Ευχαριστίες και μια μικρή οικογενειακή ιστορία!

Φίλος και συνάδελφος από την ΕΜΥ μού έστειλε ως ευχετήρια κάρτα το απόσπασμα από τη δημοτική ποίηση που βλέπετε. Πίσω από το ποίημα αυτό κρύβεται η παρακάτω μικρή οικογενειακή ιστορία που τη μοιράζομαι μαζί σας. Ο προπάππος της γυναίκας μου, ο Αποστόλης, γνωστός και ως καπετάν Σγκουλούμης, σκοτώθηκε νεότατος σε μια βρύση λίγο έξω από την Οξυά της Κόνιτσας, πολεμώντας  τους Τούρκους. Η γυναίκα μου περηφανευόταν, και δικαίως, για τους προγόνους της και με πείραζε που το σόι μου δεν είχε να επιδείξει τέτοιους ήρωες. Ώσπου, μια μέρα, έμαθα γι αυτό το δημοτικό ποίημα και είπα: ισοφάρισα! Ζιάκας – Ζιάκος - Ζιακόπουλος η ίδια λέξη είναι και η Κόνιτσα από τα Γρεβενά απέχει μια Βάλια Κάλντα δρόμο. Μεταξύ μας, δεν πολυπιστεύω στην ισοφάριση. Οι πιθανότητες το VAR της Ιστορίας να ακυρώσει το γκολ είναι πολλές!

Ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές σας και για το γεγονός ότι όλοι σας κρατάτε ψηλά το επίπεδο του μπλογκ!

Χρόνια Πολλά στις Δήμητρες και τους Δημήτρηδες! 

7 σχόλια:

  1. Να ναι καλά ο συγχωρεμένος καθηγητής και συγχωριανος μου από το φοβερό Ποποβο Παραμύθιας Σουλίου, ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΕΛΙΜΗΣ για το σημαντικό λαογραφικό έργο του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά και καλά, με υγεία, καθαρό νοητικό και ζεστή καρδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θερμοκραδιακες διάφορες και μάλιστα μεγάλες σε πεδινά και ορεινά της Βοιωτίας για 3η συνεχή ημέρα.
    Κυριακή,Δευτέρα και Τρίτη στην Κωπαιδα(98 μέτρα υψόμετρο) είχαμε 8,8-7,9-7,2 τα πρωινα,με πολλή υγρασία και ομίχλη και στο Ζερικι Βοιωτίας (850 υψόμετρο) είχαμε 16,4-14,6-14,2 αντίστοιχα.
    Στην περιοχή προς τον Κορινθιακό όπου βρίσκομαι καθημερινά,οι θερμοκρασίες είναι ακομη σχεδόν καλοκαιρινές και η διαύγεια της ατμόσφαιρας καταπληκτική.
    Τα δε μεσημέρια και το κοντομάνικο θεωρείται υπερβολικα ζεστό...!!
    Σήμερα όμως όλα τα βουνά δείχνουν την αλλαγή του καιρού που έρχεται καθώς είναι από το πρωί τυλιγμένα στα σύννεφα.Χρειαζεται αρκετή προσοχή γιατί η ζέστη των τελευταίων ημερών ίσως παίξει,κατά περιοχή,σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των φαινομένων.
    Αγαπητέ φίλε Πέτρο,έχεις δίκιο ότι στην δύναμη της Ανάγκης υποτάσσονται ακόμη και οι θεοί και χαρακτηριστικό το ρητό που αναφέρει ο Διογένης Λαέρτιος ότι είχε πει ο αρχαίος φιλόσοφος Πιττακός "Αναγκα ουδε θεοί μάχονται".
    Σωστό και ότι ο καθένας μπορεί να γίνει διαχειριστής της τύχης του, μόνο που θα πρέπει να έχει προχωρήσει πολύ στον δύσκολο και κοπιαστικο δρόμο της ανάβασης του ελικοειδους(Ελικώνα) ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ της ψυχικής και πνευματικής του ακολουθώντας τον Μουσαγετη Απόλλωνα,"χορεύοντας" στον ρυθμό που θα του μαθαίνουν οι Μούσες και συνάμα δείχνοντας του τον τελικό προορισμό του,αυτόν που έχει σαν αποστολή του.
    Τον ίδιο δρόμο που ακολουθούν όλοι οι απεσταλμένοι του δημιουργού και που ο καθένας από αυτούς ανεβαίνει τον δικό του "Γολγοθά" πριν φθάσει στην "ΈΝΩΣΗ" του.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύχομαι και εγω χρόνια πολλα σε όλους τους εορτάζοντες και μη. Να έχουμε όλοι υγεία και καλή καρδιά. Να είστε καλά κύριε ΖΙακοπουλε και να μας δίνετε τα φώτα σας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Μακάρι να έρθει και ένας καλός χειμώνας με πολλές βροχές και χιόνια,χωρίς ζημιές και προβλήματα. Καλημέρα...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά κ σε σένα Δημήτρη όπως κ στον Δημήτρη Νάκο.
      Να είστε πάντα καλά με υγεία πάνω από όλα!
      Λιγάκι προσοχή αύριο στα κεντρονότια κ για τη συνέχεια του Νοεμβρίου ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισει τίποτα.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ Φώτη όπως και όλους τους φίλους του μπλογκ να ευχηθώ και εγω στον δάσκαλο μας χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι όμως κ καθηγητά. Ο πατέρας μου που καταγόταν από το Πολυνέρι Γρεβενών, δίπλα στο χωριό Ζιάκας (τέως Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα), έλεγε πως οι πρόγονοί του είχαν έρθει από την Ήπειρο, προφανώς από το πέρασμα Κόνιτσα - Δίστρατο - Βασιλίτσα. Άρα ίσως και ο πατέρας του πολεμιστή Θεόδωρου, ο γερο-Γιώργος Ζιάκας είχε έρθει από εκεί, ή εν κατακλείδι είχανε πάρε - δώσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή