ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ (20-21/11)
Το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου θα προκαλέσει παροδικές βροχές και τοπικές
καταιγίδες κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και αύριο στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τη
Θράκη και τη Δ-ΝΔ Κρήτη.
Παράλληλα, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι ΝΔ έως ΒΔ άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ
με ριπές αύριο στο Α-ΒΑ Αιγαίο και τη Θράκη 8 μποφόρ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ (22-23/11)
Ένα νέο ψυχρό μέτωπο με αρκετές ομοιότητες με το αποψινό θα επηρεάσει τη χώρα. Ίσως, όμως, στη
Βόρεια Ελλάδα να σημειωθεί σημαντικότερος υετός και στις ΒΑ περιοχές της χώρας
οι ριπές των ανέμων να φθάσουν τα 9 μποφόρ.
Περισσότερα την Παρασκευή.
Καλημέρα σε όλους.
Καλημέρα από την βροχερή Μυτιλήνη! Σιγά σιγά, ήρθαν κ'δώ τα πρωτοβρόχια.. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριέργως παρατηρώ ότι ήδη από σήμερα εκδηλώνονται βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από Λέσβο έως Σάμο), αλλά και σε περιοχές της Θράκης. Επίσης παρατηρώ πως οι πολύ ισχυρές βροχές για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται περισσότερο στα νοτιοδυτικά (Αχαια, Ηλεία, Κεφαλλονιά, περιοχές Αιτωλοακαρνανίας). Πιστεύω πάντως ότι από αύριο μεσημέρι θα έχουμε καλούτσικες βροχές και εδώ στα Δωδεκάνησα. Δυστυχώς ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησος δεν βλέπω να επηρεάζονται καθόλου από αυτά τα μέτωπα και είναι κρίμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμπέρασμα λοιπόν:
ΔιαγραφήΤα προγνωστικά μοντέλα και ειδικά το GFS, πάσχουν να αναλύσουν περιοχικά την ένταση του υετού.
Ειναι αρκετά έμπιστα ειδικά όσο περνάμε προς το χειμώνα ώστε να μας αποτυπώσουν τις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν φαινόμενα(γνωρίζαμε λίγο πολύ ότι τα δυτικά, η Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο θα έχουν φαινόμενα κατά περιόδους από χθες βράδυ μέχρι Σάββατο),παράλληλα όμως άκρως αναξιόπιστα ώστε να μας δείξουν που ακριβώς θα εκδηλωθούν σε τοπικό επίπεδο ισχυρά φαινόμενα.
Δείξτε μου ένα μοντέλο που πέτυχε τα 50 χιλιοστά στην Κεφαλλονιά και τα 62 χιλιοστά στα δυτικά παράλια της Αχαΐας.
Μόνο με τη χρήση nowcast και μοντέλων εξελιγμένων πάνω σε αυτό(υπάρχει προς το παρόν το ευρωπαϊκό Swiss HD) με συνεχή ανανέωση ανά μια ώρα και κάποιον από πάνω να παρακολουθεί και να ενημερώνει για τις εξελίξεις, θα έχουμε σωστή ενημέρωση σε καταστάσεις συναγερμού.
Ο καιρός εξελίσσεται ως ζωντανός οργανισμός και κανένα μοντέλο δεν θα μπορέσει να πιάσει ποτέ ακριβώς τον καιρό,σε κάθε πόλη ή χωριό.
Καλό μεσημέρι από την ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία όπου ο καιρός κυλά σήμερα με όμβρους ΝΔυτικού ρεύματος που δίνουν μια όμορφη φθινοπωρινή αίσθηση αλλά από αξιόλογες βροχές γενικευμένου τύπου, τίποτα το ιδιαίτερο.
Αυτη η λαγνεια σου για τον ΥΕΤΟ των μοντελων προκαλει στο μπλογκ κακη επιρροη. ΔΕΝ βλεπουμε ετσι τα μοντελα ωστε να κανουμε μια προγνωση.
ΔιαγραφήΔΕΝ βλεπουμε κυριως τον υετο των μοντελων δηλαδη για να κανουμε μια προγνωση. Δυστυχως οι περισσοτεροι(ασχετοι ή ολιγον σχετικοι) πανε με τον υετο των μοντελων ως ευαγγελιο.
Στην πραγματικοτητα ολα τα μοντελα πετυχαν τις ισχυρες βροχοπτωσεις στην Κεφαλονια και σε Αχαΐα.
Αρκει καποιος να ξερει να τα βλεπει.
Στα μοντελα για προβλεψη βροχων ή καταιγιδων πχ, βλεπουμε καταρχην την διαταξη(πχ ισβαρεις επιφανειας και γεωδυναμικα υψη στην ισοβαρικη των 500 hPa), τους ανεμους(δειξε μου τον ανεμο να σου πω τι καιρο θα κανει) καθ' υψος σε διάφορες σταθμες, τις θερμοκρασιες σε διάφορες σταθμες, την ασταθεια(CAPE), τις σχετικες υγρασιες καθ' υψος(αν και αυτες θα τις εχουμε καταλαβει σε εναν βαθμο και απο τους ανεμους και την διαταξη), την ισοδυναμη δυνητικη θερμοκρασια καθ' υψος σε διάφορες σταθμες, τις περιοχες μεταφορας θετικου σχετικου στροβιλισμου καθ' υψος με εντοπισμο περιοχων οπου εχουμε μια αυξουσα μεταφορα καθως ανεβαινουμε προς τα πανω, και ετσι αποκταμε μια εικονα καταρχην στο μυαλο μας για τα ΑΙΤΙΑ ΑΝΥΨΩΣΗΣ που θα υπαρξουν(συγκλισεις, περιοχες μεγιστων θετικου σχ. στροβιλισμου ή ακομα καλυτερα με αυξουσα μεταφορα θετικου σχ. στροβιλισμου καθως ανεβαινουμε προς τα πανω, περιοχες με θερμη μεταφορα) και επειτα συνδυαζουμε τα αιτια ανυψωσης βασει της εμπειριας μας σε σχεση με την τοπογραφια της περιοχης και το πως λειτουργει διαχρονικα(στατιστικα) πχ ενα θερμο ή ψυχρο μετωπο της ταδε κλισης και κινησης οταν περναει την Πινδο και αν γινεται καταφροντ ή αναφροντ και πως λειτουργει μετεπειτα σε σχεση με την περιοχη ενδιαφεροντος μας πχ την Λαρισα ή το Κιλκις κλπ κλπ, και σχηματιζουμε βασει ολων αυτων στο μυαλο μας την εικονα κατανομης του υετου και των διαφόρων μεγιστων αυτου και επειτα ττο συνδυαζουμε αυτο και σε σχεση με την ΚΑΤΑΝΟΜΗ του υετου των μοντελων βλεποντας αν συμφωνει με την ιδεα που αποκτησαμε με ολα τα προηγουμενα για το τι θα κανει και που και που θα ειναι τα μεγιστα και η κατανομη υετου των μοντελων μας βοηθαει να δουμε μην "χασαμε" τιποτα.
Και τελος στις περιοχες ενδιαφεροντος βλεπουμε και καποοια θερμοδιαγραμματα(SkewT πχ) εαν συντρεχει λογος για καταιγιδες, ωστε να δουμε μια καλη εικονα για το τι καταιγιδας(ασθενη, ισχυρη, με ισχυρα καθοδικα, χαλαζι κλπ κλπ) αναμενουμε. Part 1
Δυστυχως οι περισσοτεροι βλεπουν σχεδον αποκλειστικα τον ΥΕΤΟ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ και μετα κατηγορουν τα μοντελα οτι δεν επεσαν μεσα, ενω αυτα τα δυσμοιρα ειχαν πεσει σε ολες τις αλλες τους βασικα μεταβλητες που οι περισσοτεροι αγνοουν και θα μπορουσαν να δουν την κατασταση αλλά αυτοι αναλλωνονται μόνο στον υετο των μοντελων που ειναι και μια μεταβλητη που εχει ΠΟΛΥ μεγαλυτερη αναξιοπιστια απο οτι τα γεωδυναμικα υψη στα 500 hPa, οι ανεμοι σε επιφανεια και πιο ψηλα και οι θερμοκρασιες. Προγνωστικα εγκληματα.
ΔιαγραφήΤα οποια ισχυροποιουνται και με το εξτρα ΕΓΚΛΗΜΑ να δινουν πλεον οι προγνωστες εκτιμησεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ χιλιοστων βροχης με πολυ μικρο ευρος κιολας ή το ακομα χειροτερο χιλιοστα βροχης παρα πολυ υψηλα. "Αναμενονται 40 mm", "Αναμενονται 350 mm". Εγκληματα. Ειδικα το 2ο ειναι πολυ χειροτερο κιολας διοτι η προγνωση εξαιρετικα σπανιων βροχοπτωσεων με τεραστια υψη υετου, εχει ΤΡΟΜΕΡΗ αναξιοπιστια και ειναι ουσιαστικα ανουσια. Το να δωσεις οτι αναμενονται να πεσουν 350 mm υετου στην ταδε περιοχη ειναι πολυ απλα για γελια. Μπορεις καλλιστα να πεις σε ορισμενες σπανιες περιπτωσεις που ειναι σιγουρο οτι θα πεσει παρα πολλη βροχη(δεν μιλαμε για περιπτωσεις τροπικων κυκλωνων οπου εκει φυσικα και μπορουμε να κανουμε τετοιες εκτιμησεις) "περιοχες σε ανατολικη Μαγνησια θα δεχτουν πιθανοτατα πανω απο 100 χιλιοστα νερου και δεν αποκλειεται να πεσουν ως και 200 χιλιοστα ή και παραπανω" αλλά αυτα ειναι σε σπανιες περιπτωσεις, πχ μπορουσαμε ευκολα να το πουμε στον Ντανιελ περυσι αυτο, αν και ουτως ή αλλως η περιγραφικη γλωσσα στην προγνωση ειναι καλυτερη να πεις δηλαδη "μεγαλη προσοχη σε ανατολικη Μαγνησια οπου θα δεχτει μεγαλες ποσοτητες βροχης με πιθανα πλημμυρικα φαινομενα" και οι αριθμητικες τιμες να μπουν ως συμπληρωμα: "μπορει ακομα και πανω απο 200 χιλιοστα βροχης να πεσουν".
Οπως και να εχει ξαναλεω οτι αυτη η λαγνεια σου για τον υετο των μοντελων σε συνδυασμο οτι γραφεις εδω περα συχνοτατα, φερνει λαθος εντυπωσεις σε αυτους που δεν ξερουν για το πως πρεπει να κοιταμε τα καιρικα μοντελα.
Part 2.
Οπότε ανιχνεύθηκαν και τα 174 χιλιοστά στη Σάμο σήμερα αγαπητέ Ακρίδα έτσι?
ΔιαγραφήΌλα αυτά που αναφέρεις περί δυνητικής αστάθειας, θετική μεταφορά στροβιλισμού, υγρασία καθ'ύψος στην τροπόσφαιρα, ανεμολογικό πεδίο η σύγκλιση και ένα σωρό άλλα ακόμη και με το τεφίγραμμα της κάθε περιοχής τα έχω αναφέρει παλιότερα πολλάκις...
Επίσης για την περιοχή μου που ζω 38 χρόνια έχοντας γυρίσει όλη τη δυτική Ελλάδα και σπάζοντας το κεφάλι μου πολλές φορές γιατί έκανε εκείνο και γιατί έκανε το άλλο καιρικά, θα σου πω κάτι:
Έλα παππού να σου δείξω τ'αμπέλια σου.
Μέσα από τα άρθρα μου και όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι αυτό που γράφω περί μοντέλων και αποτύπωση του υετού περιοχικά, είναι για να αποδείξω ότι η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμη σε τέτοιο επίπεδο που να προβλέπει δύο μέρες πριν για παράδειγμα,αναλυτικά σε μια καιρική μεταβολή πόσος όγκος νερού θα πέσει σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα.
Αυτό το ξέρουν όλοι.
Και αφού εγώ δεν γνωρίζω για ποιο λόγο οι επίσημοι φορείς δεν προειδοποίησαν έστω και σήμερα για τα 200 χιλιοστά στη Σάμο η τα 70 στη δυτική Αχαΐα που το ξανά λέω, δεν φαινόταν πουθενά στους χάρτες,ούτε στους παράγοντες που ανέφερες παραπάνω.
Στην τελική αφού είσαι ειδικός πάρε το ελεύθερο(νομίζω το έχεις από το μπλογκ) να μας λες εσύ με ακρίβεια του πόσο ακριβώς θα βρέξει και που.
Από θεωρίες έχουμε χορτάσει και με όλο το σεβασμό καθώς δεν γνωρίζω καν πως λέγεσαι.
Αυτά τα ολίγα.
Α, και δεν θέλω άλλη θεωρία, αποδείξεις και πράξεις θέλω.
--Οπότε ανιχνεύθηκαν και τα 174 χιλιοστά στη Σάμο σήμερα αγαπητέ Ακρίδα έτσι?--
ΔιαγραφήΔεν επεσαν καν 174.0 χιλιοστα σε Σαμο. Δες πιο κατω. Ειναι ακυρη η μετρηση ετσι και αλλιως.
---Όλα αυτά που αναφέρεις περί δυνητικής αστάθειας, θετική μεταφορά στροβιλισμού, υγρασία καθ'ύψος στην τροπόσφαιρα, ανεμολογικό πεδίο η σύγκλιση και ένα σωρό άλλα ακόμη και με το τεφίγραμμα της κάθε περιοχής τα έχω αναφέρει παλιότερα πολλάκις...---
Δεν τα εχω δει ουτε μια. Μόνο για υετο μοντελων βλεπω αναφερεις συνηθως στο θεμα κακοκαιριων καθως και συγκλισεις και ανεμους καποιες φορες βεβαια.
Απλως το λες αυτο(βαζοντας και το πολλακις μεσα για περαιτερω ενισχυση) για να μην θιχτει ο εγωισμος σου και φανεις κατωτερος (στο κοινο που προσπαθεις να εντυπωσιασεις εδω μεσα) οτι δεν τα βλεπεις ολα αυτα.
Ας πουμε τα πραγματα ως εχουν και το ξερει και ο ιδιος ο Ζιακοπουλως θαρρω, αλλά λογοι ευγενείας.....
--Μέσα από τα άρθρα μου και όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι αυτό που γράφω περί μοντέλων και αποτύπωση του υετού περιοχικά, είναι για να αποδείξω ότι η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμη σε τέτοιο επίπεδο που να προβλέπει δύο μέρες πριν για παράδειγμα,αναλυτικά σε μια καιρική μεταβολή πόσος όγκος νερού θα πέσει σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα.--
Μια χαρα προβλεπει με ενα σχετικο και λογικο σφαλμα. ΓΕΝΙΚΑ! Οχι παντα!
Και ΔΕΝ μιλαω για τον ΥΕΤΟ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ.
--Και αφού εγώ δεν γνωρίζω για ποιο λόγο οι επίσημοι φορείς δεν προειδοποίησαν έστω και σήμερα για τα 200 χιλιοστά στη Σάμο η τα 70 στη δυτική Αχαΐα που το ξανά λέω, δεν φαινόταν πουθενά στους χάρτες,ούτε στους παράγοντες που ανέφερες παραπάνω.--
Μια χαρα φαινοταν για Αχαΐα, εγω γιατι το προβλεψα πχ? Οχι τα 70 mm αλλά τις δυνατες βροχοπτωσεις με καλα υψη βροχης. Οχι γιατι ειμαι προφητης φυσικα, αλλά γιατι εβλεπα(με σωστο τροπο και την 27ετη εμπειρια μου πλεον) τα καιρικα μοντελα, αυτα τα εκπληκτικα δημιουργηματα της ανθρωπινης νοησης! Χωρις αυτα ειμαι προγνωστικα, οπως και ολοι, ΜΗΔΕΝ. Μην τα υποβαθμιζουμε τα μοντελα λοιπον. Υιοθετωντας τον υετο που δινουν την μονη μεταβλητη που κρινουμε.
Οσο για τους επισημους φορεις δεν χρειαζεται να γραψω την γνωμη μου για αυτους στο θεμα ικανοτητας προγνωσης. Μολις πριν λιγες μερες η ΕΜΥ εδινε παλι καταιγιδες σε Θεσσαλονικη ενω ειχαμε 8 °C και Βαρδαρη και φυσικα καταιγιδες δεν πλησιασαν ουτε στα 250 χιλιομετρα μακρια μας.
--Στην τελική αφού είσαι ειδικός πάρε το ελεύθερο(νομίζω το έχεις από το μπλογκ) να μας λες εσύ με ακρίβεια του πόσο ακριβώς θα βρέξει και που.--
Αν προσεχες καλυτερα θα καταλαβαινες οτι ειπα οτι δεν μπορουμε να λεμε και δεν ειναι σωστο πόσος υετος θα πεσει καπου.
Καλημέρα σας. Ο κύριος "κλιματική όγδοη πληγή του Φαραώ" μας παρέθεσε ένα πολύ απλό εγχειρίδιο του τέλειου μετεωρολόγου. Ας το ασπαστούμε λοιπόν, για να γίνουμε κι εμείς!
ΔιαγραφήΛοιπόν για να τελειώνουμε επειδή μάλλον έτυχε και βρήκες πολύ χρόνο για γράψιμο όντως τυχαίως το τελευταίο 24ωρο πω κάποια τελευταία πραγματάκια και άμα θες τα καταλαβαίνεις.
ΔιαγραφήΔυστυχώς για σένα ο σταθμός της Σάμου συνεχίζει και καταγραφεί κανονικά υετό και αυτή τη στιγμή έχει βάλει άλλα 14 χιλιοστά χωρίς κανένα πρόβλημα.
Επίσης αν και δεν έχει διαψευστεί κάτι έως τώρα, εγώ θα σου πω ότι γράφει λάθος όπως λες.
Ο δορυφόρος πάνω από τη Σάμο κατέγραψε 80 χιλιοστά περίπου σε δύο ώρες.
Θα το ξανά πω, προβλέπονταν??
Στη συνέχεια να σου πω ότι τίποτα δεν παρακολουθείς τουλάχιστον από εμένα!
Κατακρίνω εγώ τα μοντέλα?
Αυτή την εντύπωση σου έχω δώσει που προσωπικά τα θεωρώ τα καλύτερα εργαλεία κάνοντας στον Δάσκαλο ερωτήσεις για διάφορα από αυτά όπως και για το πρόσφατο εργαλείο AIFS ECMWF?
Πέντε διαφορετικά μοντέλα αναλύω καθημερινά και μετά από τόσα χρόνια έχω μάθει που υπερτερεί και που υστερεί το καθένα και τα έχω αναφέρει και εδώ μέσα!
Δεν έχεις δει δεκάδες αναρτήσεις που έχω ανεβάσει στα 9 χρόνια που είμαι ενεργός στο μπλογκ περί μηχανισμών της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τόσο σε γενικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Αυτό που αναφέρω συχνά για τα μοντέλα και στην ουσία αυτό λες και εσύ αλλά καταπιάνεσαι μόνο από τη χτεσινή μου ανάρτηση, είναι ότι δεν γίνεται ο κόσμος να απαιτεί δύο μέρες πριν,πόσα χιλιοστά θα πέσουν συγκεκριμένα στο χωριό η την πόλη που κατοικεί,διότι αυτό δεν είναι σε τέτοιο σημείο εφικτό.
Αυτοακυρώνεσαι λέγοντας από τη μία ότι "μια χαρά πέφτουν τα μοντέλα μέσα στην πρόβλεψη υετού αν ξέρεις να τα διαβάζεις" και από την άλλη "δεν γίνετε να ζητάμε από τα μοντέλα πόσος ακριβώς υετός θα πέσει".
Τέλος,δεν έχεις παρακολουθήσει ποτέ τα τελευταία χρόνια αν κάποια από αυτά που γράφω βγαίνουν,σε αντίθεση με τηλεαστέρες της μετεωρολογίας που μια μας πνίγουν(η τελευταία περίπτωση με τη Θεσσαλία που από την αρχή έγραφα ότι δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο, αλλά όπως λες δεν ξέρω να διαβάζω τα μοντέλα)η με τον περσινό χιονιά στην Αθήνα που εξαρχής είχα γράψει ότι θα αφορά μόνο ορεινά ημιορεινά υψόμετρα και ένα σωρό άλλα που ποτέ δεν έχεις δει.
Μπήκες λοιπόν εσύ μέσα από την ανωνυμία σου να κατακρίνεις κάποιον που εκτίθεται με όλα του τα στοιχεία στο ίντερνετ, χωρίς να τον έχεις διαβάσει ποτέ και χωρίς να ξέρεις πόσο αγαπά το χόμπι του και πόσες ώρες αφιερώνει καθημερινά για τον καιρό.
Τελειώνει εδώ η συζήτηση αγαπητέ "Ακρίδα".
Γράψε και πίστευε ότι θες.
Τα παιδιά του μπλογκ με γνωρίζουν.
Μην θες να επιβληθείς όμως σε κάποιον που έχει πολλά χρόνια στο "κουρμπέτι" που λένε και στο χωριό μου και που δεν θα τα βγάλεις πέρα, καθώς στην ανάγκη γίνεται και "ξεροκέφαλος" όπου οι συνθήκες το απαιτούν.
Ας μην κουράζουμε άλλο τους φίλους του μπλογκ.
Καλή συνέχεια ειδήμων της μετεωρολογίας.
https://youtu.be/sPYIv5pZ238?si=gHoBgVMTqpdP6_pt... Αφιερωμένο στον κύριο Καθηγητή Πέτρο για το σχόλιο του στον Φώτη για τη ληγουσα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήEυχαριστώ πολύ Γιάννη. Ωραίο τραγούδι του αγνού ρεμπέτη Γ. Μουφλουζέλη . Για την ακρίβεια :
ΔιαγραφήΣτο πολυτονικό σύστημα η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται , ανεξάρτητα από τη λήγουσα. Όταν τονίζεται ,λαμβάνει πάντοτε οξεία. Ο κανόνας είναι : "Η παραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται ,όταν η λήγουσα είναι μακρά ".
Ετέθη έτσι , είτε από άγνοια (δεν το πιστεύω} ,είτε σκοπίμως , γιατί του πήγαινε καλύτερα στο μέτρο και να δηλωθούν τα "λίγα γράμματα ".
Και επειδή είσαι νέος ,και ,απ ό,τι διαγιγνώσκω με πλούσια συναισθήματα, σου αφιερώνω το τραγούδι " τα ρολόγια " του Σταύρου Ξαρχάκου , σε ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση .
Και μια ευχή : Γρήγορα τα Τζουμέρκα να πιάσουν , τουλάχιστον, το χιόνι του 18-19 που είχα απολαύσει στην Ήπειρο΄.
Να είσαι καλά . Π.Α.
Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη που ξεκίνησε η πρώτη χιονόπτωση του φετινού χειμώνα με καθυστέρηση φέτος ..Αναμένεται 10-15 εκ. Από αργά το απόγευμα ως αύριο απόγευμα .Τιποτα το πρωτόγνωρο φυσικά .Μακης Στοκχόλμη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα και αύριο (20-21/11) αναμένονται χιόνια σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, Μάκη. Ουσιαστικά, εκτός χιονοπτώσεων θα μείνουν μόνο η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η αμέσως προηγούμενη φορά που θυμάμαι να επηρεάζεται από μία ψυχρή εισβολή τόσο μεγάλο τμήμα της γηραιάς ηπείρου ήταν τον Φλεβάρη του 2018, με το περίφημο "the beast from the east" (το κτήνος από την Ανατολή). Tότε είχε χιονίσει και στην Ισπανία, αλλά επρόκειτο για εντελώς διαφορετικό σύστημα από το παρόν, με προέλευση από τη Ρωσία.
ΔιαγραφήΑυτή τη φορά, όμως, δεν έχει μπει καν ο χειμώνας, ουσιαστικά απέχουμε ακριβώς έναν μήνα από την επίσημη έναρξη του, με βάση το ηλιοστάσιο, οπότε αποτελεί μία μικρή έκπληξη η έκταση της ψυχρής εισβολής. Το αντιστρόφως ανάλογο θα ήταν να κάνει έναν ισχυρό πανευρωπαϊκό καύσωνα τον Μάιο. Και τι δεν θα ακούγαμε σε μία τέτοια περίπτωση για την κλιματική αλλαγή. Anyway (ας είναι).
Τα τυπικά απομένουν, by the way (ειρήσθω εν παρόδω), για να πάρει το Αφγανιστάν 19 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (10 δισ. δολ. θα πάνε στη διαχείριση των τρεχούμενων υδάτων και δασών και 8,9 δισ. για τη θωράκιση ευάλωτων αγροτικών περιοχών), παρά τις επιφυλάξεις, λόγω Ταλιμπάν. Οι εκατοντάδες νεκροί από τις πλημμύρες και η καταστροφή μεγάλου μέρους της αγροτικής παραγωγής του Αφγανιστάν, λόγω ξηρασίας θα κάμψουν, όμως, όπως φαίνεται τις όποιες ενστάσεις.
Εμείς πάντως και σήμερα στην Ξάνθη δεν είχαμε ίχνος βροχής αλλά πλήρη ηλιοφάνεια χωρίς ψύχρα και αέρα. Το βρίσκω πολύ δύσκολο με ριπές αέρα 8 και 9 μποφορ ΒΑ που λέει ο Δάσκαλος για την Θράκη να έχουμε βροχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην προηγούμενη ανάρτηση, οι Χρήστος, Θωμάς και Χριστόδουλος θυμήθηκαν με νοσταλγία τα χιόνια της περιόδου 1980-81, τα χιόνια των παιδικών τους χρόνων. Μνήμες έχουμε κι εμείς από τα παιδικά μας χρόνια, καμιά εικοσαριά χρόνια βέβαια νωρίτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα μαθητικά μου χρόνια στο τότε εξατάξιο γυμνάσιο της Κόνιτσας ο βαρύτερος -για μας τα παιδιά ο καλύτερος- χειμώνας ήταν ο χειμώνας του 1962-63. Μαθητής τότε της Β΄ Γυμνασίου θυμάμαι ακόμα ότι οι τρομεροί χιονιάδες είχαν αρχίσει στα μέσα του Γενάρη του 1963. Από μια άποψη, στενοχωριόμασταν που τα χιόνια δεν είχαν έλθει την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, αλλά ένα αναπάντεχο γεγονός άλλαξε υπέρ μας τα δεδομένα. Τη 19η Ιανουαρίου 1963 τριάντα δύο χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές κήρυξαν απεργία διαρκείας, διεκδικώντας αύξηση των αποδοχών τους και τη λήψη μέτρων για την αναβάθμιση της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Χαρά Θεού για μας. Όλη μέρα έξω παίζοντας και στήνοντας παγίδες για κοτσύφια. Το χιόνι 60 με 80 εκατοστά και το κρύο πολύ, αλλά το σπίτι δεν μας χωρούσε. Μάταια φώναζαν πως θα αρρωστήσουμε οι μανάδες μας και μέρα-νύχτα παρακαλούσαν να λυθεί η απεργία. Οι απεργοί όμως δεν υποχωρούσαν και οι ευτυχισμένες μέρες μας κράτησαν ως την 7η Φεβρουαρίου. Την «αποφράδα» εκείνη ημέρα η κυβέρνηση αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών και την επομένη κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Το πανηγύρι είχε τελειώσει. Ήλθαν κατόπιν και οι εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου που είχαν αναβληθεί και μας… αποτελείωσαν.
Έχω ακούσει και διαβάσει πολλά για εκείνον τον χειμώνα, φίλοι μου:
Διαγραφήα) ο γάμος του αδερφού του πατέρα μου στις 27-01-1963 στη Νεάπολη Κοζάνης, υψόμ. 680, με πολλές φωτο μέσα στα παγωμένα χιόνια,
β) Το μικρό τρακτέρ που χάθηκε από τη χιονοθύελλα στον Π. Πρόδρομο Ημαθίας, υψόμ. 10,
γ) Το λεωφορείο ΚΤΕΛ που αποκλείστηκε στην Κυψέλη Ημαθίας, υψόμ. 10, με επιβάτη το βρέφος που έπρεπε να εγχειριστεί στη Θεσσαλονίκη και άλλες πολλές ιστορίες με προβλήματα, δεδομένης και της σχεδόν μηδενικής ενημέρωσης-πρόγνωσης τότε.
Θα μου πείτε, σήμερα με τέτοια μέσα, επιτρέπεται να παθαίνουμε τα ίδια και χειρότερα σε μικρότερης έντασης και διάρκειας κακοκαιρίες;
Χειμωνας 1962-1963, ρεκορ περισσοτερων ημερων χιονοπτωσης σε πολη της Θεσσαλονικης με 26 ημερες(ιδιες και με χειμωνα 1953-1954) με 5 φορες να ειχε επεισοδια χιονοπτωσης πανω απο 30 ποντους και οπως μου διηγουνταν ο παππους μου και θυμαται και ο πατερας μου, τουλαχιστον 50 ποντους στον 1ο χιονια του Γεναρη τοτε.
Διαγραφή16 ημερες παγετου τον Γεναρη του 1963 σε πολη Θεσσαλονικης(ΑΠΘ σταθμος) και 11 συνεχομενες, καθως και 5 ημερες ολικου παγετου και αυτα μόνο τον Γεναρη.
Δυστυχως εκεινες οι κυκλοφοριες και βεβαια οι (πολυ χαμηλοτερες του τωρα) θερμοκρασιες που επικρατουσαν τοτε εχουν περασει ανεπιστρεπτι αν και σπανιως(κακοκαιρια Αριαδνη πχ) παιρνουμε μια γευση απο τα παλια μεσα στο χαος θερμανσης, και την χειμερινη περιοδο, που ζουμε, με διαρκεις ζέστες για την εποχη.
Πέραν από τα καιρικά , οι 32 χιλιάδες εκπαιδευτικοί, πριν την κρίση (μνημόνια), έγιναν περίπου 200 χιλιάδες . ------=====Π.Α.
ΔιαγραφήΝα σημειωσω στα παραπανω στατιστικα για πολης Θεσσαλονικης(σταθμος ΑΠΘ) για τον 1962-63 που κατα λαθος τα εβαλα ως "Ανωνυμος", οτι εκεινη η χειμερινη περιοδος για την πολη της Θεσσαλονικης ειχε 30 ημερες παγετου.
ΔιαγραφήΣε εναν χειμωνα. Τη στιγμη που τους 4 τελευταιους χειμωνες ειχαμε 38 ημερες με παγετο.
Καθηγητά, κ. Πέτρο, στις 03/12/1980 ήταν που ξεκίνησε μία μεγάλη απεργία της ΟΛΜΕ, η οποία συνέπεσε μ' εκείνον τον βαρβάτο χειμώνα;
ΔιαγραφήΚάτι θέλεις να πεις με αυτό .Κάτι υπαινίσσεσαι. Πέστο καθαρά . ----===Π.Α.
ΔιαγραφήΑγαπητέ Χρήστο, δεν θυμάμαι .
ΔιαγραφήΌταν έγραψα το σχόλιο ,το δικό σου δεν είχε δημοσιευθεί. Εξ αυτού και η παρανόηση.
Τα περί υπαινιγμού αφορούν στο αμέσως υπερκείμενο του δικού σου σχόλιο.
-----=====Π.Α.
Ο Θωμάς είναι ο "Θωμάς" που λέγεται Νίκος!
ΑπάντησηΔιαγραφή...Kύριε Ζιακόπουλε...το όνομα είναι νόμιμο...και έχω και νονό...!!Ζωντανά αρχεία...γίναμε με την ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής!...Αν αυτήν συνεχίσθεί με με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα μας πιστεύουν σιγά σιγά. ,πώς να πείς ότι έζησες παγωμένη βροχή τύπου Καναδά στην Θεσσαλονικη το 81..!...
ΑπάντησηΔιαγραφήυγ. Προτείνω διαγωνισμό του πιο χαζού τίτλου που θα διαβάσουμε για την μεταβολή του ΣΚ...εγώ είμαι σίγουρος ότι κάπου θα διαβάσω για "πολικό βαρδάρη""θωμάς"..
Εγώ ψηφίζω από τώρα το "΄Έρχεται κατακρήμνιση".
ΔιαγραφήΓκρεμούλες, που έλεγε κι ένας παππούς!
Νίκο, εμένα ήδη δεν με πιστεύουν ούτε για τους χειμώνες, ούτε για το σχολείο, ούτε για την εργασία, ούτε για την εξέλιξη της τεχνολογίας, για τίποτα. Με κοιτούν λες και είμαι εξωγήινος. Ιδίως, αν μιλήσεις για δυσπρόσιτες και προβληματικές περιοχές, τότε γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος.
ΔιαγραφήKύριε Χρήστο το θέσατε καλά...ήταν μία άλλη εποχή/ές...το θέμα είναι ότι ενώ κανονικά...πρέπει να κοιτάζω έκπληκτος...το τι διαφορετικό και νέο έρχεται κάθε μέρα..κατά βάθος όμως νιώθω τυχερός...που τα έζησα όλα αυτά..που να εξηγήσεις ότι το πρώτο μπάνιο..΄σου ήταν με βρακί..η την δερμάτινη μπάλλα..που έφερνε...το πλουσόπαιόπαιδο του χωριού/γειτονιάς..και παίζαμε μεχρι να γίνει αγνώριστη.. η τις μπίλιες.και τα κουσρσούμια για τους πιο μυημένους.....πραγματικά τυχερός..."θωμάς"
ΔιαγραφήΜάλλον βαίνομεν κατά κρημνών και βαράθρων !. -----=====Π.Α.
ΔιαγραφήΟύτε ο Αγ. Ιωάννης ο εν κρημνώ δεν μας σώζει.
ΔιαγραφήΜιας και έγινε λόγος για τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα και έγιναν και διάφοροι συνειρμοί, να θυμηθούμε ότι η αντίστοιχη λέξη στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες έχει μια εξίσου ενδιαφέρουσα ετυμολογική και σημασιολογική προέλευση. Αν εμείς αντιλαμβανόμαστε και απεικονίζουμε γλωσσικά την πτώση των υγρών ή στερεών σωματιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ως μια διαδικασία "πτώσης από γκρεμό" (κατακρήμνισης, εκ του κατά + κρημνός), με έναν ομολογουμένως πολύ εύστοχο αλλά και ευφάνταστο παραλληλισμό - , οι φίλοι μας Ευρωπαίοι σε όλες σχεδόν τις λατινογενείς αλλά και γερμανικές γλώσσες συλλαμβάνουν το φαινόμενο και το δηλώνουν γλωσσικά ως μια "πτώση με το κεφάλι"! Πρόκειται για τη γνωστή μας λέξη precipitation στα Αγγλικά, που υπάρχει σχεδόν ίδια σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Στην πραγματικότητα προέρχεται από το λατινικό επίθετο praeceps, praecipitis, το οποίο με τη σειρά του είναι σύνθετο από το "prae" (=μπροστά) και το "caput, capitis" (=κεφάλι) και δηλώνει σε πρώτο κυριολεκτικό επίπεδο αυτόν ο οποίος πέφτει προς τα μπροστά με το κεφάλι και γενικά τον κάτω φερόμενο, και σε δεύτερο πιο μεταφορικό επίπεδο τον ορμητικό, τον σφοδρό, τον γρήγορο, τον προπετή, τον βιαστικό και τον απερίσκεπτο, αλλά και όσον αφορά τόπους τον κρημνώδη και τον απότομο (ιδού και η σημασιολογική ταύτιση με το ελληνικό κατακρήμνισμα). Από το δεύτερο συνθετικό βεβαίως (caput, capitis= το κεφάλι) παράγεται ο καπιταλισμός (η συγκέντρωση κεφαλαίου, η κεφαλαιοκρατία), η φράση per capita (=το κατά κεφαλήν εισόδημα), το Καπιτώλιο (=αρχικά ο απόκρημνος κεντρικός λόφος, η ακρόπολη της Ρώμης όπου βρίσκονταν τα ιερά της πόλης), καθώς και πολλές άλλες λέξεις ευρωπαϊκών γλωσσών (de-capitation= ο αποκεφαλισμός, capitals= τα κεφαλαία γράμματα ή τα κεφάλαια ενός βιβλίου κ.ά.). Εμείς ελπίζουμε τα διάφορα συμπυκνωμένα σωματίδια που πέφτουν "με το κεφάλι" από τον "γκρεμό" της ατμόσφαιρας (προφανώς λόγω της βαρύτητας) να τα νιώσουμε επιτέλους περισσότερο στο δικό μας...κεφάλι, κοινώς να βραχούμε ή και να σκεπαστούμε από χιόνι, αρκεί να μην πάθουμε ζημιές από αυτή την πτώση των διάφορων μετεώρων πάνω μας...
ΔιαγραφήΠαναγιώτης- Φιλόλογος
Χανιά Κρήτης
Ωραία ανάλυση για το "precipitation" που τον ξέρουμε ως υετό η κατακρήμνιση στα αγγλικά.
ΔιαγραφήΔεν είχα ιδέα από ποιες συνθέτες λέξεις προέρχεται και τι σημαίνουν.
Να προσθέσω/διορθώσω ότι τα κεφάλαια ενός βιβλίου δεν είναι capitals αλλά chapters (chapitres στα γαλλικά), προέρχονται όμως και πάλι από το λατινικό caput, capitis.
ΔιαγραφήXιχιχιχ καλό κύριε Ζιακόπουλε...!!!"θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό απλή περιέργεια και χωρίς παρεξήγηση γιατί αφού λέγεσαι Νίκος γράφεις σαν "θωμάς" στο μπλογκ?
ΔιαγραφήΕγώ τον βάφτισα με αυτό το όνομα για τον τρόπο που αντιδρούσε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
ΔιαγραφήΓι"αυτό όποτε απευθύνομαι στον Νίκο τον αποκαλώ πάντα "Θωμά" (εντός εισαγωγικών)
ΔιαγραφήΚύριε Νίκο μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες από το χωριό σας την φύση,τώρα που είναι φθινόπωρο.
ΔιαγραφήΑκριβώς αυτό που έγραψα παραπάνω επιβεβαιώθηκε μέσα σε λίγες ώρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣάμος,174 τόνοι νερό μέσα σε μόλις δύο ώρες!
Σίγουρα θα υπήρξαν πλημμυρικά επεισόδια στο νησί.
Κατα τεραστια πιθανοτητα ειναι λαθος γιατι:
Διαγραφήα)Ενω αυτος κατεγραψε 174.0 mm, οι διπλανοι σταθμοι εγραψαν 34.0 mm και 30.7 mm, ενω και ενας λιγο πιο παραδιπλανος που εκει βασει δορυφορικης,εκανε αρκετα παραπανω χαμο, κατεγραψε 75.9 mm.
β)Βασει δορυφορικης δεν δικαιολογειται τοσος υετος και ραγδαιοτητες υετου σχεδον με τιποτα.
γ)Το υετικο μεγιστο της Ελλαδας σε ραγδαιοτητα 10λεπτου ειναι 32.5 m/ωρα σε Ζαγορα Μαγνησιας περυσι σε Ντανιελ, με 30.2 μμ/ωρα σε Σεττα Ευβοιας το 2020(που μαλιστα μαλλον ειναι ακυρο εφοσον πραγματι υπηρξε χαλαζι που καθιστα εντελως ακυρη την καταγραφη λογω ειδους σταθμου(tipping bucket και χαλαζι σημαινουν αυτοματα οτι οι καταγραφομενες ραγδαιοτητες ειναι ανουσιες)) και 3ο καλυτερο τα 27.6 mm/ωρα σε Παναιτωλιο Αγρινιου το 2017. Και ο σταθμος σε Σαμο με το 174ρι τωρα ειχε δυο συνεχομενα 10λεπτα με το ενα 35.0 mm και το αλλο 10λεπτο με 40.6 mm.
Ενω το υετικο μεγιστο Ελλαδας για ραγδαιοτητα 20λεπτου ειναι 61.2 mm/ωρα σε Ζαγορα το 2023 και 57.8 mm/ωρα σε Σεττα το 2020 και τωρα ειχαμε 75.6 mm/ωρα. Κοκκινα καμπανακια για το οτι κατι πηγε στραβα στον σταθμο, πόσω μαλλον οταν η δορυφορικη ειναι απαγορευτικη για τετοιες ραγδαιοτητες.
Να διορθωσω το γ) γιατι εγραψα ο,τι να'ναι:
ΔιαγραφήΤο υετικο μεγιστο της Ελλαδας σε ραγδαιοτητα 10λεπτου ειναι 32.5 mm/10λεπτο σε Ζαγορα Μαγνησιας περυσι σε Ντανιελ, με 30.2 mm/10λεπτο σε Σεττα Ευβοιας το 2020(που μαλιστα μαλλον ειναι ακυρο εφοσον πραγματι υπηρξε χαλαζι που καθιστα εντελως ακυρη την καταγραφη λογω ειδους σταθμου(tipping bucket και χαλαζι σημαινουν αυτοματα οτι οι καταγραφομενες ραγδαιοτητες ειναι ανουσιες)) και 3ο καλυτερο τα 27.6 mm/10λεπτο σε Παναιτωλιο Αγρινιου το 2017.
Και ο σταθμος σε Σαμο με το 174ρι τωρα ειχε δυο συνεχομενα 10λεπτα με το ενα 35.0 mm και το αλλο 10λεπτο με 40.6 mm.
Ενω το υετικο μεγιστο Ελλαδας για ραγδαιοτητα 20λεπτου ειναι 61.2 mm/20λεπτο σε Ζαγορα το 2023 και 57.8 mm/20λεπτο σε Σεττα το 2020 και τωρα ειχαμε 75.6 mm/20λεπτο. Κοκκινα καμπανακια για το οτι κατι πηγε στραβα στον σταθμο, πόσω μαλλον οταν η δορυφορικη ειναι απαγορευτικη για τετοιες ραγδαιοτητες.
Η Σάμος με το Καρλόβασι που πήρε 34,2mm είναι από τη μια μεριά του νησιού στην άλλη.
ΔιαγραφήΕπίσης αυτό που λες δεν έχει βάση καθώς η τοπικότητα κυριαρχεί στο μεγαλείο της και σε αυτή την μεταβολή του καιρού.
Απόδειξη, παραλία Αχαΐας χτες 60mm και Ρίο Αχαΐας περιοχή Καστελλόκαμπος(μόλις τρία χιλιόμετρα στην ευθεία) στην Πάτρα 1,6mm.
Επιπρόσθετα το ραντάρ βάση nowcast που κοίταζα εκείνη την ώρα πάνω από το κέντρο της Σάμου έδειχνε πολύ έντονο υετό.
Τέλος, ο σταθμός δεν δείχνει καμία βλάβη την ώρα της βροχής στο αναλυτικό διάγραμμα του σταθμού.
Συνήθως όταν δεν καταμετρά σωστά κολλάει και δείχνει πράγματα τρελά η χάνει δεδομένα που αυτή τη φορά όλα φάνηκαν ομαλά.
Να δούμε τι θα πει και το ΕΑΑ.
Όπως και να έχει τοπικά τα 100 χιλιοστά τα προσέγγισε σίγουρα.
Ήταν και αυτό από τα αναμενόμενα...
--Η Σάμος με το Καρλόβασι που πήρε 34,2mm είναι από τη μια μεριά του νησιού στην άλλη.--
ΔιαγραφήΔεν μιλαω για την πολη της Σαμου. Μιλαω για τελειως διπλανους σταθμους (700 μέτρα και 800 μέτρα) που ειχαν 30 χιλιοστα και αυτος 174 χιλιοστα.
Και αυτος λιγο πιο δυτικα του με τα 78 χιλιοστα ειχε βασει δορυφορικης πολυ εντονοτερα φαινομενα και καταιγιδα.
Ηταν ηλιου φαεινοτερο οτι παει λαθος.
Και εγινε σημερα και η επαληθευση μιας και αυτην την στιγμη(21 Νοεμβριου 2024 και απο τις 8:00 ως και τις 9:20 κατεγραψε 69.8 χιλιοστα με ραγδαιοτητες 550 mm/h και 360 mm/h και 281 mm/h σε διαφορετικες στιγμες ενω δεν εχει καν συννεφια!! Και φυσικα οι διπλανοι σταθμοι δεν κατεγραψαν τιποτα.
Επιμενεις ακομα οτι δεν παει λαθος? Αδιαφορω, καθως εγω την ΛΟΓΙΚΗ καθε φορα υπερασπιζομαι και δεν θελω να προσβαλλεται.
--Επίσης αυτό που λες δεν έχει βάση καθώς η τοπικότητα κυριαρχεί στο μεγαλείο της και σε αυτή την μεταβολή του καιρού.>>--
Σε καταιγιδες. Αυτος με τα 174 mm δεν ειχε καν καταιγιδα.
Οχι εαν δεν υπαρχει καταιγιδα, οπως και δεν υπηρξε. Και επισης οχι βασει δορυφορικης εικονας.
Εαν καποιος επρεπε βασει δορυφορικης να εχει πολυ παραπανω ηταν αυτος λιγο ανατολικα σε Αγιο Δημητριο οπου ειχε καταιγιδα και 3πλασια περιοδο με φαινομενα.
Και πραγματι οταν εχεις αυτον σε Αγιο Δημητριο με 78 mm και 3 σταθμους δυτικα του και κοντα του με 30 mm, 34 mm και 174 mm ε καταλαβαινεις οτι κατι δεν παει καλα με τα 174.
--Απόδειξη, παραλία Αχαΐας χτες 60mm και Ρίο Αχαΐας περιοχή Καστελλόκαμπος(μόλις τρία χιλιόμετρα στην ευθεία) στην Πάτρα 1,6mm.--
Εκει ειχε ισχυρες καταιγιδες(χαμος ηλεκτρικων εκκενωσεων) αρκετα τοπικες κιολας.
--Να δούμε τι θα πει και το ΕΑΑ.--
Δεν χρειαζεται να δουμε σου εξηγησα οτι ηταν λαθος με 3 λογους.
Σημερα εχουμε και 4ο οτι κατι χαλασε χθες στο βροχομετρο και καταγραφει ο,τι να 'ναι, αφου οπως ειπα συνεχιζει και σε καιρο απλης συννεφιας ή και ΗΛΙΟΥ να καταγραφει εδω και 1 ωρα με 360ρες και 550ρες ραγδαιοτητες και τωρα 280ρα ραγδαιοτητα.
Εβαλε 69.8 χιλιοστα με ηλιο και απλη συννεφια τωρα το πρωι απο τις 8:00 ως τωρα 9:20!
--Ήταν και αυτό από τα αναμενόμενα... --
Αναμενομενα τα εντονα φαινομενα εκει πραγματι αλλά μιλαμε για αλλο πραγμα. Για την ακριβεια των καταγραφων.
Και αυτος με τα 174 χιλιοστα ηταν λαθος. Μπορει να εριξε 50 χιλιοστα. Μπορει 20. Παντως 174 δεν εριξε ουτε κατα διανοια.
27 χρόνια ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ κανω αυτο το πραγμα, μαζευοντας στατιστικα και ρεκορ και ελεγχοντας την αξιοπιστια των μετεωρολογικων σταθμων σε τιμες θερμοκρασιας, υετου, ανεμου, οχι απλως Ελλαδας αλλά ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
Οπότε τετοια ηλιου φαεινοτερα σφαλματα ειναι πανευκολα να εντοπιζονται.
Επισης βασει χαρτη ΕΑΑ, αυτος ο σταθμος "Samos" δεν ειναι στην πολη αλλά κοντα στο Καρλοβασι ακριβως βορεια του στα 700 μέτρα οριζοντια αποσταση.
Και συνεχιζει(αυτος χθες με τα 174 mm) να καταγραφει με ραγδαιοτητες 280 mm/h και εφτασε ηδη τα 77.8 mm απο τις 8:00 ως τις 9:30, και ολα αυτα με απλη συννεφια και ηλιο! Τη στιγμη που και οι 3 γειτονικοι σταθμοι(αλλά και οι αλλοι του νησιου) δεν καταγραφουν απολυτως ΤΙΠΟΤα που ειναι και λογικο εξαλλου.
ΔιαγραφήΠαρουσιαζει την ιδια συμπεριφορα με χθες δηλαδη, που κατεγραφε για καποιον λογο υψηλοτατες ραγδαιοτητες τη στιγμη που τα βροχονεφη ειχαν φυγει και οι υπολοιποι σταθμοι ειχαν σταματησει να καταγραφουν.
Και βεβαια ερχεται και απο το ΕΑΑ η απολυτη δικαιωση μου και κυριως της λογικης, οτι ο σταθμος "Samos" του meteo.gr που κατεγραψε τα 174.0 mm χθες(με ενα μεγαλο μερος αυτων με ξαστεριά και το αλλο μερος καταγραφοντας υπερπολλαπλασιες ραγδαιοτητες απο τους 2 διπλανους σταθμους χωρις να υποστηριζεται και απο την δορυφοφικη αυτο) και τα 98.6 mm σημερα σε 2 ωρες, με θυσανονεφωσεις και ηλιο, ειχε θεμα με το βροχομετρο αφου πλεον στην σελιδα λενε:
Διαγραφή"Τα δεδομένα βροχόπτωσης είναι λανθασμένα, λόγω προσωρινής βλάβης στο βροχόμετρο του μετεωρολογικού σταθμού".
Εκτός λειτουργίας ο σταθμός της Σάμου τελικά σήμερα καθώς στην ώρα της ισχυρής βροχής το βροχόμετρο τα "έπαιξε".
ΔιαγραφήΘα πάρω ως βάση το δορυφόρο που έβγαλε περίπου 80 χιλιοστά βροχής κυρίως στο ΒΑνατολικό άκρο του νησιού.
Όπως και να έχει για χτες, ΔΕΝ είχε προβλεφθεί ενώ ταυτόχρονα τη νύχτα που έδιναν πολλά φαινόμενα δεν έριξε σχεδόν τίποτα.
Άλλη μια επιβεβαίωση ότι τα μοντέλα ΔΕΝ μπορούν να προβλέψουν τον ακριβή υετό.
Η Σαμός είχε καταιγίδα καθώς μεταξύ 8 με 10 το βράδυ παρατηρήθηκαν και βάση του συστήματος Ζευς ηλεκτρικές εκκενώσεις, απλά περιορισμένες σε αριθμό.
Μην γράφεις ανακρίβειες.
Βλέπεις ότι εγώ παραδέχομαι όταν κάτι εξελίσσεται σε σφάλμα.
Αφού ασχολείσαι με τα στατιστικά σταθμών και τη μετεωρολογία όπως λες, συνέχισε να το κάνεις εκεί που το κάνεις.
Αυτό κάνω και εγώ χρόνια τώρα και μάλιστα πλην της ιδιωτικής μου ομάδας, τα ανεβάζω κάποιες φορές και στο μπλογκ του Δασκάλου όπως τα θερμά ρεκόρ του περασμένου καλοκαιριού.
Το θέμα σου ξεκίνησε ότι εγώ κατηγορώ τα μοντέλα ότι δεν πιάνουν τον υετό και το "πλατειάζεις" όπως σε συμφέρει.
Δεν ξέρεις τίποτα από το μπλογκ και ούτε παρακολουθείς και αυτό φάνηκε από αυτά που γράφεις και κατηγορείς.
Άσε μας να κάνουμε το χόμπι μας όπως εμείς το αγαπάμε.
Τελειώνει εδώ η συζήτηση καθώς δεν μπαίνω σε κόντρα με "άγνωστους" κρυμμένους πίσω από την ανωνυμία τους που μπαίνουν όποτε βρουν χρόνο για να μας "μάθουν" μετεωρολογία με το εγχειρίδιο του τέλειου προγνώστη όπως έγραψε και ο Χρήστος παραπάνω.
--Εκτός λειτουργίας ο σταθμός της Σάμου τελικά σήμερα καθώς στην ώρα της ισχυρής βροχής το βροχόμετρο τα "έπαιξε".--
ΔιαγραφήΕ ναι φαινοταν και χθες οτι ηταν ακυρα τα 174 χιλιοστα.
27 χρόνια εκτός ολων των αλλων επιστημονικων που ασχολουμαι, ασχολουμαι καθημερινα με ολους τους μετεωρολογικους σταθμους παγκοσμιως για να καταγραφω ρεκορ ή και μη ρεκορ, θερμοκρασιας, ανεμου και υετου και μερικα πραγματα ειναι ηλιου φαεινοτερα(ακομα και αν ο WMO κλεινει τα ματια ή ειναι πολυ αργοκινητος για να ασχοληθει). Συχνα πυκνα(και ειναι καταντια για την ΕΜΥ αυτο) με "ενοχλουν" και καποιοι απο ξενες μετεωρολογικες υπηρεσιες ή και ξενα δημοσιογραφικα σαιτ για να τους δωσω πληροφοριες για καποια καιρικα γεγονοτα στην Ελλαδα(ρεκορ θερμοκρασιων ή υετου κυριως) και αυτο γιατι ξερουν οτι εχω ΕΜΜΟΝΗ με τα καιρικα ρεκορ καθως και την συλλογη πληροφοριων. :)
--Θα πάρω ως βάση το δορυφόρο που έβγαλε περίπου 80 χιλιοστά βροχής κυρίως στο ΒΑνατολικό άκρο του νησιού.--
Ναι, βεβαια ο σταθμος με τα 174 χιλιοστα ηταν στο ΒΔ τμημα του νησιου. :)
Στα βορεια του νησιου παντως και λιγο πιο ανατολικα απο αυτον τον λανθασμενο με τα 174 μμ, ειχε εναν σταθμο με 78 χιλιοστα και εκεινος πρεπει να ειναι σωστος βασει δορυφορικης αφου ειχε δυνατους πυρηνες.
--Όπως και να έχει για χτες, ΔΕΝ είχε προβλεφθεί ενώ ταυτόχρονα τη νύχτα που έδιναν πολλά φαινόμενα δεν έριξε σχεδόν τίποτα.--
Ε πως δεν προβλεφθηκε? Αφου στο ανατολικο Αιγαιο απο Χιο και κατω αναμενονταν ισχυρες καταιγιδες βασει μοντελων. Το αναφεραμε και ως σελιδα(δεν λεω που για να μην κανω και διαφημιση, δεν χρειαζεται) χθες κατα τις 20:00.
--Άλλη μια επιβεβαίωση ότι τα μοντέλα ΔΕΝ μπορούν να προβλέψουν τον ακριβή υετό.--
Ε καλα προφανως και δεν μπορουν να προβλεψουν τον ακριβη υετο, δεν ειπα ποτέ κατι τετοιο.
--Η Σαμός είχε καταιγίδα καθώς μεταξύ 8 με 10 το βράδυ παρατηρήθηκαν και βάση του συστήματος Ζευς ηλεκτρικές εκκενώσεις, απλά περιορισμένες σε αριθμό. Μην γράφεις ανακρίβειες.--
Δεν ειπα για την Σαμο(το νησι) οτι δεν ειχε καταιγιδες, ειπα για την περιοχη του συγκεκριμενου σταθμου(που το μετεο το ονομαζει "Samos" ενω δεν ειναι η χωρα της Σαμου αλλά σε τελειως αλλη θεση κοντα στο Καρλοβασι - ο λογος που το κανουν αυτο σε πολλες περιοχες και ιδιως νησια ειναι ψιλοκουτος και αν θελει καποιος μπορω να τον εξηγησω) οτι δεν ειχε καταιγιδα.
<>
Ναι δεν μπορω να κατηγορουνε τα καιρικα μοντελα αδικως.
Γιατι τα καιρικα μοντελα ειναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ δημιουργημα που υπαρχει που μπορει να ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ! ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ επιτευγμα του ανθρωπου. Βλεπουμε στο μελλον! Εστω και 4, 5 8, 10 μερες μετα(εκει σε μικροτερο βαθμο πχ αν θα ειναι βροχερος ή οχι ο καιρος ή ζεστός ή κρυος, μια ταση δηλαδη) ή και 1 μηνα μετα(παλι μια ταση). Μαζι βεβαια με τις αστρονομικες προβλεψεις(πότε δυει ο ηλιος, πότε περναει ο ταδε κομητης κλπ) αλλά εκεινο ειναι πολυ πιο ευκολοπροβλεπτο.
Μιλαμε για δημιουργηματα αδιανοητα και το μισω σε απειρο βαθμο οταν καποιοι μιλανε για τα μοντελα για σκουπιδια, για αχρηστα, για αποτυχια, κλπ κλπ. Προφανως δεν μιλαω για εσενα ως προς αυτο.
Για εσενα μιλησα συγκεκριμενα στο οτι απομακρυνεις τον κοσμο(εδω μεσα) απο την πραγματικοτητα οταν μιλας για αστοχια μοντελων στην προβλεψη μιας κακοκαιριας και αναλλωνεσαι στο οτι προβλεψαν λαθος τον υετο τα μοντελα και θελω να επισημανω οτι ο υετος των μοντελων ειναι απο τα πολυ τελευταια για τα οποια πρεπει να τα κρινουμε καθως και οτι ως προγνωστες ειναι απο τα τελευταια πραγματα που πρεπει να κοιταμε.
Τελος παντων τελος καλο ολα καλα. :)
Respect Φώτη...δεν νομίζω κανένα μοντέλο...να το έδινε...!!Για τους υπόλοιπους το "έρχεται κατακρήμνιση" είναι τίτλος....(!!!) ...ο συγκεκριμένος...κλικοθήρας έβαλε γκόλ από τα αποδυτήρια!!!"θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκρίδα ( ακρίς - ακρίδος ) : α) Το γνωστό έντομο .
ΑπάντησηΔιαγραφήβ) Το τρυφερό βλαστάρι ( η άκρη του ).
Εδώ μάλλον ..........έπεσε ακρίδα !. ------=====Π.Α.
Καλημέρα στην παρέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς κάτοχος και υπεύθυνος 2 σταθμών του Αστεροσκοπείου (Αμαρουσίου και Αράχωβας), έχω κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο ευσταθεί η καταγραφή της βροχόπτωσης στη Σάμο. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που λόγω φθοράς του πομπού του σταθμού, περνά νερό, με αποτέλεσμα τις λανθασμένες καταγραφές και ειδικά στη βροχόπτωση. Υπερβολικός υετός και εξωπραγματικές και επίμονες ραγδαιότητες. Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν τόσο επίμονες χρονικά. Φαντάζομαι θα το διερευνήσουν στο Ε.Α.Α. αν ευσταθεί ή όχι το νούμερο. Πάντως πέρα από μια άντληση υδάτων, δεν μας απασχόλησε στη Σάμο κάτι άλλο άξιο αναφοράς στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μια ερώτηση.Μια που ειστε υπεύθυνος γνωρίζετε γιατι πέφτουν εκτός λειτουργίας οι σταθμοί του αστεροσκοπειου ανά την Ελλάδα καθιστώντας τους έτσι μη αξιόπιστους γιατί χάνουν πολλά χιλιοστά;
ΔιαγραφήΌταν οι μετεωρολογικοί σταθμοί βγαίνουν off για ώρες η μέρες δεν χάνονται τα δεδομένα αλλά κατεβαίνουν στο λογισμικό κανονικα και τα βλέπουμε όταν ο σταθμός είναι και πάλι online. Μόνο όταν πάθει ζημιά ο ίδιος ο σταθμός από κεραυνό υγρασία κτλ χάνονται τα δεδομένα.
ΔιαγραφήΤα δεδομένα αποθηκεύονται για 14 ημέρες, σε τύπου αφαιρούμενη μνήμη μέσα στην κονσόλα, αν για κάποιο λόγο πχ αδυναμία σύνδεσης με το διαδίκτυο και μόνο τότε αρχίζει και σβήνει από την πρώτη μέρα κοκ και μέχρι να τα αποστείλει στον κεντρικό server στην Πεντέλη. Καλό απόγευμα από το Κιάτο με συννεφιά κατά τόπους εντονότερη και ψεκάδες ! Δ 7άρι και 20 βαθμούς θερμοκρασία, νωρίτερα έγραψε και 22 !!!
ΔιαγραφήΑυτό που λέει ο φίλος Βασίλης Πανάκογλου, πως δε χάνονται, αν και νομίζω πως κατεβάζει για 17 ημέρες δεδομένα και αν εξακολουθεί να μην βρίσκει ίντερνετ ο data logger του σταθμού την 18η ημέρα, τότε νομίζω πως υπάρχει θέμα. Βασίλη διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.
ΔιαγραφήΤωρα οσον αφορα για το πόσο κρατανε τα δεδομενα στον data logger των DAVIS σταθμων αμα βγει offline, εξαρταται απο το καθε πόσο εχουμε θεσει να κραταει δεδομενα.
ΔιαγραφήΓια το κλασικο 10λεπτο, κραταει 17.5 ημερες.
Για 5λεπτο, κραταει 8.5 ημερες.
Για 30λεπτο, κραταει 53 ημερες.
Για 60λεπτο, κραταει 106 ημερες.
Ναι Νικολα από εκεί και μετά χάνονται τα πρώτα δεδομένα.
ΔιαγραφήΠολύ κρύο για την εποχή διαφαίνεται σ' όλο το Αιγαίο την Κυριακή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κάτι ακόμα: πιστεύω πως τα υψόμετρα και οι περιοχές των χιονοπτώσεων κρύβουν εκπλήξεις στη Β. χώρα το Σάββατο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Θεσσαλονίκη χθες το βράδυ-νύχτα η θ. άγγιξε τους 20 β. για να πέσει κατά 8 β. από σήμερα το πρωί, με τάση περαιτέρω πτώσης ως σήμερα το βράδυ.
(Οι εναλλαγές που επεσήμανε ο Δάσκαλος).
Το μπλογκ δεν φιλοξενεί «αποστάγματα σοφίας και γνώσης» νεόκοπων μετεωρολόγων ή αμετανόητων παρουσιαστών μοντέλων καιρού, οι οποίοι πουλούν την ψυχή τους μόνο και μόνο για να ακούν ή να βλέπουν γραμμένο το όνομά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλος οι αντιμαχίες περί σταθμών και μοντέλων. Από αυτές χορτάσαμε φέτος!
Εύγε στον Παναγιώτη για την περί του precipitation ανάλυσή του. Θλίβομαι γιατί οι ξένοι χρησιμοποιούν μία λέξη για τα παντός είδους υδάτινα κατακρημνίσματα και η δική μας αντίστοιχη λέξη (υετός) ακούγεται σχεδόν αποκλειστικά στα αμφιθέατρα και τα συνέδρια.
Καλησπέρα σε όλους
Βεβαίως και τέλος οι άγονες αντιμαχίες .
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρώ όμως υποχρέωσή μου να παρατηρήσω ότι ο αξιότιμος κύριος Klimatiki Aktida αδίκησε κατάφωρα τον Φώτη,και δεν αναφέρομαι φυσικά στα χιλιοστά της Σάμου. -----======Π.Α.
Πρόστυχο προσόν η ανωνυμία, πόσο δε, του διαδικτύου. Καλό ξημέρωμα σε όλες και όλους.
ΔιαγραφήΥ.Γ Μέσα στην εβδομάδα από Τετάρτη και μετά? Επάνοδος στην .... Βαριέμαι, βαριέμαι διαφήμιση.
Aν κάποιος είναι κόσμιος στον σχολιασμό του, τι σημασία έχει αν γράφει ανώνυμα. Κατά μία έννοια, άλλωστε, στο διαδίκτυο όλοι ανώνυμοι είμαστε. Δεν υπάρχει η διαπροσωπική σχέση - επαφή.
Διαγραφή