Οι
παππούδες μας έλεγαν: «Το κρύο φύλαγε ως τ' Απριλιού τις
δώδεκα, ακόμα και στις 18 πέρδικα ψόφησε στ' αβγό» και «Από τ’ Αϊ-Γιωργιού και
πέρα δώσ’ του φουστανιού σου αέρα».
Εμείς
βρήκαμε ότι τον Απρίλιο οι ανά δεκαήμερο μέσες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας
είναι π.χ. στη Θεσσαλονίκη: 18,3 18,5 και 20,4 βαθμοί και στην Αθήνα: 19,3 19,7
και 21,8 βαθμοί. Από το πρώτο ως το δεύτερο δεκαήμερο η μέση μέγιστη
θερμοκρασία ανεβαίνει μόλις κατά 0,2 και 0,4 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ από το
δεύτερο ως το τρίτο δεκαήμερο η μέση μέγιστη θερμοκρασία ανεβαίνει περίπου κατά
2 βαθμούς. Για την ακρίβεια, κατά 1,9 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη και κατά 2,1
βαθμούς στην Αθήνα!
Καλημέρα,
φίλοι μου
Αργεί να πάρει μπρος η άνοιξη, δηλαδή, είναι σαν να μας λέτε κ. Ζιακόπουλε. Με βάση τους μέσους όρους, εξάλλου, η Πρωταπριλιά ήταν καμιά 10αριά βαθμούς ψυχρότερη από τα κανονικά για την Αττική επίπεδα. Ψυχρότερος κατά -1,3 βαθμούς ήταν και ο Μάρτιος στην Αττική και όλη την ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, -1,1 βαθμό ήταν η απόκλιση στην Κρήτη και -1,2 και -1,6 βαθμούς στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα. Αυτά σύμφωνα με τις μετρήσεις του meteo.gr, που χρησιμοποιεί ως μέτρο σύγκρισης τη δεκαετία 2010-2019, κάτι που είναι και πιο δόκιμο, νομίζω. Συγκρίνοντας με την αμέσως προηγούμενη δεκαετία βγαίνουν καλύτερα συμπεράσματα για το αν η μέση θερμοκρασία κινείται τελικά ανοδικά ή καθοδικά. Συν τοις άλλοις, οι δεκαετίες 1980 και 1990 παραπέμπουν σε έναν άλλο κόσμο και σε μία άλλη εποχή, που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Η δεκαετία είναι μικρό χρονικό διάστημα για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τις κλιματικές τάσεις.
ΔιαγραφήΘα περίμενε (;) κανείς, ότι μια ακριβέστερη ανάλυση των μέσων τιμών των τελευταίων 30 ετών θα εμπεριείχε μια διόρθωση παλινδρόμησης, λαμβάνοντας έτσι υπόψιν την αύξηση των θερμοκρασιών. Ο τρόπος που εξάγονται οι μέσοι όροι δείχνει να θεωρεί δεδομένο ότι το κλίμα παραμένει πολύ σταθερό, κάτι που στατιστικά φαίνεται να μην ισχύει ακόμα και σε ορίζοντα τριακονταετίας (εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής).
ΔιαγραφήΕιδικά για την αθήνα και τον σταθμό στο γκάζι, είναι αξιοσημείωτο, ότι αυτος ο μάρτης (12.1 βαθμοί μέσος) ήταν ψυχρότερος από τον δεκέμβρη (13.6 μέσος), λιγότερο από 1 βαθμό θερμότερος από αμφοτέρους γενάρη και φλεβάρη (11.5 και 11.3) και τελικά ο ψυχρότερος από το 2009 που υπάρχουν online δεδομένα για τον σταθμό. Από τα μέσα φλεβάρη έχει έρθει όλο το κρύο που δεν ήρθε τον χειμώνα.
Και οι προγνώσεις από ECMWF και GFS, δυσοίονες, δεν δείχνουν να έρχεται η άνοιξη άμεσα.
Β.Α. Καλημερα σε όλους. Πολυ ωραιο το άρθρο, γεματο απο την μακρόχρονη εμπειρία των προγόνων μας. Μάλιστα αυτες οι "λαϊκες" παρατηρήσεις ,θεωρώ ότι έγιναν με βάση το παλιο ημερολόγιο, άρα σήμερα αφορούν τις ημερομηνιες 13 ημερες αργότερα (π.χ.12+13, 25 Απριλίου) και επαληθευονται εύκολα ως προς το κρύο του Απρίλη, κυρίως την νύχτα και νωρίς το πρωί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ είμαι... παλιοημερολογίτης!
ΔιαγραφήΕπειδή καμία ανάρτηση του κ. Ζιακόπουλου δεν γίνεται τυχαία, μάλλον μας προϊδεάζει για το κρύο που έρχεται προς τα τέλη της άλλης βδομάδας 8-10/4 και το οποίο δείχνει το ευρωπαϊκό μοντέλο κυρίως. Το θέμα είναι ότι μπορεί η λαϊκή σοφία να λέει ότι και το πρώτο μισό του Απρίλη χοντρικά είναι κρύο, αλλά μετά από τέτοιο χιονιά τον Φλεβάρη (και τον Γενάρη) κι έναν ψυχρό κατά γενική ομολογία Μάρτη, πόσο λογικό είναι να τραβάει το κρύο και Απρίλη; Το ίδιο έγινε και πέρσι και είναι μια πρώτη ένδειξη ότι ο χειμώνας κάθε άλλο παρά συρρικνώνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Μετατίθεται Βαγγέλη ο χειμώνας και σου φαίνεται ότι μεγαλώνει σε διάρκεια. Οκτώβρης, Νοέμβρης έχουν γίνει καλοκαιρινοί τα τελευταία χρόνια και ο Δεκέμβρης φθινοπωρινός.Εχουν ανακατευτεί οι εποχές με λίγα λόγια. Έχει βάλει και η κλιματική αλλαγή το χεράκι της.
Διαγραφήένα ενδιαφέρον άρθρο για τη συρρίκνωση των τριών εποχών, με μεγαλύτερη χαμένη την άνοιξη, υπέρ του καλοκαιριού (Αμερικάνική Ένωση Γεωφυσικής):
Διαγραφήhttps://tvxs.gr/news/kosmos/katastrofiko-yperkalokairi-toy-2100
(ίσως ευκολότερο να αναζητήσετε τον τίτλο, απ' το άνοιγμα του συνδέσμου)
καλημέρα σε Όλους
Φέτος ήταν όντως φθινοπωρινός ο Δεκέμβρης, αλλά πέρσι είχε τον χιονιά Ζηνοβία και πρόπερσι χιόνια από τα Χριστούγεννα. Και είχαν προηγηθεί και αρκετές μικρότερης έντασης ψυχρές εισβολές. Ο Οκτώβρης είναι συνήθως ζεστός τα τελευταία χρόνια, όπως και ο Νοέμβρης, με εξαίρεση φέτος που είχε πολλά ξεροβόρια, τα οποία δεν βιώνετε με κρύο στη δυτική Ελλάδα, όπως μου λέει κι ένας φίλος από Ζάκυνθο. Αντίθετα, η εμμονή του βορειοανατολικού ρεύματος στη νοτιοανατολική χώρα κρυώνει αρκετά τον καιρό για μεγάλα διαστήματα του εξαμήνου Νοεμβρίου-Απριλίου.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Με τη φαινολογία -επιστημονικός κλάδος που μελετά την εξάρτηση των διάφορων βιολογικών φαινομένων των φυτών (ανάπτυξη, άνθηση κτλ.) από τις κλιματολογικές συνθήκες- μπορείς να καταλήξεις σε κάποια σωστά συμπεράσματα για το παρελθόν. Για το μέλλον όμως είμαι επιφυλακτικός, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα τέλη του παρόντος αιώνα. Ακόμα και οι εκτιμήσεις των αλλαγών για τη εξέλιξη του κλίματος μετά από 20, 30 ή 50 χρόνια είναι επισφαλείς και ορισμένες φορές οι λεπτομέρειες που δεν επαληθεύονται κάνουν ζημιά στη υπόθεση της κατανόησης του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ανάγκης λήψης μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεών του. Γνωστές είναι οι αποτυχίες των βιαστικών και απρόσεκτων υποστηρικτών της κλιματικής αλλαγής που πριν από κάποιες δεκαετίες έλεγαν ότι το 2030 η Αρκτική το καλοκαίρι θα χάνει όλους στους πάγους της ή ότι κάποιες περιοχές των μέσων πλατών κοντά στη υποτροπική ζώνη θα έχουν ερημοποιηθεί.
ΔιαγραφήΘα ήθελα να δω την πρωτότυπη μελέτη, αλλά δεν μπόρεσα να τη βρω
αν και απο την απέναντι "οχθη" κύριε Ζιακόπουλε συμφωνώ απόλυτα...φυσικά δεν θα κουράσω με τις ακατέργαστες σκέψεις μου...μακάρι όμως οι οπαδοί της κλιματικής αλλάγής να ακολουθούσαν τις επιστημονικές θέσεις που την υποστηρίζουν όπως οι δικές σας, και να μην τις ανάγουν απλά...ως αξίωμα.Οσον αφορά τα χιόνια του Απρίλη κλπ να σημειώσω ότι λίγα εκατοστά στα ημιορεινά με εμάς από τις πολεις να βλπεπουμε τις κάμερες και τα μοντέλα....δεν δείχνει τον πόνο της φύσης από τον παγετό που ακολουθεί..και τα γυμνά δέντρα του καλοκαιριού .Ακόμα μην ξεχνάμε και τους ανθρώπους που ζούν εκεί που περιμένουν να φυγει η αντάρα..και να χαρούν μια λιακάδα...έτσι άλλο η κάμερες και η μοντελολαγνεία....και άλλο..οι άνθρωποι που ζουν εκέι και θελουν και αυτοί ένα ζεστό ήλιο...κρύο το πρωί στο άνω βόιο με -1 και -2 και γλυκός ήλιος τα μεσημέρια..!"θωμάς"
ΔιαγραφήΔάσκαλε η άνοιξη θα έρθει και αυτή στην ώρα της δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε εξάλλου μέχρι στιγμής φαίνεται φυσιολογική σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μου την Όθρυ .Θυμίζει αυτό που λέει η παροιμία της ανάρτησης σας . Χρήστος από Ανοιξιάτικη σήμερα Όθρυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασα να προσθέσω ότι εδώ στην περιοχή μου οι παλιοί τσοπαναραιοι είχαν σαν ερχομό την άνοιξη του Αϊ Γιώργη ανεβάζοντας τα ζωντανά από τα χειμαδιά στα λιβάδια Χρήστος από Όθρυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλησπέρα μου στην καλύτερη μετεοπαρέα! Ο Μάρτης έριξε τα δύο νερά του...το θέμα τώρα είναι να ρίξει κι ο Απρίλης άλλο ένα...όσο για τις θερμοκρασίες νομίζω ότι ο μέσος όρος του πρώτου τριμήνου είναι πολύ πάνω του κανονικού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του πρώτου ανοιξιάτικου μήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην περιοχή μου λέμε:Δεν βγάζεις το μπουφάν πριν του Αγ.Γεωργιου(23 Απριλίου)Και το πουκάμισο πριν του Αγ.Κωνσταντινου(21 Μαΐου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια αυτά ίσχυαν τότε γιατί τώρα πολλές φορές και τον Γενάρη το μπουφάν είναι...συνοδευτικό...!!
Εγώ φέτος φίλε Βαγγέλη Σπανε,δεν ένιωσα κρύο στην θάλασσα παρά μόνο μετά το χιόνι του Φλεβάρη και για λίγες ημέρες και μιλάμε για τον Κορινθιακό όπου ακόμη και το καλοκαίρι πολλές φορές το νερό είναι κρύο λόγω βάθους(σε πολλά σημεία ανάμεσα Στερεάς και Πελοποννήσου ξεπερνά τις 1200 οργιές)και των πολλών ρευμάτων.Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο η ηλικία μου...
Αγαπητέ φίλε Νίκο Παπά,πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που μας έδωσες,δείχνει ξεκάθαρα προς τα που βαδίζουμε στο άμεσο μέλλον.
Ο σύνδεσμος μια χαρά ανοίγει με απλό τρόπο.
Μετά από αρκετές ημέρες με χειμωνιάτικο σκηνικό,σήμερα (παρόλη την πρωινή δροσοπαχνη)ανέβηκε αισθητά η θερμοκρασία και μόνο ο πολύ δυνατός ΒΔ άνεμος την κράτησε κοντά στους 20 βαθμούς,αλλά στον κάμπο ξεπέρασε τους 24 βαθμούς.
Ο αέρας αυτός είναι που στεγνώνει εύκολα το έδαφος παρά τα αρκετά καλά νερά που έριξε ο Μάρτιος και που φυσικά θέλαμε πολύ περισσότερα.
Πολύ χιόνι έχει η Διρφυς και ο Παρνασσός.
H εξωτερική θερμοκρασία - του αέρα, δηλαδή - καθορίζει κυρίως πόσο θα κρυώσει κάποιος και αυτό εξαρτάται φυσικά και από τις αντοχές του καθενός. Η θερμοκρασία της θάλασσας έχει πολύ μικρή αποκλιμάκωση και αν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες έξω μπορεί να βουτήξει οποιοσδήποτε τον χειμώνα, όπως έκαναν για πρώτη φορά φέτος ο αδερφός μου, ένας φίλος του και μία φίλη μου, αλλά και 3-4 ακόμα γνωστοί μου. Αν έχει, όμως, ξεροβόρι - και στον Σαρωνικό έχει πολλά κάθε χειμώνα - είσαι πραγματικά στο έλεος του ανέμου, σχεδόν όπως στον μύθο του Αισώπου με τον ήλιο και τον βοριά. Σχεδόν διότι στην πραγματικότητα το ξεροβόρι συνοδεύεται συνήθως από συννεφιά και σχεδόν εκμηδενίζει την αισθητή θερμοκρασία.
ΔιαγραφήΣε θάλασσες που δεν επηρεάζονται από τα ξεροβόρια (π.χ. στο Ιόνιο) είναι πιο άνετη η χειμερινή κολύμβηση και το ξέρω από φίλο στη Ζάκυνθο. Από την άλλη, το βάθος δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο Χριστόδουλε, από τη στιγμή που κολυμπάμε στην επιφάνεια και προσωπικά έχω κρυώσει στα αβαθή της Π. Φώκαιας και της Σαλαμίνας. Όταν θα εδραιωθεί η άνοιξη, χρειάζεται προσοχή για όσους καταδύονται ακόμα και στα πολύ μικρά βάθη των 4-5 μέτρων, διότι στην επιφάνεια τα νερά θα έχουν ζεσταθεί πια, αλλά όχι και στον πυθμένα και η διαφορά της θερμοκρασίας σου κόβει την ανάσα.
Β. ΣΠ.
Καλησπέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο άρθρο τού δασκάλου αποτυπώνεται πολύ σωστά η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ των πρώτων δύο 10ημερων τού Απριλίου με το τελευταίο όπου πάντα η τάση είναι κατά πολύ ανοδική.
Το Πάσχα φέτος βέβαια αργεί κ ο καιρός κρατά κάποιες εκπλήξεις με πολλές φορές αξιόλογες βροχές έως την Μ. Εβδομάδα.
Οι εκτιμήσεις τού υετού για το επόμενο διάστημα λόγω άνοιξης κ αστάθειας της ατμόσφαιρας αλλάζουν από τρέξιμο σε τρέξιμο κ εκθέτουν συνεχώς μετεωρολόγους επαγγελματίες κ μη.
Η άνοιξη ήρθε με θερμοκρασίες οι οποίες σήμερα άγγιξαν κ τούς 24β κυρίως στα ανατολικά κ από αύριο έχει κ συνέχεια.
Μία πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια αρχίζει κ διαφαίνεται μετά τις 8 τού μήνα αλλά όχι κάτι ιδιαίτερα σπουδαίο.
Εκείνο που συνεχίζει κ δεν φαίνεται κ το λέω συνεχώς εδώ κ καιρό είναι οι αξιόλογες βροχές,οι οποίες όπου πέσουν(Βόρεια κ ΒΔυτικη χώρα στο μεγαλύτερο ποσοστό) κ αν πέσουν δε δείχνουν να έχουν ούτε διάρκεια ούτε ένταση ούτε γενίκευση.
Δυστυχώς εάν ο Απρίλης από τα μέσα τού δε φιλοτιμηθεί να κατεβάσει από τα βόρεια κάποια ψυχρή λίμνη που θα πυροδοτήσει γενικευμένα κ έντονα φαινόμενα στη χώρα μας τότε πολλές περιοχές της χώρας κ ειδικά τα ανατολικά ηπειρωτικά η Πελοπόννησος αλλά κ περιοχές της Μακεδονίας θα έχουν μεγάλα θέματα εν όψει θέρους κ ξηρασίας καθώς τα νερά που έχουν πέσει έως τώρα αρκετά έως πολύ λίγα.
Τα φαινόμενα λοιπόν τις επόμενες μέρες κλείνοντας να πω, ότι θα είναι για γέλια κ θα θυμίζουν αστάθειες Μαΐου κ Ιουνίου.
Μακάρι να αλλάξει το μοτίβο προς τα μέσα τού μήνα κ μετά.
Καλησπέρα από Χαλκίδα και καλό ΣΚ σε όλους.Ο γεροχειμωνας για άλλη μια βδομάδα θα δηλώσει πάρων μετά ολοταχώς για άνοιξη.Κ.Ζιακοπουλε μια μεγάλη απορία μου έχει μείνει από τον χιονιά Φεβρουαρίου..Δεκαπέντε μέρες πριν είχατε αναρτήσει την περιβόητη πέτρα..αλήθεια τι πραγματικά βλέπατε τοτε(μιλάμε για δεκαπέντε μέρες τάση και όχι πέντε-πραγματικα εντυπωσιακο).Γιάννης από Χαλκιδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράκληση, μη ρίχνετε το επίπεδο του μπλογκ με τρολαρίσματα, εμμονές και ανοησίες. Ο Απρίλης δεν είναι Γενάρης. Εξάλλου, όλοι τους ίδιους χάρτες βλέπουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
'Ενα σχόλιο έστω και λίγο ετεροχρονισμένα...μια ευκαιρία για μνεία των παππούδων μας, εμπειρικών μετεωρολόγων στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων (όπως και αλλού βέβαια), των οποίων η επιβίωση ήταν άμεσα εξαρτημένη από τις καιρικές συνθήκες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ παππούς μου έλεγε, "ο καιρός πάει με το παλιό", σχετικά με το "παλιοημερολογίτης" του κυρίου Ζιακόπουλου. Επίσης τα τελευταία χρόνια μου έλεγε "δεν βγαίνουν πια τα μερομήνια", καθώς το μήνα Αύγουστο που συναντιόμασταν λόγω διακοπών μου έδειχνε πως να κοιτάζω τον άνεμο και τα σύννεφα κάθε μέρα για να βγάλω συμπέρασμα για το χειμώνα..τοπικά βέβαια πάντα αλλά με ακρίβεια όπως λέγανε στο χωριό, αλλά όχι τόσο τα τελευταία χρόνια. Βασικό κομμάτι της ζωής των ορεινών ανθρώπων ο καιρός..και οι βραχυπρόθεσμες προγνώσεις τους εντυπωσιακά ακριβείς.
Ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε για την ευκαιρία να μοιραστώ μερικές καιρικές αναμνήσεις.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Λ.