ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΑΔΝΗ ΕΠΟΥΔΕΝΙ!!! Ο δάσκαλος έκανε πληρέστατη ανάλυση των ιστορικών χιονιάδων και αξιολόγησε με κριτήρια τη Μήδεια.(επιτυχώς κατά τη γνώμη μου) Τα ύψη χιονιού ήταν υψηλότατα σε πολλές περιοχές όχι σε όλες. Επίσης οιαρνητικές θερμοκρασίες ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, ολικός παγετός υπήρχε σε ελάχιστες περιοχές...ολικός λέω όχι να πέσει τη νύχτα κάτω του μηδενός. Να τι γράφει το ΕΑΑ για όσους δεν έχουν διαβάσει: Ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο ή έχουμε ξαναδεί τόσο ισχυρές ψυχρές εισβολές; Όχι δεν ήταν πρωτόγνωρο. Όσον αφορά στα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, η κακοκαιρία Αριάδνη την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 (η πρώτη κακοκαιρία στην οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έδωσε όνομα) επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η Μήδεια επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή. Όσον αφορά στην Αθήνα, το ύψος του χιονιού την Τρίτη 16/02/2021 ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας 17-18/02/2008 και αυτής της 4-6/01/2002. ΥΓ: το ΕΑΑ σε χάρτη που ανέβασε με τον απολογισμό της Μήδειας έχει εξαφανίσει τα πολλά εκατοστά χιονιού που έπεσαν στη βόρεια χώρα Είναι σαν να μη χιόνισε!Προφανώς έγινε πιστεύω από βιασύνη ή ίσως εστίασαν μόνο στη β φάση της Μηδείας δηλαδή από Δευτέρα και μετά. Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
κύριε ζιακόπουλε και ο κολυδάς πέρασε σε μια ιστορική αναδρομή των χιονιάδων της αθηήνας μνημονεύοντας σας,δίνοντας πάντως έμφαση σε ιστορικά στοιχεία παρά σε συγκρίσεις. Εντυπωσιακό στοιχείοτου άρθρου είναι η μείωση των ημερών χιονιού για την Αθήνα και σε ορισμένα έτη ακόμα και η εξαφάνιση τους. Αντίστοιχα και για εμάς την σαλονίκη από 8 μερες τον χρόνο ζήτμα είναι αν φθάνουμε τις τρείς. Ακόμα εντυπωιακό είναι οτι οι τελευταίοι χιονάδες κάνουν την εμφάνιση τους με εκωφαντικό και εντυπωσιακό τρόπο.Π.χ το 92 η το 83 ηταν μια κορυφωση ενος βαρύ χειμώνα και οι χιονάδες τους αρμονικά ενταγμενοι σ αυτους, ενώ οι τελευταίοι πλην του 2004 διαλείματα. υ.γ. ποτε θα ξαναδούμε ξανα την πέτρα να αρχισουμε να μετράμε αντίστροφα "θωμάς"
Καλημέρα σας. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη δεν σημειώθηκε παγετός. Έτσι λιώνουν από το πρωί στα σκιερά μέρη και τα τελευταία χιονάκια της κακοκαιρίας του ΣΚ. Πάμε γι άλλα!
NW Pindos Χρήστο πατριώτη, επειδή γνωρίζεις πολλά πράγματα από καιρό και επειδή σε κάθε επιστήμη (μηδεμιάς εξαιρουμένης) υπάρχει και η παρατήρηση, δυστυχώς η Θεσσαλονίκη (που την έχουμε φάει με το κουτάλι), έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο καιρός, δεν πρόκειται να δει, όχι χιόνι αξιόλογο (δεν το συζητάμε αυτό), αλλά γενικώς δεν πρόκειται να δει χιόνι, μόνο πασπαλίσματα και εύχομαι να διαψευσθώ. Για να χιονίσει χρειάζονται δύο πράγματα: αφενός μεν (χιονο)θερμοκρασίες και αφετέρου υετός. Και αν πούμε ότι οι Β και ΒΑ ρίχνουν τις θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη το χειμώνα, λείπει απελπιστικά ο υετός. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται σύγκλιση ΒΑ και χαμηλού από Ν-ΝΔ με δυναμική. Με τα χαμηλάκια όμως της μίας ημέρας άντε το πολύ δύο, που έχει γίνει ο κανόνας, ότι και να ρίξει θα είναι στα τελειώματα, το πολύ πολύ να προλάβει να ρίξει κάτι παραπάνω στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά για κανένα 6ωρο παραπάνω. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλος συνήθως ο υετός σκάει στην Πιερία (στη νοητή προέκταση δηλαδή του υετοφόρου δυτικού κορμού της χώρας και νοτιότερα), η οποία (Πιερία) έχει το ίδιο κρύο με Θεσσαλονίκη ίσως και λιγότερο και όμως χιονίζει και βρέχει πολύ περισσότερο (ουδεμία σύγκριση). Αυτά τα χαμηλάκια δεν φέρνουν καλά - καλά χιόνι στα πεδινά της Δ.Μακεδονίας. Παλιά η Θεσσαλονίκη χιονιζόταν από τα ΒΔ με χαμηλά με δυναμική και διάρκεια (Αδριατική), που αυτό το είδος, πλέον, τελεί υπό εξαφάνιση και σε λίγο θα χαρακτηρισθεί καιρικά ως προστατευόμενο είδος (καιρός που παλιά σάρωνε Φλώρινα Καιμακτσαλάν όλη τη Δ. Μακεδονία και έφτανε Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα). Ούτε η υγρασία από Θερμαικό, έναν κλειστό κόλπο, έκανε ποτέ δουλειά (δεν υπάρχει αυτό στη βιβλιογραφία όπως λέμε). Στην Αττική και Εύβοια τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά διότι οι ΒΑ και τη θερμοκρασία ρίχνουν και υετό από Αιγαίο φέρνουν συγχρόνως (με ένα σμπάρο δυο τριγώνια δηλαδή). Ότι είναι οι Δ-ΝΔ δηλαδή για τα βόρεια τμήματα της Ηπείρου και τα πιο δυτικά τμήματα της Δ.Μακεδονίας με τη διαφορά ότι οι ΒΑ ρίχνουν περισσότερο τη θερμοκρασία σε πεδινά υψόμετρα.
Οι ΒΑ ανεμοι απο μονοι τους δεν κάνουν τίποτα και στην Αττική-Ευβοια.Πρεπει να κατέβει ψύχος για να κανουν.Πρεπει να παγώσει η μιση Ελλάδα δηλαδή ώστε να κάνουν δουλειά οι ΒΑ στις εκεί περιοχές.Δεν είναι έτσι απλά όπως το θέτεις. Το περιβόητο χιόνι του 88 στην Θεσσαλονίκη,με ποιο μηχανισμό έγινε;Του Δεκεμβρίου του 2001;Οποιος γνωρίζει ας απαντήσει.
NW Pindos Όταν λέμε ΒΑ εννοείται ότι εννοούμε ψύχος από τα ΒΑ και να παγώσει η μισή Ελλάδα, νομίζω είναι σαφές (απλά δεν τα διευκρινίζουμε αυτά διότι τα θεωρούμε ως αυτονόητα). Το 1988 δεν ήμουν στη Θεσσαλονίκη, αυτό που θυμάμαι πάντως ήταν ότι το χαμηλό τότε είχε δυναμική ιδιαίτερη και διάρκεια, στα πιο δυτικά τμήματα της Δ.Μακεδονίας στα 500-600μ. άφησε σημαντικά ύψη χιονιού (γύρω στο μέτρο), στην Κοζάνη λιγότερο (50-60 πόντους) και έφτασε μέχρι Θεσσαλονίκη όπου άφησε τότε γύρω στους 20-30 πόντους νομίζω. Το 2001 το χιόνι έπεσε με ψύχος από ΒΑ και φαντάζομαι είμαστε στην πρώτη περίπτωση που ανέφερα παραπάνω. Αν γνωρίζει κανείς περισσότερα ας το αναλύσει παραπάνω. ΥΓ. Η ουσία πάντως είναι ότι με κακοκαιρίες εξπρές - φωτοβολίδες όπως συνηθίζεται να λέγονται, ακόμη και με ψύχος από Β δεν προλαβαίνουν να χιονιστούν τα πεδινά.
Καλημέρα σας. Τα δύο συστήματα είχαν οπωσδήποτε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη διαφορά ότι το παλαιότερο τοποθετήθηκε αρκετά δυτικότερα και έδωσε περισσότερο υετό στην πόλη, θα έλεγα 30-40 cm. Η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, (υψόμ. 7μ.) τότε "έβαλε" 70-80 cm με χιονοκάλυψη 40 ημέρες! Το νεότερο έβαλε 20-25 cm Θεσσαλονίκη και πάλι 70-80 cm στην Αλεξάνδρεια, αλλά με μικρότερη διάρκεια χιονοκάλυψης.
Δεν έχω διάθεση να κάνω αντιπολίτευση μέσω του παρόντος μπλογκ και κυρίως πάνω σε νεκρούς,καταστροφές και καιρικά φαινόμενα. Δεν μπορώ να παραβλέψω όμως την διάθεση αρκετών ΜΜΕ να χαρακτηρίσουν τον χιονια που πέρασε ως τον μεγαλύτερο των τελευταίων 14 η16 ετών. Το άκουσα να αναφέρεται στις ειδήσεις. Για μένα είναι προφανής η διάθεση να χαρακτηριστεί το φαινόμενο ακραίο για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Κατά την γνώμη μου,το πρόβλημα που υπάρχει πάντα σε αυτή την χώρα είναι η πρόληψη.Οταν αφήνεται ένα πευκοδάσος στην τύχη του,μέσα στον αστικό ιστό,είναι μοιραίο κάποια στιγμή να υπάρξουν προβλήματα από φωτιά-αέρα-χιόνι. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών.Νομιζω πως έπρεπε να τεθεί και αυτή η διασταση στην συζήτηση περί έντασης του χιονια που πέρασε.Καλημερα! Δημήτρης ρ.
Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε, Παρακολουθώ το blog σχεδόν από την αρχή του, αλλά δεν είχα σχολιάσει κάτι μέχρι τώρα. Πολύ δυνατός ο χιονιάς του τελευταίου 3ημέρου στην περιοχή μου (Άνω Μελίσσια) με μέσο ύψος χιονόστρωσης την Τρίτη το απόγευμα γύρω στα 40-45 εκατοστά. Δε θα μπω στη διαδικασία σύγκρισης με τους προηγούμενους αφού δεν κρατούσα στατιστικά στοιχεία τόσο παλιά (δυστυχώς έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τον τελευταίο δυνατό χιονιά το 2008 αν και έχει κάνει αρκετά χιόνια των 10-20 εκατοστών) Καθώς είμαι ιδιοκτήτης ενός μετεωρολογικού σταθμού στα Άνω Μελίσσια (ίδιου τύπου με αυτούς που έχει τοποθετήσει το αστεροσκοπείο Αθηνών) είδα ότι η ελάχιστη θερμοκρασία που πιάσαμε σε αυτή την κακοκαιρία ήταν -1,8 βαθμοί το απόγευμα της Δευτέρας σε υψόμετρο 370 μέρα. Και ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Γκάζι έπιασε ελάχιστη θερμοκρασία -0,8 βαθμούς το πρωί της Τρίτης στα 50 μέτρα υψόμετρο. Μου έκανε εντύπωση ότι η διαφορά ήταν μόλις 1 βαθμός. Επίσης η ελάχιστη θερμοκρασία στο σταθμό της Πάρνηθας στα 1230 μέτρα που συνήθως συμβαδίζει με τη θερμοκρασία στα 850 hPa ήταν -7,7 βαθμοί το πρωί της Τρίτης. Η θερμοβαθμίδα που έχουμε στα 370 μέτρα με την Πάρνηθα σε χιονιάδες είναι ~6 βαθμοί, άρα ~7 βαθμοί/1000m. Με την ίδια λογική η θερμοκρασιακή διαφορά με το σταθμό στο Γκάζι θα πρέπει να είναι πάνω από 2 βαθμούς. Υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί η θερμοβαθμίδα ήταν τόσο χαμηλή μεταξύ 370 και 50 μέτρων, την ώρα που η θερμοβαθμίδα μεταξύ 370 και 500 μέτρων (σταθμός Αστεροσκοπείου στα 500 μέτρα στην Πεντέλη) ήταν 1 βαθμός, όσο δηλαδή αναμένεται; Σας ευχαριστώ και συνεχίστε το όμορφο έργο σας παρά τους διάφορους «περίεργους» που εμφανίζονται κατά καιρούς. Χάρης - Άνω Μελίσσια
Μου φαίνεται ότι η αναδρομή και η συγκριτική αποτίμηση των χιονιάδων της Αττικής αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά....σχολαστικισμού!.Καλημέρα .------Π.Α.
Γ.Υ. Αγαπητέ "Θωμά",εάν είναι η πέτρα να φέρει κάτι ανάλογο ανοιξιάτικα,θα καλέσω τον Αλκιβιάδη με την παρέα του..........!-----Π.Α.
βλέπω την πέτρα να ανάγεται σε ιερό μενίρ!!..εντωμεταξύ το υψος του χιονιού του 2021 το βλέπω να μπαινει στην βουλή....και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαβάζει χάρτες και μοντέλα...!!"θωμάς"
Αυτό που με εντυπωσίασε είναι η έλλειψη παγετού. Άλλες φορές, χωρίς να έχει χιονίσει, κάποια πρωινά, πηγαίνοντας στη δουλειά, είχε στις άκρες του δρόμου πάγο από τα λιμνάζοντα νερά. Τώρα όχι, παρόλο που χθες το βράδυ είχε ξαστεριά. Έβλεπα να τρέχει νερό απ'τις σκεπές. Το χιόνι έλιωνε με ξαστεριά. Πόσο θερμό είναι το κλίμα στην Αττική!
Πάλι κ ζιακοπουλε θα πω αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για την παράκληση να γράφω με μικρά κ ήδη το κάνω για την μιζέρια κ την χαιρεκακια ορισμένων που δεν μας αφήνουν να χαρούμε έναν αξιόλογο χιόνια σε όλη σχεδόν την χώρα κ την πρωτεύουσα κ όπως ήταν σίγουροι για εξαφάνιση χιονιαδων έτσι κ τώρα προφητευουν εξαφάνιση χιονιού λιώσιμο... Αλήθεια όταν πέφτει το χιόνι δεν είναι φυσιολογικό να λιώνει κ.λ.π!!!έχουμε από τη μια τους δημοσιογράφους να κάνουν τη τρίχα τριχιά κ από την αλλη τους καταστροφλογους προφήτες να μας μαυρίζουν την ψυχή! Έλεος! Πως να αρακολουθησω κ ζιακοπουλε τις υπέροχες κ τεκμηριωμενες προβλέψεις όταν υπάρχουν αυτές οι ενοχλητικές κ δυσάρεστες απόψ6εις.... Στον Βόλο που μένω κ πρωτοχρονιά 2015 μισό μ χιόνι κ Ιανουάριο 2017 πολυ χιόνι κ ψύχος κ περυσι χιόνι κ μετά βροχή κ φέτος 20 εκ κ ακόμη υπάρχει εμφανές σε κάποια σημεία! Η χώρα μας είναι νότια χώρα του βορείου ημισφαιρίου κ παρόλο που το κλίμα τραυματίζεται κ τις επόμενες χρονιές αναλογικά θα δίνει κ χιόνια! Πως θα μπορούμε όμως να χαρούμε τον καιρό της κάθε μέρας όπως μας συμβουλεύει η Σοφία σας με τέτοιους προφήτες!!!!
Έχει δίκιο ο τζιμης ο Νακος ότι δίνεις χρησμούς σαν την Πυθία Χριστόδουλε,νομίζω πως κατάλαβα τι θέλεις να πεις αλλά δεν κατάλαβα για ποιες περιοχές αναφέρεσαι,έχεις καμία περαιτέρω εξήγηση; Σταμάτης.
Δασκαλε,μήπως ,αυτός ο μηχανισμός παραγωγής χιονιού στο Αιγαίο και η συνακόλουθη βίαιη,πολλές φορές,προσβολή περιοχών με πολύ χαμηλο υψόμετρο της Αττικής,Εύβοιας κ.λ.π.,αποτελεί,με ιατρικούς όρους,"διαμαρτία περί την (καιρική) διάπλαση ?.------Π.Α.
Καλησπερα σας, εγω αυτο που εχω να πω ειναι το εξης, σε αυτο μπλογκ ειπώθηκε το ζητημα με τις θερμοκρασίες και την προοπτική χιονοστρωσης στα χαμηλα πριν την ελευση του χιονια στο λεκανοπεδιο. Ομως, με δεδομενη την ενταση επετεύχθησαν χιονοστρωσεις σημαντικες αλλα το παγωτο αρχισε να λιωνει εδω στο Περιστέρι ηδη απο τις 11:30-12:00 το μεσημερι της Τριτης και ενω εριχνε και εριχνε και εριχνε... Εκει φάνηκε αυτο που ειπωθηκε εδω! Μετά εδω σε εμας δεν ηταν παγωτο ηταν νερουλό. Σε καθε περίπτωση ηταν ωραια, το χιονι ηταν πολυ εστω και ηταν σε ιδανικη θερμοκρασία για λιγο! Θαμνιδης Σταύρος
Το παράπονο μου είναι νά ζήσει έστω και για μια φορά ιστορικό χιονιά η δυτική Ελλάδα και ειδικά η δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησος(μήν σάς πω ολόκληρη η Πελοπόννησος) λόγω κλίματος είναι δύσκολο αλλά θά άξιζε για μια φορά.. Σταύρος
Σταύρο κατανοητός ο πόθος σου αλλά μάλλον ανεκπλήρωτος λόγω γεωγραφίας..είναι σαν να ζητάμε στα Χανιά να έχει μονοψήφιες θερμοκρασίες τον Ιανουάριο για πολλές μέρες. στην Αριάδνη σας χιόνισε; Δεν το θυμάμαι..αν δεν χιόνισε ούτε τότε..ανέφικτο είναι μάλλον Κωνσταντίνος θεσσαλονικη
Χιόνισε κ στην Αριάδνη με χιονοστρώσεις σε Αγρίνιο κ περίχωρα,ξανά Χιόνισε κ το 2019 με επίσης χιονόστρωση μέσα στην πόλη του Αγρινίου. Γενικά όμως αυτό δε λέει τίποτα στην όλο κ μικρότερη διάρκεια τού χειμώνα πανελλαδικά.
Εγώ πάντως που είχα μετρήσει το ύψος χιονιού στην Τούφα Χαλανδρίου όπου μένω στο ίδιο οικόπεδο με χώμα χωρίς βλάστηση στα τελειώματα δηλαδή στο μέγιστο ήταν:
Γιατί είσαι τόσο απαισιόδοξος,σε εσας λιγο φου να κάνει ο ΒΑ χιονιζεσται κατευθείαν.Τοσο εύκολα τοσο απλά.Ειστε οι χιονοπεριοχες της Ελλάδας.Τουλαχιστον ετσι λένε κάποιοι "ειδικοί".Ποια 15 χρόνια,μεθαύριο με τους ΒΑ θα χιονίσει παλι..τυχεροι.
Copy paste όπως μου το στείλε το φιλαράκι μου που ασχολείται ερασιτεχνικά με την μετεωρολογια, ευχαριστώ... 1ον) Ως γνωστόν το lake effect συμβαίνει όταν ψυχρός αέρας περνάει πάνω από ζεστό νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάτμιση νερού την άνοδό του σε ψηλότερα στρώματα, την ψύξη του εκεί και την συμπυκνωσή του σε νέφη. Με τον άνεμο τα σύννεφα αυτά αποθέτουν την υγρασία τους στην ξηρά που θα βρουν πρώτα μπροστά τους. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και επιπέδου 500hPa (5.500 μετρα)της τάξης των 28 βαθμών κελσίου που εδώ το είχαμε. 2ον) Το λεκανοπέδιο είναι κλειστό από βορρά με τους μεγάλους ορεινούς όγκους εκτός από το άνοιγμα ανάμεσα σε πεντέλη και πάρνηθα (εκεί που περνάει η εθνική οδός). Αρα θέλουμε έναν πολύ λίγων μοιρών ΒΑ επιφανείας ή κλασσικό Β για να περάσει το νεφικό σύστημα από το μάτι της βελόνας και να μπει λεκανοπέδιο. 3ον) Οι άνεμοι στα μεγάλα υψόμετρα ήταν απολύτως συντονισμένοι στην ίδια ακριβώς διεύθυνση. Αν σε ένα στρώμα της ατμόσφαιρας επικρατεί Β, σε άλλο ΒΑ και σε άλλο ΒΔ δημιουργεί δίνες που μεταφέρουν τα νεφικά συστήματα ανοργάνωτα. Αυτός είναι κι ο λόγος που όταν περιέγραφα πως έρχεται το κύμα ερχόταν πάντα αγια παρασκευή, βύρωνας, ηλιούπολη και πάντα με τον ίδιο τρόπο. Και για αυτό δεν είχε υετότρυπες το λεκανοπέδιο 4ον) Είμαστε στο μήνα Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει οτι ακόμη και στην στεριά είχαμε υψηλή σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα που ενισχύει το φαινόμενο. Αυτός είναι και ο λόγος που τους μεγάλους χιονιάδες στην αττική τους κάνει φεβρουάριο κάτι που δεν μπορούσαν να πιάσουν και δεν θα το πιάσουν και στο μέλλον τα παγκόσμια μοντέλα. 5ον) Η σύγκλιση έγινε ανατολικά της χαλκίδας με αποτέλεσμα τα νεφικά συστήματα να δημιουργούνται στο διάνυσμα Κύμη-Αττική αρα να πέφτουν ακριβώς πάνω στην Εκάλη και να κατεβαίνουν Αγια Παρασκευή κτλ. Για αυτό το δυτικό τόξο δεν λειτούργησε καλά. Αν η σύγκλιση γινόταν δυτικά της Χαλκίδας θα ήταν ευνοημένο το δυτικό τόξο. 6ον) Οι άνεμοι στα ανώτερα στρώματα δεν ήταν παλαβοί. Δεν ήταν άνεμοι θύελλας κι έτσι δεν είχαμε νεφοδιάλυση. Ελπίζω να σου απάντησα στα βασικά. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη διάταξη που είχαμε δεν ήταν η απόλυτη διάταξη για χιονι στην Αττική. Η διάταξη που έχει να κάτσει στην αττική από το 1911 και που δίνει το μέγιστο σε υετό και διάρκεια είναι να δημιουργηθεί χαμηλό στα Κύθηρα που θα περάσει στον άξονα Κύθηρα-Σαντορίνη-Σάμος (κάτι που πήγε να δημιουργηθεί προ 15 ημερών αλλά μετά πήγε κρήτη) με ΒΔ άνεμο. Ενα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό της τάξης των 998 hPa που ακολουθεί την παραπάνω διαδρομή με ΒΔ μπορεί να δώσει μέχρι και μισό μέτρο χιόνι στην πλατεία συντάγματος. Μην συγκρίνεται με το 2002 γιατί τότε είχαμε βαθύ χαμηλό στην ρόδο. Επομένως είχαμε και δυναμικό αίτιο και σύγκλιση. Αν οι θερμοκρασίες ήταν κατα 2 βαθμούς χαμηλότερες προχθές θα είχαμε μέσα σε περιοχές του λεκανοπεδίου πάνω από 50εκ χιονι. Σκεφτείτε οτι μέχρι της 4 τα χαράματα δεν είχαμε συνεχη χιονόπτωση αλλά μπούκες. Αν όλο το χιονι που έριξε από τις 7 το πρωί μέχρι της 5 το απόγευμα το έριχνε από τις 12 το βράδυ μέχρι το πρωί στις 7 θα είχε πιάσει 80εκ η αγία παρασκευή.
Χαίρετε κ. Ζιακόπουλε! Εν τέλει ποιο ήταν εκείνο το δυναμικό αίτιο το οποίο σας έκανε να εκπλαγείτε ως προς τα ύψη της χιονόστρωσης στην Αθήνα; Θα λέγαμε ότι ήταν ένας συνδυασμός α) σωστής σύγκλισης ανέμων από πάνω μας, β) ισχυρό Aegean eggect και γ) το δυναμικό αίτιο (παράγοντας Χ) και σε ποια αναλογία; Ευχαριστώ πολύ!
Πέρα από τις μεγάλης κλίμακας συγκλίσεις και αποκλίσεις της ατμόσφαιρας που σχετίζονται με τα μέγιστα των αεροχειμάρρων και το στροβιλισμό, η λεξη σύγκλιση είναι μια λέξη- μπαλαντέρ που πάει παντού και κυρίως εκεί που δυσκολευόμαστε να δώσουμε σωστές απαντήσεις. Τι ακριβώς εννούμε με αυτή τη λέξη; Πώς το εννούν αυτοί που είπαν ότι στον πρόσφατο χιονιά η σύγκλιση έγινε πάνω από την Αττική και όχι πανω από την Εύβοια; Τι είδους σύγκλιση δημιουργούν οι άνεμοι με διευθύνσεις 340 και 020 μοιρών; Να το πω αλλιώς: επαρκεί μια επιφανειακή σύγκλιση ανέμων του βόρειου τομέα να προκαλέσει επί τόσες ώρες ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα που απαιτούνται για να χιονίσει όσο χιόνισε στην Αθήνα; Μήπως το μυστικό κρύβεται στην καθ' ύψος δομή (θερμοδυναμικά χαρακτηριστικά) της ατμόσφαιρας; Κατά τα άλλα, αυτό που ζητάς φίλε μου είναι ολόκληρη εργασία-μελέτη που δεν μπορεί να γίνει στο πόδι.
Άρα, ολόκληρη πτυχιακή εργασία μπορεί να γραφεί γι' αυτό το θέμα... Πάντως, όλα αυτά έχει ενδιαφέρον να τα διαβάσω στα βιβλία σας, αρχής γενομένης από τον πρώτο τόμο...
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έριξε "τάπα" στην ΕΜΥ περί πρωτοφανούς κακοκαιρίας. Καλημέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΑΔΝΗ ΕΠΟΥΔΕΝΙ!!!
ΔιαγραφήΟ δάσκαλος έκανε πληρέστατη ανάλυση των ιστορικών χιονιάδων και αξιολόγησε με κριτήρια τη Μήδεια.(επιτυχώς κατά τη γνώμη μου)
Τα ύψη χιονιού ήταν υψηλότατα σε πολλές περιοχές όχι σε όλες. Επίσης οιαρνητικές θερμοκρασίες ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, ολικός παγετός υπήρχε σε ελάχιστες περιοχές...ολικός λέω όχι να πέσει τη νύχτα κάτω του μηδενός. Να τι γράφει το ΕΑΑ για όσους δεν έχουν διαβάσει:
Ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο ή έχουμε ξαναδεί τόσο ισχυρές ψυχρές εισβολές;
Όχι δεν ήταν πρωτόγνωρο. Όσον αφορά στα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, η κακοκαιρία Αριάδνη την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 (η πρώτη κακοκαιρία στην οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έδωσε όνομα) επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η Μήδεια επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή. Όσον αφορά στην Αθήνα, το ύψος του χιονιού την Τρίτη 16/02/2021 ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας 17-18/02/2008 και αυτής της 4-6/01/2002.
ΥΓ: το ΕΑΑ σε χάρτη που ανέβασε με τον απολογισμό της Μήδειας έχει εξαφανίσει τα πολλά εκατοστά χιονιού που έπεσαν στη βόρεια χώρα Είναι σαν να μη χιόνισε!Προφανώς έγινε πιστεύω από βιασύνη ή ίσως εστίασαν μόνο στη β φάση της Μηδείας δηλαδή από Δευτέρα και μετά.
Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/articles_all.cfm
κύριε ζιακόπουλε και ο κολυδάς πέρασε σε μια ιστορική αναδρομή των χιονιάδων της αθηήνας μνημονεύοντας σας,δίνοντας πάντως έμφαση σε ιστορικά στοιχεία παρά σε συγκρίσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντυπωσιακό στοιχείοτου άρθρου είναι η μείωση των ημερών χιονιού για την Αθήνα και σε ορισμένα έτη ακόμα και η εξαφάνιση τους.
Αντίστοιχα και για εμάς την σαλονίκη από 8 μερες τον χρόνο ζήτμα είναι αν φθάνουμε τις τρείς.
Ακόμα εντυπωιακό είναι οτι οι τελευταίοι χιονάδες κάνουν την εμφάνιση τους με εκωφαντικό και εντυπωσιακό τρόπο.Π.χ το 92 η το 83 ηταν μια κορυφωση ενος βαρύ χειμώνα και οι χιονάδες τους αρμονικά ενταγμενοι σ αυτους, ενώ οι τελευταίοι πλην του 2004 διαλείματα.
υ.γ. ποτε θα ξαναδούμε ξανα την πέτρα να αρχισουμε να μετράμε αντίστροφα "θωμάς"
Καλημέρα σας. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη δεν σημειώθηκε παγετός. Έτσι λιώνουν από το πρωί στα σκιερά μέρη και τα τελευταία χιονάκια της κακοκαιρίας του ΣΚ. Πάμε γι άλλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήNW Pindos
ΔιαγραφήΧρήστο πατριώτη, επειδή γνωρίζεις πολλά πράγματα από καιρό και επειδή σε κάθε επιστήμη (μηδεμιάς εξαιρουμένης) υπάρχει και η παρατήρηση, δυστυχώς η Θεσσαλονίκη (που την έχουμε φάει με το κουτάλι), έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο καιρός, δεν πρόκειται να δει, όχι χιόνι αξιόλογο (δεν το συζητάμε αυτό), αλλά γενικώς δεν πρόκειται να δει χιόνι, μόνο πασπαλίσματα και εύχομαι να διαψευσθώ. Για να χιονίσει χρειάζονται δύο πράγματα: αφενός μεν (χιονο)θερμοκρασίες και αφετέρου υετός. Και αν πούμε ότι οι Β και ΒΑ ρίχνουν τις θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη το χειμώνα, λείπει απελπιστικά ο υετός. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται σύγκλιση ΒΑ και χαμηλού από Ν-ΝΔ με δυναμική. Με τα χαμηλάκια όμως της μίας ημέρας άντε το πολύ δύο, που έχει γίνει ο κανόνας, ότι και να ρίξει θα είναι στα τελειώματα, το πολύ πολύ να προλάβει να ρίξει κάτι παραπάνω στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά για κανένα 6ωρο παραπάνω. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλος συνήθως ο υετός σκάει στην Πιερία (στη νοητή προέκταση δηλαδή του υετοφόρου δυτικού κορμού της χώρας και νοτιότερα), η οποία (Πιερία) έχει το ίδιο κρύο με Θεσσαλονίκη ίσως και λιγότερο και όμως χιονίζει και βρέχει πολύ περισσότερο (ουδεμία σύγκριση). Αυτά τα χαμηλάκια δεν φέρνουν καλά - καλά χιόνι στα πεδινά της Δ.Μακεδονίας. Παλιά η Θεσσαλονίκη χιονιζόταν από τα ΒΔ με χαμηλά με δυναμική και διάρκεια (Αδριατική), που αυτό το είδος, πλέον, τελεί υπό εξαφάνιση και σε λίγο θα χαρακτηρισθεί καιρικά ως προστατευόμενο είδος (καιρός που παλιά σάρωνε Φλώρινα Καιμακτσαλάν όλη τη Δ. Μακεδονία και έφτανε Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα). Ούτε η υγρασία από Θερμαικό, έναν κλειστό κόλπο, έκανε ποτέ δουλειά (δεν υπάρχει αυτό στη βιβλιογραφία όπως λέμε). Στην Αττική και Εύβοια τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά διότι οι ΒΑ και τη θερμοκρασία ρίχνουν και υετό από Αιγαίο φέρνουν συγχρόνως (με ένα σμπάρο δυο τριγώνια δηλαδή). Ότι είναι οι Δ-ΝΔ δηλαδή για τα βόρεια τμήματα της Ηπείρου και τα πιο δυτικά τμήματα της Δ.Μακεδονίας με τη διαφορά ότι οι ΒΑ ρίχνουν περισσότερο τη θερμοκρασία σε πεδινά υψόμετρα.
Γεια σου ρε πατριώτη, αχ, στεναχωριέμαι, καλά τα λες, αλλά δεν θέλω να τα πιστέψω.
ΔιαγραφήΟι ΒΑ ανεμοι απο μονοι τους δεν κάνουν τίποτα και στην Αττική-Ευβοια.Πρεπει να κατέβει ψύχος για να κανουν.Πρεπει να παγώσει η μιση Ελλάδα δηλαδή ώστε να κάνουν δουλειά οι ΒΑ στις εκεί περιοχές.Δεν είναι έτσι απλά όπως το θέτεις.
ΔιαγραφήΤο περιβόητο χιόνι του 88 στην Θεσσαλονίκη,με ποιο μηχανισμό έγινε;Του Δεκεμβρίου του 2001;Οποιος γνωρίζει ας απαντήσει.
NW Pindos
ΔιαγραφήΌταν λέμε ΒΑ εννοείται ότι εννοούμε ψύχος από τα ΒΑ και να παγώσει η μισή Ελλάδα, νομίζω είναι σαφές (απλά δεν τα διευκρινίζουμε αυτά διότι τα θεωρούμε ως αυτονόητα). Το 1988 δεν ήμουν στη Θεσσαλονίκη, αυτό που θυμάμαι πάντως ήταν ότι το χαμηλό τότε είχε δυναμική ιδιαίτερη και διάρκεια, στα πιο δυτικά τμήματα της Δ.Μακεδονίας στα 500-600μ. άφησε σημαντικά ύψη χιονιού (γύρω στο μέτρο), στην Κοζάνη λιγότερο (50-60 πόντους) και έφτασε μέχρι Θεσσαλονίκη όπου άφησε τότε γύρω στους 20-30 πόντους νομίζω. Το 2001 το χιόνι έπεσε με ψύχος από ΒΑ και φαντάζομαι είμαστε στην πρώτη περίπτωση που ανέφερα παραπάνω. Αν γνωρίζει κανείς περισσότερα ας το αναλύσει παραπάνω.
ΥΓ. Η ουσία πάντως είναι ότι με κακοκαιρίες εξπρές - φωτοβολίδες όπως συνηθίζεται να λέγονται, ακόμη και με ψύχος από Β δεν προλαβαίνουν να χιονιστούν τα πεδινά.
Οκ!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Τα δύο συστήματα είχαν οπωσδήποτε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη διαφορά ότι το παλαιότερο τοποθετήθηκε αρκετά δυτικότερα και έδωσε περισσότερο υετό στην πόλη, θα έλεγα 30-40 cm. Η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, (υψόμ. 7μ.) τότε "έβαλε" 70-80 cm με χιονοκάλυψη 40 ημέρες! Το νεότερο έβαλε 20-25 cm Θεσσαλονίκη και πάλι 70-80 cm στην Αλεξάνδρεια, αλλά με μικρότερη διάρκεια χιονοκάλυψης.
ΔιαγραφήΔεν έχω διάθεση να κάνω αντιπολίτευση μέσω του παρόντος μπλογκ και κυρίως πάνω σε νεκρούς,καταστροφές και καιρικά φαινόμενα. Δεν μπορώ να παραβλέψω όμως την διάθεση αρκετών ΜΜΕ να χαρακτηρίσουν τον χιονια που πέρασε ως τον μεγαλύτερο των τελευταίων 14 η16 ετών. Το άκουσα να αναφέρεται στις ειδήσεις. Για μένα είναι προφανής η διάθεση να χαρακτηριστεί το φαινόμενο ακραίο για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Κατά την γνώμη μου,το πρόβλημα που υπάρχει πάντα σε αυτή την χώρα είναι η πρόληψη.Οταν αφήνεται ένα πευκοδάσος στην τύχη του,μέσα στον αστικό ιστό,είναι μοιραίο κάποια στιγμή να υπάρξουν προβλήματα από φωτιά-αέρα-χιόνι. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών.Νομιζω πως έπρεπε να τεθεί και αυτή η διασταση στην συζήτηση περί έντασης του χιονια που πέρασε.Καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Ήσουν,είσαι και θα είσαι ο Δάσκαλός μας. Νιώθω τιμή ,που ήμουν μαθητής σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ.
Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακολουθώ το blog σχεδόν από την αρχή του, αλλά δεν είχα σχολιάσει κάτι μέχρι τώρα.
Πολύ δυνατός ο χιονιάς του τελευταίου 3ημέρου στην περιοχή μου (Άνω Μελίσσια) με μέσο ύψος χιονόστρωσης την Τρίτη το απόγευμα γύρω στα 40-45 εκατοστά. Δε θα μπω στη διαδικασία σύγκρισης με τους προηγούμενους αφού δεν κρατούσα στατιστικά στοιχεία τόσο παλιά (δυστυχώς έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τον τελευταίο δυνατό χιονιά το 2008 αν και έχει κάνει αρκετά χιόνια των 10-20 εκατοστών)
Καθώς είμαι ιδιοκτήτης ενός μετεωρολογικού σταθμού στα Άνω Μελίσσια (ίδιου τύπου με αυτούς που έχει τοποθετήσει το αστεροσκοπείο Αθηνών) είδα ότι η ελάχιστη θερμοκρασία που πιάσαμε σε αυτή την κακοκαιρία ήταν -1,8 βαθμοί το απόγευμα της Δευτέρας σε υψόμετρο 370 μέρα. Και ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Γκάζι έπιασε ελάχιστη θερμοκρασία -0,8 βαθμούς το πρωί της Τρίτης στα 50 μέτρα υψόμετρο. Μου έκανε εντύπωση ότι η διαφορά ήταν μόλις 1 βαθμός. Επίσης η ελάχιστη θερμοκρασία στο σταθμό της Πάρνηθας στα 1230 μέτρα που συνήθως συμβαδίζει με τη θερμοκρασία στα 850 hPa ήταν -7,7 βαθμοί το πρωί της Τρίτης. Η θερμοβαθμίδα που έχουμε στα 370 μέτρα με την Πάρνηθα σε χιονιάδες είναι ~6 βαθμοί, άρα ~7 βαθμοί/1000m. Με την ίδια λογική η θερμοκρασιακή διαφορά με το σταθμό στο Γκάζι θα πρέπει να είναι πάνω από 2 βαθμούς. Υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί η θερμοβαθμίδα ήταν τόσο χαμηλή μεταξύ 370 και 50 μέτρων, την ώρα που η θερμοβαθμίδα μεταξύ 370 και 500 μέτρων (σταθμός Αστεροσκοπείου στα 500 μέτρα στην Πεντέλη) ήταν 1 βαθμός, όσο δηλαδή αναμένεται;
Σας ευχαριστώ και συνεχίστε το όμορφο έργο σας παρά τους διάφορους «περίεργους» που εμφανίζονται κατά καιρούς.
Χάρης - Άνω Μελίσσια
Μου φαίνεται ότι η αναδρομή και η συγκριτική αποτίμηση των χιονιάδων της Αττικής αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά....σχολαστικισμού!.Καλημέρα .------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓ.Υ. Αγαπητέ "Θωμά",εάν είναι η πέτρα να φέρει κάτι ανάλογο ανοιξιάτικα,θα καλέσω τον Αλκιβιάδη με την παρέα του..........!-----Π.Α.
Μπορεί να μπει πέτρα 302 to 307 days!Εκτος από μετεωρολογία μαθαίνω και ελληνικά.Εχω ψάξει αρκετές λέξεις. Ευχαριστουμε τους καθηγητές...
ΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
βλέπω την πέτρα να ανάγεται σε ιερό μενίρ!!..εντωμεταξύ το υψος του χιονιού του 2021 το βλέπω να μπαινει στην βουλή....και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαβάζει χάρτες και μοντέλα...!!"θωμάς"
ΔιαγραφήΔημήτρη έτσι όπως το έθεσες.....με κερδίζεις!.------Π.Α.
ΔιαγραφήΠοια χιόνια έχουν λιώσει όλα για 5 και 10 εκατοστά που σε 2 μέρες δεν υπάρχει τίποτα.. Αντε σε 20 χρόνια πάλι θα δείτε χιόνι... Περιμενε τε....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Babis το σχόλιό σου,όσο να το πεις,μια.... κακιούλα την έχει!!.-----Π.Α.
Διαγραφήbabis, get a life, mate!
ΔιαγραφήΑυτό που με εντυπωσίασε είναι η έλλειψη παγετού. Άλλες φορές, χωρίς να έχει χιονίσει, κάποια πρωινά, πηγαίνοντας στη δουλειά, είχε στις άκρες του δρόμου πάγο από τα λιμνάζοντα νερά. Τώρα όχι, παρόλο που χθες το βράδυ είχε ξαστεριά. Έβλεπα να τρέχει νερό απ'τις σκεπές. Το χιόνι έλιωνε με ξαστεριά. Πόσο θερμό είναι το κλίμα στην Αττική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩντως δεν είχαμε παγετό οι θερμοκρασίες ήταν πιο μεγαλύτερες από άλλους χιονιαδες μετά τη λήξη τους
ΔιαγραφήΩραίος δάσκαλε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι κ ζιακοπουλε θα πω αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για την παράκληση να γράφω με μικρά κ ήδη το κάνω για την μιζέρια κ την χαιρεκακια ορισμένων που δεν μας αφήνουν να χαρούμε έναν αξιόλογο χιόνια σε όλη σχεδόν την χώρα κ την πρωτεύουσα κ όπως ήταν σίγουροι για εξαφάνιση χιονιαδων έτσι κ τώρα προφητευουν εξαφάνιση χιονιού λιώσιμο... Αλήθεια όταν πέφτει το χιόνι δεν είναι φυσιολογικό να λιώνει κ.λ.π!!!έχουμε από τη μια τους δημοσιογράφους να κάνουν τη τρίχα τριχιά κ από την αλλη τους καταστροφλογους προφήτες να μας μαυρίζουν την ψυχή! Έλεος! Πως να αρακολουθησω κ ζιακοπουλε τις υπέροχες κ τεκμηριωμενες προβλέψεις όταν υπάρχουν αυτές οι ενοχλητικές κ δυσάρεστες απόψ6εις.... Στον Βόλο που μένω κ πρωτοχρονιά 2015 μισό μ χιόνι κ Ιανουάριο 2017 πολυ χιόνι κ ψύχος κ περυσι χιόνι κ μετά βροχή κ φέτος 20 εκ κ ακόμη υπάρχει εμφανές σε κάποια σημεία! Η χώρα μας είναι νότια χώρα του βορείου ημισφαιρίου κ παρόλο που το κλίμα τραυματίζεται κ τις επόμενες χρονιές αναλογικά θα δίνει κ χιόνια! Πως θα μπορούμε όμως να χαρούμε τον καιρό της κάθε μέρας όπως μας συμβουλεύει η Σοφία σας με τέτοιους προφήτες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει δίκιο ο τζιμης ο Νακος ότι δίνεις χρησμούς σαν την Πυθία Χριστόδουλε,νομίζω πως κατάλαβα τι θέλεις να πεις αλλά δεν κατάλαβα για ποιες περιοχές αναφέρεσαι,έχεις καμία περαιτέρω εξήγηση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταμάτης.
Δασκαλε,μήπως ,αυτός ο μηχανισμός παραγωγής χιονιού στο Αιγαίο και η συνακόλουθη βίαιη,πολλές φορές,προσβολή περιοχών με πολύ χαμηλο υψόμετρο της Αττικής,Εύβοιας κ.λ.π.,αποτελεί,με ιατρικούς όρους,"διαμαρτία περί την (καιρική) διάπλαση ?.------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα σας, εγω αυτο που εχω να πω ειναι το εξης, σε αυτο μπλογκ ειπώθηκε το ζητημα με τις θερμοκρασίες και την προοπτική χιονοστρωσης στα χαμηλα πριν την ελευση του χιονια στο λεκανοπεδιο. Ομως, με δεδομενη την ενταση επετεύχθησαν χιονοστρωσεις σημαντικες αλλα το παγωτο αρχισε να λιωνει εδω στο Περιστέρι ηδη απο τις 11:30-12:00 το μεσημερι της Τριτης και ενω εριχνε και εριχνε και εριχνε... Εκει φάνηκε αυτο που ειπωθηκε εδω! Μετά εδω σε εμας δεν ηταν παγωτο ηταν νερουλό. Σε καθε περίπτωση ηταν ωραια, το χιονι ηταν πολυ εστω και ηταν σε ιδανικη θερμοκρασία για λιγο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαμνιδης Σταύρος
Το παράπονο μου είναι νά ζήσει έστω και για μια φορά ιστορικό χιονιά η δυτική Ελλάδα και ειδικά η δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησος(μήν σάς πω ολόκληρη η Πελοπόννησος) λόγω κλίματος είναι δύσκολο αλλά θά άξιζε για μια φορά.. Σταύρος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταύρο κατανοητός ο πόθος σου αλλά μάλλον ανεκπλήρωτος λόγω γεωγραφίας..είναι σαν να ζητάμε στα Χανιά να έχει μονοψήφιες θερμοκρασίες τον Ιανουάριο για πολλές μέρες. στην Αριάδνη σας χιόνισε; Δεν το θυμάμαι..αν δεν χιόνισε ούτε τότε..ανέφικτο είναι μάλλον
ΔιαγραφήΚωνσταντίνος θεσσαλονικη
Αγαπητέ Σταύρο συμπελοποννήσιε,έχεις αναλογισθεί τις συνέπειες?----Π.Α.
ΔιαγραφήΧιόνισε κ στην Αριάδνη με χιονοστρώσεις σε Αγρίνιο κ περίχωρα,ξανά Χιόνισε κ το 2019 με επίσης χιονόστρωση μέσα στην πόλη του Αγρινίου.
ΔιαγραφήΓενικά όμως αυτό δε λέει τίποτα στην όλο κ μικρότερη διάρκεια τού χειμώνα πανελλαδικά.
Εγώ πάντως που είχα μετρήσει το ύψος χιονιού στην Τούφα Χαλανδρίου όπου μένω στο ίδιο οικόπεδο με χώμα χωρίς βλάστηση στα τελειώματα δηλαδή στο μέγιστο ήταν:
ΑπάντησηΔιαγραφή2002 52cm
2008 35cm
2021 31cm
Δεν έχει μείνει πλέον τίποτα από τα χιόνια που πέσανε έχουν λιώσει όλα... Πολυ κακο για το τίποτα... Σε 15 χρόνια πάλι αλλά 10 εκατοστά θα έχουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί είσαι τόσο απαισιόδοξος,σε εσας λιγο φου να κάνει ο ΒΑ χιονιζεσται κατευθείαν.Τοσο εύκολα τοσο απλά.Ειστε οι χιονοπεριοχες της Ελλάδας.Τουλαχιστον ετσι λένε κάποιοι "ειδικοί".Ποια 15 χρόνια,μεθαύριο με τους ΒΑ θα χιονίσει παλι..τυχεροι.
ΔιαγραφήCopy paste όπως μου το στείλε το φιλαράκι μου που ασχολείται ερασιτεχνικά με την μετεωρολογια, ευχαριστώ... 1ον) Ως γνωστόν το lake effect συμβαίνει όταν ψυχρός αέρας περνάει πάνω από ζεστό νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάτμιση νερού την άνοδό του σε ψηλότερα στρώματα, την ψύξη του εκεί και την συμπυκνωσή του σε νέφη. Με τον άνεμο τα σύννεφα αυτά αποθέτουν την υγρασία τους στην ξηρά που θα βρουν πρώτα μπροστά τους. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και επιπέδου 500hPa (5.500 μετρα)της τάξης των 28 βαθμών κελσίου που εδώ το είχαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή2ον) Το λεκανοπέδιο είναι κλειστό από βορρά με τους μεγάλους ορεινούς όγκους εκτός από το άνοιγμα ανάμεσα σε πεντέλη και πάρνηθα (εκεί που περνάει η εθνική οδός). Αρα θέλουμε έναν πολύ λίγων μοιρών ΒΑ επιφανείας ή κλασσικό Β για να περάσει το νεφικό σύστημα από το μάτι της βελόνας και να μπει λεκανοπέδιο.
3ον) Οι άνεμοι στα μεγάλα υψόμετρα ήταν απολύτως συντονισμένοι στην ίδια ακριβώς διεύθυνση. Αν σε ένα στρώμα της ατμόσφαιρας επικρατεί Β, σε άλλο ΒΑ και σε άλλο ΒΔ δημιουργεί δίνες που μεταφέρουν τα νεφικά συστήματα ανοργάνωτα. Αυτός είναι κι ο λόγος που όταν περιέγραφα πως έρχεται το κύμα ερχόταν πάντα αγια παρασκευή, βύρωνας, ηλιούπολη και πάντα με τον ίδιο τρόπο. Και για αυτό δεν είχε υετότρυπες το λεκανοπέδιο
4ον) Είμαστε στο μήνα Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει οτι ακόμη και στην στεριά είχαμε υψηλή σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα που ενισχύει το φαινόμενο. Αυτός είναι και ο λόγος που τους μεγάλους χιονιάδες στην αττική τους κάνει φεβρουάριο κάτι που δεν μπορούσαν να πιάσουν και δεν θα το πιάσουν και στο μέλλον τα παγκόσμια μοντέλα.
5ον) Η σύγκλιση έγινε ανατολικά της χαλκίδας με αποτέλεσμα τα νεφικά συστήματα να δημιουργούνται στο διάνυσμα Κύμη-Αττική αρα να πέφτουν ακριβώς πάνω στην Εκάλη και να κατεβαίνουν Αγια Παρασκευή κτλ. Για αυτό το δυτικό τόξο δεν λειτούργησε καλά. Αν η σύγκλιση γινόταν δυτικά της Χαλκίδας θα ήταν ευνοημένο το δυτικό τόξο.
6ον) Οι άνεμοι στα ανώτερα στρώματα δεν ήταν παλαβοί. Δεν ήταν άνεμοι θύελλας κι έτσι δεν είχαμε νεφοδιάλυση.
Ελπίζω να σου απάντησα στα βασικά. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη διάταξη που είχαμε δεν ήταν η απόλυτη διάταξη για χιονι στην Αττική. Η διάταξη που έχει να κάτσει στην αττική από το 1911 και που δίνει το μέγιστο σε υετό και διάρκεια είναι να δημιουργηθεί χαμηλό στα Κύθηρα που θα περάσει στον άξονα Κύθηρα-Σαντορίνη-Σάμος (κάτι που πήγε να δημιουργηθεί προ 15 ημερών αλλά μετά πήγε κρήτη) με ΒΔ άνεμο. Ενα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό της τάξης των 998 hPa που ακολουθεί την παραπάνω διαδρομή με ΒΔ μπορεί να δώσει μέχρι και μισό μέτρο χιόνι στην πλατεία συντάγματος. Μην συγκρίνεται με το 2002 γιατί τότε είχαμε βαθύ χαμηλό στην ρόδο. Επομένως είχαμε και δυναμικό αίτιο και σύγκλιση. Αν οι θερμοκρασίες ήταν κατα 2 βαθμούς χαμηλότερες προχθές θα είχαμε μέσα σε περιοχές του λεκανοπεδίου πάνω από 50εκ χιονι. Σκεφτείτε οτι μέχρι της 4 τα χαράματα δεν είχαμε συνεχη χιονόπτωση αλλά μπούκες. Αν όλο το χιονι που έριξε από τις 7 το πρωί μέχρι της 5 το απόγευμα το έριχνε από τις 12 το βράδυ μέχρι το πρωί στις 7 θα είχε πιάσει 80εκ η αγία παρασκευή.
Χαίρετε κ. Ζιακόπουλε! Εν τέλει ποιο ήταν εκείνο το δυναμικό αίτιο το οποίο σας έκανε να εκπλαγείτε ως προς τα ύψη της χιονόστρωσης στην Αθήνα; Θα λέγαμε ότι ήταν ένας συνδυασμός α) σωστής σύγκλισης ανέμων από πάνω μας, β) ισχυρό Aegean eggect και γ) το δυναμικό αίτιο (παράγοντας Χ) και σε ποια αναλογία; Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα από τις μεγάλης κλίμακας συγκλίσεις και αποκλίσεις της ατμόσφαιρας που σχετίζονται με τα μέγιστα των αεροχειμάρρων και το στροβιλισμό, η λεξη σύγκλιση είναι μια λέξη- μπαλαντέρ που πάει παντού και κυρίως εκεί που δυσκολευόμαστε να δώσουμε σωστές απαντήσεις. Τι ακριβώς εννούμε με αυτή τη λέξη; Πώς το εννούν αυτοί που είπαν ότι στον πρόσφατο χιονιά η σύγκλιση έγινε πάνω από την Αττική και όχι πανω από την Εύβοια; Τι είδους σύγκλιση δημιουργούν οι άνεμοι με διευθύνσεις 340 και 020 μοιρών; Να το πω αλλιώς: επαρκεί μια επιφανειακή σύγκλιση ανέμων του βόρειου τομέα να προκαλέσει επί τόσες ώρες ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα που απαιτούνται για να χιονίσει όσο χιόνισε στην Αθήνα; Μήπως το μυστικό κρύβεται στην καθ' ύψος δομή (θερμοδυναμικά χαρακτηριστικά) της ατμόσφαιρας;
ΔιαγραφήΚατά τα άλλα, αυτό που ζητάς φίλε μου είναι ολόκληρη εργασία-μελέτη που δεν μπορεί να γίνει στο πόδι.
Άρα, ολόκληρη πτυχιακή εργασία μπορεί να γραφεί γι' αυτό το θέμα... Πάντως, όλα αυτά έχει ενδιαφέρον να τα διαβάσω στα βιβλία σας, αρχής γενομένης από τον πρώτο τόμο...
ΑπάντησηΔιαγραφή