Σταματούν σχεδόν παντού οι βροχές και ανεβαίνει η θερμοκρασία


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ΒΑ ανέμων, οι οποίοι στο Αιγαίο και τη Θάλασσα Κυθήρων θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και η θερμοκρασία ως προς τις μέγιστες τιμές της θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Όμως, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά. Την Πέμπτη (10/10), τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στο Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Παρασκευή (11/10), λίγες πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και πιθανώς στη ΒΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ανατολικά και νότια πελάγη) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σαββατοκύριακο (12-13/10) καθώς και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας προβλέπεται γενικά καλός καιρός με ανέμους Β-ΒΑ εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.  

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές ασθενείς και τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές ασθενείς και τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στις Β. Σποράδες και την Κρήτη. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις στα βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς.


3 σχόλια:

  1. Τελικά έβρεξε αργά το βράδυ της Δευτέρας στα νοτιότερα τμήματα της Αττικής για πάνω από μία ώρα με μέτρια προς δυνατή ένταση. Από αυτή την άποψη ήταν σωστές οι προγνώσεις που έδιναν μεγαλύτερα ύψη βροχής στα νότια του νομού - από Βούλα / Βάρκιζα μέχρι Σούνιο. Άλλο αν τα ύψη βροχής δεν ήταν τόσο μεγάλα, όσο έδινε η πρόγνωση.

    Διάβασα, εξάλλου, στο forecastweather.gr ότι η Αττική έχει δεχτεί 345 χιλιοστά βροχής το 2019 με τον μέσο όρο να είναι 400-500 χιλιοστά, ενώ το 2018 είχαν πέσει 615 χιλιοστά. Άρα ο νομός είναι στον μέσο όρο του και δεν στερείται ούτε βροχοπτώσεων, ούτε χιονοπτώσεων. Αυτό που στερούμαστε οι περισσότεροι που ζούμε στην Αθήνα είναι η επαφή με τη φύση και για αυτό ίσως τα φαινόμενα να φαντάζουν λίγα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

    Αλλά μιας και ο λόγος για βροχές, στη Βολιβία οι μπόρες των τελευταίων ημερών βοήθησαν να σβήσουν οι πυρκαγιές που μαίνονταν εδώ και δύο μήνες στον Αμαζόνιο, αποτεφρώνοντας 4 εκ. εκτάρια (40 εκ. στρέμματα) γης, όπως επισημαίνει ο Guardian. Οι καταιγίδες βοήθησαν τον βολιβιανό στρατό να περιορίσει τις φλόγες στην περιοχή Chiquitania, όπου υπάρχουν πολλά, αλλά μη τροπικά, δάση και πληθυσμοί ιθαγενών. "Οι δορυφορικές εικόνες δεν εντοπίζουν πλέον εστίες φωτιάς, ούτε αναζωπυρώσεις" ανέφερε η Cinthia Asin, αξιωματούχος για περιβαλλοντικά θέματα της τοπικής κυβέρνησης στην επαρχία Santa Cruz, μία αγροτική περιοχή στην ανατολική Βολιβία, που επλήγη πολύ από τις πυρκαγιές.

    Μάλιστα, οι ιθαγενείς έκαναν και διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστερημένη αντίδραση τις κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία επιβεβαίωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα στην Chiquitania, αλλά προειδοποίησε ότι ο καυτός ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες θα αυξήσουν και πάλι τον κίνδυνο για πυρκαγιές. Ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων Williams Kaliman είπε ότι δεν θα αποσυρθούν άμεσα οι 5.000 στρατιώτες που είχαν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης των χειρότερων εδώ και δύο δεκαετίες πυρκαγιών στη Βολιβία.

    Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την αποψίλωση των δασών που κάνει για να αυξήσει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, προκάλεσε την καταστροφή. Η κυβέρνηση απαντά ότι ξόδεψε 20 εκ. δολ. για να σβήσει τις φωτιές, που έπληξαν και τη δημοτικότητα του προέδρου Evo Morales. Στη γειτονική Βραζιλία οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου μειώθηκαν σημαντικά τον Σεπτέμβριο, χάρη στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τις προσπάθειες του στρατού.
    https://www.theguardian.com/world/2019/oct/08/bolivian-amazon-fires-relief-as-rains-douse-two-month-inferno

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως τη Δευτέρα το βράδυ έβρεξε πολύ δυνατά και στα Μεσόγεια και στα ανατολικά παράλια της Αττικής απ'ότι έμαθα. Γενικά νομίζω πως και φέτος η Αττική θα είναι κοντά στους υετικούς μέσους όρους της (ίσως και λίγο παραπάνω κατά τόπους). Προς το παρόν αντικυκλώνας εν όψει...και "γαιδουροκαλόκαιρο" ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου (ΟΚ ίσως όχι ακριβώς του Αγίου Δημητρίου αλλά οκτωβριάτικο). Κάτι νομίζω αρκετά φυσιολογικό...
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του Οκτωβρίου κάνει ο Βασίλης Πανάκογλου στο blog του, αναφέροντας τις δύο επικρατέστερες τάσεις. Να διατηρηθεί ο αντικυκλωνικός καιρός σχεδόν σε όλη την Ευρώπη - πλην της βορειοδυτικής και της βορειοανατολικής - για πολύ (αμερικάνικο μοντέλο) ή, να σπάσει στις 20 με 24 του μήνα, αφήνοντας βαρομετρικά χαμηλά να πλησιάσουν στην περιοχή μας και να βάλουν τέλος στην ανομβρία που θα κρατήσει δύο βδομάδες τουλάχιστον (ευρωπαϊκό μοντέλο).
    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2019/10/blog-post.html

    Πλάκα είχαν κάτι πολιτικά σάιτ που έγραφαν σήμερα το πρωί: "Προσοχή έρχεται αντικυκλώνας τέρας". Ή, μπέρδεψαν τον αντικυκλώνα με κυκλώνα ή, κινδυνολογούν και με την καλοκαιρία πλέον. Με εξαίρεση το σημερινό ξημέρωμα που όντως είχε ψύχρα - αν και ακόμα δεν κλείνω τα τζάμια, ούτε χρησιμοποιώ σκεπάσματα - η θερμοκρασία δεν έπεσε και πολύ, τουλάχιστον στη νότια Αττική. Απορώ με τα τόσα μπουφάν, κολεγιακές και ζακέτες, δηλαδή. Πιο λογικό είναι να βγει κάποιος με τα πουκαμισάκια τα κοντομάνικα, αλλά χωρίς μπουφάν στους ώμους, για να παραφράσω και το γνωστό τραγούδι. Όπως αισθάνεται ο καθένας, βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή