Σχήμα 1: Δορυφορικές εικόνες στο υπέρυθρο φάσμα. Πηγή: http://www2.sat24.com/history.aspx?culture=en |
Στη Θεσσαλία οι ισχυρές βροχές που προέρχονται από σωρειτόμορφα νέφη (βλέπε στις δορυφορικές εικόνες τις νεφώσεις με το έντονο λευκό χρώμα -Σχήμα 1) εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 18/9 .
Σχήμα 2: Αναλύσεις του ECMWF: Πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας και ταχύτητα ανέμου στη στάθμη των 850 hPa |
Σχήμα 3: Αναλύσεις του ECMWF: Γεωδυναμικά μέτρα στη στάθμη των 500 hPa (ύψος
περί τα 5.500 μέτρα) και θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa (ύψος
περί τα 1.500 μέτρα). |
Η ενίσχυση των ΝΑ έως ΒΑ ανέμων που δημιούργησαν τη σύγκλιση στη Θεσσαλία δεν προκλήθηκε από την άνοδο της πίεσης στη Μακεδονία-Θράκη, αλλά από την πτώση της πίεσης στη ΝΑ Στερεά Ελλάδα (βλέπε χάρτη 18-9-20/12:00UTC του σχήματος 2). Η πτώση αυτή της πίεσης δεν προήλθε από το μεσογειακό κυκλώνα, που σχεδόν στάσιμος στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου, άρχισε να εξασθενεί από το ξεκίνημα της Παρασκευής. Προήλθε από δυναμικό αίτιο (μεταφορά θετικού στροβιλισμού λόγω της προς ανατολάς κίνησης της μεγάλης κλίμακας διαταραχής - Σχήμα 3).
Όπως ανέφερα και σε παλαιότερες
αναρτήσεις μου, οι για πολλούς και διαφόρους λόγους εκπτώσεις στην επιστήμη της
μετεωρολογίας με βρίσκουν αντίθετο.
Καλή Κυριακή σε όλους
Έψαχνα και εγώ να βρω τον αντικυκλώνα που δημιούργησε τους ισχυρούς ανατολικούς ανέμους και δεν μπορούσα να τον βρω. Τελικά όντως πρόσεξα μία μικρή πτώση της πίεσης κάτω από την Αττική υποψιάστηκα ότι υπάρχει πιθανότητα να ενισχύσει αυτό το ανατολικό ρεύμα. Έρχεται και το μήνυμά σας και μου λύνει όλες τις απορίες κύριε Ζιακόπουλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε πολύ!!
Πάντως από το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, της 16ης Σεπτεμβρίου 2020, με αριθμό 4, απουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλίας...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://hnms.gr/emy/el/warning/weather_warnings_html?type=EDKF&number=5&language=gr
Μεγάλο το φιάσκο !
Καλή Εβδομάδα
Τελικα ηταν φιασκο ή μηπως στις 16/09/20 τα διθεσιμα στοιχεια δεν ησαν επαρκή??.----Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι αποτελεί το τελευταίο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τον " Ιανό " στο επίσημο site της ΕΜΥ (δεν μεταβλήθηκε ή τροποποιήθηκε μετέπειτα) δείχνει και τον απαράδεκτο τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων και των πολιτών και της κακής πρόβλεψης. Έτσι η ΕΜΥ προειδοποιεί τους πολίτες ;
ΔιαγραφήΈκαστος στο είδος του και ο Κ Ζιακοπουλος στις μετεωρολογικές αναλύσεις κ όχι μόνο. Καλή Κυριακή σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αφορμη και την ανωτερω ,βασιμη νομιζω,κριτικη του Δημητρη Σάββαρη,αλλα και την αποτιμηση του δασκαλου,τιθεται το ερωτημα εαν ο μετεωρολογος,και μαλιστα ο θεσμικα εντεταλμενος,σε καποιες περιπτωσεις προτασσει την εμπειρια του και την καιρικη του "οσφρηση", και θετει σε δευτερη μοιρα τα καιρικα μοντελα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.γ. Αχ,αυτα τα σωρειτομορφα κατακορυφης αναπτυξης.....!---------Π.Α.
Καλησπέρα στην Παρέα εικάζεται ότι κάποια προγνωστικά μοντέλα δείχνουν δυνατή κακοκαιρία με βροχές τέλη του μήνα αρχές του οκτομβρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λίγα λόγια και σταράτα καθώς και λίγες εικόνες μας δώσατε να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη με την εξέλιξη της τελευταίας κακοκαιρίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αυτό που λέμε στην καθημερινότητα:Όλοι κοιτάμε,αλλά λίγοι βλέπουν
Ο τίτλος του δασκάλου πιστεύω ότι είναι ο σημαντικότερος που μπορεί να υπάρχει για τον άνθρωπο.
Τα σέβη μου ΔΆΣΚΑΛΕ.
Τεράστια προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν στα ορεινά της Αργιθεας και ειδικά της ανατολικής,αφού συνεχίζουν να μην έχουν νερό και ρεύμα για 3η συνεχή ημέρα και φυσικά παραμένουν αποκλεισμένοι όχι μόνο επειδή έπεσε η γέφυρα που συνδέει τα χωριά,αλλά και οι κατολισθήσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται και έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει σχεδόν πλήρης αποκλεισμός,καθώς οι μόνοι δρόμοι που υπάρχουν είναι είτε από Καρπενήσι,είτε από το "τυμπανο" (δρόμος οριζόντιος στην Καραβα σε υψόμετρο 1600-1700 μέτρων)που και οθ δύο όμως δεν γνωρίζουν εάν είναι ανοικτοί ή σε ποια κατάσταση βρίσκονται.
Ευτυχώς που έχει κάποιο σήμα η κινητή τηλεφωνία και έτσι υπάρχει έστω μια μικρή επικοινωνία με όσους βρίσκονται σε αυτά τα χωριά.
Ο αδερφός της πεθεράς μου και ένας άλλος τσοπάνης,ευτυχώς βρέθηκαν σώοι και αβλαβείς,καθώς και οι δύο αμφότεροι βρήκαν προστασία μέσα στα μαντριά τους.
Για όσους ανεβαίνουν σε βουνά και πέσουν πάνω σε τέτοια ή σχεδόν τέτοια φαινόμενα,καλό είναι να ξέρουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχτεις είναι να βρεις ένα μαντρί η ένα τσαρδακι ή μια καλύβα(ειτε παλιά,είτε καινούργια),καθώς αυτά αποτελούν ενα είδος ασφαλούς καταφυγίου,καθόσον τα σημεία που διάλεγαν ήταν πάντα προφθλαγμενα στον κάθε καιρό που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή σε όλα ανεξαιρέτως τα βουνά.
Καλημέρα σε όλους σας και καλή εβδομάδα.
Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε όλο το σεβασμό νόμιζω οτι χάνουμε όλοι την συνολική εικόνα. Έχετε δίκαιο οτι είναι η πτώση της πίεσης στην ΝΑ Στερεα που δημιούργησε την σύγκλιση, όμως όλο αυτό ήταν μέρος της διπλής φύσης της διαταραχής του Ιανού.
Το medicane δεν ήταν αυτόφωτο σύστημα τροπικής υφής. Απέκτησε τροπικά χαρακτηριστικά λόγω των συνθηκων αλλά είχε δημιουργηθεί στα πλαίσια της διαταραχής μεγάλης κλίμακας και προσωρινά αυτονομήθηκε (δημιουργώντας τις προυποθέσεις να αναπτύξει τα τροπικά χαρακτηριστικά).
Τα συστήματα αυτά είναι υβριδικά, εαν μας επιτρέπεται η έκφραση και όταν λόγω των ορογραφίας δεν μπορουσε το "τροπικό" κομμάτι που δημιουργήθηκε να ακολουθήσει την διαταραχή αυτονομήθηκαν μεταξύ τους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που τα μοντέλα δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την διαταραχή. Ηταν σαφές οτι το κομμάτι με τα τροπικά χαρακτηριστικά ήθελε τα ζεστά νερά αλλά ήταν εγκλωβισμένο σε ένα σύστημα που έπρεπε να κινηθεί ανατολικά.
Το αποτέλεσμα αυτών των αντίθετων δυνάμεων ήταν αυτό που είδαμε. Μετακίνηση του ένος μέρους της διαταραχής ανατολικά ρίχοντας την πίεση στην Αττική και δημιουργώντας την σύγκλιση βορειότερα, ενώ το τροπικό κομμάτι έμεινε στάσιμο.
Στα γεγονότα της Θεσσαλίας συμμετείχαν και τα δυο όμως .Άλλη δουλεία έκανε το ένα κομμάτι και άλλη δουλεία έκανε το άλλο κομμάτι.Εαν ήταν μόνα τους το καθένα δεν θα βλέπαμε το ίδιο αποτέλεσμα.
Παρά την τεράστια δυσκολία δείτε πόσο δραματικά πετυχημένη ήταν η πρόβλεψη του estofex με περισσότερη επιστημονική εξήγηση από την δική μου.
The cyclone has almost reached hurricane strength. It has strengthened significantly after widespread deep convection developed in all quadrants and its satellite representation features spiral bands and occasional hints of an eye forming. Winds around the centre are estimated to have risen to near 30 m/s with higher gusts. Scatterometer data at a large distance from the centre indicate winds of 25 m/s. The central pressure is estimated to be near 986 mb. A little more intensification is expected in the next 6 hours.
The cyclone has gradually moved eastward during the day, slightly faster than most model guidance, and is expected to be very close to the southern Ionian islands tomorrow morning at 06 UTC. By then, it should slow down and become almost stationary. Model guidance remains very divided about its fate, with some models like ICON let the cyclone disspate fully, whereas others, including GFS and ECMWF, predict it to move back onto sea to the south or even south-southwest. The forecast reflects the latter scenario.
The wind is picking up across the coastal area of western Greece, with Kefalonia airport reporting a 15 m/s south-easterly wind with gusts to 20 m/s at 1800 UTC. The southern Ionian islands of Kefalonia and Zakynthos will likely experience hurricane-force or near-hurricane force winds, with gusts likely in the 40-50 m/s (144-180 km/h) range, and possibly higher across the mountains. Winds of similar strength or only marginally weaker will be experienced along the coastline of the Gulf of Patras from Astakos via Patras to Pyrgos and possibly further south to Kyparissia.
A major risk with the cyclone are extreme amounts of precipitation and the attendant risk of flash flooding. Across large parts of the Peloponnese and Central Greece rainfall will exceed 200 mm, whereas near the cyclone's centre more than 400 mm may accumulate locally as it stalls near the Gulf of Patras. Another area at risk of extreme precipitation and flash floods are the eastern slopes of the Pindus mountains, where strong easterly upslope flow of humid air is expected, and result in accumulations around or above 400 mm in some areas.
Χωρίς τα εξωτροπικά χαρακτηριστικά του συστήματος δεν θα πνιγόταν η Θεσσαλία και χωρίς το medicane δεν θα πνιγόταν η Δ-ΝΔ Ελλάδα!
ΔιαγραφήΓια μένα η Θεσσαλία ήταν συνδιασμός. Τα εξωτροπικά έφεραν την σύγκλιση η όποια λόγω εποχής θα ήταν πολύ υετοφόρα, όμως η υπερβολή δημιουργήθηκε από την ενίσχυση της υγρασίας του τροπικού μέρους. Έαν παρατηρήσετε τις δορυφορικές με κίνηση φαίνεται να κάνει σπόρα το τροπικό μέρος και να φουντώνει από την σύγκλιση του εξωτροπικού μέρους. (σύγνωμη εαν ξεφύγαμε ;).
ΔιαγραφήΓράφω: "δεν θα πνιγόταν". Δεν έγραψα: "δεν θα εκδηλώνονταν βροχές και καταιγίδες"!
ΔιαγραφήΜολις διαβασα την αναρτηση του Ε.Α.Α. .Εχω αποριες και ερωτηματα ,αλλα, αν κρινουν,ας σχολιασουν αλλοι αρμοδιοτεροι .Παντως,τωρα που βαζω σε μια σειρα τα γεγονοτα,και δε νομιζω να κανω λαθος,χωρις να διακατεχομαι απο καποια προσωποληπτικη διαθεση,ο πρωτος που μιλησε καθαρα και α π ε ρ ί φ ρ α σ τ α για madicane ηταν ο Δ.Ζιακοπουλος με εκεινη την "ανευ σχολιων" αναρτηση.Μαλιστα αιφνιδιασε και καποιους φιλους του.--------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ποιητής λέει πως "το περίσσιο είναι ψεύτικο και το λιγοστό είναι ντροπαλό".
ΔιαγραφήΕπειδή θα παρά ήταν ντροπαλό αν δεν μιλούσα, θυμίζω ότι την πιθανότητα του Κλέαρχου κάποιος τη στήριξε και την ενίσχυσε, όταν άλλοι μιλούσαν για πολύ μικρή ή ανύπαρκτη πιθανότητα.
Τώρα στα... γεράματα δεν επιδιώκω αξιώματα και επαίνους. Με καλύπτει πλήρως το πώς με αποκαλείτε και η μοναδική μου έγνοια είναι "ο δασκαλάκος να είναι πάντα λεβεντιά".
Φιλε George δεν γνωριζουμε ολοι Αγγλικα!!Σε παρακαλω εαν μπορεις στειλτο μεταφρασμενο γιατι ειναι πολυ ενδιαφερονΣυγχαρητιρια για το σχολιο στον κυριο Ζιακοπουλο .Απλο κατανοητο και συναμα επιστημονικο.Σε ευχαριστουμε δασκαλε.Φιλε Χριστοδουλε περιμενω τα σχολια σου γεματα με.αρωμα ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.Πατριωτακη Φωτη τι.βλεπεις.για την πολυ δροσερη εισβολη απο τις 27 του μηνα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν επεσα εξω. Δασκαλε "ηλικίαν έχομεν,νουν έχομεν και γράμματα γνωρίζομεν".Καταλαβαμε.Περαν απο τα καιρικα,οποιος εχει και απλες εστω γνωσεις ψυχολογιας,μπορει να συναγάγει και αλλα συμπερασματα .......!.-------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μεταφορά θετικού στροβιλισμού από μεγάλης κλίμακας διαταραχή, που κινήθηκε ανατολικά, προξένησε την πτώση της πιέσης στην επιφάνεια στην ΝΑ Στερεά. Αυτό όμως δεν θα έφερνε ανάλογες ποσότητες βροχής στην Αττική, πέραν της Θεσσαλίας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πτώση της πίεσης στην Αττική δεν ήταν αρκετή για να φέρει στην περιοχή αυτή υετό μεγάλης διάρκειας, μεγάλης έκτασης και μεγάλης έντασης. Η απουσία σύγκλισης (νομίζω η σύγκλιση έφθασε ως τις περιοχές Φωκίδας-Βοιωτίας), οι ανεπαρκείς ποσότητες υγρασίας, η ομβροσκιά με τους Α-ΝΑ ανέμους λόγω Υμηττού θα μπορούσε να είναι κάποιες από τις αιτίες. Για να βρούμε άκρη, χρειάζονται παρατηρήσεις επιφάνειας και ανώτερης ατμόσφαιρας που δεν διαθέτω. Γενικά, το όλο θέμα θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο μελέτης, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει.
ΑπάντησηΔιαγραφή