Πρόχειρο διαγώνισμα!

 

Θέμα 1ο

Σε ποια περιοχή της χώρας τον Οκτώβριο οι ανά δεκαήμερο απολύτως μέγιστες θερμοκρασίες βαίνουν αυξανόμενες;

Θέμα 2ο

Ποιες είναι οι τρεις συνεχόμενες χρονιές στη διάρκεια των οποίων έχουν σημειωθεί όλα ή σχεδόν όλα τα θερμοκρασιακά ρεκόρ του Οκτωβρίου των τελευταίων 30 ετών;

Θέμα 3ο

Τους νοτιάδες της άνοιξης οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ονόμαζαν λευκόνοτους, διότι σύμφωνα με τον Θεόφραστο είναι «αίθριοι και ασυννεφείς» (Περί Ανέμων, Β΄, 11). Κατ’ αντιδιαστολή, τους νοτιάδες του φθινοπώρου και του χειμώνα θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε μαυρόνοτους. Πού οφείλεται αυτή η διαφορά;

Καλή σας επιτυχία!

10 σχόλια:

  1. Δάσκαλε είναι η Κρήτη? Για τις χρονιές θα έλεγα 2002 με 2005... Οι νοτιάδες του Φθινοπώρου και του Χειμώνα γιατί κατά κανόνα σηματοδοτούν την έλευση στη χώρα μας ψαμηλών βαρομετρικών συστημάτων με συννεφιά, βροχές και πλέον τα τελευταία χρόνια και αφρικανικής σκονης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέμα 1ο-βόρειο ελλαδα?Θέμα 3ο Μήπως γιατί την άνοιξη στα ανώτερα στρώματα της ατμωσφαιρας επικρατούν δ-βδ άνεμοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο ερώτημα ένα,νομίζω ότι είναι η Κρήτη καθώς εκεί οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες τον Οκτώβρη λόγω τής σταδιακής συνεχής επικράτησης νοτιαδων ανεβάζουν τη θερμοκρασία σταθερά υψηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβρη κ τον Αύγουστο όπου κυριαρχούν στη περιοχή τα δυνατά μελτέμια(έτσι τουλάχιστον νομίζω).
    Στο δύο δεν έχω απάντηση καθώς δε κρατάω συγκεκριμένα στοιχεία ανά περιοχή αλλά σίγουρα κάποιος άλλος φίλος θα μπορούσε να βοηθήσει.
    Στο τρία, αυτό που μου πάει στο μυαλό είναι ότι την άνοιξη οι νότιοι άνεμοι είναι λιγότερο βροχεροί από το φθινόπωρο,λόγω του ότι οι αεροχείμαρροι ακολουθούν τον ήλιο, κ καθώς το ύψος του ηλίου αυξάνει κάθε μέρα κατά την διάρκεια της άνοιξης, αυτοί μετατοπίζονται σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη ενώ το φθινόπωρο πού ο ήλιος χαμηλώνει, μετατοπίζονται νοτιότερα διευκολύνοντας την εισβολή ψυχρών μαζών απ’ τον βορρά κ τη δημιουργία υφέσεων στην Ευρώπη όπως κ στη Μεσόγειο.
    Τέλος ρόλο θα πρέπει να παίζει το φθινόπωρο κ η ζέστη θάλασσα που ενισχύει ανατροφοδοτόντας τα βαρομετρικά χαμηλά σε αντίθεση την άνοιξη όπου αυτή έχει χαμηλή θερμοκρασία.
    Την άνοιξη συνήθως ζεσταίνει το ηπειρωτικό κομμάτι, εξού κ η έναρξη ασταθειών στα ηπειρωτικά συνήθως με βόρειας συνιστώσας ανέμους.
    Οι νότιοι είναι πιο θερμοί κ ξηροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εγώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου (Κρήτη) θεωρώ ότι ο μήνας αυτός γίνεται όλο και θερμότερος. Συνέχεια τριών ετών δεν έχω σημειώσει, αν και και το 2003 έως 2005 αλλά και το 2019 ο μήνας ήταν ζεστός έως πολύ ζεστός και ξηρός (μάλλον φέτος έτσι φαίνεται). Οσο για τους λευκόνοτους της άνοιξης, θα μπορούσα να πω ότι οι υψηλές πιέσεις που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με τη βορειότερη πορεία των χαμηλών έχουν σαν αποτέλεσμα τον αίθριο καιρό. Για την Κρήτη πάντως οι νοτιάδες και τον Οκτώβριο λευκόνοτοι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γαληνός, ΕΙΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟΝ ΒΙΒΛΙΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΩΤΟΝ (Κühn 17a, 655.9-656,7):

    Χειμὼν νότιοϲ, ὑγρόϲ, μαλθακόϲ.

    Ἔνιοι τὸν νότον οἴονται διὰ παντὸϲ ὑγρὸν εἶναι, τοῦτο δ’ οὐχ οὕτωϲ ἔχει. φαίνεται γὰρ ἐνίοτε ξηρὸϲ γιγνόμενοϲ, ὃν καὶ προϲαγορεύουϲιν οἱ ἰδιῶται λευκόνοτον. ἐνδείκνυται δὲ τὸν τοιοῦτον νότον ἡμῖν καὶ ὁ ποιητὴϲ λέγων· "αὐτὰρ ἐγὼ Ζεφύροιο καὶ ἀργεϲτᾶο Νότοιο".
    Τὸν γὰρ καθαρὸν νότον, ὃν χωρὶϲ ὄμβρων ἴϲμεν γιγνόμενον, οὕτωϲ ὠνόμαϲεν. ἀλλὰ κἀν τῷ πρώτῳ τῶν Ἐπιδημιῶν ὁ Ἱπποκράτηϲ ἐπὶ τῆϲ πρώτηϲ καταϲτάϲεωϲ ἔφη· “γενομένηϲ δὲ τῆϲ ἀγωγῆϲ ὅληϲ
    ἐπὶ τὰ νότια καὶ μετ’ αὐχμῶν.” ὁ μὲν οὖν τοιοῦτοϲ νότοϲ ἐνίοτε μὲν καὶ ϲφοδρὸϲ γίγνεται, ϲαφῆ δ’ οὖν ἀεὶ τὴν κίνηϲιν ἔχει. ὁ μαλθακὸϲ δ’ ἄλλοϲ ἐϲτὶ νότοϲ, ὅϲ γ’ ἀναίϲθητον ἔχει τὴν κίνηϲιν ἔν τε τῷ περιέχοντι καὶ κατὰ τὰ νέφη. καὶ τοίνυν θερμὸϲ μὲν οὗτόϲ ἐϲτι διὰ παντόϲ, ὁ δὲ λευκόνοτοϲ ἐνίοτε ϲαφῶϲ φαίνεται ψυχρόϲ.

    Ο "λευκόνοτος" αντιδιαστέλλεται με τον "λιβόνοτο" ἠ "λιβοφοίνικα".

    Μπορεί να μην απαντώ στο ερώτημα, αλλά τουλάχιστον προσκομίζω μια μαρτυρία ενός γιατρού, που ασχολείται με τις επιδημίες!

    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο πρωτο ερώτημα ποια ακριβώς περιοχή δεν ξέρω,αλλά νομίζω πως όταν υπάρχει ηλιοφάνεια με ΒΑ ασθενές ρεύμα στο Κ και νότιο Αιγαίο,δηλ αντικυκλώνας,οι πεδιάδες της Μακεδονίας,Θεσσαλίας και Στερεάς,εχουν τις υψηλότερες θερμ.και ίσως ο Θεσσαλικός κάμπος να πρωτοπορεί,οταν όμως επικρατεί γενικά καιρός νοτιάδων με βροχές κυρίως στα δυτικά,τότε η Β Κρήτη έχει τις πιο ανεβαζμένες.Αλλά ακόμα και τότε..για παρ.εδω στην περιοχή μου,στο κύμα μετα τον Ιανό,οταν είχαμε την καταιγίδα του μεσημεριού είχαμε 18β.μετα απο λίγο που καθάρισε και έβγαλε ηλιο η θερμοκρασία κατευθείαν ανέβηκε στους 26β.Και θυμάμαι ακόμα πως ψηχαλιζε ανα διαστήματα χωρίς να έχει κανένα σύννεφο απο πάνω.Ηταν οι καθαροαιμοι Φθινοπωρινοι νοτιαδες.
    Πολυ πιθανόν να είναι ο Θεσσαλικός κάμπος στο πρώτο ερώτημα και ειδικά της Λάρισας.
    Στο δεύτερο θα συμφωνήσω με τον Yannis K.το 1991 θυμάμαι εγώ,αφου έληξαν τα 35αρια που είχαμε με μια χαλαζοθυελλα μεγάλης έκτασης εδω στην περιοχη,και θυμάμαι οταν ήρθε το ρεύμα και ανοίγω την τηλεόραση έδειχνε εκείνη την ώρα ζωντανα την Ακρόπολη να μη φαίνεται απ το πολύ το νέφος που είχε στην Αθήνα λογο καιρικών συνθηκών,και εγώ ένιωθα ευτυχισμένος για αυτην τη δροσιά-ψύχρα που επικρατούσε εδω την ίδια ώρα παρόλο που προηγήθηκε ΧΑΜΟΣ πιο πριν.Το ποτε δροσισε στην Αθήνα τότε δε θυμάμαι.
    Φίλε ΓεροΠαναχαικέ σ'ευχαριστώ γι'αυτο το σχολιο για μένα,να σου πω πώς ένιωσα λίγο έκπληξη που είπες πως με μελετάς,γιατί νομίζω πώς δε λέω και κατι πολύ σημαντικό..όπως και οι αλλοι περιγράφουμε το καιρό..και απο προβλέψεις εγω άστα,που και που κανω γιατί συνήθως κάνω γκάφες.Χωρια που απο επιστημονικά 0.Με τιμά πάντως αυτό,γιατί φαίνεσαι ωραίος και ευχάριστο άτομο και στις καιρικές προτιμήσεις συμφωνούμε!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απαντήσεις:1)Βορεια Κρήτη λόγω παρατεταμένης ανόδου του υποτροπικου που ευνοεί νοτιαδες χωρίς βροχές με θερμές μεταφορές και που λειτουργούν σαν καταβάτες, 2)1991-1993, 1-2/10/91 απόλυτα μέγιστες στα ηπειρωτικά και τα ορεινά, 1992 τρίτο δεκαήμερο συνεχιζομενοι νοτιαδες χωρίς βροχες με ρεκόρ μεγιστων σε Κρήτη και Δωδεκάνησα και 1993 ο θερμότερος Οκτώβρης σε όλη τη χώρα με καλοκαιρινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία και μερικά ρεκόρ απόλυτα μεγιστων!3) Το φθινόπωρο και το χειμώνα οι νοτιαδες μεταφέρουν αέριες μάζες ψυχροτερες από τη θερμοκρασία της θάλασσας αναγκαζοντας την σε ανύψωση και δημιουργία νεφωσεων και βροχών! Επίσης, οι νοτιαδες προηγούνται υφεσεων οι οποίες δημιουργουνται στα νερά της Μεσογείου από πολύ ψυχρές αεριες μάζες που καταφθάνουν από τον πολικό αεροχειμαρρο και μετατρέπουν την υγρασία της Μεσογείου σε εκτεταμένα βροχοφορα νέφη! Με τους νοτιαδες στη χώρα μας μεταφέρεται και υγρασία από τη θάλασσα στην ενδοχώρα ενισχύοντας την περιεκτικότητα των διαταραχών σε νερό! Αλλά και ως θερμά μέτωπα οι νοτιαδες, συναντωντας την ψυχρή ηπειρωτική χώρα, βοηθούν ανύψωση των υγρών αερίων μαζών και την εκδήλωση βροχών και χιονοπτωσεων! Την άνοιξη, τόσο οι αεριες μάζες από τη βόρεια Αφρική που βγαίνουν στη Μεσόγειο όσο και η θερμή σε σχέση με την ψυχρη θάλασσα ενδοχώρα καθηλώνουν την υγρασία της θάλασσας στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται υετοφορα νέφη και ο καιρός είναι ή αίθριος ή με χαμηλή στρωματομορφη νεφωση σε προσηνεμες περιοχές χωρίς να σημειώνεται αξιόλογος υετος! Γενικά, φθινόπωρο και χειμώνα αρκεί μια ρηχή ύφεση με νοτιά για εκδήλωση αξιόλογου υετου ενώ την άνοιξη, πέρα από τη θερμική αστάθεια πρέπει να υπάρχει ψυχρή λίμνη με επαρκες ψύχος για ή να διελθει οργανωμένο ψυχρό μέτωπό για να εκδηλωθεί γενικευμενος υετος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανεξαρτήτως του quiz που που νομίζω όλοι γράψαμε κ από κάτι σωστό κ περιμένουμε απάντηση,θα ήθελα να μάθω σήμερα από που κ ως που κ με ποιο αίτιο βγάζει αυτή τη στιγμή ηλεκτρικές εκκενώσεις στα νοτιοδυτικά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας.
    Πολύ δύσκολος ο καιρός αυτή την εποχή κ ειδικά αυτό το διάστημα που θα έχουμε σύν την αφρικανική σκόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή