί κάτι που θέλει προσοχή.
      Κι επίσης, δεν το ξέρω, αλλά και η ΕΜΥ δεν θα πρέπει να κρύβεται πίσω από ένα έκτακτο. Του τύπου, ας το βγάλω να έχω τον κ%$^&* μου φυλαγμένο, κι έχει ο θεός. Είναι ό,τι συμβαίνει τριγύρω μας ακόμα και στη δουλειά μας. Θα ήθελα πραγματικά να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Αντώνη Καραβατάκη καλημέρα.

      Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω. Αν έχουμε έκτακτα δελτία για ψύλλου πήδημα, στο τέλος δεν θα ασχολείται κανείς μαζί τους και θα απαξιωθούν στη συνείδηση όλων. Δεν υπάρχει τρανότερο μετεωρολογικό παράδειγμα από την βιασύνη του meteo.gr να ονοματίζει (για ψύλλου πήδημα) κάθε σημαντική αλλαγή καιρού με έντονα φαινόμενα πριν από δύο χρόνια (κάνανε κάπου 20 ονοματοδοσίες μέσα σε ένα χρόνο). Τελικά κατάλαβαν το λάθος τους, και μάλιστα έχουν σταματήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα να δίνουν τέτοια ονόματα.

      «Μέτρον ἄριστον»...

      Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  7. Την έκανε και εδώ στη Ρόδο την καταιγίδα σήμερα προς τα ξημερώματα και μάλιστα έβρεξε αρκετά δυνατά (γύρω στα 30 χιλιοστά). Θερμοκρασιακά είμαστε πάντως σε πολύ ήπια πλαίσια
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θάνο ο σεισμός δεν είχε καμιά επίπτωση? συγνώμη αν το αναφέραμε και το 'χασα. εκείνο το πρωί ήμουν ακίνητος στο γραφείο μου, στη Λάρισα και κουνήθηκα. βλέποντας κανά δυο ιστοσελίδες έπεσα πάνω στο σεισμό της Ρόδου και υπέθεσα ότι θα είχε μεγάλο εστιακό βάθος και γι αυτό έγινε αισθητός τόσο μακριά (μια φορά είχαμε αντιληφθεί σεισμό στη Ρουμανία, δεν ξέρω αν το θυμάται κανείς). τελικά αποδείχτηκε ότι αυτός που κατάλαβα, κατά τρελή σύμπτωση, ήταν ένας σεισμός, μικρότερος, λίγα λεπτά μετά τη Ρόδο, στο Λιτόχωρο!
      ο δικός σας είχε όντως μεγάλο βάθος και ήταν στη θάλασσα, από αυτούς που "θέλουμε" για να εκτονώνεται η ένταση, χωρίς ζημιές, αν τα λέω σωστά..

      Διαγραφή
    2. Ταρακουνηθήκαμε γερά εκείνο το πρωί Νίκο μου...την ώρα που έγινε (κατά τις 8 παρά το πρωί) οδηγούσα για τη δουλειά και όμως ένιωσα εκείνη τη στιγμή να παλαντζάρει (εως και να μου "ψιλοξεφεύγει" λίγο) το αυτοκίνητο. Ηταν 5,2 ρίχτερ όμως το εστιακό του βάθος δεν ήταν μεγάλο (και για αυτό έγινε και έντονα αισθητός), κάπου στα 17 χλμ νομίζω. Εντύπωση μάλιστα μου κάνει που έγινε αισθητός στη Λάρισα. Ευτυχώς πάντως ζημιές δεν υπήρξαν. Τί μέρα πάντως και εκείνη! Την ώρα που στην Ηλεία πνίγονταν 2 άνθρωποι από τις καταιγίες και τους ανεμοστρόβιλους, και γενικά γινόντουσαν καταστροφές σε πολλά μέρη της δυτικής Ελλάδος, στη Ρόδο είχαμε σεισμό και επιπλέον μια μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Ρόδο (κοντά στο χωριό Απόλλωνα για όποιον ξέρει).
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλη την παρέα! Δυστυχώς μετά από αυτό που έγινε στην Μάνδρα Αττικής κ θρηνήσαμε θύματα,με ψιλου πήδημα η ΕΜΥ βγάζει έκτακτα δελτία.Προσωπικα δεν συμφωνώ, για μένα η ΕΜΥ λειτουργεί απαρχαιωμένα κ πάντα έχει να δώσει λόγο στον κάθε υπουργό.Δεν λειτουργεί ανεξάρτητα με ότι αυτό συνεπάγεται,εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο ευθυνών.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή