Φθινόπωρο…

Αρρένες Γράμμου, Οκτώβριος 2020. Φωτ. Νίκος Ζιακόπουλος


«Και τα βουνά ολόγυρα, τι ζωηρά χρώματα που παίρνουν; Και τα δέντρα με τα κίτρινα ή κοκκινωπά φύλλα πόσο αλλιώτικα φαίνονται! Και η χλόη ακόμη η πράσινη, με πόσα χρυσάφια έχει στολιστεί! Και το χώμα, το σχεδόν άσπρο χώμα του καλοκαιριού, πως έγινε βαθύτερο, ζωηρότερο! Κι όλο το τοπίο, πόλη μαζί και εξοχή, πώς φαίνεται σαν καθαρισμένο, σαν ξανανιωμένο! Γιατί και το φθινόπωρο για μια στιγμή παρουσιάζει το ξανάνιωμα της ανοίξεως. Με τη διαφορά, πως αυτό είναι σταθερό, ενώ εκείνο, του φθινοπώρου, είναι απατηλό, ψεύτικο…» (Γρηγόριος Ξενόπουλος, 1920).

9 σχόλια:

  1. Έτοιμο το βουνο να υποδεχθεί τα φθινοπωρινά χιόνια αν εξαιρέσουμε την κορυφή του η οποία χιονιστηκε λίγο χθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη εικόνα!
    Σήμερα το πρωί έβαλε κ την πρώτη σοβαρή χιονόπτωση-χιονόστρωση ο θρόνος του Δία στον Όλυμπο.
    Ένα χειμωνιάτικο διάλειμμα μας περιμένει από το Σαββατοκύριακο κ μετά με χαρακτηριστικά που δε γνωρίζουμε ακόμα.
    Πάντως τα κεντρικά κ κυρίως τα βόρεια θα νιώσουν από πολύ νωρίς φέτος έστω κ για λίγο διάστημα, χειμερινού τύπου μοτίβο.
    Στη περιοχή μου όλη νύχτα εχθές έβρεχε κατά διαστήματα αξιόλογα έως το πρωί.

    Ερώτηση:
    Βλέπω στα κανάλια υποτιμάται πολύ (όπως κ από κάποια μοντέλα)η αλλαγή του καιρού από αύριο κ κυρίως την Παρασκευή στη δυτική κ βόρεια χώρα.
    Υπάρχουν μοντέλα που βγάζουν πολύ έντονα φαινόμενα εκτός από το βόρειο Ιόνιο κ σε άλλες περιοχές, ενώ παράλληλα οι δείκτες αστάθειας τη Παρασκευή κυρίως θα είναι στο "θεό".
    Εκτιμώ ότι με τα υπάρχοντα χιλιοστά που έχουν πέσει σε αυτές τις περιοχές κ με την πιθανή ένταση των φαινομένων που θα έχουμε κυρίως την Παρασκευή, καλό θα ήταν η πολιτεία να έχει το νου της για τυχόν προβλήματα.
    Δε ξέρω τι άποψη έχει ο δάσκαλος η κάποιος άλλος φίλος αλλά μου κάνει εντύπωση που κανένα επίσημο μέσο η ΜΜΕ δεν έχει κάνει καμία αναφορά για αξιόλογα φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρόκειται για την Αθήνα...

      Διαγραφή
    2. Είναι προφανές Δημήτρη.
      Σιγά σιγά κάποιοι μετεωρολόγοι αρχίζουν κ αναφέρουν για αυτή την επιδείνωση αλλά αν είναι ο καθένας να κάθεται όλη μέρα στο διαδίκτυο για να πληροφορηθεί έγκαιρα τότε ζήτω που καήκαμε...

      Διαγραφή
    3. Τελικά οι φόβοι μου για το υπόλοιπο του Οκτώβρη αρχίζουν και επιβεβαιώνουνται..τα μακροπροθεσμα μιλούσαν για υποτροπικο σε εμάς και στα Βαλκάνια.. Και έτσι φαίνεται να γίνεται. Δυστυχώς με τέτοιες διατάξεις, βαθύ φθινόπωρο δεν πρόκειται να δούμε στην Ελλάδα και ιδίως οι ανατολικοί!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία φωτογραφία και πολύ φοβερό το το πιο,σωστά έγραψε και ο φίλος Δημήτρης Νακος ότι είναι έτοιμο το βουνό να δεχτεί τα πρώτα χιόνια,φαίνεται καθαρά αυτό στα δέντρα.
    Στην περιοχή μου τώρα η έκπληξη ήρθε σήμερα το πρωί από την Κωπαιδα όπου σημειώθηκε η πρώτη μονοψήφιο θερμοκρασία με 9 βαθμούς και λίγο έλειψε να συμβεί και στον σταθμό της Τανάγρας με 10,2 βαθμούς.
    Ρόλο έπαιξε η άπνοια μετά από πολλές ημέρες και η ξαστεριά που επικράτησε. Βέβαια θα ανέβει πάλι η θερμοκρασία μέχρι να πέσει από εβδομάδα πρόσκαιρα για να ξανανεβει και πάλι.
    Έχουμε δρόμο εμείς οι ανατολικοί και νότιοι...εν αντιθέσει με τους ΔΒΔ.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, όπως είπε κ ο Γιάννης ο Θεσπρωτός μετά την πτώση της θερμοκρασίας που θα έχουμε από Κυριακή,από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας οι νοτιαδες με υψηλές θερμοκρασίες κ χωρίς ουσιαστικές βροχές θα είναι κ πάλι το μενού για τα ανατολικά κ νότια κυρίως.
      Όμως ο Οκτώβρης δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα δώσει τη σκυτάλη στο Νοέμβριο με κακοκαιρία κ χιόνια στα ορεινά!

      Διαγραφή
  4. Ολα τα προγνωστικα μοντελα καιρου για το τελος μηνα εχουν τεραστια ασταθεια στην.προβλεψη τους Καθε 6 ωρες αλλαζουν τελειως την προβλεψη Ετσι λοιπον απο χθες για το το.τελευταιο.πενθημερο εχει προβλεψη για ψυχρη.εισβολη και.μετα ολα αλαζουν και
    και δεχνει πολυ ζεστη για να γινει.μετα.το.τελειως αντιθετο.Αυτο.δεν ξερω.. γιατι γινεται και ολο αυτο δεχνει την ανεπαρκεια των.μοντελων μετα τις πρωτες 5 ημερες για ασφαλη και σιγουρη προγνωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή