Κυριακή, 2-8-2020. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου |
Έτσι τιμήθηκε η
επέτειος των 2.500 χρόνων από τη θρυλική μάχη των Θερμοπυλών κατά την οποία έπεσαν ηρωικά
300 Σπαρτιάτες υπό τον Λεωνίδα, 700 Θεσπιείς υπό τον Δημόφιλο και άλλοι Έλληνες
στην άνιση μάχη εναντίον των Περσών. Το
επίγραμμα που στεφάνωσε τους τάφους των Θεσπιέων έγραφε: «Αυτοί οι άνδρες που
κατοικούσαν στους πρόποδες του Ελικώνα, για το θάρρος τους περηφανεύεται ο
πλατύς κάμπος των Θεσπιών».
Κι ομως φιλε μου Χριστοδουλε αυτη την περηφανη γη που βγαζει ηρωες ηλθε να την κυριευση να εξανδροποδιση να δυαλισει ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΛΙΠΟΣ Β ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ.Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΕΒΑΣΜΟ Ελληνες εναντιον Ελληνων για μια φορα ακομα Ετσι βλεπουμε οτι και η *ΑΓΙΑ** ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ τα σκοτεινα της σημεια γιατι οταν θελεις να κανεις κατι καλο αυτο δεν χρειαζεται για να γινει αιμα φωτια και δακρυα ουτε μπορεις να εισαι τιμητης των παντων Η καταστροφη των ΘΗΒΩΝ και ο αφανισμος της δεν ξεχνιεται γιατι εγινε απο ΕΛΛΗΝΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστοδουλε και παλι συγχαρητηρια.Οι περιπτωσεις ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ υπερβαινουν τα ορια της ανθρωπινης φυσης και υπομνηματιζουν χαρακτηριστικα την ιστορια των λαων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο επιγραμμα ισως εχει καποια προβληματα ,συντακτικα και νοηματικα.Αποτελει μεταφραση παλαιοτερου?.---Π.Α.
Καλησπέρα σε όλη την παρέα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμένουμε με αγωνία τις προβλέψεις του τριημέρου Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο..πολύ άσχημη η εικόνα των μοντέλων σήμερα..μια το πάει Νότια Χαλκιδική, μια Σποράδες, μια Εύβοια..σε κάθε περίπτωση αν επιβεβαιωθούν τα μοντέλα, μιλάμε για καταστροφικές καταιγίδες..εύχομαι να πέσουν έξω
Αγαπητοί φίλοι,ευχαριστω για τά καλά σας λόγια,δεν κάνω τίποτα άλλο παρά να συμμετάσχω και εγώ σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης αποδίδοντας τιμές σε αυτούς τους ήρωες,γνωστούς και άγνωστους,που με αυτοθυσία έδωσαν την ζωή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυσιάζοντας λοιπόν και εγώ το ελάχιστο χρόνο διαθέσιμο που έχω,προσπαθώ να δώσω στα παιδιά μας ιδανικά και αξίες που δεν πρέπει να χαθούν στην λήθη του χρόνου,στην ουσία όμως προσπαθώ και εγώ να γνωρίσω τον εαυτό μου μήπως και μπορέσω καποια στιγμή να συναντηθώ με τον άλλο χαμένο μου εαυτό,που καρτερικά με περιμένει να ανέβω τον δύσκολο ελικοειδες(Ελικώνας)μονοπάτι μου για να μπορέσουμε μαζί πλέον να βρούμε τον τόπο όπου βρίσκονται θεοί και ήρωες(Ηλύσια πεδία) τον δικό μας δλδ "παράδεισο
Μεγάλη συζήτηση αυτή και ο παρόν χωρος ακατάλληλος.
Λίγα πράγματα γενικά για τις Θεσπιές.
Το όνομα το πήρε από τον βασιλιά Θεσπιο γιο του Ερεχθεα που ήταν γιος της Γαίας και του Ήφαιστου,βασιλιά της Αθήνας, εισηγητή των Ελευσινιων μυστηρίων και ιδρυτή των Παναθηναιων.
Από τις σημαντικότερες πόλεις της Βοιωτίας έπαιξε μεγάλο ρόλο σε όλες τις εξελίξεις της και καθοριστικό ρόλο σε όλη την τότε γνωστή Ελλάδα.
Καταστράφηκε ολοσχερώς τον επόμενο χρόνο μετά την μάχη του Δηλιου(423 π.χ)Και μετα την μάχη των Θερμοπυλών από τον Ξέρξη.
Πριν την μάχη των Λευκτρων τους απεμπεψαν οι θηβαιοι και μάλιστα ο Επαμεινώνδα τους έριξε όλα τα τείχη.
Είχαν στην κατοχή τους 2 σημαντικά λιμάνια,Κρευσις(Λειβαδοστρα)Και Σιφαι(Αλυκή).
Από τις Θεσπιές καταγόταν η εταίρα Φρυνη ο μεγάλος έρωτας του Πραξιτέλη.
Στην μάχη των Θερμοπυλών αυτός που διακρίθηκε μετά τον Δημοφιλο ήταν ο Διθυράμβος γιος του Αρματιδη και φυσικά από τους Σπαρτιάτες μετά τον Λεωνίδα διακρίθηκε ο Διηνεκης καθώς και οι Αλφεος-Μαρωνας γιοι του Ορσιφαντου(Τι απίστευτα ονόματα αληθεια).
Οι Θεσπιές συμμετείχαν στην Βοιωτικη Ομοσπονδία με 2 συνέδρους όπως επίσης και στο κοινό των Βοιωτών
Μετά την μάχη της Χαιρώνειας βοήθησαν τον Μ.Αλεξανδρο στην λεηλάτησε των Θηβών(335 π.χ)
Στην πόλη υπήρχαν πολλοί ναοί και τιμούσαν ιδιαίτερα τις Μούσες καθώς και την θεα Αφροδίτη.
Μια ιστορία που είναι ελάχιστα γνωστή αναφέρει ότι ήταν ο Ηρακλής πήγαινε στον Κιθαιρώνα να σκοτώσει το λιοντάρι που υπήρχε εκεί βράδιασε στις Θεσπιές και ζήτησε από τον βασιλιά Θεσπιο να τον φιλοξενήσει κάτι που έγινε.
Κατά το έθιμο που υπήρχε ο Θεσπιος του ζήτησε να κοιμηθεί με τις 50 κόρες του,πράγμα που έκανε ο Ηρακλής και μετά από 9 μήνες ο Θεσπιος απέκτησε 50 εγγόνια, απόγονοι του Ηρακλή,κάτι για το οποίο καυχιοταν.
Όσο για την επιγραφή που υπήρχε στο μνημείο των 700 θεσπιεων,γνωρίζω το εξής:"Άνδρες τοι ποτ'εναιον κροταφοις Ελικωνος,ληματα των αυχει Θεσπιας ευρυχορος"
Αυτοί οι άνδρες κατοικουσαν στους πρόποδες του Ελικώνα,για το θάρρος τους περηφανεύεται ο πλατύς κάμπος των Θεσπιων.
Όσο για την μάχη της Χαιρώνειας, που σωστά το επεσήμανε ο Δημήτρης Νακος,πιστεύω ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στον τερματισμό της κλασικής Ελλάδος και την αρχή της Ελληνιστικής περιόδου.
Στην καταστροφή της Θήβας από τον Μ.Αλεξανδρο και το μεγάλο μένος εναντίων της,ίσως έπαιξαν σημαντικό ρόλο πολλά πράγματα και σίγουρα η στάση των Θηβαίων σε πολλές μάχες και ειδικά στην μάχη των Θερμοπυλών.
Έχουν γραφτεί πολλά πάνω σε αυτό το θέμα και από πολλούς συγγραφείς και επιστήμονες.
Στην Χαιρώνεια θάφτηκαν οι 400 άνδρες του ιερου λόχου των Θηβών και επάνω στήθηκε βάθρο με τον περίφημο Λέοντα να κοίτα προς την Μακεδονία.
Ελπίζω να μην κούρασα.
Καλημέρα.