«Προς τον θεόν αποβλέπουσιν…»

Φωτ. Φώτης Ματραλής

«Επειδάν γαρ ο μετοπωρινός χρόνος έλθη, πάντες που οι άνθρωποι προς τον θεόν αποβλέπουσιν, οπότε βρέξας την γην αφήσει αυτούς σπείρειν» (Ξενοφώντος, Οικονομικά,
Α΄, 17, 1).

«Αποβλέπουν ακόμα στο να μην χάνονται οι περιουσίες τους και να μη διακινδυνεύονται οι ζωές τους» (Δασκάλου, Προγνωστικά)

Καλή Κυριακή, φίλοι μου.

12 σχόλια:

  1. Καλημέρα κ ζιακοπουλε, από την ηλιόλουστη Μυτιλήνη. Η εβδομάδα που μας έρχεται,θα έχει αρκετό καιρικό ενδιαφέρον, καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέτοιο καιρό εμείς εδώ στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο έχουμε παρά πολύ καιρό να δούμε.Ευτυχως που υπάρχουν οι φωτογραφίες.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους.
    Η φωτογραφία είναι από την κάμερα του Ρίου που κοιτά απέναντι τις ακτές τής Αιτωλοακαρνανίας από την καταιγίδα τής Πέμπτης.
    Σωστός κ σοφός ο δάσκαλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα σε ολη την καιροπαρεα Απο αυριο θα εχουμε δυνατη φθινοπωρινη κακοκαιρια κυριως στα δυτικα και βορεια Πατριωτακη Φωτη η φωτο σπο την καμερα του Ριου δειχνει την περιφημη τοπικη θυελλα που εδω την ονομαζουμε ΓΑΒΡΟΛΙΜΑΔΑ Αυτη η θυελλα αναπτυσεται αναμεσα σε Βαρασοβα και Κλοκωβα οπου και ενισχυεται απο τον καναλισμο μεταξυ των δυο.βουνων Αυτο εχει σαν αποτελεσμα θυελωδεις ΒΔ εως καθαρα Β ανεμους ,την δημιουργια τεραστιων σωρειτομελανιων και καταρακτωδεις βροχες ενω στην περιοχη του Ριου η.θαλασσα.ειναι πολυ τρικυμιωδης.και προξενει ζημιες στην παραλια Αυτο το φαινομενο να το σημειωσεις και να το μελετησης γιατι μαλλον αυριο θα εμφανισθει Τελευταια φορα εμφανιστικε.την περασμενη πεμπτη με εντονη αγριοτητα Εστειλα βιντεο του Μυστη και ΔΡΥΙΔΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την καλησπέρα μου στον φίλο συντοπίτη Αργύρη όπως κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ
      Όλα μα όλα τα στοιχεία(μηδενός εξαιρουμένου) θέλουν τη χώρα μας από αύριο να εισέρχεται σε περίοδο έντονων κατά διαστήματα βροχών, ικανών να προκαλέσουν εκ νέου ζημιές βραχυπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα στη δυτική κ κεντρική κυρίως χώρα.
      Από αύριο το απόγευμα κιόλας από την Πίνδο κ δυτικότερα θέλει προσοχή καθώς το χαμηλό τής Γένοβας κινούμενο ανατολικά ενισχύεται συνεχώς αντλώντας πόσα ενέργειας από τη ζέστη θάλασσα τής ανατολικής Μεσογείου κ σε συνδυασμό τους αυξημένος κ πάλι δείκτες αστάθειας κυρίως στο Ιόνιο κ όχι μόνο,δεν αποκλείονται φαινόμενα κ μεγάλη ένταση κ μεγάλη διάρκεια.
      Πρόσκαιρα θα επηρεαστεί κ η υπόλοιπη χώρα από τη νύχτα προς τη Τρίτη.
      Πέμπτη προς Παρασκευή άλλη μία διαταραχή η οποία κ πάλι δείχνει πολύ ισχυρή θα επηρεάσει τα δυτικά κεντρικά κ βόρεια.
      Επισημάνσεις:στη δυτική ΒΔυτική Ελλάδα καθώς κ στο ανατολικό Αιγαίο, εκτιμώ ότι ο καιρός όλη τη νέα εβδομάδα με την υποστήριξη του ΔΝΔυτικού ανέμου θα είναι άστατος με βροχές επί καθημερινής βάσης!
      Με την κάθοδο πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια της Ευρώπης προς μεγάλο μέρος τής Μεσογείου έως κ την Ιταλία,δε θα μου έκανε εντύπωση στο επόμενο διάστημα να έχουμε κ τα πρώτα πυκνά χιόνια στα ψηλά βουνά της ΒΔυτικής Πίνδου, καθώς εκεί οι θερμοκρασίες θα είναι αισθητά χαμηλότερες από την υπόλοιπη ανατολική κ νότια χώρα.
      Αργύρη καταλαβαίνω τι λές για την ενίσχυση των καταιγίδων ανάμεσα σε Κλόκοβα κ Βαράσοβα (τα δύο βουνά τής παράκτιας γραμμής του Αντιρρίου προς Μεσολόγγι)
      Είχα πει κ στο Χριστόδουλο πιο παλιά, ότι εάν βάζαμε ένα μετεωρολογικό σταθμό σε εκείνη την περιοχή πιθανόν να έσπαγαν τα βροχόμετρα!
      Καλές καιρικές συγκινήσεις κ καλή νέα εβδομάδα σε όλους.

      Διαγραφή
  5. Μεσσηνία πολη χαμηλή βροχόπτωση για το 9μηνο.
    Από δω και πέρα βλέπουμε ...
    Οι ελιές κατά περιοχές έχουν μαυρίσει λόγω ξηροθερμικων συνθηκών .
    Αυτά .
    Την καλησπέρα μου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως ακριβώς το λέτε δάσκαλε,να μην χάνονται περιουσίες και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο.
    Δυστυχώς όμως όπως διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια στην 2ημερη επίσκεψη μου στην ορεινή Αργιθεα χάθηκαν πολλές περιουσίες ευτυχώς όχι ανθρώπινες ζωές εκεί στα ορεινά αλλά χάθηκαν πολλά ζώα(πρόβατα,κατσίκια και αγελάδες)επίσης πολλά απίστευτα μέρη δεν υπάρχουν πια.
    Ήταν τέτοια τα "σαρωματα" που κατέβασαν στην κυριολεξία ολόκληρα τμήματα των βουνών που στο κατέβασμα τους πήραν παραμαζωμα κάθετι που βρήκαν μπροστά τους.
    Άνθρωποι πάνω από 80 ετών δεν είχαν ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις και με τρόμο στα μάτια τους μου περιέγραψαν τους εκωφαντικους θορύβους που έβγαιναν από τις "κατεβασιες" τεράστιων όγκων από πέτρες και λάσπη.
    Όμορφα γεφύρια κατέρρευσαν σαν χάρτινα και δρόμοι που ένωναν χωριά ή μοναστήρια δεν υπάρχουν πια και πολύ δύσκολα θα προλάβουν να φτιαχτούν το προσεχές διάστημα.
    Πάμε τώρα να δούμε τι έπιασαν οι "κεραίες" μου για όλα όσα καιρικά έρχονται.
    Όλη η φύση και τα πλάσματα της,είναι σε μια στάση αναμονής για έναν βαρύ και πολύ δύσκολο χειμώνα καθώς ολα όσα συνάντησα μου επιβεβαίωσαν ότι ακριβώς έχω από καιρό αναφέρει.
    Πολλά νερά και χιόνια σε όλη την Πίνδο και μάλιστα αρκετά νωρίς,λογικά μέχρι το τέλος του μηνός θα πρέπει να έχουν ασπρίσει όλες οι κορυφές και ίσως όχι μόνο αυτές.
    Ο φίλος από την ΒΔ Πίνδο θα έχει πολλά να μας μεταφέρει και να μας στείλει αρκετό υλικό.
    Φυσικά δεν θα είναι ο μόνος και σειρά θα πάρουν και άλλοι φίλοι του μπλογκ.
    Εμείς οι ανατολικοί και νότιοι θα κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη και τα έρθει η σειρά μας.
    Αυτά διαπίστωσα από κοντά και θα είναι μεγάλη έκπληξη για μένα εάν δεν βγουν όλα όσα έχω δει έως τώρα για τις ΔΒΔ και Β περιοχές της χώρας μας.(Χριστόδουλου εκτιμησεις)
    Καλό βράδυ σε όλους σας και προσοχή σε όσους βρίσκονται στις ήδη πληγησες περιοχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι θεότητα Χριστοδουλε, μέχρι τώρα ότι έχεις πει για την Ήπειρο βγαίνουν πλήρως!!!

      Διαγραφή
    2. Γιώργος Ορεινά Τρίκαλα12 Οκτωβρίου 2020 στις 8:53 π.μ.

      Επιβεβαιώνω τα ''σήματα'' από τις ''κεραίες'' του Χριστόδουλου και αναμένουμε στα Ορεινά Τρίκαλα να κάνει βαρύ χειμώνα.

      Γενικά η φύση, τουλάχιστον στην περιοχή μου, ήταν αρκετά γενναιόδωρη φέτος . Από κάστανα, καρύδια, κεράσια και μέλια μέσα στα μελίσσια.

      Καλό Χειμώνα και Καλά και Πολλά χιόνια να έχουμε εδώ στα ορεινά.

      Διαγραφή
  7. Ο "Οικονομικός" του Ξενοφωντα,γραμμενος σε "στρωτή" Αττικη διαλεκτο, εμπεριεχει ενδιαφεροντα στοιχεια για τη διαχειριση ενος οικου (οχι ...ανοχης!),οικονομώ=νέμω τα του οίκου,και ενος κτηματος (οχι....Μπελλου-γαμοικ.λ.π.).
    Για ολη την επελαύνουσα βροχερη εβδομαδα τα μοντελα δινουν στην Κορινθια απο 13mm ( Δερβενι) εως ~5mm (Kορινθος). Δυο παροιμιες
    1) Απο το ολοτελα καλη και η...(διαλεγετε..).
    2 )Παρηγορια στον αρρωστο ωσπου.....
    Προσωπικα με εκφραζει η δευτερη.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς κ στο νησί σε κάποιες περιοχές, έχουν μαυρίσει οι ελιές λόγω φετινής ξηρασίας.. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι, ότι πέτυχα στην πίσω πλευρά του σπιτιού,μια φωλιά μυρμηγκιών, κοντεύουν μεσάνυχτα κ δεν έχουν σταματήσει λεπτό,να δουλεύουν. Καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Γιάννη το ξέρω ότι είμαι θεότητα αφού "μιλαω" με φυτά,δέντρα και ποτάμια,όπως είπε ο Στέλιος,αλλά φτύσε με να μην με...ματιασεις και κατά δεύτερον μην το...φωνάζεις γιατί θα το...ακούσουν οι θρησκευτικοί ηγέτες και θα νομίζουν ότι πάω να φτιάξω καινούργιο δόγμα...!!
    Κοίτα να δεις φιλε μου χωρίς πλάκα τώρα,εγώ γράφω ότι ακριβώς μου λένε,η μάνα φύση και τα πλάσματα της.
    Αυτά "μιλάνε" και εγώ προσπαθώ να πιάσω επαφή μαζί τους και να ερμηνεύσω σωστά στο καλύτερο δυνατό βαθμό όλα όσα έχουν να μου πουν.
    Και κατέχουν πολλά φίλε και λοιποί φίλοι του μπλογκ και τα λενε η μάλλον τα τραγουδάνε σε πολύ όμορφους ρυθμούς και είναι για όλους όχι μόνο για μένα,αρκεί να μπορείς να τα ακούσεις.
    Και μπορούμε όλοι να τα ακούσουμε,αλλά πρέπει να μην χάσεις την επαφή σου με την...μητέρα σου,γιατί έτσι χάνεις την επαφή με τον εαυτό σου και αυτήν την επαφή δεν πρέπει να την χάσεις ΠΟΤΕ.
    Η γαλήνη που κυρίεψε την ψυχή και το κορμί μου περπατώντας στα υπέροχα μέρη της ορεινής Αργιθεας δεν συγκρίνεται με τίποτα και "χαμενος" στην απίστευτη ηρεμία σκεφτόμουν ποιος μας δίνει το δικαίωμα να θεωρούμε πως όλα αυτά μας ανήκουν και μπορούμε να ασελγούμε πάνω σε τέτοια θεϊκά δώρα.
    Όχι δεν μας ανήκει τίποτα και δεν έχουμε το δικαίωμα να τα θεωρούμε δικό μας κτήμα παρά μόνο πρέπει να τα προστατεύουμαι πάση θυσία και να έρθουμε όσο πιο κοντά μπορούμε.
    Θα μάθουμε τόσα πολλά πράγματα που δεν τα φαντάζομαστε καν.
    Θα μας μάθουν παρά πολλά καθώς η σοφια τους είναι απερίγραπτη και απέραντη σαν την θάλασσα του ουρανού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή