Αστάθεια θερινού τύπου και μετά όψιμα μελτέμια


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η ασταθής δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσει στην εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων μικρής διάρκειας κυρίως στην κεντρική και τη νότια ηπειρωτική Ελλάδα το απόγευμα. Αναφορικά με τις άλλες βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 28 βαθμούς. Το Σάββατο (12/10), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική και τη βόρεια χώρα. Κατά τα άλλα, υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών το πρωί στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Την Κυριακή (13/10), προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το τριήμερο Δευτέρα-Τετάρτη (14-16/10), αναμένεται καλοκαιρία στη χώρα. Πέρα από την ηλιοφάνεια, οι Β-ΒΑ άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Πάντως, οι συνθήκες θα είναι πολύ ευνοϊκές για το σχηματισμό ομιχλών ακτινοβολίας νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά.
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-10-2019

Βόρεια Ελλάδα
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα
Τοπικές βροχές και πιθανώς στα νότια καταιγίδες. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα
Πιθανές βροχές στη Δ-ΒΔ Κρήτη. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

Αττική
Πιθανές βροχές ή και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι Β 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 27 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης
Μικρή πιθανότητα βροχής το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Κι ενώ στην Ελλάδα με τις όποιες μεταβολές του, παραμένει γενικά ήπιος και ζεστός τις ώρες της ηλιοφάνειας ο καιρός - σήμερα, πάντως, υπήρξαν και διαστήματα πυκνής συννεφιάς - στην Ιαπωνία ο σούπερ τυφώνας Hagibis που θα πλήξει το Τόκιο το Σάββατο, οδήγησε ήδη στην αναβολή των αγώνων Αγγλία - Γαλλία και Νέα Ζηλανδία - Ιταλία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπι, όπως αναφέρει το Skynews. Tα παιχνίδια θα θεωρηθούν ισόπαλα, κάτι που σημαίνει ότι Αγγλία και Γαλλία περνούν στην επόμενη φάση, σε αντίθεση με τη Σκωτία που θέλει οπωσδήποτε νίκη απέναντι στην Ιαπωνία για να περάσει σε ένα παιχνίδι που λογικά θα γίνει κανονικά την Κυριακή. Οι αρμόδιοι υποστήριξαν ότι δεν μετανιώνουν για τον καταρτισμό του προγράμματος, καθώς κανείς δεν περίμενε έναν τόσο ισχυρό τυφώνα τέτοια εποχή.

    Ο τυφώνας Hagibis είναι κατηγορίας 5, έχει διάμετρο 1.400 χιλιομέτρων και ανέμους που πνέουν με ταχύτητες 180 μιλίων την ώρα και δεν δείχνουν σημάδια εξασθένησης. Η ομάδα της Αγγλίας που θα ξαναπαίξει στο τουρνουά στις 19 Οκτωβρίου είχε καθηλωθεί για έξι ώρες στο αεροδρόμιο και κατά την άφιξή της στο Τόκιο, όταν είχε χτυπήσει τότε ο τυφώνας Faxai, αφήνοντας τρεις νεκρούς στο πέρασμά του και 1 εκ. σπίτια χωρίς ρεύμα. Αυτή τη φορά θα επηρεαστεί εκτός από την ιαπωνική πρωτεύουσα και η Γιοκοχάμα.
    https://news.sky.com/story/englands-next-rugby-world-cup-game-cancelled-due-to-typhoon-11831773

    Υ.Γ: Μιας και ο λόγος για τον τυφώνα, από τον μεσογειακό κυκλώνα που έπληξε πέρσι τη χώρα μας είχα να δω τόσα σκουπίδια στην ακρογιαλιά και τον βυθό. Μάζεψα όσα μπορούσα, αλλά και πάλι ήταν σαν μία σταγόνα στον ωκεανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NW Pindos
    Καλησπέρα σε όλη την παρέα! Θέλω να ελπίζω ότι σε κανένα μήνα από τώρα θα μιλάμε για τα πρώτα χιονοεπεισόδια της φετινής σεζόν (για τα υπερορεινά εννοώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς ήλθες PW Pindos σαν τα χιόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα.

    Στο severe-weather.eu δημοσιεύτηκε στις 3/10/2019 η πρώτη μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τον χειμώνα 2019-2020 (δείτε στο https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-2019-2020-early-look/), βασισμένη στα επικρατέστερα σήμερα διεθνή μοντέλα. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, τα ECMWF (Ευρωπαϊκό), GFS (Αμερικάνικο) και UKMO (Βρετανικό) προβλέπουν την επικράτηση θετικού δείκτη στην Ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού (North Atlantic Oscillation - NAO). Προβλέπουν δηλαδή χαμηλότερη πίεση από το φυσιολογικό στον Βόρειο Ατλαντικό και υψηλότερη πίεση στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει γενικά ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη. Μόνο το μοντέλο BCC (Κινέζικο) αποκλίνει κάπως στην πρόγνωσή του για την ανατολική Ευρώπη.

    Για τον δείκτη NAO είχε γράψει ο δάσκαλος το 2015 (http://ziakopoulos.blogspot.com/2015/10/blog-post_17.html). Εκεί αναφέρει για την περίπτωση θετικού δείκτη NAO ότι: "Όταν η διαφορά της πίεσης μεταξύ Ισλανδίας και Αζορών είναι μεγάλη, δηλαδή όταν το χαμηλό της Ισλανδίας είναι βαθύτερο του κανονικού ή/και ο αντικυκλώνας των Αζορών είναι ισχυρότερος του κανονικού, ο δείκτης ΝΑΟ χαρακτηρίζεται θετικός ή υψηλός. Στην περίπτωση αυτή (βλέπε σχήμα) οι δυτικοί άνεμοι που πνέουν στο βόρειο Ατλαντικό μεταξύ των 40ού και 60ού βόρειων παραλλήλων είναι ισχυρότεροι του κανονικού και με την έντονη μεταφορά αισθητής θερμότητας και υγρασίας από τον Ωκεανό προς την ξηρά διαμορφώνουν συνθήκες που τελικά οδηγούν σε θερμότερους και υγρότερους χειμώνες στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη και σε ψυχρότερους και ξηρότερους του κανονικού χειμώνες στη νότια Ευρώπη."


    Για τους χιονόφιλους (Λαμέρα ακούς;) αυτά είναι "αινιγματικά" νέα (ναι μεν ψυχρότερος χειμώνας, αλλά και πιο ξηρός, άρα;;;;). Για να δούμε...

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου κ σένα συντοπίτη Χρήστο!
      Τον Ευρωπαίο τον παρακολουθώ συνεχώς στις εποχικές εκτιμήσεις του κ θα έλεγα ότι συνεχίζει απελπιστικά σταθερά να δείχνει ήπιο χειμώνα για όλη την Ευρώπη.
      Σύμφωνα κ με το λινκ που ανέβασες κ έκατσα κ το διάβασα αναλυτικά η τάση γενικά είναι για ήπιο χειμώνα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ενώ εγώ θα πρόσθετα κ αρκετά υγρό στη νότια Ευρώπη ελέω κ δυτικής γενικά κυκλοφορίας που φαίνεται να κυριαρχεί φέτος.
      Αυτά βέβαια τα βλέπουμε από καιρό τώρα να διαμορφώνονται κ εγώ προσωπικά είμαι ψυχολογικά έτοιμος για λίγα πράγματα φέτος κ προετοιμασμένος για περισσότερα νερά κ για εκδρομές στα πολύ ορεινά για άφθονο χιόνι.
      Βέβαια όλα αυτά είναι ακόμη εκτιμήσεις με μεγάλο ρίσκο κ αν συμπεριλάβουμε κ το φαινόμενο της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης που συνήθως λαμβάνει χώρα μεταξύ Ιανουαρίου κ Φεβρουαρίου πολλά μπορούν ν' αλλάξουν στον καιρό της Ευρώπης κ τής χώρας μας έστω κ πρόσκαιρα.
      Καλο ΣΚ σε όλους από το ανοιξιάτικο κ πάλι Αγρίνιο από σήμερα.

      Διαγραφή
    2. Πάντως, οι χάρτες του UKMO μόνο ενθαρρυντικοί δεν είναι για εμάς. Ωραία σελίδα, δεν την ήξερα, μπράβο Χρήστο!
      Προσωπικά, για την περιοχή μας δίνω πιο μεγάλη σημασία στον δείκτη ΑΟ (Αρκτική ταλάντωση - Arctic Oscillation), νομίζω πως ο ΝΑΟ δεν μας πολυεπηρεάζει. Μια καλή παρουσίαση των δεικτών κυκλοφορίας ως προς τον καιρό στην Ελλάδα και στις ψυχρές εισβολές υπάρχει σε μια παλιά ανάρτηση στο Snowreport:

      https://forum.snowreport.gr/forum/%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%82-forecast/%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC/27029-%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B5%CF%83-%CE%BD%CE%B1%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BF

      Τους δείκτες τους ψάχνει πολύ και ο Πανάκογλου. Βασίλη, αν μας διαβάζεις και έχεις λίγο χρόνο, γράψε κάτι.

      Διαγραφή
    3. Ξέχασα να δώσω και αυτό το σύνδεσμο (αχ, αυτοί οι σύνδεσμοι!) για ΑΟ και άλλα συναφή:

      http://ziakopoulos.blogspot.com/2014/04/blog-post_7039.html

      Διαγραφή
  5. Πρωταρχικά καλό φθινόπωρο και όμορφη μετέο-συνέχεια σε ολόκληρη την μετέο- παρέα. Μόλις καταρρεύσει ο αντικυκλώνας θα κολυμπήσουμε από νερά εξ-ουρανού. Καλησπέρα στο δάσκαλο και σε λοιπούς φίλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψιλόβροχο είχε σήμερα στον νότιο Σαρωνικό, όμως οι σταγόνες ήταν τόσο μικρές που χάνονταν στην απεραντοσύνη της θάλασσας κάτω από έναν μουντό ουρανό. Δεν "αιχμαλωτίστηκαν" ούτε από τον φακό. Αλλά τουλάχιστον απαθανάτισα αυτή τη φορά, μεταξύ μελανουριών, σκύλων και γάτων, κι έναν μικρό ροφό.

    Όσο για τη... μαμά του Σαρωνικού, τη Μεσόγειο, η κλιματική αλλαγή απειλεί τις περισσότερες περιοχές της, από τη Βενετία και τμήμα της Σαρδηνίας μέχρι και άλλα ιταλικά, αλλά και ελληνικά νησιά που μπορεί να βρεθούν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας ως το 2100, σύμφωνα με τη Le Monde. Παράλληλα, η είσοδος της θάλασσας στη στεριά σε διάφορα μέρη της Τυνησίας έχει καταστήσει αλμυρά τα υπόγεια γλυκά νερά.
    Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στη Βαρκελώνη στις 10 Οκτωβρίου, οι μισές από τις 50 πόλεις του κόσμου που θα βρεθούν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας ως το 2050 βρίσκονται στη Μεσόγειο. Επίσης η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων της κατά 0,4 βαθμούς ανά δεκαετία από το 1985, έχει οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας των περιοχών που βρέχονται από αυτή κατά 1,5 βαθμό από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής - 20% γρηγορότερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Μέχρι το 2040 οι θερμοκρασίες γύρω από τη Μεσόγειο μπορεί να αυξηθούν κατά 2,2 βαθμούς και στο τέλος του αιώνα κατά 3,8 βαθμούς, αν δεν ληφθούν μέτρα.

    Τέλος, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες είναι όλο και πιο συχνές και οι πληθυσμοί πιο ευάλωτοι στη νότια Ευρώπη, ενώ άλλες συνέπειες είναι η διάβρωση του εδάφους, η εξαφάνιση της γεωργικής γης και της βιοποικιλότητας, η αύξηση των πυρκαγιών και της ρύπανσης, η εξαφάνιση των δασών κ.λ.π.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/10/11/changement-climatique-les-scientifiques-s-inquietent-des-effets-sur-le-bassin-mediterraneen_6015045_3244.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή