Έρχονται βροχές και καταιγίδες


Διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές, που θα κινηθούν από τη Δ-ΒΔ Ευρώπη προς τις ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας, θα επηρεάσουν και τη χώρα μας με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά, που στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα αρχίσουν από το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), το τριήμερο Πέμπτη - Σάββατο (31/10 - 2/11) θα επεκταθούν σχεδόν σε όλες τις περιοχές και, όπως συνήθως συμβαίνει αυτή την εποχή, κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι ασθενείς (ένταση 3 με 4 μποφόρ), αλλά σταδιακά θα ενταθούν και την Παρασκευή θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή στη Β. Ελλάδα. Την Κυριακή και τη Δευτέρα (3-4/11), στη χώρα θα επικρατήσουν Ν-ΝΔ άνεμοι, οι οποίοι βαθμιαία θα ενισχυθούν ως τα 7 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Κατά τα άλλα, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και θα ανέβουν οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας.


Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές τη νύχτα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές βροχές το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στην Κρήτη. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανές βροχές τη νύχτα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους! Επιτέλους βροχές που τόσο πολύ χρειαζόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε να έρθουν και κυρίως κάτσε να δούμε πότε θα ξαναέρθουν.

      Διαγραφή
  2. Σας δίνω το λινκ από την μεσοπρόθεσμη ανανέωση του Ευρωπαϊκού μοντέλου.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    Εν ολίγης κ μέχρι τις 25 Νοέμβρη που μας δίνει την εκτίμηση τα πράγματα θα κυλήσουν φθινοπωρινά(όπως τα περιμέναμε)αλλά όπως φαίνεται με ήπιες θερμοκρασίες καθώς επικρατέστεροι άνεμοι τις περισσότερες ημέρες θα είναι οι νοτιάδες.
    Το καλό είναι ότι φαίνονται πολλά νερά μέσα στο μήνα σε όλη τη χώρα κ αυτό είναι που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή.
    Αν κ είναι νωρίς να πω ότι σε τέτοιο μοτίβο καιρού(συνεχή δυτική ροή συστημάτων με ννδυτικούς ανέμους)το Ιόνιο κ τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα θα πρέπει να ετοιμαστούν για πολύ νερό το επόμενο διάστημα.
    Αντίθετα η βόρεια χώρα λόγω κ των βοριαδων που μέσα μέσα θα προσπαθούν να μπουκάρουν στις εκεί περιοχές κατά περιόδους,θα έχει πιο ήπια φαινόμενα αλλά κ περισσότερη ψύχρα σε σχέση με τα δυτικά.
    Τέλος λοιπόν σε αυτή την παρατεταμένη καλοκαιρία-ανομβρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιμένοντας τις βροχές, αρκετός κόσμος συνέχισε και σήμερα τις βουτιές. Από τα κρυστάλλινα νερά μάζεψα και κάμποσα πλαστικά. Τι να πουν, βέβαια, και στην Κίνα, όπου 200,7 εκ. κυβικά μέτρα αποβλήτων κατέληξαν στα παράκτια νερά της το 2018, κάτι που συνιστά αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2017, αλλά και τον μεγαλύτερο όγκο της δεκαετίας, όπως μεταδίδει το Reuters. H πλειονότητα αυτών των αποβλήτων εντοπίζεται στο δέλτα των ποταμών Γιανγκτσέ και Pearl, όπου βρίσκονται μεγάλες βιομηχανικές ζώνες της ανατολικής Κίνας.

    Από το υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος επισήμαναν την ασυνειδησία που υπάρχει σε κάποιες περιοχές και την έλλειψη κάποιας ισχυρής πρωτοβουλίας και αφοσίωσης. Περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Κίνα στην απέλπιδα προσπάθειά της να καθαρίσει τους ποταμούς της, αυξάνει τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις θάλασσές της. Παρόλα αυτά τα παράκτια νερά της είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι στο παρελθόν και δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Κίνα για όλη την ρύπανση των ωκεανών.

    Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πλαστικών προϊόντων, καθώς της αντιστοιχεί το 30% της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ο μεγαλύτερος ρυπαντής των ωκεανών, υποστηρίζει το υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος. Βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο επιπλέουν 24 κιλά σκουπιδιών, ανά 1.000 τετρ. μέτρα επιφανειακού νερού στην Κίνα με το 88,7% εξ αυτών να είναι πλαστικά, τα οποία αποτελούν επίσης την πλειοψηφία και στον βυθό.

    Νωρίτερα μέσα στο 2019, το Πεκίνο παρουσίασε ένα σχέδιο καθαρισμού του κόλπου Bohai, που είναι από τους πιο πολυσύχναστους και πιο μολυσμένους στη χώρα. Η Κίνα θα διοχετεύσει 7 δισ. γουάν (σχεδόν 1 δισ. δολ.) για τον καθαρισμό μόνο για το 2019, αλλά από το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρούν ότι και πάλι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να καθαρίσει το 73% των υδάτων του κόλπου Bohai, ενώ πέρσι είχε καθαρίσει το 70%.

    Από την άλλη, η Κίνα σχεδιάζει να καταστήσει το 30% των παράκτιων υδάτων της περιοχές βιομηχανικής ζώνης, στην προσπάθειά της να απομακρύνει ρυπογόνες βιομηχανίες χάλυβα και πετροχημικών από τα ποτάμια και τις πόλεις της. Ωραία η Κίνα. Αντί να μειώσει δραστικά την παραγωγή, τη μεταφέρει αλλού και το μόνο που θα πετύχει είναι να έχει ρύπανση παντού.
    https://www.reuters.com/article/us-china-pollution-oceans/chinas-ocean-waste-surges-27-in-2018-ministry-idUSKBN1X80FL?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα κύριε Ζιακοπουλε! Χρόνια πολλά για την ονομαστική εορτή σας έστω και ετεροχρονισμένα!
    Επιτέλους έρχονται βροχές και ένα φυσιολογικό φθινόπωρο αλλά για πόσο άραγε;
    Θα ήθελα αν είχατε το χρόνο και την καλοσύνη, για ένα σύντομο σχόλιο, επάνω στις εποχικές προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα όπως των Αμερικανών...
    https://www.zougla.gr/assets/images/2753350.jpg
    Ευχαριστώ πολύ, Νίκος Παντελικίζης Γαλάτσι Αττικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλασσικός δυτικόκαιρος ερχεται τις επομενες μέρες,με το ρεύμα να γινεται νοτιοδυτικο,τους αυλωνες να σκανε δυτική Ευρωπη και με τον υποτροπικο να ανεβαίνει στην ανατολικη Ελλαδα!Ετσι η Ελλαδα θα χωριστει στα δυο,μια υγρη και ψυχρη δυτικη Ελλαδα και μια θερμη και ξηρη ανατολική.Δηλαδή βλεπουμε μια κυκλοφορια διαφορετικη απο το περσινό φθινόπωρο οπου η τα χαμηλα περνούσαν πολύ νοτια και ανατολικά και πνιγηκε η Κρήτη και το Αιγαίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το φθινόπωρο επιστρέφει έστω και προσωρινά.Ο Οκτώβριος τελειώνει με σκηνικό καιρού καθαρά στην εποχή του,αλλά και με την διάρκεια του που μόνο φθινόπωρο δεν χαρακτηρίζονταν αυτό το πράγμα διότι για να επισημάνουμε θύμιζε καλοκαιράκι ειδικά τα μεσημέρια.Με κομτομάνικο και ήσουν κομπλέ χωρίς την παραμικρή περίπτωση να κρυώσεις ακόμα και ελαφρώς.Μόνη εξαίρεση το πρωινό και βράδυνο κρύο τις νυχτερινές ώρες καθώς και το πρωί που έκανε την διαφόρα θυμίζοντας τον μήνα που διανύουμε.Δεν ξέρω αν όλα αυτά θα τελειώσουν κανονικά ή για λίγο.Ωστόσο τα καιρικά μοντέλα ψυθιρίζουν συνέχιση του μισοκαλοκαιρινού καιρικού ρεπερτορίου αρχές Νοεμβρίου που ουδεμία απολύτως σχέση έχει με το ότι έδειχναν πριν μερικές μέρες την ώρα που κάποιοι έσπευσάν να βγάλουν καταλήξεις και συμπεράσματα για τα καιρικά μελλούμενα.Οδηγούμαστε σε ηθικό δίδαγμα για εκατομμύριοστή φορά ότι δεν εμπιστευόμαστε τα μοντέλα στις 10 μέρες,που μπορεί σαν 10 μέρες να μην φαίνονται πολλές όμως για την πρόβλεψη του καιρού μοιάζουν για αιώνες. Για να μην χάφτουμε ότι και ότι και όλα αυτά που λέω απλά προς συμμόρφωση όλων.......

    καρδίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα δυτικά δε πέσαν έξω.
      Έρχονται άφθονες βροχές καταιγίδες κ νοτιάδες.
      Για τα ανατολικά κ νότια θα παιχτεί.
      Πάντως για την περιοχή μου τα πράγματα πάνε όπως τα λέγανε από μέρες τα μοντέλα.

      Διαγραφή
  7. δευτερος συνεχομενος καλοκαιρινος οκτωβρης ειναι συμπτωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ηπιο χειμώνα στην κεντρική και νότια Ευρώπη και ανεμώδη και υγρό στη Βρετανί και τη Σκανδιναβία προβλέπει το severe-weather.eu στην επικαιροποιημένη εκτίμηση του Οκτωβρίου. Συνοπτικά αναφέρει ότι χαμηλές πιέσεις θα επικρατούν στον Βόρειο Πόλο και λόγω της θετικής ταλάντωσης του ΝΑΟ ο ψυχρός αέρας θα εγκλωβιστεί στον αρκτικό κύκλο και θα είναι δύσκολο να κατέβει στη νότια Ευρώπη για παράδειγμα.

    Ειδικά για την Ευρώπη οι εκτεταμένες χαμηλές πιέσεις του Ατλαντικού θα στέλνουν δυτικούς ανέμους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκανδιναβία, κάτι που σημαίνει καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή, που δεν θα επηρεαστεί από ψυχρές εισβολές από τα ανατολικά (ειδικά η Βρετανία). Η θερμοκρασία στα 2 μέτρα θα είναι πάνω από τους μέσους όρους στην Ευρώπη και τις ανατολικές ΗΠΑ και ψυχρότερη κατά διαστήματα στις δυτικές ΗΠΑ.

    Οι χιονοπτώσεις θα είναι επίσης λιγότερες από ό,τι συνήθως. Μόνο σε τμήματα της Σκανδιναβίας θα είναι πάνω από τον μέσο όρο και στις δυτικές και μεσοδυτικές ΗΠΑ. Εν κατακλείδι πιο ήπιος χειμώνας από τα κανονικά αναμένεται σε Ευρώπη και ανατολικές ΗΠΑ, ενώ κάποιες χειμερινές συνθήκες ίσως υπάρξουν στις δυτικές και μεσοδυτικές ΗΠΑ. Πάντως, μία αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση μπορεί να αλλάξει την κυκλοφορία και τα δεδομένα στο βόρειο ημισφαίριο.
    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-2019-2020-ecmwf-forecast-october-fa/
    Βαγγέλης Σπανός

    Υ.Γ: Λόγω πίεσης χρόνου έκανα τη μετάφραση ολίγον με τα... πόδια, αλλά το κεντρικό νόημα μάλλον το έπιασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ λογική κ αναμενόμενη εξέλιξη για φέτος.
      Βέβαια ένας ήπιος χειμώνας δεν αναιρεί την ύπαρξη βροχών κ νοτιάδων όπως επίσης κ κάποιες εκπλήξεις(π.χ. όπως είπες ΑΣΘ).

      Διαγραφή