Β-ΒΔ κυκλοφορία, τουλάχιστον ως τα μέσα της άλλης εβδομάδας!

Ομίχλη πλαγιάς (ανολίσθησης) στην κονιτσιώτικη Γκαμήλα
με τις πολλές καμπούρες. Φωτ, Νίκος Ζιακόπουλος 


Το βαρομετρικό χαμηλό, που το τελευταίο διήμερο προκάλεσε βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, κατευθύνεται προς την Τουρκία. Παράλληλα, μια διαταραχή στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα κινείται από την κεντρική Ευρώπη προς τις νοτιοανατολικές περιοχές της ηπείρου μας. Με αυτά τα δεδομένα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), παροδικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Α-ΒΑ Ελλάδα και σε όλη τη χώρα θα επικρατήσουν ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στις Β-ΒΑ περιοχές. 

Το Σάββατο (31/10), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Την Κυριακή (1/11), προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα ανατολικά και τα νότια θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ στο Ιόνιο 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά πελάγη 4 με 5 και πρόσκαιρα στο Καρπάθιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Τη Δευτέρα (2/11), αναμένεται ηλιοφάνεια και μόνο στη ΒΑ Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.   

18 σχόλια:

  1. Ακούσαμε για βροχές πολλές και μάλιστα έντονες.Τζιφος!!!Σπείραμε τα χωράφια και τώρα είναι μισό ποτισμένα με τα λίγα χιλιοστά βροχής που έριξε.Αν δε βρέξει σύντομα πάνε χαμένα.Παλι από την αρχή.Τη ζημιά ποιος την πληρώνει; ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή αν δεν ακούγατε για πολλές βροχές (που κανείς επίσημα δεν δήλωσε "γενικώς" και αυτό το γενικόλογο " ακούσαμε " από ποιούς, πότε, που; ) τα χωράφια σας δεν θα τα σπέρνατε ; Είναι να τραβάμε τα μαλλιά μας με αυτές τις τοποθετήσεις σας... " γενικώς και ειδικώς "...

      Διαγραφή
    2. Έγω είχα ετοιμάσει και το φουσκωτό έξω από το σπίτι. Τζιφος για άλλη μια φορά.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητε Δημητρη Σάββαρη νομιζω οτι το υφος σας ειναι ανοίκειο προς εκεινον που απευθυνεται και άηθες προς το κλιμα αυτου του blog.O ανθρωπος εχει τον καημο και τον πονο του ,πραγμα που μπορει να οδηγησει σε μια κατανοηση.Εσεις "του τη λέτε" κι απο πανω.
    "Παντες οι ανθρωποι προς τον θεον αποβλεπουσιν,οπότε βρέξας αφησει αυτους σπειρειν" .Ξενοφωντα,"Οικονομικός",(προσφατη μνεια και απο το δασκαλο).Αυτα καποτε.Προφανως και ευλόγως τωρα αποβλεπουν προς τους μετεωρολογους,τους μετεωρολογούντες, τους προγνώστες κ.ά.------Π.Α.
    Υ.Γ. Συγγνωμη για την αυτεπάγγελτη συνηγορία....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν δεν γράφω ανώνυμα όπως επιλέξατε εσείς να μου απαντήσετε κ.Π.Α. Κατά δεύτερον, προσβάλλετε με την κριτική σας " ως άηθες " τον αξιότιμο και αγαπητό διαχειριστή και συντάκτη του μπλογκ κ. Ζιακόπουλο. Αν μια ανάρτηση προσβάλλει κάποιον δεν θα είχε δημοσιευτεί.

      Διαγραφή
    2. Αθάνατε Εμπεδοκλή!
      Ο Ακραγαντινός φιλόσοφος ως αφετηρία της σκέψης του είχε θέσει την ύπαρξη στον κόσμο τεσσάρων αμετάβλητων θεμελιωδών στοιχείων: της φωτιάς, του νερού, του αέρα και της γης και θεωρούσε ότι από την ανάμειξη των παραπάνω στοιχείων, που τα αποκαλούσε ριζώματα, προέρχονται η γένεση και η φθορά των όντων. Κατά τον Εμπεδοκλή, στα τέσσερα ριζώματα επιδρά μια δυναμική αρχή που τα οδηγεί στην ανάμιξη, την εναλλαγή τους, την ένωσή τους σε διάφορους συνδυασμούς, και στο χωρισμό τους. Τη δυναμική αυτή αρχή εκφράζουν δύο αντιστικτικές δυνάμεις: η Φιλία και το Νείκος. Η Φιλία συσπειρώνει τα στοιχεία σε ένα σφαιρικό σύνολο, το Σφαίρο, που τη ζωή του χαρακτηρίζει η μακαριότητα. Ωστόσο, αυτή η μακαριότητα εκτρέφει βαθμιαία το Νείκος που τελικά θα διαβρώσει τη μακαριότητα του Σφαίρου και θα οδηγήσει στη διάσπαση των στοιχείων και στην «ακοσμία». Η νέα δράση της Φιλίας θα αρχίσει τη διαδικασία από την αρχή.

      Διαγραφή
  3. Φίλε μου συνονωματε συγνώμη,δεζηταω παρεξήγηση.Απλως ως αγρότης και κτηνοτρόφος που είμαι παρακολουθώ τον καιρό,γιατί σε κάποιες δουλειές του επαγγέλματος πρέπει όσο είναι δυνατόν να τον έχεις σύμμαχο.Ο κ.Ζιακοπουλος ξέρει τι θέλω να πω,Κάποτε έλεγε τον καιρό για τους Αγρότες.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Χωρίς βροχές η σπορά δεν είναι επιτυχημένη και
      β) Τα χρονικά όρια της σποράς για καλή σοδειά είναι περιορισμένα:
      «Οκτώβρης και δεν έσπειρες, οχτώ σωρούς δεν έκανες», «Η Πούλια βασιλεύοντας το μήνυμα της στέλνει. Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους» κ.λπ.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  4. Για τη Θεσσαλία πάντως έγιναν ακριβώς οτι έλεγαν οι προβλέψεις.Εντονα φαινόμενα στα Αν.και πιο ήπια απο τα κεντρικά και δυτικότερα.Να μη πω οτι στα δυτ.εκανε και περισσότερα απο τα αναμενόμενα.Τωρα λιγο υπομονή πάλι.Συμφωνώ με το Γιάννη τον Θεσπρωτό.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τον αγαπητό Χριστόδουλο ένα έχω να πω.Οχι μόνο έχει πέσει μέσα σε ότι έχει πει έως τώρα και όπως σωστά επεσήμανε και ο Φώτης ότι για τον Νοέμβριο είπε ότι ξεκινά με καλό καιρό,αλλά και για τις ζέστες/ανομβριες του Οκτωβρίου τα ειχε γράψει από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και τα είχε επιβεβαιώσει τον Φεβρουάριο και μάλιστα κάποιος φίλος είχε γράψει εμμέσως πλην σαφώς ότι κάνεις δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει μετά 9 μήνες,να όμως που κάποιος μπορεί και γνωρίζει.Εαν ο φίλος Χριστόδουλος πέσει μέσα σε μεγάλο βαθμό για τον επόμενο χειμώνα τότε θα πρέπει να αρχίσει να μας εξηγεί πολλά πράγματα που εμείς προφανώς αγνοούμε και η φύση γνωρίζει άριστα.Εγω παραμένω με την απορία και θα περιμένω με ενδιαφέρον την συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Στέλιος έχει δίκιο,μπορεί να άργησε λίγο να ξεκινήσει η βροχή αλλά τελικά έριξε καλό νερο και στην περιοχή μου και μάλιστα ενώ φαινόταν ο καιρός να "σπαει",λίγο πριν τις 5 το απόγευμα άρχισε να ριχνει καλή βροχή μέτριας έντασης,αλλά πολύ σύντομα "γύρισε" σε καιρό βορειου ρεύματος με αποτέλεσμα την χαμηλή νεφωση και βροχή ποτιστικη μέχρι το πρωί.
    Ανατολικότερα της Θήβας(Σχηματάρι και Οινόφυτα)έβρεχε κατά διαστήματα μέχρι τις 11.
    Η θερμοκρασία σε κάθετη πτώση κυμάνθηκε από 11-14 βαθμούς.
    Ωραία φθινοπωρινή ατμόσφαιρα,η οποια συνέχισε όλη την ημέρα με αρκετή συννεφιά και δυνατό ΒΔ άνεμο.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως φαίνεται,φθινόπωρο που αρχίζει με medicine δεν πάει καλά στην συνέχεια. Τα ίδια έγιναν και πέρυσι. Πολύ φοβάμαι πως και ο φετινός χειμώνας θα είναι μια από τα ίδια. Εξάλλου πως να ονειρευόμαστε κρύο και χιόνια όταν η αρκτική δεν έχει παγώσει ακόμα. Έχω μια αίσθηση πως όσοι ζήσουμε την δεκαετία που ξεκίνησε θα βιώσουμε δύσκολες καταστάσεις ,καιρικές και όχι μόνο. Καλημέρα..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη μου ικασίες!
      Τίποτα δε μπορεί να προδικάσει τη φετινή πορεία του χειμώνα.
      Κάποιες εκτιμήσεις(ενθαρρυντικές θα έλεγα) από τη φύση τις έχει δώσει ο Χριστόδουλος κ κάποιες επίσης διάφορα κλιματικά μοντέλα με μεγάλο ρίσκο.
      Θα δούμε τι θα γίνει.
      Εγώ έχω πει την άποψή μου.
      Πάμε να δούμε τώρα πως περίπου θα εξελιχθεί ο Νοέμβριος κ για τα άλλα έχουμε καιρό να τα συζητάμε.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να έρθουν όλα όπως τα λες Φώτη.Είναι κι αυτή η γκαντεμιά κάποιου,όλοι τον ξέρουμε,που δεν βοηθάει καθόλου.Μη χειρότερα φέτος...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  8. Αντιθετως σε μας ξεκινησε λιαν πρωί,"απο φυλακής πρωίας".Γρηγορα, μένα μαγικο τροπο (μάγισσα γαρ),αφου αφησε 5-6mm ,χαθηκε.Και,επειδη που και που προσφεύγω σε ακροβατικους συνειρμούς, "καλα,εσύ σκοτώθηκες νωρις"! (Χρόνης Μίσιος).
    Δημητρη απο τα ανατολικα του νομου σε καταλαβαινω,αλλα....αισιοδοξια και δυναμη για ολα τα δυσκολα θεματα,οπως ευστοχα τα ανεφερε προχθές ο δασκαλος με μη λεκτικο τροπο.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο, εύχομαι όλα να πάνε καλά, εδω κούνησε Αθήνα και ζαλιστηκαμε πολλοί άνθρωποι που μιλησα
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δε πάει τίποτα καλά.
      Κάποιες προφητείες από μοναχούς αρχίζουν κ βγαίνουν.
      Να διορθώσω ότι τελικά ήταν στα 6,9 Ρίχτερ με χαμηλό εστιακό βάθος ενώ προκλήθηκε κ τσουναμι.
      Επίσης μετράμε κ εμείς οι Έλληνες απώλειες καθώς δύο νέα παιδιά λυκείου γυρνώντας από το σχολείο καταπλακώθηκαν από οικοδομικά υλικά την ώρα του ισχυρού σεισμού.
      Ότι κ να πούμε τα λόγια χάνουν την αξία τους σε τέτοια γεγονότα.

      Διαγραφή
  10. Ο Κωστης Παλαμας,επηρεασμενος απο το Εμπεδοκλη,συνθετει το ακολουθο σονετο.
    Πατριδες!Αερας,γη,νερο,φωτια!Στοιχεια
    αχάλαστα,και αρχη και τελος των πλασματων,
    σα θα περασω στη γαληνη των μνηματων,
    θα σας ξαναβρω,πρωτη και στερνη ευτυχια!

    Αερας μεσα μου ο λαος των ονειράτων
    στο αερα θα παει,θα παει στην αιωνία
    φωτια,φωτια κι ο λογισμος μου,τη μανία
    των παθών μου θα παρ η λυσσα των κυματων.

    Το χωματόπλαστο κορμι χωμα και κεινο
    αερας,γη νερο,φωτια θα ξαναγίνω.
    Κι απ των ονείρων τον αερα,κι απ την πύρα

    του λογισμου,κι απο τη σαρκα τη λιωμένη
    κι απ των παθων τη θαλασσα παντα θα βγαινει
    ήχου πνοη,παραπονο, σαν απο λύρα.

    Σε ενα σημειο υπολανθάνει και το "χους ει και εις χουν απελεύσει".
    Ο Εμπεροκλης υποστηριζε οτι ο θανατος πρεπει να αποτελει επιλογη δικη μας και οχι δικη του (του θανατου) ,και μαλιστα οταν ειμαστε ακμαιοι,σωματικα-ψυχικα-πνευματικα,και δεν βρισκομαστε μπροστα σε αδιεξοδα.Τετοιες αντιληψεις ενστερνιζοταν ο καθηγητης Λιαντίνης και εθεσε τερμα στη ζωη του στην κορυφη του Ταυγέτου πριν μερικα χρονια.-----Π(ετρος) Α(λιφέρης) της Σοφιας(σιγουρα) και του Κων/νου (μαλλον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή