Πόσο ψηλά θα ανέβουν οι μέγιστες θερμοκρασίες; *

Η Κόνιτσα από ψηλά. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από αλεξίπτωτο από τους ΜΜΚ & Frinds

 

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη ΒΔ Γαλλία αναμένεται να κινηθεί αργά νοτιοανατολικά και να προκαλέσει κακοκαιρία στις περισσότερες χώρες της κεντροδυτικής Ευρώπης. Στην περιοχή μας, την Παρασκευή, τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η στροφή των ανέμων σε Ν-ΝΑ και η εκδήλωση τοπικών βροχών ή και καταιγίδων στο Ιόνιο και τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 29 βαθμούς.

 

Το Σάββατο (3/10), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ στο Ιόνιο 5 με 7 και στο Αιγαίο 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

 

Την Κυριακή (4/10), προβλέπεται ζεστός και υγρός καιρός με αραιές νεφώσεις, οι οποίες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνές. Οι νοτιάδες θα συνεχιστούν περίπου με την ίδια ένταση και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Εκτιμάται ότι στα ανατολικά και τα νότια οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν τους 34 ή και τους 35 βαθμούς, τιμές πολύ υψηλές αλλά όχι πρωτοφανείς για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

 

Τη Δευτέρα (5/10), προβλέπεται και πάλι υγρός και πολύ ζεστός για την εποχή καιρός με νοτιάδες 4 με 6 μποφόρ και έντονη την παρουσία της σκόνης στην ατμόσφαιρα.

 

Την Τρίτη (6/10), στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχές, στροφή των ανέμων σε Δ-ΒΔ και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας


 * Απάντηση στο ερώτημα του τίτλου: Η συννεφιά, το υγρασιακό προφίλ της ατμόσφαιρας και το πεδίο των επιφανειακών ανέμων θα καθορίσουν το πού θα φθάσουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. 


11 σχόλια:

  1. Εύγε δάσκαλε,με απλό λόγο λύνετε όλες τις απορίες που δημιουργούνται για τις επόμενες ημέρες.
    Κοντινέ συντοπίτη Δημήτρη Νάκο, όπως το είπες,να μη φοβάσαι τίποτα καθώς τα μάτια μου είναι πάντα στραμμένα δυτικότερα από εμάς....
    Αύριο τελικά όπως το περιμέναμε θα φάμε πάλι ικανοποιητικό νεράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα σε ολη τη μετεοπαρεα Ζεστη για κανα 3 εως 4 ημερες ακομη αλλα ρο πρωι το κρυο τσιμπαει Οπως φαινεται το τριτο δεκαημερο του μηνα θα ειναι πολυ διαφορετικο απο τα αλλα δυο και μαλιστα θα εχουμε οπως φαινεται και αρκετο κρυο Φιλε μου Χριστοδουλε τα στοιχεια που δινεις επαληθευονται μεχρι κεραιας και ο μηνας αρχισε.οπως προβλεψες κσι εχουμε.συνεχεια.Πατριωτη Φωτη τα.πραγματα σημερα.ειναι λιγο μπερδεμενα.γιατι οι βροχες που ελεγαν τα δελτια.ακομα.τιποτα .Εαν.μεχρι το μεσημερι δεν βρεξει.τοτε παμε για την αλλη εβδομαδα.Τα πραγματα σημερα ειναι φιφτυ φιφτυ θα δουμε Ο κυριος Ζιακοπουλος παντα ακριβεστατος και τον ευχαριστουμε.για τις γνωσεις που απλοχερα μας προσφαιρει Φωτη τι βλεπεις?Η.καιρικη κουζινα μηπως μαγειρευει και αλλο.μεσογειακο κυκλωνα? θελω τη γνωμη σου γιατι βλεπω.οτι η κινηση των χαμηλων ειναι περιεργει και ευσι ηταν πριν τον ΙΑΝΟ !!Ευχομαι να μην συμβει αυτο αλλα κατι σε ολα.με προβληματιζειΚαλο μηνα σε.ολους.Αγαπητε ΓΙΩΡΓΟ απο την ΝΟΜΗ Τρικκαλων σε μελετω σε ολα.σου τσ σχολια και.χαιρωμε γιατι παντα ασχολεισε σε.αυτα με τα καιρικα φαινομενα και μας δινεις πραγματικα πολυτιμες πληροφοριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα συντοπίτη φίλε Παναχαϊκέ.
      Τελικά μάλλον τα μοντέλα μας έστησαν κ επιβεβαιώνεται η αρχική τους εκτίμηση πριν μέρες για λίγα και τοπικά φαινόμενα.
      Φαίνεται πώς αυτά υπέρ εκτίμησαν τον αυξημένο υετό στα ανοιχτά του Ιονίου αλλά τα φαινόμενα περπατώντας στα ενδότερα τελικά σβήνουν.
      Είναι η δεύτερη φορά φέτος που τα μεγάλα προγνωστικά μοντέλα χάνουν από υποδεέστερα περιοχικα μοντέλα καιρού που από την αρχή δεν έδειχναν τίποτα σημαντικό.
      Δυστυχώς πέσαμε κ εμείς στην παγίδα.
      Φθινόπωρο γάρ...
      Καλημέρα κ καλό μήνα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Φώτη αν θυμάσαι καλά μόνο το ευρωπαϊκό ήταν τόσο αισιόδοξο για σήμερα από την αρχή... Ο τζίφος και τα υπόλοιπα μοντέλα ποτέ δεν έδωσαν φαινόμενα στον ηπειρωτικό κορμό αλλά τον κρατούσαν ανοιχτά του Ιονίου!!

      Διαγραφή
    3. Ναι αλλά χθές συμφώνησαν κ ευρωπαϊκό κ τζίφος για υετό στα δυτικά έστω κ αν στο δεύτερο ήταν πιο εξασθενημένα σε σχέση με του ευρωπαϊκού.
      Αντίθετα το bolam έπεσε μέσα ως μικρότερης εμβέλειας που από την αρχή δεν έδειχνε σχεδόν τίποτα.
      Το ίδιο κ το γερμανικό.
      Τι να κάνουμε, εσύ το είπες αλλά εγώ βλέπεις ειδικά στα κοντινά είμαι λάτρης του ευρωπαϊκού μοντέλου κ τών ensembles του ιδίου.
      Αν κ στο σύνολο των στοιχείων από την αρχή κάτι δεν πήγαινε καλά στο όλο σκηνικό κ υπήρχαν αρκετές αμφιβολίες για τον σημερινό καιρό.
      Όμως καλύτερα να παίρνεις ρίσκο παρά να αποσιωπήσεις όπως έκαναν χθες κάποιοι μετεωρολόγοι.
      Εμείς απλά συνεχίζουμε το διάβασμα κ προχωράμε.
      Υ.Γ. μπάνια διάρκειας μου μυρίζει στα νότια.
      Υ.Γ.2 φίλε Αργύρη Παναχαϊκέ πρέπει να μελετήσουμε πιο διεξοδικά την κυκλοφορία στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον καιρό της περιοχής μας.
      Σίγουρα πάντως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα κ θα δούμε πως θα επηρεαστούμε κ εμείς στο επόμενο διάστημα.

      Διαγραφή
  3. Δασκαλε καλημερα ,καλο μηνα και δυνατο φθινοπωρο.Η φωτο που κοσμει το αρθρο σας ποια εποχη.ειναι τραβηγμενη γιατι το περηφανο βουνο στο βαθος εχει χιονουρες Ειναι ηΤΥΜΦΗ η.ο ΣΜΟΛΙΚΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ.ζιακοπουλε να δούμε πότε θα έρθουμε για διακοπές στην Κόνιτσα..φθινωπορο πρέπει να είναι ποιο ωραία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή



  5. Καλημέρα! Δυστυχώς προς το παρόν η τάση για τον Οκτώβρη δείχνει χαμηλές πιέσεις στη δυτική Ευρώπη και αντικυκλωνα με σκάψιμο θερμων μαζών στα Βαλκάνια. Είναι μια τάση στην οποία επιμένουν τα μοντέλα, ιδίως το ευρωπαϊκό εδώ και πολλές μέρες!!

    

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι για όλο τον Οκτώβρη Γιάννη.
      Και μην ξεχνάς ότι για τα μέρη μας ακόμη κ χαμηλές πιέσεις να έχουν τα δυτικά κ κεντρικά τμήματα της Ευρώπης εμείς κάλλιστα μπορούμε να ευνοηθούμε.
      Ακόμη τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει για το μέλλον του Οκτωβρίου.
      Προς το παρόν ζέστη κ υγρασία

      Διαγραφή