Οι ιστορικοί χιονιάδες της Αθήνας τα τελευταία 40 χρόνια (από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος ΙΙ). |
Ποια νομίζετε ότι θα είναι η θέση το τωρινού χιονιά στο πάνθεον των ιστορικών χιονιάδων της Αθήνας τα τελευταία 40 χρόνια; Στον παραπάνω πίνακα να προστεθεί και ο χιονιάς του διημέρου 18-19/2/1983, στη διάρκεια του οποίου το στρωμένο χιόνι στο Σύνταγμα είχε φθάσει τα 10 cm (τα ύψη είναι κατ΄εκτίμηση).
Καλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε. Είμαι 26 ετών και σας παρακολουθώ από τεσσάρων, ενασχολούμενος με τη μετεωρολογία ερασιτεχνικά, ως χόμπι. Και βέβαια με μεγάλο πάθος τον καιρό και τρομακτική αδυναμία στο χιόνι. Αυτή την ώρα στην Ηλιούπολη (παρυφές Υμηττού, 205m) έχουμε περίπου 20-25 cm στο δρόμο και περίπου 35 cm σε ανέγγιχτες επιφάνειες. Η χιονοθύελλα συνεχίζεται απνευστί από το ξημέρωμα. Ευχαριστούμε για όλες τις γνώσεις και την πείρα που μοιράζεστε μαζί μας που μας επιτρέπουν να παίρνουμε κι εμείς διαρκώς πράγματα από εσάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι περιοχες πλησιον Υμηττου ευνοηθηκαν αρκετα μπορω να πω!
Διαγραφήεδω Ηλιουπολη επισης αναφερω ελαχιστα πιο πολλα κατα τοπους υψη χιονιου. προς αστυνομικα θα πρεπει να εχει πιο πολυ πιστευω
Πως γίνεται η κατάταξη,ως προς το ύψος η την διάρκεια;Από τις δικές μου εμπειρίες χιονοπτώσεων(που αφορούν όμως ένα ημιορεινο μέρος της κεντρικής Στερεάς)να πω πως μια αρκετά έντονη χιονόπτωση είναι αυτή που σε 12 ώρες πέφτουν με σταθερό ρυθμό 20 εκ. Οτιδήποτε πάνω από αυτό τον ρυθμό είναι πολύ έντονο φαινόμενο και όχι τοσο συχνό,κατά την γνώμη μου πάντα.Συγνωμη που ανακατεύομαι στον δικό σας σημερινό χιόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Το ερώτημα αναμφίβολα είναι ασαφές για αρκετούς λόγους. Ακόμα κι αν περιοριζόμασταν στα ύψη του χιονιού, πάλι δεν θα είμασταν αντικειμενικοί, γιατί τα συγκεκριμένα κατ΄εκτίμηση ύψη δεν έχουν σημειωθεί όλα στην ίδια χρονική περίοδο. Το θέμα ετέθη για να δούμε πώς δύο επεισόδια χιονιά δεν μπορεί να είναι ίδια. Προσωπικά, νομίζω ότι ο τωρινός χιονιάς, που σε λίγο μας αφήνει, έχει θέση στος ιστορικούς χιονιάδες της πόλης και τα βασικά χαρακτηριστικά του ήταν η μεγαλη διάρκεια και τα μεγάλα ύψη της χιονόστρωσης σε περιοχές γενικά των Αθηνών και όχι κατ' ανάγκη του κέντρου. Πιστεύω ότι αν στη διάρκεια της ημέρας οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερα ύψη χιονόστρωσης. Αυτή όμως είναι μια υπόθεση και μόνο.
ΔιαγραφήΚαταλαβα τι λέτε.Επισης,ένας ακόμη(εντελώς αυθαίρετος) τρόπος καταταξης είναι με βάση την ικανοποίηση που αφήνει ένας χιονιάς,οι χιονοφιλοι καταλαβαίνουν τι λέω.Λυπαμαι για τους νεκρούς και για τις οικογένειες που ταλαιπωρούνται από την διακοπή ρεύματος. Καλημέρα!
ΔιαγραφήΔημήτρης ρ,
Δάσκαλε προσωπική μού άποψη,δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν στο κέντρο θα ξεπεράσει τα 20 με 25εκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά σίγουρα θα είναι δεύτερος στη σειρά ο συγκεκριμένος!
Μάλιστα με αυτά που βλέπω με τα τελευταία στοιχεία κ μετά από μία πρόσκαιρη εξασθένιση τις επόμενες ώρες, από βράδυ έως πρωί δεν αποκλείετε κ μία νέα σοβαρή υποτροπή αυτή τη φορά όμως περισσότερο στα κεντρικά κ ανατολικά τμήματα τού νομού.
Οπότε παίζει κ πρωτιά με τύχη, δεύτερος σίγουρα.
Οι συγκλίσεις κ οι συγκυρίες αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο κ την Πελοπόννησο είναι σπάνιες κ ευνοούν πέρα από κάθε προηγούμενη προσδοκία την Αττική.
Μπράβο κ πάλι δάσκαλε για τις πολλές ημερών πριν προβλέψεις.
Για ασημένιο μας βλέπω Δάσκαλε....!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε πολύ για όλα!!!
Από Παπάγου, πρόποδες Υμηττού, πριν τέσσερις ώρες μέτρησα σε επιφάνεια τραπεζιού στον κήπο 33 εκ. Στο Άγιο Στέφανο μου είπαν για 57 εκ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔάσκαλε επειδή δεν κιοτεψαμε τελικά εγώ λέω να πάμε για την πρωτιά!! Τι λέτε και οι υπόλοιποι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τονίσω ότι έχω δει κ έχω ακούσει αρκετό υλικό από την Αττική κ ο χιονιάς μοιάζει πολύ με αυτόν τού 2008 όπου τον είχα ζήσει live ως επισκέπτης νεαράς ηλικίας για διασκέδαση εκείνο το διάστημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι λοιπόν,ίδιες ημερομηνίες πάνω κάτω ίδιας δυναμικής κατάβαση ψύχους κ ίδια πορεία-κατάληξη αυτού σε Κυκλάδες κ βόρεια Κρήτη.
Προσοχή λοιπόν κ στη βόρεια Κρήτη μέχρι αύριο.
Δυστυχώς η κακοκαιρία έχει κ τα άσχημα της καθώς έχουμε τρείς νεκρούς στη χώρα μας από τα έντονα φαινόμενα.
Για μας που ζησαμε το '83 και ημασταν 15 χρονων τοτε που μπαρκαραμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήειμαι (σχεδον, σχεδον λεμε) σιγουρος οτι τοτε ηταν το Χρυσο μεταλλιο...
ισως επειδη ημουν μικρος και κοντος και με εφτανε "μεχρι τη μεση" το χιονι στον προβλητα του Κερατσινιου χαχα....
The Sailor.
Πέρα από τα εύσημα στον κύριο Ζιακόπουλο, έχω να δώσω και στο Φώτη και θα ήθελα να τον ρωτήσω, αν το επιτρέπει, τι δουλειά κάνει. Είναι σχετικός, επαγγελματικά, με το "άθλημα" ή είναι ερασιτεχνικό το επίπεδο; Αν όχι, περισσότερα μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι η Μήδεια τα 'χει δώσει όλα και δεν έχει πει και την τελευταία της λέξη ακόμα. Πιστεύω κι εγώ αυτή τη στιγμή κατατάσσεται #2, αλλά δεν έχει φύγει, οπότε -αν θέλει- μπορεί να πάρει και την πρωτιά. Ο δάσκαλος δίνει ερεθίσματα που ίσως κρύβουν και κάποια υπονοούμενα. Κατά την ταπεινή μου άποψη το 2008 παραμένει εφάμιλλο για τον απλούστατο λόγο ότι υπήρχε διάρκεια της χιονόστρωσης στο κέντρο και τα νότια, αν θυμάμαι καλά. Σήμερα, παρά τη διαρκή και μεγάλης κατά περιόδους έντασης χιονόπτωση, μεγάλο μέρος της χιονώστρωσης (κυρίως στους δρόμους) έλιωσε λόγω των θετικών θερμοκρασιών. Παρ΄ όλα αυτά ούτε πτοούμαστε, ούτε χαλιόμαστε, μιας και οι εκπλήξεις και οι συγκινήσεις είναι πολύ δυνατές (τα εύσημα να πάνε και στον master των εκπλήξεων, Χριστόδουλο). Στο μπαλκόνι μου το ύψος της χιονόστρωσης μετά το λιώσιμο ήταν 10cm. Τώρα αρχίζει να παίρνει πάλι τα πάνω του, οπότε όλα είναι ανοιχτά. Συμπερασματικά, το 2002 παραμένει προς το παρόν #1, λόγω διάρκειας χιονόστρωσης (τότε θυμάμαι είχε και πιο χαμηλές θερμοκρασίες). Καλή απόλαυση και προσοχή στα πεζοδρόμια-παγοδρόμια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Τον χιονιά του 1992 τον θυμάμαι. Πήγαινα τετάρτη δημοτικού κι αν θυμάμαι καλά ακολουθούσαν απόκριες. Αυτό που δεν θυμάμαι και μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η πολύ μικρή διάρκεια και η αναλογικά μεγάλη χιονόστρωση.
Σίγουρα για την Αττική ο χιονιας θα "παιξει" στα μετάλλια (εάν όχι το ασημένιο, σιγουρο το χάλκινο). Πάντως εχω μια απορία: Ως κάποιας ηλικίας που είμαι θυμάμαι το Μάρτιο του 1987 να ήταν ο χιονιας πολύ περισσότερες μέρες από τις 9/3. Το χιόνι που συσσωρευτηκε σε μια εβδομάδα ήταν σίγουρα πάνω από 30 με 40 εκατοστά. Τέλος συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σας για το 1983. Ισως να είχε και 20 εκατοστά. Έχω φωτογραφια να παίζω χιονοπολεμο στην ταράτσα της πολυκατοικίας μου στου Γκύζη που εμενα τότε με την αδερφή μου. Και το χιόνι έφτανε λίγο κάτω από τα γονατακια μου (7χρονος σπόρος γαρ τότε)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την πόλη, μέχρι τώρα ασημένιο. Αύριο το πρωί ίσως γίνει χρυσό...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή η αφετηρία να είναι το 1983?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατι π.χ και το 1981 στις 27 Ιανουαρίου
ειχε στρώσει καλά
https://www.taathinaika.gr/fotoreportaz-chionismenis-athinas-1981/
Δεν έχω στοιχεία για το ύψος της χιονόστρωσης στο κέντρο της Αθήνας το 1981.
ΔιαγραφήΤο περίεργο είναι ότι σε αντίθεση με τις άλλες φορές, που ο προσήνεμος χιονιάς της Αττικής επηρέασε σε περίπου 6- 8 ώρες την Κρήτη, αυτή τη φορά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η χιονόπτωση μέχρι τώρα δεν επηρέασε τα χαμηλά υψόμετρα του νησιού και λόγω του ανέμου μάλλον δεν πρόκειται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδω στα Τρίκαλα πάντως 30 περίπου ώρες χιονόπτωσης,25εως30+εκ.σημαίνει οτι δεν είχαμε τόσο έντονο φαινόμενο.Μονο κανα δυο καλά ξεσπάσματα.Και σίγουρα δεν είναι κατι ιστορικό.Θυμαμαι 30 και 40αρια μονο μιας νύχτας χιονόπτωσης και μάλιστα πρόσφατα.Χώρια και την χιονοθυελα τριών ωρών περίπου τον Γενάρη του 92 που το έφτασε 20-25π.Μ'αυτην την έννοια οσο κι αν ακουστει κάπως,μας έβγαλε και εμάς το λαδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλο ειναι οτι το παγωσε,το λιώνει σιγα σιγα το μεσημέρι στα προσηλια,και το βράδυ τα πάντα γυαλίζουν.Ειναι αυτό που θέλω.Παλιοτερα πριν μαλακώσει ο καιρός περνούσε αλλο ενα κυμα,αλλο ενα 30ποντο εδω στα πεδινά,αλλα τωρα μη περιμένουμε πολλά πολλά στα χρόνια που ζούμε..
Γιώργος πεδινά Τρίκαλα
καλά ήταν Γιώργο, και το χαρήκαμε και λιώνει και γρήγορα, να πάμε και στις δουλειές μας, δεν είμαστε για επιπλέον προβλήματα..οι πρώτες ώρες του Σαββάτου (έως 10μμ) ήταν με θετική θερμοκρασία, ενώ από τα ξημερώματα της Κυριακής, με δυνατό ΒΔ άνεμο, κυρίως διακοσμητική η χιονόπτωση (θύμισε λίγο Δεκ. 2001, που έβαλε γρήγορα 40 πόντους και μετά χιόνιζε μια μέρα ακόμα, για το εφέ..)
Διαγραφήπερί ύψους και μέτρησης, υπήρχε μεγάλη χρονική διαφορά από την πρώτη πασπάλα, μέχρι να το πιάσει στους δρόμους. 20 - 24 cm μέτρησα σε ανοιχτές περιοχές, παιδικές χαρές κτλ..
και τελικά, υπ' αυτές τις αλλαγές του κλίματος, έχουμε δει χιόνι το 2017 (ένα γόνα), το 2019 (λίγο και καμπόσο, δις) και το 2021 (μια π'θαμή).
Δάσκαλε καλησπέρα. Η υποτροπή το βράδυ που αναφέρουν ορισμένοι μετεωρολόγοι σας βρίσκει σύμφωνο;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Ζιακοπουλε,αν η θερμοκρασία ήταν 2-3 βαθμούς χαμηλότερη, η Αττική θα ζούσε εξωπραγματικές στιγμές και σίγουρα επικίνδυνη. Παρόλα αυτα είναι ενας ιστορικοτατος χιονιας ειδικά για τα βορειοανατολικά προάστια Αθηνών και την Δυτική Αττική
ΑπάντησηΔιαγραφήγια τις περιοχες του κλασικού κέντρου(παγκράτι-ηλιούπολη-νεος κόσμος ) έχει την πρωτιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήγια τις περιοχές δυτικά της γραμμης ηλεκτρικού(νοητή) περιστέρι-ταύρος και μέχρι πειραιά ο χιονιάς του 2008 έιναι αξεπέραστος.
για τα ανατολικά (ραβηνα-λαυριο κλπ) λόγω υμμητού το 2004
για τα υπερβόρεια -βορεια μάλλον το 2002.
χμμ και το 81 τον ιανουριο όπως και τον φεβρουλαριο του 83 είχε αξιόλογη χιονόπτωση μου φαίνεται."θωμάς¨"
Ιστορικος χιονια3 διαφορετικος για τον καθένα. Για μενα γερακα υο 2002 και το 2004 ειχα διπλασιο σχεδον χιονι. Σε αυτον το χιονια ευνοήθηκαν Ε καια αλλά μέρη. Σιγουρα ομως δεν θα μπορεσει να φτάσει εκεινα τα 2 έπη. Πολυ σημαντικός λογος η θερμοκρασίες. Πολυς υετος εγινε νεράκι και έλιωνε...το 2002 θυμάμαι καο -5 καο -6....
ΑπάντησηΔιαγραφήχαλκινο , μετα το 08 και το 04
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα! Στην Ηλιουπολη στα ~210 μετρα ειμαστε με ολικη 20 εκατοστα και σε αμαξια, φυτα 30-40 ! για εδω ηταν σιγουρα μεσα στους 3-4 καλυτεροςυ χιονιαδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομιζω οτι μπορει να συγκριθει μα εκεινον του 2008 μονο που τοτε το πολυ χιονι το εριξε νυχτα ξημερωματα της 18ης φλεβαρη που εχει πιο χαμηλη θερμοκρασια και μεχρι το μεσημερι βελτιωθηκε ο καιρος, πιστευω με την ραγδαιοτητα που εριχνε σημερα αν ηταν νυχτερινες ωρες θα εβαζε εως 40 εκατοστα, παντως καλο ηταν μας αποζημιωσε μετα απο αυτον τον θερμοτερο χειμωνα ρεκορ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα πεύκα,το καλοκαίρι καίγονται,τον χειμώνα τα τσακίζει το χιόνι!Βελανιδια και πάλι βελανίδια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Δημήτρη δεν έχεις άδικο.Αυτή η χαλέπιος πεύκη (pinus xalepensis),αν και χλωρή,σπάζει και κυρίως καίγεται με χαρακτηριστική ευκολία.Γιαυτούς τους λόγους οι Ρωμαίοι τη θεωρούσαν "καταραμένη", (γι άλλους βέβαια την εκτιμούσαν...).Παλαιότερα ο καθηγητής Μάργαρης,είχε κανει ολόκληρη εκστρατεία για αντικατάσταση κάποιων ειδών (ευκάλυπτος ,λεύκη κ.λ.π.) από είδη εγχώριας χλωρίδας (πουρνάρι ,κουμαριά ,σχίνος κ.ά).Στην αρχαία Ελλάδα έχουμε το πίτυς-υος (=πεύκη).Από αυτό πήρε το όνομά του ο Σίνης ο Πιτυοκάμπτης (πίτυς+κάμπτω),ο γνωστός ληστής,τον οποίο εξολόθρευσε ο Θησέας,με τον ίδιο τρόπο που αυτός εξολόθρευε τα θύματά του !........Π.Α.
ΔιαγραφήΤο 2017;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν σημειώθηκε αξιόλογο ύψος χιονόστρωσης στο κέντρο.
ΔιαγραφήΣτο π.φαληρο 10-15cm ανετσ
ΔιαγραφήΣτην Αγία Παρασκευή0(200 μέτρα υψόμετρο ) έχουν πέσει έως τώρα 30 εκατοστά.Αξιζει να σημειωθεί ότι η χιονόστρωση ήταν μακράν καλύτερη του αναμενόμενου..Ακόμα και ο χαρακτηρισμός " αξιόλογες χιονοστρώσεις " που χρησιμοποίησε ο κ.Ζιακοπουλος δεν προϊδεάζε για κάτι τέτοιο..Αυτό λοιπόν που αρχικά φάνταζε ιστορικό, μετά αναιρέθηκε από κάποια μοντέλα και κατόπιν επιβεβαιώθηκε ως ιστορικό ,ίσως και το ιστορικότερο, το ζήσαμε σε μια πρωτόγνωρη περίοδο και ίσως με μεγαλύτερη χαρά από ποτέ..Κύριε Ζιακόπουλε ψάχνουμε να βρούμε που πέσατε έξω..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδια ο δάσκαλος μίλησε για Αθηνα δηλαδή περιοχές γυρω απο κέντρο. Η Ραφήνα δεν είναι καν λεκανοπέδιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές οι περιοχές δεν έπαιξαν μπάλα καθόλου αφου το 2004 ειχαν 1μ και τωρα 5εκ αλλά είναι και εκτός σύγκρισης!
Για την περιοχη μου, πλατεία Πολιτείας, όπου το χιόνι φθάνει άνετα το μισό μέτρο περίπου (και δεν έχει μείνει όρθιο δέντρο όπως και ρευμα, μεγάλο θέμα η θέρμανση πάντως), αυτός ο χιονιάς είναι ένα κλικ κάτω από το 2002. Ανώτερος σε υψος χιονοστρωσης από 2004-6-8-19. Και ανώτερος από αυτούς που θυμάμαι, όσο θυμάμαι το 1987, 1991-2 όπου εκεί το εντυπωσιακό ήταν η διάρκεια και η συχνότητα αντίστοιχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός ο χιονιάς δεν είχε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες (περιπου -1,5 τουλάχιστον όσο είχα ρευμα μέχρι χθες το βράδυ δηλαδή), αλλά είχε διάρκεια, ένταση και κυρίως επιμονή ρε παιδιά. Δε σταματάει με τίποτα. Σαν να έχει ανοίξει μια βρυση σε μια δεξαμενή και να στάζει μέχρι την τελευταία σταγόνα...
Το φαντάστηκα Βαγγέλη Κ.γιατι χάθηκες από το μπλογκ...Έτρεχες μέσα στον χιονιά όλη μέρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήSurvivor φίλε! 😅. Εντάξει, η έλλειψη θέρμανσης είναι τεράστιο θέμα, ιδίως όταν υπάρχουν παιδια. Ευτυχώς, υπάρχει τζάκι που έχει διττό ρόλο: θέρμανση και εστία για μαγείρεμα. Επίσης,τα είδη ψυγείου απλά βγαίνουν έξω, ενώ ό, τι είναι στην κατάψυξη τα έθαψα στο χιόνι.... Πάντως, φοβερός χιονιάς κατά τ αλλα...
ΔιαγραφήExtra tip. Η διακοπή ρεύματος είχε και τα θετικά της. Μαθαίνεις να ζεις με ό, τι εχεις διαθέσιμο και γλιτώνεις την τηλεργασία!!!
Για περιοχές κοντά στο κέντρο (Γκύζη/Αμπελόκηποι, Κυψέλη) με πάσα επιφύλαξη τα μετάλλια πάνε σε 1987, 1983, και 2021
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χιόνι του ΄83 στην Αθήνα ακόμα το μνημονεύουν οι γονείς μου και οι 10 πόντοι που αναφέρει ο Δάσκαλος μου φαίνονται λίγοι αλλά από την άλλη το πατρικό είναι στους Αγ. Αναργύρους σύνορα με Ίλιον (Νέα Λιόσια τότε) και όχι εντελώς πέριξ του κέντρου...
ΔιαγραφήΚυψέλη θα μας το πει ο δάσκαλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστός...
ΔιαγραφήΣτα Μέγαρα χρυσό σε ένταση και σε συνεχόμενη μή διαλλειπουσα χιονόπτωση! Αλλά το 2008 παίρνει χρυσό λόγω συνδυασμού διάρκειας έντασης και θερμοκρασιών! Το Χριστουγεννιάτικο του 2016 είχε ανάλογη βιαιότητα στο ξέσπασμα αλλά είχε πολύ μικρή διάρκεια πολύ υψηλή για χιονιά θερμοκρασία και γυρίσματα σε βροχή! Με λίγα λόγια φέτος είχα τη χιονοκαταιγιδα του 16 αλλά με απίστευτη διάρκεια και καλύτερες σαφώς θερμοκρασίες αλλά δεν είχα τον παγετό του και τη διάρκεια του 2008! Έτσι λοιπόν στο σύνολο δίνω χρυσό στο 2008 ενώ το φετινό μόνο για την σπάνια για την περιοχή μου ποιότητα, δε μπορώ να τον αφησω έξω από τα μετάλλια είτε χάλκινο είτε αργυρό! Για το άλλο μετάλλιο δυσκολεύομαι να επιλέξω ανάμεσα σε 87 και 92!Το 83 έχω σκηνές σαν όνειρο λόγω ηλικίας και όχι καθαρή μνήμη αλλά οι δικοί μου αυτόν θυμούνται περισσότερο από όλους τους άλλους λόγω της πολυήμερης χιονοστρωσης αλλά επειδή δεν έχω ιδίαν άποψιν δεν τον βαθμολογώ! Και πάλι δε θέλω να αδικήσω κανέναν και χρειάζεται και ένας σεβασμός στον παρόντα που είναι ακόμα εδώ! Εν κατακλείδι ,με εκφράζει η άποψη του δασκάλου ότι είναι υποκειμενική και ίσως λίγο αυθαίρετη η συγκριση των χιονιαδων! Ο καθένας έχει καποια χαρακτηριστικά για τα οποία θα τον θυμόμαστε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χιονιάς του '81 ήταν η πρώτη φορά που είδα και έπιασα χιόνι οπότε τον θυμάμαι χαρακτηριστικά. Σαν μικρό παιδί και σαν πρώτη φορά μου φαινόταν κάτι μεγάλο αλλά δε γνωρίζω αν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπάρχουν άρθρα για το συγκεκριμένο γεγονός, άρα δεν πέρασε απαρατήρητος αλλά δεν πρέπει να ήταν ιστορικός. Στους Αγίους Αναργύρους (πατρικό) που έζησα τους περισσότερους χιονιάδες θα έλεγα το 2004 για πολλούς και μοναδικούς για το κλίμα της Αθήνας λόγους
ΑπάντησηΔιαγραφήκύριε ζιακόπουλε μόλις με το καλό ξεχιονιστείτε εκεί κάτω ελπίζω να ξαναδώ την πέτρα με την αντίστροφη μέτρηση ,ξεπέρασε ως συμβολο και το δικό σας "ουκρανικό χιονιά" "θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι σίγουρα κερδίζει επάξια θέση στην 1η τριάδα! Προσωπικά Θα του έδινα το αργυρό μετάλλιο, αν και έχει πολλές περγαμηνές για το χρυσό! Μέχρι τον επόμενο ασφαλώς! Ας ελπίσουμε να μας δώσει κάτι και ο Μάρτης, αν και ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά.. Έχω την αίσθηση πάντως ότι ο υπόλοιπος Φεβρουάριος δεν έχει κάτι αξιόλογο.. Φαίνεται ότι τα έδωσε όλα το τελευταίο πενθήμερο... (ή όχι;) Η ατμόσφαιρα και οι ορέξεις της, έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα αυτός ο χιονιας θα παρει την δική του θέση(οποία και να είναι αυτή)στο κάδρο των ιστορικών χιονιαδων της Αττικής που όντως λόγω θερμοκρασίας δεν είχε μεγαλύτερες διαστάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόλο που επικεντρώθηκε στα ανατολικά τμήματα της Βοιωτίας και ειδικά στην Αττική,δεν άφησε ούτε αυτή την φορά,παροπονουμενη και την δική μου περιοχή,ίσως για να επιβεβαιωθεί ο αγαπητός φίλος Δημήτρης Νακος που μου λέει ότι τελικά έχουμε μαγνήτη.
Η στροφή του ΒΔ ρεύματος σε ΒΑ έστω και για κάποιες ώρες μας χάρισε 2 φοβερά ξεσπάσματα,το 1ο από τις 11,30-12,30 και το 2ο πιο ισχυρό από τις 1-3,15 που άφησε 15 εκατοστά τουλάχιστον φρέσκου χιονιού.
Το σύνολο των 2 ημερών είναι στο μισό μέτρο και θα μπορούσε να ήταν περισσότερο αλλά λόγω θερμοκρασίας δεν κατέστη δυνατό.
Θήβα και ειδικά Σχηματάρι και Οινόφυτα το ύψος του χιονιού ήταν μεγαλύτερο.
Ο αέρας συνεχίζει πολύ δυνατός και τα πάντα είναι παγωμένα λόγω της ξαστεριάς,ίσως όμως λόγω του αέρα να μην έχουμε τόσο πολύ χαμηλή θερμοκρασία,τουλάχιστον για αύριο το πρωί.
Υ Γ:Αγαπητέ φίλε Νίκο Παπά,το θέμα είναι να λήξει αίσια και γρήγορα αυτή η κατάσταση που ταλαιπωρεί όλους και με την πρώτη ευκαιρία που θα ανέβω,σίγουρα θα τιμήσουμε την κ.Αθηνα και τα υπέροχα μεζεδάκια της και όσο για το ποιος θα πληρώσει θα βρούμε λύση,το πολύ πολύ να το "στριψουμε"...
Στις 17 Φλεβάρη, βαρεί τ'αλογο ποδάρι! Μόλις λάμψει ο ήλιος ξεπερνάμε εύκολα τους 10C ήδη από σήμερα ίσως και από αύριο 14-15 και η ανηφόρα προς το παρόν έχει και συνέχεια! Βέβαια το Φλεβάρη ποτέ δε μπορείς να τον μηδενίσεις αλλά τα μοντέλα δείχνουν καιρική απραξία προς το παρόν αν και με τη θέση αυτού του αντικυκλωνα συχνά υπάρχουν, χωρίς να φαίνονται προγνωστικά μακριά, ψυχρές εισβολές της πίσω πόρτας! Συνήθως όμως δίνουν μόνο ξεροβόρι! Αλλά κρατάω και την εκτίμηση του δασκάλου ότι ο χειμώνας έχει τάσεις οψιμοτητας η οποία από ότι κατάλαβα δεν αφορά μόνο μια ισχυρή ψυχρή εισβολή αλλά και γενικότερα κυκλοφορία που θα δίνει συνθήκες όψιμου χειμώνα με τις ειδικές προσαρμογές στο ημερολόγιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρωθυπουργός της χώρας μας ανέφερε οτι ηταν η χειρότερη κακοκαιρία απο το 1934 για την Αθήνα! Δε μας είπε βέβαια ποιος μετεωρολογος τον ενημέρωσε για αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα στο προσκήνιο βρίσκεται η επιχειρησιακή πλευρά του φαινομένου.Για άλλη μια φορα προβλήματα πολλά΄.Απο πλευρας μετεωρολογίας ο Δημ.Ζιακόπουλος έχει την αναγνώριση όλων επί του θέματος.....--------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο Καπανδρίτι, μου είπε συνάδελφος ότι σταμάτησε να χιονίζει στις 02:00. Έχουν 60-70 πόντους χιόνι. Για αρκετές περιοχές της Αττικής είναι ιστορικός. Όχι για όλες. Για την Αθήνα σίγουρα. Δε μπορώ να κατατάξω το χιονιά γιατί ζω εδώ απ'το 2005.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την περιοχη της κερατεας δεν μπαινει καν στην 5αδα. Στην νοτιοανατολικη αττικη ο χιονιας του 2002 ηταν και θα ειναι ο μεγαλυτερος στην ιστορια. Ανω των 50cm με διαρκεια 60+ ωρων. Μετα το 2004 και 2006. Και το 1991 εκανε καλυτερα αλλα ημουν μικρος και δεν θυμαμαι καλα. Το 87 που μου λενε οι συγγενεις δεν το θυμαμαι καν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το 1999 που ζω στον Άγιο Στεφανο:1:2002 2:2021 3:2008
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς προς τις συνέπειες όμως το 2021 κερδίζει επάξια το χρυσο
Καλημέρα διαφωνώ φίλε μου, ειδικά για Άγιο Στέφανο επειδή μένω από το 1987, όσον αφορά το ύψος των χιονοστρώσεων ξεκινάμε με το 91/92 (πάνω από 1 μέτρο στο δρόμο και παρά πολλές μέρες χιονοπτώσεων), μετά 2002 και 2004 (1 μέτρο στο δρόμο και στις 2 περιπτώσεις, ίσως το 2004 και λίγο παραπάνω και ας είχε μικρότερη διάρκεια), μετά το 2021 και το 2008 (εδώ τα εκατοστά στο δρόμο ήταν γύρω στα 70 κατά μ.ο.) και μετά 2006 (40-45 εκατοστά στ δρόμο) και το 2019 ("Τηλέμαχος") με 35 εκατοστά στο δρόμο.
ΔιαγραφήΧρήστος
Έχετε αντίστοιχο πίνακα για Θεσσαλονίκη κε Ζιακόπουλε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και συγχαρητήρια για την ενημέρωση
ΣΤΕΛΙΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για ανατολική Αττική (Μεσόγεια) θα έβαζα:
ΑπάντησηΔιαγραφή1η θέση: Χιονιάς 2008(μεγάλη ένταση, διάρκεια και διατήρηση χιονόστρωσης)
2η θέση: Χιονιάς 2004 μαζί με το 2021
3η θέση: Χιονιάς 2002
Δεν θυμάμαι και πολλά από το 1992, ήμουν μικρό παιδάκι.
απο το ποταμι και δυτικοτερα προσωπικη εκτιμηση ειναι πως το 2008 παραμενει αξεπεραστο. για τον συνδυασμο -12 και -42, για το γεγονος οτι Κυριακη μεσημερι χιονιζε με -2 στο πατρικο μου ακομα τοτε ( συνορα Περιστερι-Χαιδαρι, διπλα στο Αττικο Νοσοκομειο ), για την διαρκεια, περιπου 40 ωρες αλλα με κενα διαστηματα, μα πανω απο ολα για τα 40 γεματα εκατοστα στρωμενα σε ανοιχτη επιφανεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήμιλωντας παντα για την ιδια περιοχη, το 2004 θα μεινει στην ιστορια για το ασυλληπτο -14 των 850 αλλα το χιονι το πολυ το δεχτηκαν τα Ανατολικα προαστια-Αν. Αττικη, εμεις μετρησαμε 17 εκ. θυμαμαι.
το 02 εκανε ολικη χιονοστρωση μονο στη τελευταια υποτροπη, αν δε κανω λαθος, βαζοντας 14 εκ.
το 06 χιονιζε, χιονιζε αλλα στρωμενο χιονι δεν ειδαμε.
το 87 θυμαμαι να ξυπναω τα πρωινα και να βλεπω λευκες τις γνωστες ''ευαισθητες'' επιφανειες και τα ακρα του δρομου και την τελευταια στο μυαλο μου εχω ενα 20ποντο χωρις να εχω μετρησει ( 8 ετων γαρ ).
για το 83 3 πραγματα θυμαμαι για το ιδιο βραδυ. απλα οτι χιονιζε, τον Κ. Καντερε να λεει τον καιρο και το εικονιδιο να δειχνει χιονοπτωση και -2 εως 2 και το οτι παρακολουθουσα κυπελο πρωταθλητριων στην τηλεοραση κοιτωντας καποια μπαγερν και καποιον ρουμενιγκε.
το 2021 θα μου μεινει οντας στην Ελευσινα πλεον, για την απροσμενη χιονοστρωση το ξημερωμα της 15ης Φεβρουαριου με την συγκλιση να κεντραρει Ασπροπυργο-Ελευσινα ( χιονιζε και εστρωνε 8 το πρωι με -1, την ιδια ωρα που τα Νοτια προαστια ειχαν 4 και 5 βαθμους και ασθενη εως καθολου φαινομενα ) και για την ραγδαιοτητα που εβγαλε την επομενη νυχτα καταφερνοντας να προσθεσει απο τις 2:20 τη νυχτα εως τις 5:50 το πρωι 13-14 εκατοστα χιονι στην ασφαλτο και γενικα 20-25 εκατοστα συνολικα στις υπολοιπες επιφανειες.