Ομίχλη στην Αθήνα στις 11-12-2006.
Φωτ. Πέτρος Βασιλείου
|
Πριν από λίγες μέρες έγραψα
ότι ο Οκτώβριος ονομάζεται και Μπρουμάρης που σημαίνει ομιχλώδης, σκοτεινός. Ο καλός φίλος και
συνάδελφος Θοδωρής Κολυδάς σε ήδη αναρτημένο στο μπλογκ αυτό σχόλιό του
αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ονομασία πρέπει να αποδίδεται στον Δεκέμβριο, καθώς
η λατινική λέξη bruma,
από την οποία προέρχεται η λέξη μπρουμάρης, αναφέρεται στη μικρότερη και πιο
σκοτεινή ημέρα του χρόνου, την 22α του μήνα αυτού, δηλαδή στο
χειμερινό ηλιοστάσιο.
Πράγματι, η λέξη bruma προέρχεται από τη λατινική λέξη brevis (brevissima) που σημαίνει σύντομος (ο
πιο σύντομος) και αρχικά τουλάχιστον αναφερόταν στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Από
τη λέξη bruma
προέρχονται και τα Brumalia, η
χειμερινή γιορτή των αρχαίων Ρωμαίων προς τιμή του Κρόνου, της Δήμητρας και σε
κάποιες περιπτώσεις του Βάκχου. Τους πρώτους αιώνες της βυζαντινής περιόδου τα Brumalia άρχιζαν στις 24 Νοεμβρίου
και διαρκούσαν ως τα Saturnalia.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γίνονταν και προγνώσεις για το υπόλοιπο του
χειμώνα.
Στα Γεωπονικά του Κασσιανού
Βάσσου περιλαμβάνονται τα προγνωστικά του καιρού του Διδύμου, στα οποία γίνεται
αναφορά ότι τη βυζαντινή περίοδο η 24η, η 25η και η 26η
Νοεμβρίου χρησιμοποιούνταν ως μερομήνια για την πρόβλεψη του καιρού που θα
επικρατούσε τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο αντίστοιχα. Σχετικά
με την επαλήθευση των προγνώσεων που γίνονταν με τα παραπάνω μερομήνια,
αναφέρεται ότι «Τούτο δε πράγματι
συμβαίνει καμιά φορά. Άλλοτε όμως καθόλου δεν επαληθεύει» (Γεωπονικά, Κεφ. Α, παρ. 5).
Επιστρέφοντας στο θέμα μας,
να αναφέρουμε ότι με την πάροδο των αιώνων η λέξη bruma άρχισε
να χρησιμοποιείται όχι μόνο για το σκοτεινό χειμερινό ηλιοστάσιο ή γενικότερα για
το χειμώνα, αλλά και για τα φαινόμενα που περιορίζουν την ορατότητα. Αυτό αποδεικνύεται
από το γεγονός ότι η λέξη bruma
ή
brume με
την έννοια της ομίχλης, της αχλύος ή και του νέφους συναντάται σε πολλές
σύγχρονες γλώσσες, όπως τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα πορτογαλικά, τα
ρουμανικά κ.ά. "Δάνειο" από τις παραπάνω γλώσσες είναι και η λέξη Μπρουμάρης
(ομιχλώδης, σκοτεινός) που χρησιμοποιείται και σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας
μας.
Τελειώνοντας το σημερινό
αφιέρωμα, θα έλεγα ότι αρχικά ο μήνας που δικαιούνταν να αποκαλείται Μπρουμάρης
ήταν ο Δεκέμβριος, αλλά στη συνέχεια, με τη διασταλτική έννοια της λέξης bruma, δικαιώματα απέκτησαν ο Οκτώβριος και ο
Νοέμβριος.
Καλό Σαββατοκύριακο,
φίλοι μου
Σήμερα το πρωί είχε πολλή ομίχλη και υγρασία στο Θυμάρι και δεν φαινόταν τίποτα από ό,τι μου είπαν, γιατί δεν τα είδα τα φαινόμενα αφού δεν πήγα νωρίς με το ΚΤΕΛ, αλλά αργότερα με το αμάξι μιας φίλης. Όταν φτάσαμε ο ήλιος είχε εξατμίσει την ομίχλη και είχαν απομείνει μόνο κάτι σκόρπια σύννεφα. Στρωματοσωρείτες (stratocumulus) κυρίως και μερικοί σωρειτομελανίες (cumulonimbus) που δίνουν και βροχές, αλλά τελικά επικράτησαν τα θυσανοστρώματα (cirrostratus) της καλοκαιρίας και συνθήκες ζεστές. Δεν τις εκμεταλλεύτηκα, όμως, για να βγάλω υποβρύχιες φωτογραφίες καλές. Και πέρα από τα μελανούρια και τα άλλα μικρόψαρα, είχε κι έναν γλάρο κι έναν θαλασσοκόρακα παρέα σε έναν βράχο. Μου χάρισαν, όμως, μόνο ένα μακρινό πλάνο. Μετά πέταξαν μακριά, οπότε μάζεψα απλά μερικά σκουπίδια από τη δαντελένια ακρογιαλιά και τα κρυστάλλινα νερά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες έγινε, εξάλλου, γνωστό ότι το ζήτημα της υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής δεν θα είναι στην ατζέντα της συνόδου των G7 το 2020, που θα πραγματοποιηθεί στο θέρετρο γκολφ του Donald Trump στη Φλόριντα, όπως αναφέρει η Le Monde. Το ανακοίνωσε επίσημα ο Λευκός Οίκος, διά στόματος Mick Mulvaney. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο μοναδικός ηγέτης σε όλο τον κόσμο που απέσυρε τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Ο Trump δεν συμμετέχει επίσης σε καμία πρωτοβουλία για το κλίμα στις μεγάλες διεθνείς συναντήσεις. Η τύχη του Αμαζονίου, που έχει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον πλανήτη, ήταν στο επίκεντρο της συνόδου των G7 τον Αύγουστο στο Biarritz της Γαλλίας.
https://www.lemonde.fr/climat/article/2019/10/17/le-climat-ne-sera-pas-au-menu-du-g7-aux-etats-unis_6015934_1652612.html
Μιάς και εξελίσσεσαι σε δεινό παρατηρητή και γνώστη των νεφών, θα σου δώσω και ένα άλλο, πιο προχωρημένο από αυτό του meteo, λινκ για ...μετεκπαίδευση. Αγγλικά ξέρεις.
Διαγραφήhttp://www.kifissiameteo.gr/Lesson10_TypeOfClouds.html
Τα ορογραφικά νέφη - στρώματα (orographic stratus) μοιάζουν με ομίχλη, έτσι όπως καλύπτουν τις πλαγιές και τις κορυφές των βουνών μεταφερόμενα εκεί από υγρό αέρα και είναι και από τα πιο όμορφα. Εντυπωσιακά και τα pyrocumulus, που ο μηχανισμός ανύψωσής τους είναι ένας συνδυασμός της φωτιάς με τα ανοδικά ρεύματα αέρα που δημιουργεί και των υδρατμών, που απελευθερώνονται στον αέρα από την καύση, καθώς εξατμίζεται ό,τι νερό υπάρχει στα φυτά.
ΔιαγραφήΟι σωρειτομελανίες - cumuloninbus incus θυμίζουν λίγο το shelf cloud που μας περιέγραψε πρόσφατα ο κ. Ζιακόπουλος, αν και δεν πρέπει να είναι αφού φτάνουν σε πολύ μεγάλο ύψος (20 χιλιάδες μέτρα) και μερικά είναι και ψηλότερα κι από το Έβερεστ. Όντως μοιάζουν και με αμόνι σιδερά, όπως λέει το κείμενο και όπως φαίνεται στην τρίτη φωτογραφία.
Οι υψισωρείτες - altocumulus lenticularis μοιάζουν επίσης με πιάτα (σαν πιατάκι πάνω από σωρειτομελανία είναι και τα cumuloninbus with Pileus, αν και το καπελάκι στην κορυφή παραπέμπει και σε φακοειδές σύννεφο) και δεν είναι περίεργο που κάποιοι τα μπερδεύουν με UFO, ενώ οι θύσανοι - cirrus uncinus είναι όντως σαν αγκίστρια ή, ουρές αλόγου στον ουρανό, όπως τα περιγράφει ο συγκεκριμένος άτλας.
Η αλήθεια είναι ότι κάπου έχασα τη μπάλα και τα μπέρδεψα αφού είναι πολλές οι υποκατηγορίες των βασικών νεφών. Αναφέρονται ακόμα και σύννεφα σε πολύ μεγάλα ύψη που διαλύονται μετά από 1-2 λεπτά, αλλά και αυτά που σχηματίζονται από τα καύσιμα των αεροπλάνων (contrails). Παλιότερα μας τρόλαρε ένα παιδί στη δουλειά, που όποτε τα έβλεπε, έλεγε "ψέκασαν πάλι για να μην βρέξει".
Τέλος, να πω ότι δεν έγραψα εγώ το ανώνυμο σχόλιο για τη θέρμανση και τον χειμώνα σε προηγούμενη ανάρτηση. Άλλωστε, δεν χρησιμοποιώ θέρμανση, αφού έχω αυτή την πολυτέλεια στην Αθήνα. Μάλιστα, χθες η υγρασία έφερνε ζέστη, κι ενώ είχε βραδιάσει πια, ενώ πλέον δεν έχει κρύο ούτε το ξημέρωμα. Καλό Σαββατοκύριακο.
Βαγγέλης Σπανός
Σωρείτες σε διάφορα στάδιά τους αναπτύσσονταν και σήμερα κατά διαστήματα στην Αττική. Από cumulus humilis (ταπεινοί - μικροί) και mediocris (μεσαίοι) μέχρι congestus και cumoloninbus calvus (σωρειτομελανίες), που δίνουν και τις καταιγίδες αν πυκνώσουν.
ΔιαγραφήΠαρέλειψα να αναφέρω και τους υψισωρείτες σκουμπριά (altocumulus Mackerel sky) που έχει αυτός ο οδηγός, γιατί τα συγκεκριμένα σύννεφα μοιάζουν με λέπια ψαριών. Έχει και άλλη μία περίεργη κατηγορία τους υψισωρείτες Castellanus, επειδή αυτά τα σύννεφα μοιάζουν με πολεμίστρες μεσαιωνικού κάστρου. Το σίγουρο είναι ότι είχε πολλή φαντασία αυτός που έδωσε τα ονόματα.
Β. ΣΠ.
Η ομίχλη είναι μαγεία. Δυστυχώς η Αθήνα δεν έχει ομίχλες. Μόνο αιθαλομίχλες έχει. Η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο.
ΑπάντησηΔιαγραφή..."H ομίχλη ήταν ακόμα πιο γλυκιά, όταν την ψιλοκεντούσε εκείνη η βροχή, η πολύ ψιλή βροχή του ουρανού μας. Aυτή που δε σε βρέχει, μα σε ποτίζει μονάχα και φυτρώνουν πιο λαμπερά τα μαλλιά σου την άλλη βδομάδα. Kαι τότε έπαιρναν νόημα τα φώτα και τα τραμ και τα κορναρίσματα. Aκόμα κι οι πολυκατοικίες γίνονταν ελκυστικές μες στην αχνάδα...."
http://www.snhell.gr/anthology/content.asp?id=249&author_id=12
Διαβάστε Γιώργο Ιωάννου. Ιδιαίτερα οι Σαλονικιοί, θα βρείτε στα κείμενά του ένα κομμάτι του εαυτού σας.
εκτός αν πρόκειται για το αεροδρόμιο Μακεδονία, Γιώργο. κάτι μας ξέφυγε εκεί. νομίζω πάντως ότι συγγενεύουν οι δυο ομίχλες, προέρχονται από τις ίδιες συνθήκες, συν τις σόμπες στις αιθαλομίχλες. δυστυχώς και στα Τρίκαλα, παρά το όχι ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος της πόλης, έχουμε μπόλικες, λόγω και της συνήθους άπνοιας. μετά το 2010 και τη μείωση χρήσης του πετρελαίου, είναι πολλά τα χειμωνιάτικα βράδια που σε "τρώει" ο λαιμός με μια μικρή βόλτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήαφού ξεκίνησες το θέμα "ομίχλη στη λαϊκή κουλτούρα", να αναφέρουμε τις δεκάδες χιλάδες απώλειες από την αιθαλομίχλη του Λονδίνου το 1952, την ταινία τρόμου Ομίχλη (Carpenter, 1980) και την κινηματογραφική μεταφορά του Jack the Ripper, με τον Michael Caine ντυμένο με καπαρντίνα, σακάκι και γιλέκο, να ψάχνει τη σκοτεινή φιγούρα στο ομιχλώδες Λονδίνο, Αύγουστο μήνα!
Δεν είναι ακριβώς "λαϊκή κουλτούρα" ο Ιωάννου, πεζογράφος είναι και από τους σημαντικότερους της μεταπολεμικής Ελλάδας, αλλά τέλος πάντων. Μην το κάνεις και εσύ σαν το Σπανό. Δες και λίγο ποιητικά τον καιρό, όχι μόνο "πεζά". Για μένα η καταιγίδα είναι έπος, το χιόνι λυρισμός και η ομίχλη μυστικισμός. Δεν νομίζω ότι ο Ιωάννου θα έγραφε αυτό το άκρως εσωτερικό κείμενο αν τον απασχολούσε πότε θα ...μπορέσει να πετάξει η πτήση του. Άλλωστε, ήταν ταπεινός και λαϊκός άνθρωπος, ταξίδευε ελάχιστα και μόνο με λεωφορεία και τρένα. Ούτε αυτοκίνητο δεν είχε.
Διαγραφήψυχραιμία Γιώργο, ας μην αναλύουμε κάθε λέξη, σαν γλωσσική αστυνομία. παλαιότερα είχες πει ότι τα σχόλια είναι μου είναι ποιητικά.
Διαγραφήξέρεις, δεν πιστεύω ότι σώνει και καλά πρέπει να προσθέτω και την ιντερνετική μου άποψη παντού. το μέσο δεν προσφέρεται για πολλά πολλά.
εδώ είναι το σημείο που ο NW Pindos μας λέει για τη χιονομίχλη και το σινιάκι της Φλώρινας.
καλημέρα everybody
Εντάξει ρε Νίκο, σίγουρα δεν ήθελα να σε θίξω. Δεν ήξερα ότι θα το πάρεις στραβά το σχόλιό μου. Παρασύρθηκα από την έλξη που ασκούν πάνω μου τα καιρικά αλλά και η τέχνη του Ιωάννου. Γιατί είναι μεγάλος τεχνίτης του λόγου και πολύ βιωματικός. Είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς που έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία.
ΔιαγραφήΓιώργο ελα στα Γιάννενα να χορτάσεις ομίχλη έχουμε μια βδομάδα συνεχόμενη με ομίχλη και όπως παει ο καιρός θα έχουμε και ολη την επόμενη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μπορείς να μου κανονίσεις το χειμώνα πέντε μέρες ομίχλη, καπάκι πέντε χιόνι και πέντε παγωμένη λίμνη, έφυγα!
ΔιαγραφήΚαι στην πόλη του Αγρινίου κ κυρίως έξω από αυτή κ κοντά στην Τριχωνίδα βγάζει πυκνές ομίχλες τις τελευταίες νύχτες κ τα πρωινά,όμως νομίζω ότι σαν τα Ιωάννινα την Φλώρινα κ τον Έβρο δεν έχει πουθενά!
ΔιαγραφήΕκεί οι ομίχλες εκτός του ότι δημιουργούνται για "πλάκα" κάποιες φορές το φθινόπωρο κ το χειμώνα μπορούν κ διαρκούν τις περισσότερες ώρες του 24ωρου!
Φώτη, από εχθές επανήλθε η Βωβούσα!
ΔιαγραφήΚαλημέρα, την ομίχλη της Θεσσαλονίκης την έχει περιγράψει γλαφυρά ο μέγας Νικόλας Παπάζογλου «ομίχλη στη Θεσσαλονίκη σήμερα, όμορφη πηχτή ομίχλη , μπορείς να φτιάξεις ομιχλόμπαλες με την ομίχλη μας».
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσοι ζήσαμε στην πόλη το βιώσαμε και το ευχαριστηθήκαμε.
Τα σημάδια πάντως, μέχρι στιγμής, των δέντρων και των λουλουδιών δεν δείχνουν να περιμένουν πολύ ήπιο χειμώνα.
Nakiosjim, να σας ζήσει, Νίκο Παππά, εγκρίνω κι επαυξάνω, παλιότερα ανάβαμε θέρμανση για επτά μήνες ακόμη και στα πεδινά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Χρήστο οταν έρθεις Γιάννενα κερνάω κρασί ή εγω Θεσσαλονίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΔΝΤ θα εξετάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και πώς αυτή αποτιμάται με βάση τις χρηματιστηριακές αξίες της αγοράς, μεταδίδει το Reuters. "Θα εργαστούμε για την αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής και στο πού θα έφτανε το κόστος της στις αγορές μετοχών και ομολόγων" ανέφερε ο Tobias Adrian, χρηματοπιστωτικός σύμβουλος και διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγοράς του ΔΝΤ.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Θα εξετάσουμε τα χρηματιστήρια κάθε χώρας και μετά κάθε τομέα" συμπλήρωσε ο ίδιος. Το χρηματοπιστωτικό κόστος της κλιματικής αλλαγής ήταν ένα θέμα που απασχόλησε σε πολλές συζητήσεις κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών συναντήσεων του ΔΝΤ. "Ο κόσμος ενημερώνεται όλο και περισσότερο για το ζήτημα, υπάρχει μία κινητοποίηση γύρω από αυτό και είναι ελπιδοφόρο που πολλοί εστιάζουν στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά οι λόγοι που το κάνουν είναι επειδή ανησυχούν" συμπλήρωσε ο Adrian, επισημαίνοντας ότι "και μόνο το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή έχει απασχολήσει και το ΔΝΤ τα λέει όλα".
Ο Adrian υποστήριξε ότι για μερικές οικονομίες, το κλίμα αποτελεί έναν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, όπως για παράδειγμα τις Μπαχάμες, που επλήγησαν από τον τυφώνα Dorian τον Σεπτέμβριο του 2019, ωστόσο, για τις περισσότερες οικονομίες οι κίνδυνοι είναι μακροπρόθεσμοι. Μερικοί επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι έχουν υποτιμηθεί στα στεγαστικά δάνεια που καλύπτονται από τίτλους - τα RMBS, που είναι ομόλογα για τα στεγαστικά δάνεια - και εκθέτουν όσους τα αγοράζουν σε περιοχές με ιδιαίτερο κλίμα σαν το Τέξας και το Μαϊάμι.
https://www.reuters.com/article/us-imf-worldbank-climatechange/imf-to-examine-climate-risk-to-financial-markets-official-idUSKBN1WY0RE?il=0
Μιας και ο λόγος, όμως, για κλιματική αλλαγή, με απογοήτευσαν κάτι νέοι που έχουν ένα σάιτ για τον καιρό και κατηγορούσαν όσους χαίρονται και πάνε για καφέδες τώρα που έχει σερί λιακάδες και ελάχιστες βροχές. Γιατί, λέει, δεν συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και είναι αραχτοί, ενώ έφτασαν στο σημείο να πουν και ότι το 70% των Ελλήνων δεν δουλεύει. Ούτε τα αρπακτικά του ΔΝΤ δεν τα λένε αυτά.
Μάλλον εκείνοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο τρόπος ζωής όλων μας φταίει για την κλιματική αλλαγή. Το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο που συνειδητά ή, μη, στηρίζουμε όλοι. Ο καπιταλισμός που είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, η οποία οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής, η οποία μέσω της διαφήμισης οδηγεί στην υπερκατανάλωση. Για να απορροφηθεί αυτή η μεγάλη παραγωγή. Και όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την κατάχρηση φυσικών πόρων και ενέργειας και κατά συνέπεια και την κλιματική αλλαγή. Ένα πρόβλημα που είναι τόσο εύκολο να διαπιστώσεις τα αίτιά του και τόσο δύσκολο - ως ακατόρθωτο - να τα αντιμετωπίσεις.
Βαγγέλης Σπανός
Συμφωνώ με τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Για την ανάρτηση των καιρόφιλων τώρα, δεν την είδα αλλά θα το θέσω ως εξής: Σαφώς και δεν είναι ...αμαρτία να χαίρεται κάποιος τη λιακάδα και τις υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και αν είναι αφύσικες για την εποχή. Από την άλλη όμως, πράγματι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δυσκολεύεται να κατανοήσει τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος και δεν ανησυχεί καθόλου. Τα ακούω κάτι τέτοια και σε κουβέντες που γίνονται στις παραλίες που συνεχίζω τα μπάνια μου, ότι "τι ωραία που είναι" και "μόνο στην Ελλάδα μας έχουμε τέτοιο κλίμα" κλπ. Εντάξει, και εγώ επωφελούμαι και κολυμπάω ακόμα, αλλά δεν θα χαρακτήριζα μιά καιρική ανωμαλία και "ευλογημένο καιρό".
ΔιαγραφήΔεν διαφωνώ ότι κάνει πολλή ζέστη, ειδικά τα μεσημέρια, για την εποχή, ούτε ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ανησυχεί και δεν νοιάζεται ίσως για την κλιματική αλλαγή. Αυτό που με ξένισε ήταν η χαιρεκακία που έβγαλε ο συγκεκριμένος (και αυτό είναι θέμα χαρακτήρα δεν έχει να κάνει φυσικά μόνο με τον καιρό, που απλά ήταν τη συγκεκριμένη στιγμή η αφορμή), γράφοντας ότι το 70% των Ελλήνων δεν δουλεύει και ενδιαφέρεται μόνο για καφέδες και αραλίκι και ότι μας χρειάζονται μνημόνια μέχρι να παγώσει ο ήλιος.
ΔιαγραφήΔυστυχώς, δέκα χρόνια μετά την κρίση το αυτομαστίγωμα στο οποίο μας ώθησαν με έντεχνο τρόπο για να αποδεχτούμε τα μνημόνια συνεχίζεται. Έχουμε την πλάνη ότι μας φταίει ο διπλανός μας και ενίοτε φτάνουμε στο σημείο να τον φθονούμε κιόλας.
Β. ΣΠ.
Το νεοελληνικό κράτος είχε και έχει πολλά και σοβαρά κουσούρια ήδη από την δημιουργία του, ανεξάρτητα από μνημόνια και αντιμνημόνια, αλλά ας μην το ανοίξουμε εδώ αυτό το θέμα. Προσωπικά θεωρώ σημαντικότερο (από το ποιοί και πόσοι δουλεύουν) το ότι πάντα κάποιοι ...μας δουλεύουν.
ΔιαγραφήΚύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα. Έχω μια απορία και αν είναι εφικτό να μου την λύσετε. Από δορυφορικές μετρήσεις βλέπουμε ξεκάθαρα πως το βόρειο ημισφαιριο παρουσιάζει εντυπωσιακή υπερθέρμανση σε αντίθεση με το νότιο όπου παρουσιάζει φυσιολογικές θερμοκρασίες η και χαμηλότερες πολλές φορές. Π.Χ σήμερα το βόρειο είναι στο +1.2 ενώ το νότιο +0.1. Αυτή η διάφορα συμβαινει σχεδόν όλο τον χρόνο. Θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το βόρειο ημισφαιριο επιβαρύνεται περισσότερο από το co2 αν φυσικά ευθύνεται το co2 η σε κάποιον άλλο παράγοντα? Ποια είναι η γνώμη σας?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιας και ο λόγος για ομίχλες, το πρωί στις 6:30 που ξεκίνησα το σημερινό long run μου η υγρασία στα Άνω Ιλίσια ήταν στον... Θεό και η θερμοκρασία θύμιζε έντονα Μάιο. Στις 7:10 που περνούσα μπροστά από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός η εικόνα στο Ολυμπιείο ήταν μαγική: όλος ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτονταν από ομίχλη σε ύψος περίπου μέτρα και οι μετώπες στις κολώνες στο Ναό του Ολυμπίου Διός ξεπρόβαλαν πάνω από το στρώμα ομίχλης! Αργότερα μετάνιωσα που δεν σταμάτησα να τραβήξω φωτό, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν ήθελα να κόψω τον ρυθμό μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως δεν πάει άλλο με αυτό τον καιρό. Ξεκινά το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη αύριο και φαίνεται σα να μπαίνουμε στα μέσα Μαΐου. Κάτι αχνοφαίνεται εκεί στα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, αλλά τι να πρωτοπιστέψει κανείς πια.
Δώστε μερικά vallium στο Λαμέρα, αρπάζεται πλέον με το παραμικρό! Τον έχει αποτελειώσει αυτός ο καιρός :-)
Άντε καλή βδομάδα να έχουμε,
Χρήστος Κομπορόζος
Σε βρίσκω ανεπίκαιρο. Τώρα που τα βρήκαμε με τον Σπανό το λες αυτό;
ΔιαγραφήΕπήλθε ο "ιστορικός συμβιβασμός"; :-)
ΔιαγραφήΕπήλθε. Και πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα κρατήσει. Το ... crash test θα είναι ο επερχόμενος χειμώνας.
ΔιαγραφήΜία έκπληξη με επιφύλασσε την Κυριακή το μεσημέρι καθώς ο Χριστόδουλος από το πουθενά κ λόγω υποχρεώσεων σε κοντινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας με πήρε τηλέφωνο κ μου λέει "μάντεψε που πίνω καφέ.....στο αρχοντικό της λίμνης στην Τριχωνίδα","ε όχι ρε φίλε του λέω έχει δίκιο ο Νίκος ο Παππάς που σε λέει κοσμογυρισμένο κ ανακατωσούρα!"
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μη τα πολυλογώ,περάσαμε δύο ώρες ευχάριστες δίπλα από την όμορφη κ απέραντη λίμνη Τριχωνίδα,τα είπαμε όσο μπορούσαμε εφ'όλης της ύλης,ενώ δέχθηκα κ τα "δώρα" μου(κρασί κ τσίπουρο Χριστόδουλου) κ τον ευχαριστώ πάρα πολύ γι αυτήν την έκπληξη.Δυστυχώς ο χρόνος κ των δύο μας ήταν ελάχιστος κ δεν είπαμε παρά πολλά,περιμένω όμως μέσα στο χειμώνα κ με καιρό "φορτωμένο" να κάνουμε μια ομαδική συνάντηση που βέβαια ο "ανακατώστρας" Χριστόδουλος θα βρει τρόπο να την οργανώσει.
Στα του καιρού τέλος ο Οκτώβρης δυστυχώς θα μας αφήσει με τη χαρά!
Ο μήνας σίγουρα κ αυτός τελικά(παρόλο που έπεσαν στις αρχές του μήνα κάποια καλά νερά)θα μας αφήσει με θερμοκρασίες υψηλότερες τού μέσου όρου κ με υετό επίσης χαμηλό.
Η νέα εβδομάδα κ πάλι καλοκαιρινή(Στα δυτικά κ κεντροβόρεια ηπειρωτικά όμως τη νύχτα κ το πρωί τσιμπάει πολύ μαζί με υγρασία κ το έχουμε νιώσει πια νομίζω) εκτός από τα Δωδεκάνησα που κάτι θα προσπαθήσει ν'αλλάξει.
Όλες οι ελπίδες πιά στα μοντέλα για αλλαγή του καιρού προς το χειμωνιάτικο μαζί με βροχές μετατοπίζονται με το που "μπουκάρει" ο Νοέμβρης.