Τα θεϊκά ποτάμια!

Αλιάκμονας. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

«Ποτέ των αείρροων ποταμιών τ’ ομορφοκύλιστο νερό να μην περνάς με τα πόδια, προτού να προσευχηθείς κοιτάζοντας την όμορφη ροή, νίβοντας τα χέρια στο πολυαγάπητο νερό. Όποιος περάσει ποτάμι με το κακό μέσα του και μ’ άνιφτα χέρια, μ’ αυτόν οι θεοί οργίζονται και βάσανα του δίνουν μετά» (Ησίοδος, Έργα και Ημέραι,737-741).

6 σχόλια:

  1. Μιας και ο λόγος για ποτάμια, φούσκωσαν στη Βρετανία μετά τις καταρρακτώδεις βροχές του Σαββατοκύριακου και έχουν εκδοθεί 82 προειδοποιήσεις και 117 συναγερμοί για πλημμύρες όπως αναφέρει το Skynews. Καθυστερήσεις υπήρξαν σε δρομολόγια τρένων, ενώ πλημμύρισαν και δρόμοι, καθώς έχει ανέβει πολύ η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια, ειδικά των Μίντλαντς. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος δεν αποκλείει να πλημμυρίσουν και κάποια σπίτια.

    Πάντως, το MetOffice προβλέπει σταδιακή βελτίωση του καιρού με αρκετή ηλιοφάνεια τις επόμενες μέρες, κυρίως στη νότια Αγγλία, ενώ σποραδικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στη βόρεια Σκωτία και στο ανατολικότερο κομμάτι της Αγγλίας. Κάποιες βροχές αναμένονται και στην Κορνουάλη, όπου το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι, πάντως, η συννεφιά και οι άνεμοι. Εν κατακλείδι κίνδυνο για πλημμύρες αντιμετωπίζουν τα δυτικά Μίντλαντς, το Λίνκολνσαϊρ, το Γιορκσάιρ και το Νότιγχαμ.

    Η άνοδος της στάθμης των ποταμών ήταν η μεγαλύτερη που έχουν δει κάτοικοι αρκετών περιοχών, καθώς έβρεχε αδιάκοπα όλη την εβδομάδα. Προβλήματα υπήρξαν και στις μετακινήσεις και πολλοί αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις διακοπές τους, καθώς πλημμύρισαν τα αμάξια τους.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-82-warnings-in-place-as-country-braces-for-heavy-flooding-11847679

    Να δούμε πόσο έντονες θα είναι οι βροχές που αναμένονται και στην Ελλάδα, καθώς από την 28η Οκτωβρίου γύρισε από βοριά σε νοτιοδυτικό άνεμο και το βράδυ έχει πλέον πολλή υγρασία στο Θυμάρι, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί, σύμφωνα με το θερμόμετρο στην κεντρική πλατεία της Π. Φώκαιας στους 18 βαθμούς από τους 31 που είχε το μεσημέρι.

    Τότε που η παραλία της Αναβύσσου ήταν κατάμεστη, αρκετό κόσμο είχε και στο Θυμάρι, ανάμεσά τους και ψαράδες και έναν ψαροτουφεκά, που βαρούσε στο ψαχνό, αλλά τουλάχιστον γλίτωσα από τη δελφινιέρα του (καμάκι με μία αιχμή και όχι τρεις όπως η τρίαινα) ένα χταπόδι που το πήγα στα βαθιά.
    Βαγγέλης Σπανός
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίστευτης ομορφιάς φωτογραφία όπως φοβερή κ η διαύγεια την ώρα της λήψης,μπράβο!
    Μίας κ αρχίζει κ χειμωνιάζει σιγά σιγά(Στα ορεινά τα τζάκια κ θέρμανση πήραν μπροστά ενώ ακόμη κ στα πεδινά της περιοχής μου τα θερμόμετρα το πρωί δείχνουν 8 με 9β ελάχιστες σε συνδυασμό υψηλά ποσοστά υγρασίας)κ από Πέμπτη θα το καταλάβουμε ακόμη καλύτερα,είπα να ανεβάσω ένα λινκ για να θυμηθούμε όλοι τον απρόβλεπτο ιστορικό χιόνια του 2002 στην Αττική αμέσως μετά τις γιορτές κ συγκεκριμένα μεταξύ 3 κ 6 Ιανουαρίου.
    Έτσι για να νοσταλγήσουμε παλιές ωραίες λευκές εποχές κ για να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι ο καιρός είναι απρόβλεπτος κ κανένα μοντέλο,κανένας προγνώστης κ κανένας μετεωρολόγος δεν έχει τον τελευταίο λόγο παρά μόνο ο ίδιος ο καιρός!

    http://www.meteoclub.gr/themata/afieromata/277-afieroma-xionias2002

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Toν θυμάμαι αυτόν τον χιονιά. Είχα ξυπνήσει Σάββατο και ήταν κάτασπροι οι δρόμοι. Στην αρχή δεν κατάλαβα ότι ήταν χιόνι, κοιτάζοντας από το παράθυρο, νόμιζα ότι απλά σηκώθηκα πολύ πρωί και δεν είχε ανέβει ακόμα ο ήλιος. Εκείνη τη μέρα, είχα πάει να καλύψω και το παιχνίδι Άλιμος - Π. Φάληρο 90-91 στη 2η παράταση για την Α2, πιτσιρικάς τότε στην εφημερίδα.

      Αλλά και ο χιονιάς του 2008 πάλι σε αγώνα μπάσκετ με βρήκε και μάλιστα στο ΣΕΦ (Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 64-82 στο πρώτο ντέρμπι του Γιαννάκη στον ερυθρόλευκο πάγκο, με τον Σπανούλη να κάνει όργια με τα πράσινα και τον Κένεντι Ουίνστον να βάζει 7 στα 8 τρίποντα στο καλύτερο παιχνίδι του με τον ΠΑΟ, άρτι αφιχθείς από τον Πανιώνιο).

      Πηγαίνοντας στο γήπεδο απλά έπεφταν κάτι νιφάδες, αλλά όταν βγήκαμε να φύγουμε, νόμιζες ότι οι βάρκες θα βουλιάξουν από τον όγκο του χιονιού. Μία διαδρομή 5 λεπτών, την έκανα σε πάνω από 20 με το αμάξι και νόμιζα ότι ήμουν σε δάσος. Το μόνο όχημα που είδαμε με έναν συνάδελφο ήταν ένα μηχανάκι με διανομέα. Μα ποιος είχε παραγγείλει πίτσα!

      Ένας φίλος από την εφημερίδα που έμενε Αθήνα έκανε πάνω από μία ώρα να φτάσει σπίτι του. Την επομένη έβγαλε, όμως, ήλιο, καθάρισα το αμάξι (ποτέ δεν καθαρίζουμε τα χιόνια όταν τα φαινόμενα είναι σε έξαρση, αλλά όταν βγει ο ήλιος και ζεστάνει λίγο) και οι δρόμοι είχαν ανοίξει πια, δεν θύμιζαν το δάσος της προηγούμενης βραδιάς. Σταδιακά τα εναπομείναντα χιόνια μαύρισαν από τα αυτοκίνητα και τα καυσαέρια και έμειναν μόνο κάτι πάγοι στις άκρες των δρόμων, στις μεγάλες κατηφόρες του Φαλήρου.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Μία ακόμα ιστορία από τον χιονιά του 2002. Η ΕΟΚ δεν ανέβαλε την αγωνιστική παρά τις εκκλήσεις πολλών ομάδων και η αποστολή του Μίλωνα αποκλείστηκε στην εθνική οδό.

      Για να γλιτώσει τον μηδενισμό - αν και θα θα την δικαίωνε το ΑΣΕΑΔ εκ των υστέρων - πέντε παίκτες και ο προπονητής γύρισαν οδικώς από τη Λαμία στην Αθήνα, απ' όπου πέταξαν για Θεσσαλονίκη. Παρά την ταλαιπωρία και το ότι δεν είχαν αλλαγές, πάλεψαν το ματς χάνοντας τελικά από τη ΜΕΝΤ με 84-79.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Πράγματι Φώτη μιλάμε για ιστορικό χιονιά στην Αττική,με συνεχόμενες υποτροπές του καιρού, τότε ειμουνα Μυτιλήνη για διακοπές κ τα βλέπαμε όλα στην τηλεόραση άναυδοι, γιατί στο νησί είχαμε μόνο πασπαλισμα κ ζηλευαμε με την ποσότητα του χιονιού που έπεφτε για τόσες ημέρες.

      Διαγραφή
  3. Μιας και ο λόγος για ποτάμια, γύρω από τον ποταμό Ζαμβέζη, στη βόρεια Μποτσουάνα, τη δυτική Ναμίμπια και την ανατολική Ζιμπάμπουε πιστεύουν οι επιστήμονες, που έκαναν συγκρίσεις γενετικού υλικού, ότι βρισκόταν ο πραγματικός κήπος της Εδέμ, όπως αναφέρει το Skynews. Για περίπου 70 χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί μας ευημερούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή, πριν αλλαγές στο κλίμα μετατρέψουν τη μεγαλύτερη τότε λίμνη της Αφρικής στην έρημο Καλαχάρι. Αυτή η εξέλιξη ανάγκασε τους πληθυσμούς των ανθρώπων να μεταναστεύσουν αλλού πριν από 130 χιλιάδες με 110 χιλιάδες χρόνια.

    Οδήγησε επίσης στην ανάπτυξη της γενετικής, εθνικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας τους. Η πρώτη ομάδα κινήθηκε βορειοανατολικά, η δεύτερη νοτιοδυτικά και η τρίτη παρέμεινε στην περιοχή. Η νοτιοδυτική ομάδα σε αντίθεση με τη βορειοανατολική, ευημερούσε επειδή κατάφερε να προσαρμοστεί σε έναν τρόπο ζωής που στηριζόταν στη θάλασσα (αλιεία κ.λ.π.). Η ομάδα που παρέμεινε στην περιοχή, η οποία από λίμνη έγινε έρημος, προσαρμόστηκε με τη σειρά στη ζωή σε μία πιο ξηρή γη και απομεινάρια ανθρώπων της εποχής ανακαλύπτονται ακόμα σήμερα στην έρημο Καλαχάρι.

    Τη μελέτη έκανε η καθηγήτρια Vanessa Hayes από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, η οποία διδάσκει κατά διαστήματα και στην Πραιτώρια (Ν. Αφρική) και είπε ότι τα δείγματα αίματος που έδωσαν εθελοντές στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια, βοήθησαν να γίνουν οι συγκρίσεις DNA. Αυτές έδειξαν πού ακριβώς ζούσαν άνθρωποι με τα δικά μας ανατομικά χαρακτηριστικά στην Αφρική στην οποία εμφανίστηκαν πριν από 200 χιλιάδες χρόνια.
    https://news.sky.com/story/garden-of-eden-in-africa-humanitys-first-home-traced-to-botswana-study-11847991
    Καλημέρα από το γεμάτο υγρασία και λίγη ψύχρα, που σπάει, πάντως, καθώς βγαίνει, σιγά, σιγά ο ήλιος, Θυμάρι.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή