Ετεροχρονισμένο καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου


Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν κατά περιόδους τις περισσότερες χώρες της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Αντίθετα, στις νοτιοανατολικές περιοχές της ηπείρου μας επικρατούν υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την καλοκαιρία. Στη χώρα μας, ειδικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού, τουλάχιστον ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα είναι η ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές, με συνέπεια να παρατηρείται μεγάλο Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος. Στα αρνητικά του καιρού συμπεριλαμβάνονται οι πρωινές ομίχλες και οι θερμοκρασιακές αναστροφές, στις οποίες οφείλονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων το πρωί πάνω από τα αστικά κέντρα. 

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις στα βορειοανατολικά. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 27 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 28 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 28 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Γιατί έκανε και καθόλου φθινόπωρο ως τώρα? Σαν πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου είναι αν εξαιρέσουμε τις ελάχιστες θερμοκρασίες που είναι χαμηλότερες. Και οκ να κάνει μεμονωμένα κάποιες μέρες κανα δύο 28 άρια 30άρια το πρώτο 15ήμερο του μήνα αλλά αυτή η εμμονή σε καθημερινή βάση επί σειρά ημερων σε συνδυασμό με την ανομβρία περισσότερο στην δυτική χώρα που ο Οκτώβριος φημιζεται για τον πλούσιο υετό του εκεί ξεφευγει κατά πολύ από τα κλιματικά δεδομένα. Παραλληλα είδαμε μεγάλα υψη βροχης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Εγώ προσωπικά πιστευω πως ευθύνεται η υπερθέρμανση των τελευταίων ετών για την συχνότητα και την ένταση τέτοιων φαινομένων αλλά δεν πιστευω πως ντε και καλά ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ για την τα μεγάλα ύψη βροχής σε λίγο διάστημα.
      Διαφωνώ όμως για ανομβρία στα δυτικά.
      Ήδη έχουμε περάσει το μέσο όρο υετού για το πρώτο δεκαπενθήμερο κ αν αλλάξει εδώ ο καιρός από τις 22 κ μετά κ έρθουν κ άλλα νερά πιστεύω ότι ο μήνας για τα δυτικά θα κλείσει ίσως ακόμη κ θετικά.

      Διαγραφή
    2. και που να έκανε τις θερμοκρασίες που κάνει στην τουρκία.....

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  2. Πάνω, κάτω έτσι είναι ο Οκτώβριος, πάντως, τουλάχιστον τις τελευταίες δύο τρεις δεκαετίες που έχω και αναμνήσεις. Και πέρσι εξίσου θερμός ήταν και συνεχίστηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, αφού θυμάμαι ότι ερχόταν όλη η παρέα για μπάνιο. Και πριν πέντε χρόνια είχαμε πάει ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου εκδρομή στο Ναύπλιο και είχε 28-29 βαθμούς και πάνω από 300 άτομα στην παραλία του Καραθώνα.

    Είχα διαβάσει κάποτε ένα άρθρο που παρέθετε και στοιχεία σύμφωνα με το οποία ο Οκτώβριος έχει πάρα πολλές ομοιότητες καιρικά με τον Μάιο, απλά είναι διαφορετική η ψυχολογία με την οποία τους αντιμετωπίζουμε. Τον Μάιο το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, οπότε δικαιολογούμε τη ζέστη, ενώ τον Οκτώβριο, επειδή πλησιάζει ο χειμώνας τη θεωρούμε αφύσικη. Νομίζω ότι το άρθρο έγραφε ότι έχουν περίπου και τον ίδιο μέσο όρο θερμοκρασιών και βροχών, αλλά για τους παραπάνω λόγους οι άνδρες φορούν βερμούδες μόνο τον Μάιο και όχι τον Οκτώβριο.

    Από την άλλη και φέτος είχαμε σχεδόν πανελλαδικές βροχές στις 3, 4, 7, 8 και 11/10 μέχρι στιγμής. Στο 1/3 των ημερών του μήνα μέχρι στιγμής, δηλαδή. Και λογικά θα κάνει κι άλλες στο δεύτερο μισό του μήνα, οπότε μια χαρά θα πιαστούν οι μέσοι όροι. Μια χαρά εξελίσσεται και η εποχή - μάλιστα, έδεσαν και τα πρώτα μας πορτοκάλια, άσχετα αν ήταν στο μέγεθος μανταρινιού και είχαν γεύση λεμονιού. Παρεμπιπτόντως, μόνο η λεμονιά μας έχει αξιόλογη καρποφορία. Οι δύο πορτοκαλιές λίγα πράγματα, οι δύο ροδακινιές βγάζουν κάτι φρούτα σαν μεγάλα κεράσια, το ίδιο και η βερυκοκιά και τις έξι ελιές απλά τις κλαδέψαμε και σταματήσαμε να τις μαζεύουμε πια.

    Ούτε σταφύλι φάγαμε ποτέ από την κληματαριά, οπότε κλάδεμα κι αυτή και βουρ για βουτιά στην αγαπημένη μου ακτή. Εκεί που και οι δύο καντίνες παραμένουν ακόμα ανοιχτές και μάλλον δικαιώνονται για αυτή τους την επιλογή. Αφού έχει αρκετό κόσμο ακόμα και τις καθημερινές και σχεδόν όλοι χαίρονται αυτές τις μέρες τις καλοκαιρινές. Όπως πρέπει να χαιρόμαστε κάθε μέρα γιατί είναι μοναδική. Γιατί αν φύγει δεν θα ξαναρθεί. Γιατί η ζωή είναι σήμερα. Το αύριο δεν έρχεται ποτέ.

    Και η απόδειξη είναι το ακόλουθο άρθρο της Liberation, που γράφει ότι μπορεί το προσδόκιμο ζωής των Γάλλων να αυξάνεται συνεχώς και να ήταν 85,3 χρόνια για τις γυναίκες και 79,4 έτη για τους άνδρες το 2018, αλλά όλοι αυτοί έχουν καλή υγεία; Ρητορικό είναι το ερώτημα της γαλλικής εφημερίδας, καθώς το 2018 το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία - που σημαίνει να έχει τη δυνατότητα κάποιος να ζει χωρίς να περιορίζονται οι καθημερινές του δραστηριότητες - ήταν 64,5 χρόνια για τις γυναίκες και 63,4 έτη για τους άνδρες. Το 2008 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 64,4 και 62,7, υπάρχει, δηλαδή, μία στασιμότητα. Οπότε πρέπει να χαίρεται κανείς την κάθε μέρα, όπως κι αν είναι αυτή. Ανεξάρτητα αν έχει ήλιο, χιόνι ή, βροχή. Γιατί η ζωή είναι σήμερα. Το αύριο δεν έρχεται ποτέ.
    https://www.liberation.fr/direct/element/a-lapproche-de-la-retraite-votre-sante-se-degrade-racontez-nous_103961/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενδιαφέρουσα σύγκριση, Βαγγέλη, και της έριξα μια ματιά. τα στοιχεία δείχνουν περισσότερες διαφορές, τουλάχιστον για Τρίκαλα που έχω και στατιστικά και αρχείο. η μέση θερμοκρασία τον Μάιο είναι 4 βαθμούς μεγαλύτερη και η μέση κατακρήμνιση (τι λέξη!) τον Οκτώβρη άνω των 80 mm έναντι 50 mm τον Μάιο. άλλωστε ο Μάιος είναι πολύ πιο κοντά στο μέγιστο της ημέρας του θερινού ηλιοστασίου (η μέρα στις 15 Οκτώβρη είναι τρεις ώρες μικρότερη της αντίστοιχης στις 15 Μαΐου). περισσότερο μοιάζουν οι αντιδιαμετρικοί Απρίλης-Οκτώβρης.
      στα της ψυχολογίας, κάπως έτσι είναι. να προσθέσουμε στα μειωμένα ελαφρυντικά ενός θερμού Οκτώβρη και την κούραση του οργανισμού από το καλοκαίρι. προσωπικά, αν και ομβρόφιλος, με βερμούδα και τη νύχτα και κοντομάνικο από τα χαράματα και τον Οκτώβρη, απολαμβάνω αυτές τις μέρες με φυσιολογική (για τον άνθρωπο, όχι για την εποχή) ζέστη και δροσερά βράδια, τα πρώτα συνεχόμενα (μετά την θερινή επίθεση φωτός-θερμότητας) που δικαιολογούν ξεκούραση και χουζούρι, αλλά όχι και καλοριφέρ.
      ανία όμως, μετεωρολογική άδεια.
      καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Την "κατακρήμνιση" (που όντως άλλα θυμίζει, όπως ...

      "Παντρέψου κάναν άλλο νοικοκύρη
      και πνίξε της καρδιάς σου τον καημό
      με μένα το ρεμπέτη και μπατίρη
      στα σίγουρα θα πέσεις στο γκρεμό",
      (του μεγάλου συντοπίτη σου Βασίλη Τσιτσάνη),

      μπορείς να την αντικαταστήσεις με τον υετό.

      Ακούστε οι νέοι του μπλογκ και το σχετικό τραγούδι, να μαθαίνετε τι ωραία πράγματα ακούγανε κάποτε οι παλιοί και (ευτυχώς) και κάποιοι νεότεροι σαν και μένα. Καμιά σχέση με τα σημερινά "λαϊκά τραγούδια" της παρακμής και της μιάς χρήσης.

      https://www.youtube.com/watch?v=gEsA9Mkrw0g

      Διαγραφή
    3. («πώς να σε πιάσω που μπροστά μου είναι ο γκρεμός» που λέει και ο άλλος συντοπίτης, που μας αρέσει στα φανερά (και όχι στα κρυφά, κατά Τζίμη), αν και ανήκομεν μουσικά εις τη Δύσιν, οπότε γεφυρώνουμε τις εγκρεμότητες και τα αδιέξοδα με τους «δρόμους του πουθενά» του συνονόματού σου συντοπίτη μου.)

      Διαγραφή
    4. Δεν ανήκομεν εις την Δύσιν. Μουσικό σταυροδρόμι Δύσης - Ανατολής ήταν πάντοτε η Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια. Ο Μαργαρίτης είναι από τους λίγους "σκυλάδες" που έβγαλε κάποιες φορές ψυχή και ποιότητα. Αλλά με τους ρεμπέτες και τους λαϊκούς του 60 και του 70 δεν συγκρίνεται.

      Διαγραφή
  3. Είχε γράψει πρόσφατα και ο Θάνος για τις ζεστές θάλασσες της Ρόδου και η επιβεβαίωση έρχεται από το meteo.gr, σύμφωνα με το οποίο η θερμοκρασία των νερών είναι 26 βαθμούς - 2 περισσότερους από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα - στο σμαραγδένιο νησί. Στο +2 και νησιά του Ιονίου - Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος με 25 βαθμούς, αλλά και το βόρειο Αιγαίο με 21-22 βαθμούς.

    Στον μέσο όρο της εποχής βρίσκεται μόνο το θαλάσσιο κομμάτι ανάμεσα στις Σποράδες και τη Λέσβο (21-22 βαθμούς) και οι Κυκλάδες (23 βαθμούς), όπου οι αποκλίσεις είναι της τάξης του + - 0,5. Στους 23 με 24 βαθμούς είναι και οι θερμοκρασίες της θάλασσας στον Αργοσαρωνικό και τον Κορινθιακό.
    http://www.meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/OCT19/SST_Oct_15.jpg

    Γενικότερα, βέβαια, τον Οκτώβριο οι θάλασσες είναι ζεστές και παραμένουν υποφερτές και τον Νοέμβριο. Από τα μέσα Δεκεμβρίου αρχίζουν να κρυώνουν. Εξαρτάται, βέβαια, και από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα πέρσι ήταν παγωμένη η θάλασσα από του Αγίου Νικολάου (6/12), ενώ το 2014 και το 2016 κυρίως, αλλά και το 2018 κατά δεύτερο λόγο δεν ήταν ψυχρές ούτε το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

    Για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, που λέγεται κατά κόρον ότι είναι οι πιο κρύες θάλασσες, αν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες έξω, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ουσιαστικά ο μόνος πραγματικά δύσκολος μήνας για να κολυμπήσεις είναι ο Ιανουάριος και ψυχολογικά - πνευματικά, ενώ μερικές φορές, ειδικά στις γιορτές νιώθεις και εκτός κλίματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σας. Χάσαμε και τον σταθμό της Βωβούσας που είχε μεγάλο ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Χρήστο, τώρα το παρατήρησα κ εγώ.
      Έχει να λειτουργήσει από τις 26 Σεπτεμβρίου.
      Πιστεύω να φτιαχτεί το συντομότερο γιατί τα δεδομένα της εκεί περιοχής κυρίως όσον αφορά τις ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας είναι εντυπωσιακές.

      Διαγραφή
  5. Και η έκπληξη της χθεσινής βραδιάς. Το πρωί μπορεί αρκετός κόσμος (τουρίστες ειδικά) να έκαναν μπάνιο εδώ στη Ρόδο, όμως χθες βράδυ είχαμε καταιγίδα με μπόλικα ηλεκτρικα!!! Ένα εντυπωσιακό νεφικό μας πλησίασε από ανατολικά και είχαμε για μία ώρα τροπικό καταιγιδοπάρτυ! Δεν με χάλασε διόλου

    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρόδος!
    Η μοναδική περιοχή πανελλαδικά σήμερα που δέχεται αυτή την ώρα(Όπως κ χθες άλλωστε)σφυροκόπημα από αλλεπάλληλες ηλεκτρικές εκκενώσεις κ βροχές!
    Κάτι είναι κ αυτό μέσα στην πανελλαδική βαρετοκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλά ηλεκτρικά από τη μεσημεριανή καταιγίδα οντως Φώτη κ μάλιστα μείναμε κ χωρίς ρεύμα για καμια ώρα το μεσημέρι, εξαιτίας κεραυνού όπως αναφέρθηκε. Δυστυχώς το νησί πάσχει σε πολλές υποδομές του.
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι μπράβο φίλε Γιώργο Λαμερα,δείξε στους νέους,τι πάει να πει λαϊκό τραγούδι,γιατί εάν αυτά που ακούγονται σήμερα είναι λαϊκά, τότε χάνει το νόημα λαϊκό, η λέξη.
    Στο μικρό κουτουκι που μετατρέψαμε με τον αδελφό μου,το καφενείο που ειχε ο πατέρας μου,για 15 και πλέον χρόνια, έγινε "Ναος"του λαϊκού τραγουδιού,με τον Τσιτσάνη να έχει εκλεκτή "θεση" λόγω και ότι νιώθω Τρικαλινος.
    Για τον Μαργαριτη τώρα,φυσικά και δεν μπορεί να συγκριθεί με τους τεράστιους ρεμπέτες-λαϊκούς του παλιού καλού καιρού, όμως είναι εξαίρετος,καθαρός και μπεσαλης άνθρωπος.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε, ευχαριστώ για το "νέος", τι να κάνουμε μικροδείχνουμε, είναι και το κοντομάνικο αλά Αλέφαντος, 44 Μαΐων και 45 Οκτωβρίων, μόλις! και κάθε μέρα μαθαίνουμε, αυτό είναι το ωραίο στη ζωή, πλην όμως δεν μπορώ να πω ότι προτιμώ το μπουζούκι, έχοντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, πόσο μάλλον στη μουσική, την καταλυτικότερη και λυτρωτικότερη των τεχνών.

      μ' αυτά και μ' αυτά, πάει και ο Οκτώβρης και το σημερινό accuteweather προβλέπει βροχή (όχι πριν αλλά) κατά την παρέλαση!

      Διαγραφή