Στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα τα σημαντικότερα καιρικά φαινόμενα

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Το Β-ΒΑ ρεύμα που προαναφέρθηκε αλλά και μια διαταραχή στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα θα είναι τα αίτια για την εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους στην Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι έντονα. 

Την Τετάρτη (21/10), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη ΝΑ Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι βοριάδες θα συνεχιστούν περίπου με την ίδια ένταση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Την Πέμπτη (22/10), οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα.  

8 σχόλια:

  1. Επιτέλους να νιώσουμε για λίγο φθινόπωρο και στα ανατολικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι η Βορειοανατολική Πελοπόννησο χωρίς αξιόλογες βροχές,που είναι πολύ σημαντικές και αναγκαίες αυτή την εποχή.Αντε να δούμε τι θα γίνει.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε "σύννομε" Δημητρη τα ιδια χαλια και η Δυτικη πλευρα.Μαλιστα το κοντοβραδο το Δερβενι ελαβε ενα ολοκληρο χιλιοστο υετου !!. Να δουμε μηπως κατι γινει μετα του Αγιου Δημητριου κατα τις εκτιμησεις του εγκυρου φωτη.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έντονα φαινόμενα έχουμε ήδη από χθές στις περιοχές που είχαμε αναφέρει ενώ επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις κ για την βόρεια βορειοδυτική Κρήτη καθώς έχουμε ήδη σφοδρές χαλαζοπτώσεις που δημιούργησαν ζημιές.
    Μεγάλη προσοχή στη Κρήτη μέχρι κ την Πέμπτη καθώς σε ορεινές κυρίως περιοχές το συνολικό ύψος βροχής πολύ πιθανόν να ξεπεράσει κ τα 200mm!!
    Άκρως φθινοπωρινή η αυριανή ημέρα για τα ανατολικά κ νότια όπως κ για τη Μεσσηνία η οποία έχει μπει κ αυτή στο χορό των φαινομένων.
    Να πω τέλος ότι πριν λίγο είχαμε απρόσμενη μπόρα κ στην περιοχή μου με το αξιόπιστο ηλεκτρονικό βροχόμετρο μου που έχω συνδέσει στη ταράτσα να καταγραφεί 0,6mm βροχής(για καιρό Βορείου ρεύματος ανέλπιστο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκ παραδρομής, σήμερα η Μεσσηνία θα είχε κ είχε μπόρες κ καταιγίδες κ όχι αύριο όπου ο καιρός θα είναι αρκετά καλός.

      Διαγραφή
  5. Άκρως φθινοπωρινό σκηνικό εχθές και σήμερα με πυκνή συννεφιά και κρύο (12-15 βαθμούς κυμαίνεται η θερμοκρασία)αλλα ο δυνατός ΒΔ άνεμος δεν άφησε την βροχή να φθάσει στην γύρω περιοχή και ενώ εχθές δέχθηκαν βροχές μόνο οι περιοχές που ήταν προς την Εύβοια και σήμερα ευνοημένοι ήταν τα δυτικά και ορεινά του Ελικώνα,εμείς δεν φθάσαμε ούτε το 1mm ...!!
    Τζάμπα το κρύο που τρώμε...
    Ωραία το άρθρο του δασκάλου για την μετεωρολογική παρά.
    Λόγω φόρτου εργασίας δεν μπόρεσα να γράψω όσα ήθελα,επιφυλάσσομαι όμως.
    Πολύ ωραία ανάλυση για μια ακόμη φορά από τον Βασίλη Πανακογλου,αξίζει να την διαβάσετε.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που έγινε στα Μάλια και νομίζω ότι ούτε στα επόμενα 100 χρόνια θα μπορεί κάποιος να το προβλέψει. Είναι κάτι σαν τα 350 mm βροχής της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016 στη Ν. Μηχανιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εικόνες που είδα από Μάλια ήταν απίστευτες! Λες και έβλεψες πλήρη χιονοκάλυψη σε δρόμο. Μεγάλες καταστροφές βέβαια σε όλο το νησί

      Διαγραφή