Τη Βυζαντινή Περίοδο οι
ασυνήθιστες μορφές υετού θεωρούνταν κακοί οιωνοί που δήλωναν θεία οργή. Ο Θεσσαλονίκης Ευστάθιος πίστευε ότι η
πτώση χαλαζιού κοκκινωπού χρώματος στην περιοχή του Αξιού προανήγγειλε την
άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς (Φαίδων Κουκουλές: Βυζαντινών
βίος και πολιτισμός), ενώ ο Νικήτας Χωνιάτης, περιγράφοντας την άλωση της
Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Φράγκους, αναφέρει ότι τη συμφορά αυτή δεν
προμήνυσαν «ψεκάδες ουρανόθεν
αιματόεσσαι» (Χρονική Διήγησις, 775,6).
Επισημάνσεις-Συμπεράσματα:
(α) Ψιάδες,
ψεκάδες, ψιχάλες: η πορεία μιας λέξης στο διάβα των χιλιετιών.
(β) Αιματόεσσα,
ανεμόεσσα, δακρυόεσσα, αστερόεσσα: όμορφες λέξεις της ελληνικής γλώσσας που πια
ακούγονται και γράφονται όλο και λιγότερο.
(γ) Λασποβροχή:
συνιστώσα του καιρού και του κλίματός μας από τότε που η Σαχάρα έπαψε να είναι
πράσινη.
(δ) Για το τι μέλλει
γενέσθαι με τη συχνότητα μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα προς την περιοχή μας τις
δεκαετίες που έρχονται, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν αυξητικές τάσεις, αλλά υπάρχουν
και ορισμένες άλλες που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Γενικότερα, η σχέση μεταξύ ενός θερμότερου
πλανήτη και της σκόνης που ταξιδεύει στον κόσμο παραμένει μυστήριο που δεν έχει
ακόμη λυθεί. Αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα αλλάξουν τα πρότυπα της ατμοσφαιρικής
κυκλοφορίας από την οποία εξαρτάται ο μηχανισμός της μεταφοράς της αφρικανικής
σκόνης προς την περιοχή μας (βλέπε αρχικό σχήμα). Αν, για παράδειγμα, επεκταθεί
προς τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη η ζώνη των υποτροπικών υψηλών πιέσεων, είναι
πιθανό να εξασθενήσει το πεδίο των ανέμων με ανάλογες επιπτώσεις στο μηχανισμό
που προαναφέρθηκε.
Αν όμως τα μελλούμενα αναφορικά με τη διαδικασία μεταφοράς της σαχαριανής σκόνης προς τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα, δεν ισχύει το ίδιο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Β. Αφρική τις δεκαετίες που πέρασαν. Μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ έδειξε ότι από τη δεκαετία του 1920 η έρημος Σαχάρα έχει επεκταθεί κατά 10%. Το χειμώνα η έρημος κερδίζει έδαφος προς τα βόρεια, ενώ τα καλοκαίρια προς τα νότια (Natalie Thomas, Sumant Nigam. Twentieth-Century Climate Change over Africa: Seasonal Hydroclimate Trends and Sahara Desert Expansion. Journal of Climate, 2018; 31 (9): 3349).
Μπορείτε παρακαλώ να μου εξηγήσετε το γιατί τον χειμώνα κερδίζει έδαφος προς τα βόρεια η ερημος,ενώ η μεσογειακές περιοχές δέχονται εκείνη την εποχή μεγαλύτερα ύψη βροχής;
ΑπάντησηΔιαγραφή----Ο καιρός ενίοτε είναι πληκτικός,ο δάσκαλος ποτέ!.
ΑπάντησηΔιαγραφή----Επειδή κάποιοι ανέμεναν ποτιστικές βροχές απο τη Σαχαριανή ύφεση,θα ήθελα να ρωτήσω,ως άλλος Ναθαναήλ ,"Εκ Σαχάρας δύναταί τι αγαθόν είναι?".
---- -εις, -εσσα, -εν .Παραγωγικές καταλήξεις επιθέτων που δηλώνουν πληρότητα.Π.χ.αστερόεσσα (γεμάτη αστέρια,η σημαία των Η.Π.Α.),φωνήεν(γεμάτο φωνή,γράμμα).
----Μπορεί η ψεκάς να μην έχει επιβιώσει (ευρέως),έχει επιβιώσει όμως το ψεκάζω,εξ ού και οι....."ψεκασμένοι".---------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία αυτά τα επιστημονικά που μας λες εσύ δάσκαλε, αλλά εγώ πια θα εμπιστεύομαι μόνο τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας που ξέρει συγκεκριμένα νούμερα (57 cm, 4.3 C, 87%, 200000€ ΕΣΠΑ κλπ)
https://www.sofokleousin.gr/ayksisi-tis-thermokrasias-stin-kentriki-makedonia-kata-43-vathmou
Σφοδροι ανατολικοι ανεμοι σαρωνουν το ριον απο χτες το απογευμα ενω κατα τη διαρκεια τηε νυκτας εφτασαν τα 9 μποφωρ ξυριζοντας στην κυριολεξια καθε κλαρακι , βλαστο και μπουμπουκι απο δενδρα ,φυτα και μποστανια ενω στα αμπελια εμειναν μονο τα κληματα Φυσαει ετσι 18 ωρες και ειναι ανεμος ξηροθερμικος και αφυγραντικος κανοντας ζημιες αντιστοιχες του κρυου Καθε χρονο εμφανιζεται αυτο το φαινομενο κυριως οταν πλησιαζει χαμηλο απο τον κολπο της ΣΥΡΤΗΣ με πορεια ΒΒΑ Στο παναχαικο τεραστια συννεφα τυπου ΦΕΝ πολιορκουν τις κορυφες του και οσο πιο τεραστια ειναι αυτα τοσο και ο αερας θα λυσσομανα Παντως εμας εδω δεν μας εκπλησει το ανεμωδες γεγονος γιατι τρωμε καθεχρονοτον αερα με το κουταλι και ειναι συνηθισμενα τα βουνα απο τα χιονια ενω μετα απο αυτου του ειδους τον καιρο παντα ακολουθουν ισχυρες βροχες
ΑπάντησηΔιαγραφήκύριε ζιακόπουλε υπάρχει κάποια πρώτη εκτίμιση/δημοσίευση για τις επιπτώσεις στην θερμοκρασία από τις εκρήξεις των ηφαιστείων?(Αγιος βικέντιος,Ισλανδία.Αίτνα)...χειμώνας ακόμα στα βουνά της δυτικής μακεδονίας(7 βαθμοί με βροχή στο βόιο) και επιστροφή στην θεσσαλονίκη γιατί μας τέλειωσαν τα ξύλα..."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήχαλάζι με σκόνη στον αξιό.Ισως την δευτέρα γίνει το φαινόμενο που περιγράφεται στην κεντρική μακεδονία καθώς γίνεται αναφορά στις προγνώσεις για αστάθειες που ως γνωστόν οι θερμικές αστάθειες συνοδεύονται αρκετές φορές από χαλάζι.Επιπλέον το στριμ ευνοεί την μεταφορά σκόνης λόγω του ότι θα είναι νοτιοδυτικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨύχρα την Πέμπτη στην περιοχή μου παρόλο που είχε αρκετό ήλιο και κρύο,για την εποχή,εχθές και ειδικά σήμερα που η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 10-13 βαθμούς αλλά με δυνατό ΔΒΔ άνεμο όλες τις ημέρες που έκανε την αίσθηση της θερμοκρασίας πολύ χαμηλότερη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για βροχή είχαμε 0,4 χιλιοστά Εχθές το βράδυ και διάσπαρτες ψιχάλες όλη μέρα σήμερα.
Με αυτόν το μοτίβο καιρού η θέρμανση είναι απαραίτητη πρωί και βράδυ,αλλά είναι και παράγοντας που δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε το ποσοστό ζημιάς που έχουν υποστεί όλες οι καλλιέργειες ακόμη και τα νεοφυτα τριφυλλια στην Κωπαιδα,αυτές θα φανούν όταν επιτέλους έρθουν οι πρώτες ζέστες στην περιοχή μου που δείχνουν όμως να αργούν λίγο.
Φυσικά ο τόπος χρειάζεται βροχές καθώς ο αέρας έχει στεγνώσει τα πάντα.
Ευχαριστώ όλους σας για τα καλά σας λόγια για τις ζημιές που έχω στα κτήματα μου,αλλά όπως έχω γράψει πολλάκις,όταν η αποθήκη είναι ξεσκεπαστη όλα είναι στον αέρα.
Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο αγαπητέ φίλε Πέτρο και λοιποί φίλοι είναι ότι φέτος είχα την χαρά να έχω μαζί μου στα αμπέλια και τις ελιές πολλά νεαρά παιδιά που διψούν να μάθουν την όμορφη και ιερή καλλιέργεια αυτών των φυτών και δέντρων και μαζί με άλλους συνομηλίκους μου,έχουμε φτιάξει αρκετές ομάδες και ασχολούμαστε πολύ καιρό τώρα με αυτό μαθαίνοντας τους όλα τα μυστικά,έπεσαν βέβαια πάνω σε "κακη" χρονιά με αποτέλεσμα να "απογοητευτουν" λίγο αλλά πιστεύω ότι θα κερδίσουν πολλά πράγματα γιατί από τα αρνητικά γεγονότα τις περισσότερες φορές παίρνεις μαθήματα ζωής.
Καλό βράδυ σε όλους σας.