Με βροχές και καταιγίδες φεύγει ο Οκτώβρης


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τη Β. Ιταλία κινείται ανατολικά. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στη Ν. Ιταλία. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (Β-ΒΑ Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Παρασκευή (1/11), τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στη Μακεδονία, τις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σάββατο (2/11), τοπικές βροχές αναμένονται στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά, την Α. Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα της Κυριακής (3/11) στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Δευτέρα (4/11) σχεδόν σε όλη τη χώρα προβλέπεται νέα μεταβολή του  καιρού  με ισχυρούς νοτιάδες, βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Υ.Γ. Από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ως τη Μαγνησία τα μοντέλα προβλέπουν μεγάλα ύψη υετού, κατά πάσα πιθανότητα λόγω σύγκλισης στο πεδίο των ανέμων της κατώτερης τροπόσφαιρας και ορογραφίας. Ερώτηση: «Από πού θα προέλθει ο περισσότερος από αυτόν τον υετό; Από στρατόμορφα ή από σωρειτόμορφα νέφη;»


Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία ισχυρές. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 21 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι: στα βόρεια ΒΑ 4 με 5 και από το βράδυ στο Β. Αιγαίο 6 μποφόρ και στα νότια Δ-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 22 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 19 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Στρατόμορφα. "Δυναμικός υετός". Οι δείκτες αστάθειας ευνοούν μόνο τη δυτική και νότια Ελλάδα.

    http://www.meteociel.fr/modeles/gfs/grece/cape-et-lifted-index/102h.htm

    http://www.theweatherprediction.com/habyhints/336/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη κ Γιώργο πολύ σωστά αυτό πιστεύω κ εγώ,στρατόμορφα νέφη με σταθερή κ συνεχόμενη βροχή.
      Αντίθετα λόγω αυξημένης αστάθειας κ πιο θερμής ατμόσφαιρας(νδυτικό ρεύμα) στα δυτικά κ κυρίως στο Ιόνιο βγάζει σωρειτόμορφα νέφη ερχόμενα εκ του Ιονίου που ήδη δίνουν μπόρες με αστραπές κ κάποιες δυνατές ριπές ανέμων στην περιοχή μου.
      Τα καλύτερα βέβαια έρχονται αύριο.

      Διαγραφή
  2. Μάλλον από στρατόμορφα νέφη, δηλαδή στρώματα (stratus) που αναπτύσσονται στις πλαγιές των βουνών, ωθούμενα από ρεύματα αέρα. Αυτό συμπεραίνω, επειδή γράψατε για ανέμους της κατώτερης τροπόσφαιρας και για ορογραφία. Βέβαια, επειδή είμαι κι άσχετος, πιθανότατα κάνω λάθος, ή, έχω δώσει τη σωστή απάντηση κατά λάθος.

    Μακάρι, πάντως, να έχουμε ποτιστικές βροχές και όχι όπως στην κεντρική Αφρική, όπου 42 άνθρωποι, εκ των οποίων 26 ήταν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις στο Καμερούν, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται και μετά το τέλος της περιόδου των βροχών, όπως μεταδίδει το Reuters. Aπό τις σοβαρές πλημμύρες έχουν εκτοπιστεί 30 χιλιάδες άνθρωποι μόνο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Επίσης στο Νότιο Σουδάν οι καταρρακτώδεις βροχές κατέστρεψαν κέντρα υγείας και δρόμους, με συνέπεια 1 εκ. άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα.

    Από την άλλη, ο αριθμός των ανθρώπων που θα επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών θα είναι τριπλάσιος από ό,τι είχε εκτιμηθεί, όπως αναφέρει η Le Monde. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2050 θα βιώνουν παράκτιες πλημμύρες τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο 300 εκ. άνθρωποι, αντί για 80 εκ., ενώ στο χειρότερο σενάριο θα επηρεαστούν 640 εκ. άνθρωποι μέχρι το τέλος του αιώνα, κυρίως στην Ασία. Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τις πόλεις, τις οικονομίες και ολόκληρες περιοχές και τα κράτη θα πρέπει να αναρωτηθούν αν τα μέτρα που λαμβάνονται για τα παραθαλάσσια μέρη μπορούν να τα προστατέψουν και για πόσο καιρό.

    Υπάρχει και μία διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το πόσο θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας, με μία εκδοχή να κάνει λόγο για 1,10 μέτρα ως το 2100 σε σύγκριση με την περίοδο 1986-2005 και μία άλλη για πάνω από 2 μέτρα, εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που επιταχύνουν την τήξη των πάγων της Ανταρκτικής. Το 1/3 του Μπαγκλαντές και της Καμπότζης θα απειλούνται από τέτοιες πλημμύρες, ενώ οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο σε έναν διαδραστικό χάρτη, που θα δείχνει ποιες ακτές είναι οι πιο ευάλωτες και ποιες θα μπορούσαν να βυθιστούν μεταξύ 2050 και 2100.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/10/29/d-ici-a-2050-300-millions-d-habitants-pourraient-affronter-des-inondations-une-fois-par-an_6017342_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΡΟΧΕΡΟ ΦΙΝΆΛΕ ΎΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΗΛΙΌΛΟΥΣΤΗ ΠΟΡΕΊΑ.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Πιστεύω έρχονται και τα πρώτα χιόνια στα μη κατοικήσιμα υπερορεινά. Όλυμπος και Σμόλικας θα κάνουν ποδαρικό σίγουρα. Δεν ξέρω για τα υπερορεινά της κλασσικής δυτικής Ελλάδας. Ο Φώτης μπορεί να μας κατατοπίσει καλύτερα για τα μέρη εκείνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφήστε τις ...υπεκφυγές οι δύο ημι-επώνυμοι και απαντήστε στο "κουίζ"! Μας τεστάρει ο κ.Ζιακόπουλος, να δει τι πουλιά πιάνουμε.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Πίνδος συμφωνώ ότι βουνά όπως ο Όλυμπος αλλά κ ο βόρας(π.χ Καϊμακτσαλάν)θα βάλουν αρκετό χιόνι όχι μόνο αύριο αλλά έως κ το Σάββατο όπου κυρίως στον Όλυμπο φαίνονται τα φαινόμενα να επιμένουν(ανατολικό ρεύμα) κ πολύ πιθανό να χιονίσει κ κάτω από τα 2000μ με καλή χιονόστρωση!
      Για τα βουνά της δυτικής Πίνδου μας τώρα δεν τα βλέπω κ πολύ αισιόδοξα τα πράγματα καθώς με τους αναλυτικούς χάρτες θερμοκρασιών του gfs σε όλες τις στάθμες 2μ,500hpa κ 850hpa που κοίταξα για την περιοχή μας οι θερμοκρασίες θα είναι απαγορευτικές για χιονόπτωση-χιονόστρωση ακόμη κ στις κορυφές των βουνών μας.
      Αν πάρουμε οτι η θερμοκρασία βάση τρεξίματος gfs στα στα 850hpa θα βρίσκετε γύρω στους 6 με 7 βαθμούς στην περιοχή μας αύριο(δλδ σε υψόμετρο γύρω στα 1400 με 1500μ κατά μέσο όρο) κ η θερμοκρασία ανά 1000μ πέφτει 6,5β κελσίου(0,65β ανά 100μ) τότε το επίπεδο παγοποίησης θα βρίσκετε πάνω από τα 2000μ. Η Ήπειρος έχει μια ελπίδα προς το τέλος της αυριανής ημέρας για χιόνι σε όλα τα βουνά τής ακόμη κ στα 2000μ αλλά με προβληματίζει η απουσία του υετού καθώς τα φαίνομενα από το απόγευμα εκεί θα μετατοπιστούν νοτιοδυτικότερα.
      Επίσης βάση των όσων ξέρω για την περιοχή μας κ η διεύθυνση των ανέμων φαίνεται ότι δε βοηθάει να κατέβει το χιόνι χαμηλότερα.
      Ο Σμόλικας σίγουρα θα βάλει κ αυτός αρκετό χιόνι στα ψηλά του.
      Τα βουνά της δυτικής Στερεάς πού βρίσκονται στα 2000μ κατά μέσο όρο ύψος επίσης δεν πιστεύω ότι θα βάλουν κάτι όπως εννοείτε κ της Πελοποννήσου ακόμη κ στα πιο ψηλά.
      Βέβαια υπάρχουν κ άλλοι παράμετροι που μπορεί να μη γνωρίζω αλλά το πράγμα κάνει "μπαμ" ότι τα χιόνια θα μείνουν μόνο στις ψηλές βουνοκορφές της βόρειας χώρας.
      Πάντως πλην των πολλών βροχών που φαίνονται μέσα στον Νοέμβρη στα δυτικά μας,τα χιόνια το βλέπω δύσκολο να κατηφορίσουν έστω κ σε πολύ ορεινά κατοικίσιμα χωριά για πολλές πολλές ημέρες ακόμη.
      Εδώ θα είμαστε κ θα τα λέμε.

      Διαγραφή