Θερμοκρασίες κατά 6 με 8 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) τιμές της περιόδου


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση ΒΔ ρεύματος εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ (Ν. Ιόνιο και Θάλασσα Κυθήρων). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς και στη Β-ΒΑ Ελλάδα το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Την Πέμπτη (26/4) η θερμική αστάθεια θα είναι λίγο πιο ενισχυμένη με αποτέλεσμα απογευματινοί όμβροι και καταιγίδες να εκδηλωθούν στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πιθανώς στην ορεινή Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (27/4) η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί, ενώ σε ό,τι αφορά τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές. Το Σαββατοκύριακο (28-29/4) τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέον ΒΑ έως ΝΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 
  
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-4-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 29 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 30 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 28 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Rainy days never say goodbye, έλεγε το τραγούδι (I like Chopin - Σοπέν), που έβαλε σήμερα το ράδιο, αλλά ο ήλιος έκαιγε για άλλη μια μέρα. Κάνοντας έτσι, βέβαια, τα νερά, ειδικά στον πυθμένα, να είναι πολύ παγωμένα. Στην επιφάνεια πελαγοδρομούσε μία πασχαλίτσα και την έβγαλα σώα στην ακτή, ενώ κεφαλόπουλα, μία ζαργάνα (κατεξοχήν ψάρι του καλοκαιριού) κακαρέλοι, σαργοί, γαϊτανούρια, σάλπες τσιμπολογούσαν ό,τι έβρισκαν κάτω από αυτή. Και στην ακρογιαλιά, από όπου μάζεψα μερικά σκουπιδάκια, συνεχίζονταν πυρετωδώς οι εργασίες για το στήσιμο και της δεύτερης καντίνας στο Θυμάρι.

    Τουλάχιστον θα βγάλουν μερικοί άνθρωποι μεροκάματο, καθώς όπως μας ενημερώνει ο Guardian η Φινλανδία δεν θα επεκτείνει μετά τον Ιανουάριο του 2018 το εγχείρημα με το εγγυημένο εισόδημα 560 ευρώ μηνιαίως που δίνει σε 2.000 άνεργους ηλικίας 25-28 ετών. Τους το δίνει χωρίς να τους υποχρεώνει να ψάχνουν ή, να αποδεχτούν δουλειά, ενώ συνέχισαν να το εισπράττουν και όσοι βρήκαν κάποια εργασία.

    Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που είχε θεωρηθεί ένα εγγυημένο εισόδημα που θα μείωνε το χάσμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι ένα καθολικό εισόδημα άνευ όρων (UBI), καθώς δίνεται σε έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων και το ποσό δεν τους φτάνει για να ζήσουν. Υπήρχε, όμως, η ελπίδα ότι αυτό το εγχείρημα θα έδειχνε αν το εγγυημένο εισόδημα άνευ όρων μπορεί να μειώσει το άγχος όσων το λαμβάνουν και να επιτρέψει την κυβέρνηση να απλοποιήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που κλυδωνίζεται σε μία αγορά εργασίας, στην οποία κυριαρχεί η ανασφάλεια.

    Ειδικοί θεωρούν ότι δύο χρόνια είναι μικρό διάστημα για να βγουν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, ενώ και τα χρήματα που δίνονταν ήταν λίγα. Η ιδέα του εγγυημένου εισοδήματος άνευ όρων αντιμετωπίζεται, εξάλλου, θετικά τόσο από την αριστερά, που ελπίζει ότι θα μειώσει τη φτώχεια και τις ανισότητες, όσο και από τη δεξιά που τη βλέπει σαν ένα λιγότερο γραφειοκρατικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, με δεδομένο ότι η αυτοματοποίηση θα απειλήσει το 1/3 των σημερινών θέσεων εργασίας.
    https://www.theguardian.com/world/2018/apr/23/finland-to-end-basic-income-trial-after-two-years
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβαζα σήμερα στο meteo ότι η θερμοκρασία των νερών αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι 1 με 2 βαθμούς πάνω από το κανονικά για το μήνα που διανύουμε. Παρατήρησα μάλιστα στο σχετικό χάρτη (http://www.meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/APR18/SST_2304.png) ότι τα πιο ζεστά νερά είναι αυτή τη στιγμή στο νησί μου τη Ρόδο και πιο συγκεκριμένα στα ανατολικά παράλια του νησιού με θερμοκρασία σχεδόν 20 βαθμούς. Μάλλον θα ξεκινήσω να κολυμπάω νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος

      Διαγραφή
  2. Εκτός απο το πρωι που υπαρχει μια σχετική ψύχρα,το μεσημέρι ήταν πολύ ζεστό,28 βαθμους,Και όλα μοιάζουν να είναι Ιούνιος.Ο κάμπος ποτίζεται απ'ακρη σ'αυτή και σε ολες τις καλλιέργειες.Τα σιτηρά ακόμη και αυτά που ποτίζονται φαίνεται να μην αντέχουν την "επιδρομη"του καλοκαιριού!! Τα δε κριθάρια κιτρινισαν και...περιμενουν τις αλωνιστικες!!Να το δούμε και αυτό τέτοια εποχή για να παρουμε τα...βουνα.Τι άλλο θα δούμε δεν ξέρω.Ο Παρνασσός είναι για...λυπηση.Δεν έχει τελειώσει ο Απρίλιος και χιόνι μια σταλιά στην Λιακουρα.Για τ'άλλα βουνα ουτε λόγος. Σε λίγες μέρες τελειώνω με τα αμπέλια μου δουλειές που εκανα τελη Μαΐου αρχές Ιουνίου.Και μετά.θα...κααααθομαι που έλεγε και ο αείμνηστος Φωτόπουλος.Τι να πω φίλοι μου έχω πράγματι απογοητευτεί με την όλη κατάσταση.Ζουμε πρωτωγνορα πράγματα.Ελπιζω και εύχομαι να αλλάξει αυτό σύντομα.Καλο απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή Αλωνάρης θα μας βγει ο Μάιος!! Και Τρυγητής ο Αύγουστος, η μήπως ακόμα και ο Ιούλιος; Ελπίζω όσοι (προ παντός κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων) μας διαβάζουν να τα βλέπουν αυτά τα "ανώμαλα" και να μην θριαμβολογούν αμέριμνοι για τα πρώιμα μπάνια του λαού.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ τον Χριστοδουλο για τις ευχές του.Και μιας και αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Τανάγρας,το είχα επισκεφθεί πριν από 15 χρόνια περίπου με ένα φίλο μου.Κάποια γιορτή ήταν τότε και είχε αρκετό κόσμο.Εκείνη την ήμερα είχε κατα τόπους συννεφιά στην περιοχή και έναν δυνατό ΒΑκο αέρα που μας είχε θερίσει όλους.Οταν φύγαμε απο κει γυρίσαμε πίσω στο Σχηματαρη,ήπιαμε σ'ενα μαγαζί καφέ,του οποίου ο ιδιοκτήτης η καταγωγή του ήταν απο τα Αγραφα.Μετα πήγαμε σε κάποια ψησταριά και φάγαμε σουβλάκια με πατάτες και μια χωριάτικη.Δεν ήπιαμε όμως πολύ μπύρα,παρόλο που τη μία την κέρασε ο μαγαζάτορας γιατί έπρεπε να περναμε πάλι το δρόμο της επιστροφής.Στο γυρισμό λοιπόν βράδυ,ο αέρας και λίγη συννεφιά επικρατούσαν μέχρι και τον Λεωνίδα περίπου.Απο κει και πέρα ούτε ενα σύννεφο,ξαστερια και άπνοια,και όταν φτάσαμε στο χωριο γύρω στις μία μεσάνυκτα,ειχε δροσόπαχνη.Αυτά λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η γιορτή Γιώργο, πιθανότατα, είναι αυτή των Αρχαγγέλων και της Πολεμικής Αεροπορίας, οπότε και (μερικές φορές) γίνεται η ανάλογη επίδειξη, που είναι άκρως εντυπωσιακή.
      το Σχηματάρι φιλοξενεί πολλούς εσωτερικούς οικονομικούς μετανάστες, από 2-3 γενιές πίσω, αρκετοί εκ των οποίων είναι από την ορεινή Αργιθέα, όπως μπορεί να μας διαβεβαιώσει και ο Χριστόδουλος..γενικώς η Βοιτωτία βρίθει Θεσσαλών. Αυτοί είναι κυρίως εκπαιδευτικοί, δεδομένου ότι στη Βοιωτία υπήρχαν χωράφια και εργοστάσια και στη Θεσσαλία χωράφια και βουνά.

      Διαγραφή
    2. Χρόνια πολλά με υγεία, αν και λίγο καθυστερημένα, σε σένα, στον Λαμέρα και σ' όλους τους φίλους εορταζόμενους του blog και όχι μόνο.

      Διαγραφή
  4. Αν και ξεκίνησα νωρίς να γράψω δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω ξανά λόγω φόρτου εργασίας και με πρόλαβε ο Νίκος Παπάς και με καλυψε απόλυτα.Οντως η γιορτή που μαζεύει πολύ κόσμο είναι 8 Νοεμβρίου των Αρχαγγέλων.Τότε λογικά Γιώργο πρέπει να είχες πάει.Παλαιοτερα μπορούσες να ανέβεις στα αεροπλάνα.)Απο το αεροδρόμιο της Τανάγρας έχω πολλά ωραία να θυμάμαι.Αυτο που θα μου μείνει αξέχαστο ήταν οι επιδείξεις "ΑΡΧΆΓΓΕΛΟΣ"ΤΟΥ 2005 που πράγματι είχε τόσο κόσμο από όλη την Ελλάδα,αφου να φανταστείτε για μια εβδομάδα βοηθούσα ανθρώπους να βρούνε τα αυτοκίνητα τους που είχαν φτάσει ως τις γύρω κοντινές παραλίες.Νερα και καπέλα να πουλούσε κάποιος θα έβγαζε χαλαρά 10.000 ευρώ.Απίστευτος κοσμος και μεγάλη ταλαιπωρία).Το Σχηματάρι πράγματι έχει πολλούς οικονομικούς μετανάστες, οπως είπε και ο Νίκος στην μεγαλύτερη πλειοψηφία από τα ορεινά της Αργιθεας και φυσικα αποτελούν και την πλειοψηφία εδώ με περίπου 70% των κατοίκων του Σχηματαριου αλλα και με πολύ καλά ποσοστά στην ευρύτερη περιοχή,ακόμη και μέσα στην πόλη της Θήβας και του Αλιάρτου.Και βεβαίως όλη η Βοιωτια είναι γη της επαγγελίας για τους εκπαιδευτικούς απο την Θεσσαλία.Και γι'αυτό Γιώργο στα μαγαζιά που κάθησες έπεσες πανω σε Αργιθεωτες.Αν είχε και ΝΑ άνεμο οπως είπε φίλε Γιωργο,λογικό ήταν να κάνει πολύ κρύο.Αυτο που έχω όμως να σε "μαλωσω"Είναι για την μπύρα που ήπιατε.Ειναι δυνατόν με τόσο κρύο ρε φίλε ναψπθνετε μπυρα;Δηλαδή εμείς που βγάζουμε κρασί γι'αυτό δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτα.Τι να πω,στην περιοχή που θεωρεί κρασιών φιλε,δεν πινουν μπυρα.Τέλος πάντων για πρώτη φορά σε συγχωρώ,αρκεί να μην ξανασυμβεί,γιατι θα είναι σαν ν'ανεβώ εγώ Θεσσαλία και να μην πιώ τσίπουρο αλλα ...βότκα.Παει; δεν πάει!Όσο για αυτά που λέει ο έτερος Γιωργος (Λαμερας)σαφώς και έχει δίκιο,τα έλεγα εχθές,ότι όχι μόνο μας έχει τρελάνει ο καιρός,αλλά αυτά που ζούμε είναι πρωτόγνωρα.Το πρωι ένας παππούς που περασε απο την δουλειά μου είπε ότι κάτι τέτοια ζεστή για τον Απρίλιο θυμάται το 1971 (ο δάσκαλος ίσως γνωρίζει καλύτερα).Οι φωτογραφίες που τραβάω κάθε μέρα το πιστοποιούν(ζητάω βοήθεια να σας στείλω για να το δείτε και μόνοι σας και από φυτα-δέντρα,αλλα και απο όλα αυτα που σας μεταφέρω καθημερινά ζωα-πουλιά).Και Όπως πάμε φιλοι μου μηπως ρωτήσουμε τις ποικιλίες αρχές Ιουλίου!!Ακόμη και οι ελιές κοντεύουν να τελειωσουν την ανθοφορία και σε λίγες μέρες θα πιάσουν καρπό!!Υ.Γ:Ήθελα να πω πρώτος για την δεύτερη καντίνα στο θυμάρι,αλλα ο Βαγγέλης ο Σπανός με πρόλαβε και μου...πηρε την...αποκλειστικοτητα!Καλημέρα σε όλους τους φιλους και τις φίλες του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μια υποσημείωση: ο μουντός καιρός με Βοριά να ξυρίζει κόντρα, που περιγράφει ο Γιώργος, χαρακτηριστικός για την περιοχή, δεν πολυταιριάζει με την 8η του Νοέμβρη. πιο πολύ με Γενάρη έως Μάρτη μοιάζει..

      υγ. τι γίνεται re παιδιά? 30 ακατέβατα στο διηνεκές?

      Διαγραφή
    2. Κάποτε μια κυρία κάθισε στη Λειβαδιά σε μια ψησταριά και παρήγγειλε ψάρι! Φανταστείτε τι απήντησε ο μαγαζάτορας.

      Διαγραφή
  5. Kι ο Ταυγετος εχει εικόνα Ιουνίου !
    Επίσης οι καλλιέργειες σε πλήρη ανάπτυξη ... 30-40 μέρες νωριτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστή διόρθωση στο προηγούμενο σχόλιο γιατί τα έκανα λίγο...σαλατα.Οι άνεμοι που είπε ο Γιώργος ήταν ΒΑ,στην περιοχή μας θριβουν τα κρασια και ο τρυγος στις ποικιλίες αρχές Ιουλίου.Ζητω συγνώμη.Εχθες το απόγευμα που εστειλα το σχόλιο ήμουν Αλίαρτο με τον μικρό μου να παίξει ποδόσφαιρο.Η ζέστη μαζί με την υγρασία αφόρητη.Φεύγοντας πέρασα απο ενα φίλο μου τσοπάνη να παρω γάλα.(Πολυ τυχερος ο μικρός.Και τι δεν ειδε.Παπιες-χηνες-κοτες-γαλοπουλες-αρνάκια-κατσικακια-γουρουνακια και νεογέννητο γαϊδουράκι 3 μηνών.Τράβηξα από όλα Φωτογραφίες.Το κλου όμως ήταν τα σκυλιά πήραν στο κυνήγι ένα κοπάδι αγριογουρουνα 10-12 ατόμων.Ο πιτσιρικάς μου τρελάθηκε από χαρά.Ετρεχαν όμως τόσο γρήγορα που δεν πρόλαβα να τα τραβήξω βίντεο από κοντά παρά μονάχα αρκετά μακριά που δεν διακρίνονται καθαρά.Κριμα γιατί ήταν πολύ ωραιο θέαμα.Επισης τράβηξα φωτογραφία ένα γεράκι που ειχε κάθησε απο πανω μας και κουνούσε πάνω κάτω τις φτερούγες του σχεδόν ακίνητο όμως.Ρωτησα τον φίλο μου και μου είπε ότι το κανει αυτο για να προσελκύσει το θυληκο.Ειναι η εποχή που ψάχνουν το ταίρι τους. Άρα και το μικρό γεράκι που πετα πανω απο το αμπέλι μου και αρχίζει και γίνεται καλός κυνηγός ψάχνει και αυτο το ταίρι του και γι'αυτό απομακρύνεται πολλές φορές απο τους γονείς του.Θα φανεί τις επόμενες μέρες.Καλο μεσημέρι σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή