Τοπικά και σύντομα καιρικά φαινόμενα

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη Δ-ΒΔ Ελλάδα και από το  βράδυ τη Β-ΒΑ χώρα. Λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν και στην κεντρική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. 


Το Σάββατο (17/10), πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν ακόμα στη Δ. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές. 

Την Κυριακή (18/10), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές Δ-ΝΔ περίπου με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στις Β-ΒΑ περιοχές θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (19-20/10), τοπικές βροχές αναμένονται στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στο Ιόνιο 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά πελάγη 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

20 σχόλια:

  1. Ωραια τα δειχνει ο Νικος Ζιακοπουλος και ωραια τα γραφει ο αειμνηστος "Σας ασπαζομαι,Φαιδων".Ολα αυτα βεβαια αφορουν σε ενα τυπικο Φθινοπωρο με τα βασικα χαρακτηριστικα του παροντα.Και εγω μαζι τους .Εμεις ομως εδω στην Κορινθια εχουμε ακομα ενα ...κακοφορμισμενο Καλοκαιρι,το δε προσεχες μελλον διαγραφεται ζοφερό.Παρ ολα αυτα απεχουμε πολυ απο τον πεσσιμισμό. θάρθει ασπρη μερα και για μας!....----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέσα Οκτωβρίου έχουμε παιδιά,δλδ στην ουσία ένα μήνα φθινόπωρο μέχρι στιγμής, όπου αλλού έπεσαν πολλά νερά κ το σκηνικό ήταν φθινοπωρινό κ αλλού οι συνθήκες ήταν καλοκαιρινές με μικρά διαλείμματα φθινόπωρου όπως κ το περιμέναμε άλλωστε.
    Έχουμε όμως αρκετό δρόμο μπροστά μας κ σίγουρα όλο κ κάτι καλό θα έρθει στην ώρα του.
    Εγώ θα πρέπει κ πάλι να τονίσω ότι αυτό που έρχεται τις επόμενες ώρες κ αύριο για τα ΔΒΔυτικα όπου έχουν πληγεί από προηγούμενες κακοκαιρίες κ το νερό δεν απορροφάται εύκολα,δε θα είναι απλές βροχές η απλές καταιγίδες.
    Μπορεί τα φαινόμενα να μη κρατήσουν πολύ αλλά σε περιοχές του κέντροβόρειου Ιονίου της Ηπείρου κ της δυτικής Στερεάς δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να έχουν τοπικά πολύ έντονο έως σφοδρό χαρακτήρα.
    Το θετικό είναι ότι από Σάββατο κ μετά θα έχουμε ένα ουσιαστικό διάλειμμα βροχών.
    (Ανάλυση: Βλέπω ένα καλά οργανωμένο μέτωπο αυτή τη στιγμή με καλή δομή υποστήριξης από το Ιόνιο κ με συνεχή ανατροφοδότηση από αυτό δίνοντας αλλεπάλληλες ηλεκτρικές εκκενώσεις κινείται αργά αλλά σταθερά προς το Ιόνιο.
    Ακόμη κ να εξασθενήσει κάπως ακουμπώντας στη στεριά,με τούς δείκτες αστάθειας στα ύψη σε Ιόνιο κ δυτικά ηπειρώτικα, αρκούν τα στοιχεία κ λόγω φύσης τής εποχής για έντονα φαινόμενα σε αυτές τίς περιοχές.
    Κάποια μοντέλα όπως κ το ευρωπαϊκό δε δείχνουν κάτι ιδιαίτερο, αλλά κάποια περιοχικά κρούουν τον κώδωνα.
    Το Jetstream αν κ σχετικά εξασθενημένο περνάει πάνω από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής κ βόρειας χώρας έστω κ οριακά κ αυτό μπορεί να παίξει το ρόλο του.
    Εγώ πιο πολύ στέκομαι στα πιο πάνω που βλέπω αυτή τη στιγμή κ βάση προσωπικής εμπειρίας)
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 80μμ έφτασε η Ηγουμενίτσα από χτες φίλε Φώτη!!

      Διαγραφή
    2. Πλάκα έχετε εσείς οι δυτικοί όταν κατά καιρούς μιλάτε για ανομβρίες εκεί.

      Διαγραφή
  3. Τωρα που προσεχω το τοπωνυμιο "αρρένες", δεν δικαιλογειται ως προερχομενο απο το ελληνικο άρρην-άρρενος.Θεωρω οτι σχετιζεται με το Λατινικο arena=αμμος (ψιλη),επειδη οι Ρωμαιοι στους αγωνιστικους χωρους χρησιμοποιουσαν πολλη αμμο.Αυτο με καποιο τροπο πρεπει να επιβιωσε,ισως παρεφθαρμενο,στην τοπικη βλαχικη διαλεκτο.Η περιοχη της περι ης ο λογος λιμνης εχει αρκετη αμμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις δίκιο αγαπητέ Πέτρο σε αυτο που λες,αλλά δεν νομίζω ότι είναι κάτι που δεν το είχαμε τονίσει πολλές φορές πως εμείς οι ανατολικοί και νότιοι θα είχαμε λίγα πράγματα το φθινόπωρο.
    Εσείς ειδικά στο σημείο που είστε έχετε ελάχιστα και το βλέπω κάθε μέρα καθώς λόγω δουλειάς σας "κοιτώ" από ψηλά όπως κατεβαίνω στην παραλία της Αλυκης στον Κορινθιακό.
    Και είναι τόσο παράξενο να έχει η ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου με την δυτική πλευρά έναν εντελώς αντίθετο καιρό,"πνιγμενη"στην συννεφιά η μια και με ήλιο ή ελάχιστα σύννεφα η άλλη.
    Υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο μουντος και χειμερινος σε κάνα 2 μήνες...!!
    Συγχαρητήρια στον Φώτη Ματραλη που για άλλη μια φορά έπεσε διάνα σε όσα είπε και πολύ ωραία ανέλυσε,φίλε πάντα επιτυχίες και σου εύχομαι και επαγγελματίας Μετεωρολογος.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάνετε λίγο κράτει με τα "έντονα" καιρικά φαινόμενα, ρε παιδιά!
    Είναι γνωστά και το "γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε" και το "εντυπωσίαζε για να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας".
    Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν πατάει άνθρωπος στο μπλογκ μου με τίτλους σαν το "τοπικά και σύντομα καιρικά φαινόμενα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς Δάσκαλε, "τα σύκα σύκα, και τη σκάφη σκάφη".
      Αν δεν μάθουμε απ' τον Δάσκαλο, τότε από ποιόν;
      Να είστε καλά!

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε εσείς είστε πάντα μετρημένος κ προσεκτικός στις εκφράσεις σάς κ ο τίτλος του άρθρου σας όντως κάλυπτε το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.
      Όμως με τον τίτλο του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας που μου έχετε αποδώσει κ εσείς,δε θα μπορούσα να μη τονίσω τη σοβαρότητα των φαινομένων στα ΒΔυτικα.
      Άλλωστε οι σταθμοί μιλούν από μόνοι τους με περιοχές του κεντρικού κ Βορείου Ιονίου της Θεσπρωτίας της Άρτας κ των Ιωαννίνων να δέχονται συνολικά ύψη βροχής από χθες το βράδυ από 50 έως 100mm!!
      Αν αυτά τα νούμερα έπεφταν στην Αττική για παράδειγμα σίγουρα θα μιλούσαμε για σοβαρά προβλήματα.
      Ευτυχώς όπως έμαθα τα προβλήματα ήταν λίγα κ αφορούσαν κυρίως μικρό πλημμύρες.
      Στη Κέρκυρα από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα τουριστών οι οποίοι ανοίχτηκαν στη θάλασσα.
      Νομίζω λοιπόν ότι μιλάμε για άλλη μια αξιόλογη κακοκαιρία ΒΔυτικής μόνο χώρας.

      Διαγραφή
    3. Φώτη να επισημάνω σε όσα γράφεις πως εξαρτάται και η διάρκεια των φαινομένων διότι άλλο να πέφτουν 50mm βροχής σε μια-δυο ώρες και άλλο σε 15.
      Αν δεν κάνω λάθος τα φαινόμενα πρέπει να ήταν με ορισμένες παύσεις και με αυξωμειώσεις.

      Διαγραφή
    4. Όντως ηταν κατι δυνατό για τα ΒΔ στα Γιάννενα ξεπέρασε τα 50mm(51,2).Είμαστε στα μεσα του μήνα και το νερο που εχει πεσει ειναι ικανοποιητικό.
      Το Μαντείο των Δελφών καλα τα είπε για τον Οκτώβριο.

      Διαγραφή
    5. 1. Αν κληθούμε να αποφανθούμε για το πού πάει το κλίμα στην πατρίδα μας με βάση:
      α) τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό έκδοσης έκτακτων δελτίων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια,
      β) την αύξηση της έντασης των ανέμων κατά 1 με 2 μποφόρ, στην οποία έχει οδηγήσει το γεγονός ότι λαμβάνονται υπόψη οι ριπές του ανέμου, ωσάν αυτές να μη έχουν συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της (κανονικής) έντασής του, και
      γ) τις αυξημένες τιμές της θερμοκρασίας στις περιπτώσεις που οι παρατηρήσεις δεν γίνονται με τις αυστηρές προδιαγραφές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού,
      τα συμπεράσματα θα είναι συντριπτικά: μεγάλη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων και εντυπωσιακή άνοδος της θερμοκρασίας.
      2. Ένας χάρτης Ελλάδος χωρισμένος σε νομούς ή και δήμους με αποτυπωμένο πάνω του τον κίνδυνο των ακραίων καιρικών φαινομένων, δηλαδή ένα εθνικό meteoalarm που θα ανανεώνεται τουλάχιστον τέσσερις φορές το 24ωρο, είναι πλέον αναγκαίος. Στην περίπτωση των τελευταίων καταιγίδων, σ’ έναν τέτοιο χάρτη η Κέρκυρα και η Ήπειρος θα ήταν χρωματισμένες με πορτοκαλί χρώμα και κάποιες γειτονικές περιοχές με κίτρινο χρώμα.

      Διαγραφή
  6. Πατριωτακι Φωτη τιποτε εδω απο φαινομενα και τα πραγματα ειναι πολυ μπερδεμενα Ολα.τα μοντελα καιρου οχι μονο.αλλαξαν αλλα παμε και για αναβροχια με αρκετα ανεβασμενες θερμοκρασιες και συτο δεν μου αρεσει κσι πολυ Εσυ.Φωτη τι βλεπεις? Και ο Πανακογλου ενω ελεγε.για αλλαγη με κρυο εχει προβλεψρι κατι νεωτερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάμε για εφιαλτική επιστροφή του καλοκαιριού και εξόρμηση στις παραλίες των καλοκαιρακιδων που καραδοκούν στην γωνία φίλε Παναχαϊκε!

      Διαγραφή
    2. Παρεπιπτόντως Αργύρη παρακολουθώ από τις δορυφορικές ότι έστω κ αργά μόλις ξεκίνησε να βρέχει κατά τόπους κ στη δυτική Πελοπόννησο κ την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία.
      Στη περιοχή μου μόλις έριξε μια 10λεπτη μπόρα με πολύ αέρα κ τώρα μόνο συννεφιά.
      Όσο για το μετά ακόμα δε μπορούμε να πούμε τίποτα καθώς τα στοιχεία είναι λίγο μπερδεμένα.
      Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάμε για ένα διάλειμμα βροχών στα δυτικά περίπου τής μίας εβδομάδας,κ από του Αγίου Δημητρίου κ μετά το μικρό καλοκαιράκι ίσως "ξεκουμπιστεί" εντυπωσιακά!
      Έχουμε όμως μέρες να τα λέμε.

      Διαγραφή
  7. Τελικα η σημερινη καιρικη κατασταση εξελιχθηκε σχεδον σε αποκλειστικη υποθεση της Ηπειρου. Αξιολογες βροχες,αλλα μεχρις εκει.Πληρης δικαιωση Δημητρίου Ζιακοπούλου.
    Δασκαλε,σχετικα με τον εντυπωσιασμο, θα αποτολμησω μια συσχετιση ,τηρουμένου παντοτε του "Mutatis mutandis",με τη γνωστη προτροπη "συκοφαντειτε,συκοφαντειτε στο τελος κατι θα απομεινει",της οποιας η πατρότης αποδίδεται στον Γκαίμπελς ,αλλα αναγεται στον περιώνυμο καρδιναλιο Ρισελιέ.Εδω εχουμε "εντυπωσιάζετε,εντυπωσιάζετε ,στο τελος....".
    Εννοείται ο Φωτης εξω και μακρια απο ολα αυτα.
    Χρηστο ευχαριστω ,αλλα δεν κανω τιποτε αλλο απο το να προσπαθω να ακολουθησω το αρχαιοελληνικο τριπτυχο"θαυμάζειν-απορείν-διδόναι λογον".Την παρατήρησή σου για τους Δυτικους την προσυπογραφω (εγω ο ....στεγνος!.).
    χριστοδουλε εσυ ειδικα μπορεις καλυτερα να με καταλαβεις.Ενα παραδειγμα.Οι μη αρδευομενες ελιες εχουν μαυρισει(ο καρπος) απο το ...κακο τους και εχουν σταφιδιάσει.Προηγηθηκε κι αυτος ο....υπεροχος χειμωνας! Περιμεναμε να σωσει την παρτιδα το φθινοπωρο ,αλλα που? Ας ειναι.Υπαρχουν αλλα βαρυτερα.......------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα σε ολους τους.φιλους.Παρακολουθωντας ολα τα δελτια καιρου στην τηλεοραση γιατι εχω.μεγαλη αγαπη στα φυσικα φαινομενα παρατηρω.τον τροπο μεταδοσης των δελτιων καιρου.ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ!!!Πολυ προχειρα δελτια.χωρις καποιες εστω λεπτομεριες και γραμμενα στο ποδι,ξεπλυμα και τηγανι που λεμε.στο χωριο!!Γενικοτητες και τιποτε αλλο χωρις καμια χρηστικοτητα ασε που ο χρονος που δινεται.για τα δελτια.καιρου.ειναι ελαχιστος Μονο η ΕΤ3 δινει το χρονο που.πρεπει και μπραβο της ενω και ο κυριος Αρναουτογλου πολυ στοιβαρος.και διαβασμενος Ο αγαπητος δασκαλος αποτελει φωτεινο φαρο γνωσης και επιστημονικης καταρτησης και τον ευχαριστουμε πολυ για τα αρθρα του και την.εκπληκτικη.ακριβεια των προγνωσεων.ΟΙ.καλοι μου φιλοι Φωτης.και Χριστοδουλος.αποτελουν.μετα τον.δασκαλο τους πυλωνες των σωστων.προβλεψεων με τεραστια επιτυχια ο μεν.Φωτης που τον συνχαιρω.με πολυ παρατηρηση ,διαβασμα και μερακι.ο δε Χριστοδουλος.με ατελειωτη και ερωτικη σχεση με την.φυση και τα.οντα.της μας.δινουν το παραδειγμα για το.τι.εστι καιρος και προβλεψη Και η.κυρια.Νικολετα εχει το χαρισμα του.μπαμπατης.Αρα ο καιρος.δεν ειναι κατι το οποιο πρεπει να αναφερεται με λιγα μπλα.μπλα αλλα χρειαζεται τη δεουσα.προσοχη.και αλλο τροπο μεταδοσης.Εχουμε φτασει στο σημειο.να αποφευγουν οι ποιο πολλοι μετεωρολογοι.να μιλουν για κακοκαιρια.γιατι ενοχλουνται οι δημοσιογραφοι.που οι περισοτεροι σπο αυτους μισουν την συνεφια την βροχη και το κρυο!@Βγαζουν καθε πρωι τον κυριο ΑΡΝΙΑΚΟ και τον ανθρωπο δεν τον αφηνουν να μιληση ουτε 2 λεπτα του περνουν.τις κουβεντες απο το στομα Σας κουρασα φιλοι μου σημερα αλλα ας δωσουν στπν καιρο την προσοχη και τον.χρονο που του αρμοζει Συμφωνω με τον δασκαλο τον Αρναουτογλου τον Φωτη.και τον Χριστοδουλο που για μενα θα πρεπει να γραψει βιβλιο για τις.γνωσεις.του.γιατι την σημερινη εποχη ειναι ελαχιστοι αυτοι που γνωριζουν και επεξεργαζονται τα σημεια της φυσης Ειναι πολλοι λιγοι οι συγχρονοι ΜΥΣΤΕΣκαι ενας απο αυτους ο ΔΡΥΙΔΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ Χριστοδουλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολοσωστα όσα γράφετε κ.Δημητρη και μόνο τυφλός δεν βλέπει όσα ακραία συμβαίνουν σε φαινόμενα και θερμοκρασία και φυσικά σε όλα όσα έρχονται.
    Πολύ σωστά και όσα λέτε για αυτά που πρέπει να ληφθούν,υπάρχουν αυτιά όμως να τα ακουσουν;
    Φίλε Γιάννη Θεσπρωτε μην βιάζεσαι να προδικασεις τίποτα γιατί μέλλον,έχετε λίγη υπομονή και απόλαυσε την θάλασσα όπως κάνω εγώ στα κρυστάλλινα και ζεστά ακόμη νερά του Κορινθιακου,ούτως ή άλλως έχετε πάει αρκετά καλά μέχρι ώρας και τα καλύτερα έπονται.
    Τι να πει και ο φίλος Πέτρος που δικαιολογημένα έχει πολλά παράπονα από την ανομβρία.
    Φίλε Πέτρο σε καταλαβαίνω απόλυτα σε αυτο που λες,οι ελιές από πολύ καιρό ήθελαν νερό και λογικό είναι να μαυρίζουν.
    Ένας ευτυχώς που μας τίμησε αρκετές φορές και ο καρπός είναι σε άριστη κατάσταση.
    Από τον τρελό και παλαβό αέρα (νοτιας) που είχαμε εχθές και ανέβασε την θερμοκρασία στους 29.9 βαθμούς στην Λειβαδιά και στους 26 στην Θήβα (24 Στο χωριό μου),σήμερα ξυπνήσαμε με πυκνή συννεφιά και ψιλόβροχο στην αρχή για να γίνει ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης εδώ και μια ώρα.
    Υ.Γ:Το μαντείο των Δελφών ακόμη περιμένει την...προκαταβολή...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε.ανωνυμε.Π.Απο Κορινθια με εντυπωσιαζουν οι γνωσεις σου και ο τροπος σκεψης σου ενω βλεπω.οτι χειριζεσαι αριστα την αρχαια εληνικη γλωσσα αλλα και την καθαρευουσα Εισαι παντα ευγενικος και σοβαρος Ετσι μιλουσε και ο φιλολογος καθηγητης που ειχα πριν 50.χρονια στο γυμνασιο γιατι πλησιαζω τα65 τωρα Σε χαιρετω απο το ομορφο ΡΙΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή