Εύρυθμη ατμοσφαιρική κυκλοφορία φθινοπωρινού τύπου

Το ψυχρό μέτωπο που επηρεάζει τη χώρα κινείται γρήγορα προς την Τουρκία και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή μας θα είναι οι κατά τόπους ενισχυμένοι ΒΔ άνεμοι, η διαύγεια της ατμόσφαιρας και οι αισθητά πλέον χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων ημερών. Κάποιες βροχές που θα σημειωθούν βασικά στη ΒΑ Ελλάδα θα είναι τοπικές και σύντομες. 

Το Σάββατο (10/10), δεν προβλέπονται βροχές και στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι Δ-ΒΔ άνεμοι μόνο στο Καρπάθιο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Την Κυριακή (11/10), αναμένονται τοπικές νεφώσεις κυρίως στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στα δυτικά θα αρχίσουν να στρέφονται σε νοτιοδυτικούς. 

Τη Δευτέρα (12/10), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και ως αργά το βράδυ θα φθάσουν στο Ιόνιο τα 8 και στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ. 

Την Τρίτη (13/10), στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και αργότερα στο Β. Αιγαίο προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες. Πάντως, από το απόγευμα και από τα δυτικά τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς.

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους, τελικά Μυτιλήνη ήρθε επιτέλους το μάννα εξ ουρανού, έβρεξε αρκετά κ για αρκετές ώρες.Εσπασε επιτέλους η ξηρασία,η πείρα μου λέει ότι από δω κ πέρα αλλάζει η ατμόσφαιρα κ ήρθε επιτέλους κ σε μας το φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Γιάννη Θεσπρωτέ θα συμφωνήσω μαζί σου ότι από δω και στο εξής θέλουμε πιο γενικευμένες κακοκαιρίες.
    Έστω και σε τοπικό όμως επίπεδο δεν γινόταν να μην τονίσουμε τις περιοχές όπου θα είχαν πιθανά έντονα φαινόμενα.
    Πληροφοριακά να σου πω ότι πλην της ισχυρής καταιγίδας στην Άρτα,στη περιοχή του Ρίου είχαμε 28 χιλιοστά βροχής και στον Έβρο έχουν πέσει πάνω από 72 χιλιοστά βροχής.
    Επίσης κατεγράφησαν πολύ υψηλές ραγδαιότητες βροχής στους σταθμούς(πάνω από 200mm).
    Ακόμη και στην περιοχή μου που οι δύο πεδινοί επίσημοι σταθμοί πέριξ του Αγρινίου κατέγραψαν 8,5 και 10 χιλιοστά αντίστοιχα,τα φαινόμενα τοπικά τα ξημερώματα είχαν πολύ μεγάλη ραγδαιότητα και σφοδρούς ανέμους με αποτέλεσμα στη νυχτερινή βάρδια που βρισκόμουν 10 χιλιόμετρα περίπου έξω από το Αγρίνιο να διώχνουμε με τις σκούπες τα νερά για να μην μπουν μέσα.
    Να σου θυμίσω επίσης πόσο χάλια ήταν η περσινή και προπέρσινη χρόνια το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη υετικά.
    Πώς να έχουμε παράπονο λοιπόν όταν μέχρι στιγμής μέσα σε διάστημα 25 ημερών έχουν πέσει στην περιοχή μου και όχι μόνο πάνω από 200 χιλιοστά βροχής,με το φθινόπωρο ουσιαστικά τώρα να ξεκινά?
    Τέλος,να σου πω ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι γιατί όπως τόνισε και ο δάσκαλος από βδομάδα θα πάρουμε όλο το νερό μαζί!
    Υ.Γ. μέχρι χθες αμάνικο κ από σήμερα μπουφανάκι, καλά είμαστε.
    καλή συνέχεια σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μεσημβρινη καταιγιδα στο Ριον ηταν εντονης ραγδαιοτητας και ειχαμε μεγαλη πτωση της θερμοκρασιας Ισως ηταν και η ποιο εντονη φετινη καταιγιδα .Πλησιαζει ο καιρος.οπου θα εχουμε.και τα πρωτα χιονακια Απο βδομαδα θα εχουμε και πτωση της θερμοκρασιας ενω στο τελος του μηνα διαφαινεται και μια.ισχυρη ψυχρη εισβολη.Με κουρασε το φετινο καλοκαιρι αλλα οπως δειχνει φετος θα εχουμε.καλο χειμωνα επιτελους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μεχρι τελους του μηνα 100 φορες θα αλλαξουν τα συστηματα αρα φιλε μην το αναφερεις καν

      Διαγραφή
  4. Ήταν τόσο πολύ καλή η ορατότητα και η διαύγεια σήμερα το πρωί,που από την μια μεριά του Κορινθιακού "αγγιζες" την άλλη.
    Σε λίγη ώρα όμως άλλαξε άρδην η κατάσταση,πυκνή συννεφιά σκέπασε τον ουρανό αλλά εκτός από κάποιες σκόρπιες σταγόνες βροχής δεν έκανε κάτι άλλο και αυτό οφειλόταν στον ΝΔ άνεμο.
    Μόλις αυτός γύρισε σε ΒΔ δεν άργησε να σηκώσει πολλά "μανιταρια" και ένα από αυτό ερχόμενο από Παρνασσό και Χλωμό έφερε στην περιοχή μου πολύ νερό για 40 λεπτά και συνοδεία ισχυρών ανέμων μαζι με χαλάζι και μέσα σε λίγη ώρα οι δρόμοι έγιναν ποτάμια.
    Ενώ φάνηκε ότι ο καιρός καθάριζε,εκ νέου διαδοχικές διαταραχές πέρασαν από την γύρω περιοχή και έδιναν ποτιστικές βροχές ενίοτε και καταιγίδες μέτριας έντασης έως τις 21,30,αφήνοντας καλά ποσοστά υετου.
    Το θέαμα όμως ήταν υπέροχο από τα αστραποβροντα που έσκισαν τον νυχτερινό ουρανό πίσω από την Εύβοια και προς τα νησιά του Αιγαίου.
    Τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη τοπικότητα και αυτό ήταν η αιτία που περισσότερο νερό έπεσε στα πεδινά παρά στα πιο ορεινά του Ελικώνα και σχεδόν τίποτα στην νότια πλευρά της Βοιωτίας.
    Η θερμοκρασία σε κάθετη πτώση κυμαίνεται αυτή την ώρα στους 13 βαθμούς.
    Υ.Γ:Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν ένα πολύ ωραίο άρθρο και να δουν το υπέροχο βίντεο από τον βοιωτικο Κηφισό,μπορούν να μπουν στο permissos press στις 4/10 Και να μάθουν πράγματα που δεν έχουν ακούσει ξανά.
    Εκτός εάν ο αγαπητός Φώτης Ματραλης μπορέσει να το ανεβασει στο μπλογκ.
    Το ποτάμι θριβει ομορφιάς και το μήκος του διπλάσιο του Αττικού ομώνυμου ποταμού.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή