Δείκτης Πρόγνωσης Ακραίων Καιρικών Φαινομένων

Πηγή: ECMWF

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF) έχει αναπτύξει τον Δείκτη Πρόγνωσης Ακραίων Καιρικών Φαινομένων (Extreme Forecast Index - EFI) που βασίζεται στη σύγκριση των προγνώσεων που παράγονται από το Ensemble Prediction System (ENS) με τις κλιματικές τιμές μιας παραμέτρου (βροχή, άνεμος, θερμοκρασία) σε μια επιλεγμένη τοποθεσία, μια δεδομένη περίοδο του έτους και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρόγνωσης. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση των προγνωστικών από τις κλιματικές τιμές τόσο πιο ακραίο είναι το καιρικό φαινόμενο. Στον παραπάνω χάρτη, που χρησιμοποιεί σύμβολα (πράσινο για τη βροχή και μοβ για τον άνεμο) και χρώματα (κίτρινο / κόκκινο για τη ζέστη και σιέλ / μπλε για κρύο), παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του Δείκτη Πρόγνωσης Ακραίων Καιρικών φαινομένων για την 28η Οκτωβρίου 2020.

 

2 σχόλια:

  1. Και το ονομα αυτης Κιρκη!!.Κατοπιν αυτου σκεπτομαι σοβαρα αυριο να μην εξελθω της οικιας μου,καθόσον θεωρω οτι,εαν βραχω,διατρεχω αμεσο κινδυνο να μεταμορφωθω σε χοιρο.Ετσι που εχουμε γινει,ευχαρίστως θα εξεταζα τη μεταμόρφωσή μου σε ενα απο τα ανώτερα θηλαστικα,αλλα οχι και σε ....γουρουνι!!!. Καλα νερα ,κυριως στους διψασμενους.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν σήμερα το 1997 χιονόπτωση και ασθενής χιονόστρωση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, (υψόμ. 7). Υπάρχει βέβαια και η 22α Οκτωβρίου 1989, (το ενωρίτερον όλων), όμως έλειπα φαντάρος και δεν την είδα. Αυτά όταν η Κ. Μακεδονία είχε 7-8 μήνες χειμώνα ακόμη και στα πεδινά. Για τους νεότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή