Οργανωμένο
βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται αργά Α-ΒΑ και προκαλεί ισχυρές
βροχές και καταιγίδες στην Ισπανία και τη Νότια Γαλλία. Η χώρα μας εξακολουθεί
να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις
χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος
με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Την εικόνα το καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη 23/10) θα συμπληρώνουν: η
ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές, οι τοπικές ομίχλες το πρωί κυρίως στα
δυτικά και οι υψηλές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα
ηπειρωτικά. Πάντως, νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της χώρας οι ελάχιστες τιμές
της θερμοκρασίας θα είναι σχετικά χαμηλές. Αναφορικά με την προοπτική του
καιρού, όλα δείχνουν ότι η καλοκαιρία θα συνεχιστεί στην περιοχή μας και το
επόμενο πενθήμερο. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση.
ΣΧΟΛΙΟ
Το αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ «Ουδέν νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπον»
χαρακτηρίστηκε ως το πιο συναρπαστικό λογοτεχνικό έργο με θέμα
τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ουσία του έργου: Μια ημέρα του Οκτώβρη του
1918, κατά την οποία δεν συνέβη τίποτε, και γι' αυτό
το πολεμικό δελτίο ειδήσεων ήτανε πολύ περιληπτικό με τα λόγια: «Ουδέν νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπον».
Ωστόσο, την ημέρα εκείνη είχε σκοτωθεί ο πρωταγωνιστής του έργου, ένας νεαρός Γερμανός
στρατιώτης που είχε ζήσει τη φρίκη, τη
διάψευση των προσδοκιών του και την προδοσία.
Οι ημέρες που περνάμε δεν
ενδιαφέρουν τους καιρόφιλους. Όμως, κάποιοι επαγγελματίες ευνοούνται αφάνταστα από
αυτές τις συνθήκες και κάποιοι άλλοι ζημιώνονται πολύ. Οι ημέρες της καλοκαιρίας
μοιάζουν όλες ίδιες, μονότονες και βαρετές, αλλά έχουν και επιπτώσεις που για
κάποιους είναι σημαντικές.
Παρά το ισχυρό μελτέμι - αφού το Θυμάρι επηρεάζεται και από τις ριπές που έρχονται από τον Ευβοϊκό και από την πρωταθλήτρια του βοριά Παξιμάδα Καρύστου, πέρα από εκείνες του Σαρωνικού - ο ήλιος κράτησε τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα ξανά. Ίσως τελικά ο καιρός να "διορθώνει" το κρύο που έκανε πέρσι από τα τέλη Δεκέμβρη μέχρι τα μέσα Γενάρη (15 μέρες σερί με ολικό παγετό στη Φλώρινα π.χ.). Από τη στιγμή που δεν έκανε 45άρια, όπως είχε συμβεί το 2017 με σερί καύσωνες τότε, η "διόρθωση" ήρθε μέσω ενός πιο θερμού από ό,τι συνήθως Οκτώβρη και φθινόπωρου γενικότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ίδιο ισχύει και για τις βροχές. Μετά από έναν ιδιαίτερα βροχερό Γενάρη (+500 χιλιοστά μόνο σε μία μέρα στην Κρήτη και νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ), αλλά και Απρίλη και Ιούνη, το μοτίβο άλλαξε πλέον σε πιο ξηρό. Αλλά αν παραπονούμαστε εμείς για ξηρασία, τι να πουν και στη Ζιμπάμπουε, όπου όπου 55 ελέφαντες πέθαναν τους δύο τελευταίους μήνες στο εθνικό πάρκο της αφρικανικής χώρας από τις πολύ άσχημες συνθήκες, που έχουν επηρεάσει και τα λιοντάρια, όπως εξηγεί ο Guardian. Αυτή είναι η χειρότερη ξηρασία που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια τη Ζιμπάμπουε, η οποία έχει και μία οικονομία που καταρρέει και παρατηρούνται ελλείψεις τροφίμων και νερού. Και καθώς τα ζώα φεύγουν από το εθνικό πάρκο της Ζιμπάμπουε, καταστρέφουν καλλιέργειες και καμία φορά σκοτώνουν και ανθρώπους, με 20 θανάτους να έχουν καταγραφεί μόνο το 2019.
Παίζει ρόλο και ο υπερπληθυσμός στο πάρκο Hwange, που μπορεί να διαχειριστεί 15 χιλιάδες ελέφαντες, αλλά έχει φτάσει να φιλοξενεί 53 χιλιάδες. Την ίδια στιγμή η ξηρασία έχει εξατμίσει κυριολεκτικά τα αποθέματα νερού. Η υπηρεσία Άγριας Ζωής σκάβει σε 400 μέτρα βάθος για να βρει νερό για τα ζώα. Αν και η Ζιμπάμπουε περιόρισε τη λαθροθηρία, επιχειρεί ταυτόχρονα και εξαγωγές ελεφάντων για αποσυμφόρηση των ενδιαιτημάτων τους και για να αυξήσει τα απαιτούμενα ποσά για τη συντήρησή τους. Η Μποτσουάνα που έχει επίσης μεγάλο πληθυσμό ελεφάντων, προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης για το κυνήγι τους, ενώ άλλες χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών για να περιορίσουν τις πωλήσεις τους.
https://www.theguardian.com/world/2019/oct/22/more-than-50-elephants-starve-to-death-in-zimbabwe-drought
Βαγγέλης Σπανός
Στα 116 χιλιόμετρα οι ριπές στην πρωταθλήτρια του βοριά Παξιμάδα Καρύστου, αν και το πάλεψε η Τήνος με 108. Το Σούνιο αξιοπρεπέστατο με 76 χιλιόμετρα.
ΔιαγραφήΟι θερμοκρασίες έσπασαν επίσης το φράγμα των 30 βαθμών σε Μεσσηνία, Ημαθία και τους άγγιξαν στην Ηλεία και πολλές άλλες περιοχές.
Πηγή: meteo.gr
Β. ΣΠ.
Μια βόρεια, παγωμένη ομορφιά και μια εξαιρετική επιμορφωτική πρωτοβουλία:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.facebook.com/Meteo.Gr/photos/a.362591717111518/2509332492437419/?type=3&theater
https://www.meteo.gr/articles_all.cfm
Καλησπέρα,το 1997η 1998 ήτανε που είχε χιονίσει 28 Οκτωβρίου πανόραμα Πυλαία; άιντε σιγά σιγά να φεύγει ο Οκτώβριος μήπως επιτέλους αλλάξει σελίδα ο καιρός, κουράστηκαμε......μας πήρε από κάτω, δεν πάει άλλο.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,το 1997η 1998 ήτανε που είχε χιονίσει 28 Οκτωβρίου πανόραμα Πυλαία; άιντε σιγά σιγά να φεύγει ο Οκτώβριος μήπως επιτέλους αλλάξει σελίδα ο καιρός, κουράστηκαμε......μας πήρε από κάτω, δεν πάει άλλο.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντώνη, κάνε κάτι γιατί τα μηνύματά σου πάντα έρχονται δύο φορές.
ΔιαγραφήΣτο Πανόραμα ισως να χιόνισε αλλα στην Πυλαία σίγουρα οχι διοτι εκει κατοικουσα εκεινη την εποχή και σίγουρα θα το θυμόμουν.
ΔιαγραφήΈχουνε περάσει ποια τόσα χρόνια, τότε ήμουνα φοιτητής κ ζούσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης......
ΔιαγραφήΚαλοπροαίρετα για ποιόν λόγο δεν δημοσιεύτηκε χάρτης?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα και να υπάρξει μερική διάψευση στην πρόβλεψη δεν χάλασε και ο κόσμος.
Δεν είμαστε κ'όλοι ναυτικοί για να οφείλεται να ξέρουμε την πάσα λεπτομέρεια στα μποφόρια....
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Όταν οδηγείς, δεν στέλνεις μηνύματα με το κινητό και δεν ανανεώνεις το μπλογκ...
ΔιαγραφήΚαι με το που ενισχύθηκαν οι άνεμοι, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε δυστυχώς στο Πόρτο Ράφτη άγρια μεσάνυχτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Καλημέρα σε όλη την βαριεστημένη μετεωπαρέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε, μιας και ο καιρός δεν λέει να αλλάξει ρότα, προτείνω να φτιάξετε ένα τελείως αφαιρετικό άρθρο στο οποίο να μην αναφέρεστε στις ημέρες ονομαστικά, αλλά μόνο με επιρρήματα (σήμερα, αύριο, μεθαύριο κ.ο.κ.). Copy-paste στη συνέχεια κάθε μέρα και έτοιμη η πρόγνωση (έτσι που το έχει πάει όλο τον Οκτώβριο)!!!
Πέρα από την πλάκα πάντως που κάνουμε μεταξύ μας για να περάσει η ώρα και να "σκοτώσουμε" την πλήξη μας, αυτό το φετινό δεν το θυμάμαι στα τελευταία 8 χρόνια που κάνω τρέξιμο. Ο Οκτώβριος ήταν τα προηγούμενα χρόνια ο μήνας της ανακούφισης για όλους εμάς που τρέχουμε. Τα προηγούμενα χρόνια τα πρωινά του (εκεί γύρω στις 6:15 που βγαίνω για τρέξιμο) ήταν δροσερά και δεν αφυδατωνόσουν λόγω ζέστης. Φέτος (το ξαναέγραψα τις προηγούμενες ημέρες) οι τρέχουσες συνθήκες το πρωί είναι λες και τρέχω στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, και το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι ότι ακόμα δεν έχει βγει ο ήλιος και το κάνει πιο υποφερτό.
Ο Σπανός ίσως να έχει τελικά δίκιο για την καιρική διόρθωση (δάσκαλε, διόρθωσέ μας αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο και είναι απλά μια υπεραπλούστευση ή μια δοξασία).
Χρήστος Κομπορόζος
Και μιας και μιλάμε για τις καιρικές ανωμαλίες:
ΑπάντησηΔιαγραφή*UPDATE* on the record-breaking late October ‘heatwave’ across east-central Europe this week (https://www.severe-weather.eu/mcd/record-breaking-late-october-heatwave-mk/).
Είναι όντως εντυπωσιακές οι προγνώσεις για τις θερμοκρασιακές ανωμαλίες τόσο στα 850hPa όσο και στα 2m. Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη φτάνουν μέχρι και 16°C πάνω από τις κανονικές τιμές της εποχής.
Αλλά και ο απολογισμός της περασμένης εβδομάδας είναι στα κόκκινα: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/wctan1.png
Σημεία των καιρών...
Χρήστος Κομπορόζος
Καλημέρα κ ζιακοπουλε, επειδή χρησιμοποιώ το κινητό μου κάτι πρέπει να γίνεται,θα το κοιτάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπήρξε ιδιαίτερο κρύο τον περασμένο Δεκέμβρη. ουσιαστικά μιλάμε για ένα δεκαπενθήμερο τον Γενάρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήμια γενική ισορροπία φαίνεται μερικές φορές να υπάρχει. δεν μπορούμε να πούμε ότι ο καιρός διορθώνει έναν μήνα συγκεκριμένα με ένα άλλο. ο Φλεβάρης του 2019, για παράδειγμα, ήταν αρκετά θερμότερος του κανονικού. είναι πολύ πιο πολύπλοκο και μεγαλύτερης κλίμακας από αυτό. για πολλούς μήνες σερί είχαμε (και έχουμε) μέση μηνιαία θερμοκρασία άνω των κλιματικών τιμών και το ένα ρεκόρ να σπάει πίσω από το άλλο, πράγμα που συμφωνεί και με την καταμετρημένη υπερθέρμανση που εκτιμάται περί τον ένα βαθμό από τα επίπεδα του περασμένου αιώνα.
οι θερμοκρασίες του Οκτώβρη 2019, όπως και απ' την ανάποδη αυτές του Γενάρη του 2019, φλερτάρουν με τα άκρα του φάσματος των πιθανών θερμοκρασιών, αλλά δε θα τις χαρακτήριζα ακραίες, ούτε ανεπανάληπτες.
Ο Δεκέμβρης του 2018 και ο Γενάρης του 2019 βγήκαν ψυχροτεροι από τον μέσο όρο και ο Φλεβάρης θερμότερος, αλλά είχε 8 μέρες παγωνιάς, 13-17/2 & 23-25/2 λόγω θυελλωδών βοριάδων.
ΔιαγραφήΗ πρώτη πραγματικά ψυχρή εισβολή πέρσι ήταν στις 30/11, πολύ κρύο και του Αγίου Νικολάου, καλοκαιρία από 22-24/12 και πολικό ψύχος από τα Χριστούγεννα ως του Αϊ Γιαννιού. Ξημερώματα 8/1 χιόνισε ακόμα και στο Φάληρο, αλλά το πρωί βγήκε ήλιος.
Ξαναχιόνισε στη βόρεια Αττική 15 προς 16/1, αλλά η αυγή έφερε και πάλι ήλιο στην αγαπημένη μου ακτή. Μετά είχαμε κατά διαστήματα πολλές βροχές που πλημμύρισαν και το υπόγειο μας στο Θυμάρι και ζημιές από τους βοριάδες του Φεβρουαρίου. Τα θυμάμαι κι από τα μπάνια.
Β.ΣΠ.
Κάθε άλλο παρά αμφίδρομο είναι το φαινόμενο της θερμοκρασιακης διόρθωσης τα τελευταία 20 χρόνια! Μικρή περίοδος πραγματικού χειμώνα ενέχει συνήθως τίμημα ατελείωτων θερμών περιοδων για εξισορρόπηση! Αντίθετα, τους θερμούς χειμώνες τους διαδέχονται συνήθως ατελείωτες ζέστες μέχρι το Γενάρη του επόμενου χειμώνα ίσως και του μεθεπόμενου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη μου πει κάποιος για δροσερα καλοκαίρια, δροσεροτερα ναι αλλά σταθερά πάνω από τους κλιματικους μέσους όρους!
"Αν τελικά δημιουργηθεί Medicane αύριο Πέμπτη 24/10, θα είναι το πρώτο που παρατηρούμε ποτέ σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου"
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.facebook.com/Meteo.Gr/videos/vb.294797363890954/448228085824616/?type=2&theater
Σχετικά με το φετινό φθινόπωρο: Κάπως έτσι, θερμοκρασιακά τουλάχιστον, θυμάμαι να έκλεισε και το περσινό. Μόνο που τότε είχαν μεσολαβήσει Ξενοφών, Ζορμπάς, Ορέστης. Φέτος, αντίθετα, ζούμε τον ορισμό της ατμοσφαιρικής ακινησίας.