Το βέβαιο είναι ότι με τον καιρό δεν θα πλήξουμε!

Παγγαίο: η "δεύτερη άνοιξη" δεν πέρασε από εκεί! Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης.

Οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη παραμένουν ευνοϊκές για τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος στη χώρα μας με ένταση το πολύ 5 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Επισημαίνεται, πάντως, ότι στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές.

Το Σάββατο (24/10), ο καιρός γενικά θα είναι καλός με αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 28 βαθμούς. 

Την Κυριακή (25/10), στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη βόρεια χώρα προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες που θα αρχίσουν από τα ΒΔ. Τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν ακόμα το απόγευμα στην κεντρική χώρα και το βράδυ στο Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στις περιοχές των βροχών. 

Τη Δευτέρα (26/10), λίγες βροχές προβλέπονται τις πρωινές ώρες στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη (27/10), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα πυκνώσουν και τις απογευματινές-βραδινές ώρες θα σημειωθούν εκεί βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα γίνουν νότιοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο).

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους.
    Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας είναι μεγάλα από όλες τις απόψεις (Κορωνοϊός, ελληνοτουρκικά κ.α.) όμως το χόμπι μας για τον καιρό δε πρόκειται να το αφήσουμε ειδικά τούτη την εποχή που πλησιάζει ο χειμώνας.
    Μόλις βγήκε λοιπόν από τους Αμερικανούς τού AccuWeather η μακροπρόθεσμη εκτίμηση τους για την πιθανή έκβαση του φετινού χειμώνα.
    Να τονισθεί η μέτρια προς μεγάλη επιτυχία που είχαν το καλοκαίρι για την Ευρώπη, όπως κ η 100% μέχρι στιγμής επιτυχία για το φετινό φθινόπωρο.
    Με λίγα λόγια το έντονο κρύο με τα τωρινά στοιχεία θα απουσιάσει κ φέτος πάνω από την Ευρωπαϊκή ήπειρο κ η βόρεια Ευρώπη γενικώς θα έχει να κάνει με ήπιο καιρό κ λίγα φαινόμενα.
    Αντίθετα ολόκληρη η Μεσόγειος μάλλον θα βιώσει αρκετές περιόδους με συστήματα καταιγίδων που θα παρουσιάζουν εμμονή κ θα είναι ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα σε χώρες από την Πορτογαλία έως τη βόρεια Ιταλία την Ελλάδα κ όλα τα Βαλκάνια γενικώς.
    Από πλευράς χιονοπτώσεων δε φαίνεται κάτι ιδιαίτερο, όμως περιοχές ανατολικές της Ιταλίας κ των δυτικών Βαλκανίων θα έχουν αξιόλογα πόσα χιονιού,τα μεγαλύτερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
    Σας δίνω το λινκ.

    https://www.accuweather.com/en/winter-weather/accuweathers-2020-2021-europe-winter-forecast/834961

    Υ.Γ. Σε αυτές τις εκτιμήσεις των Αμερικανών υποθέτω ότι δεν υπολογίζονται φαινόμενα όπως το ENSO(la Nina) κ η ΑΣΘ που πιθανόν να ενισχυθούν μέσα στο χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω τι λέει το accu... Αλλά με βάση αυτά που είδα στα μοντέλα πρωινιατικα θα περιμένουμε πολύ ακόμα να φθινοπωριασει... Εξαφανίστηκε η αλλαγή της Κυριακής, υποβαθμιστηκε το χαμηλό της εθνικής εορτής και στο βάθος φαίνεται εγκατάσταση αντικυκλωνα τύπου Ω πάνω από την Ευρώπη, τέλεια προοπτική, τι να πω!! Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!!

      Διαγραφή
  2. Διαβάζω πάντα με προσοχή τις προγνώσεις του δασκάλου,τις όμορφες αναλύσεις του Βασίλη Πανακογλου,τις πολύ ωραίες και πάντα τεκμηριωμένες αναλύσεις του αγαπητού φίλου Φώτη Ματραλη,του επίσης πολύ καλού προγνωστη Σάκη Αρναούτογλου,καθώς τα περισσότερα μοντέλα και όλους σχεδόν τους χάρτες καιρού που βρίσκω στο διαδίκτυο και τώρα που μαζευτηκα λίγο με τις δουλειές μου και ο χρόνος μου είναι περισσότερος,θα κοιτάω σχεδόν τα πάντα,ένα έχω να πω,πως σίγουρα δεν θα έχουμε βαρετοκαιρια αλλά αντιθέτως θα έχουμε πολλά να απολαύσουμε και να συζητάμε.
    Εχθές κοίταζα ξανά τις εκτιμήσεις του Χριστόδουλου και είδα ότι τα έχει πάει περίφημα έως τώρα και μάλιστα ότι έχει πει για την συνέχεια δεν διαφέρουν και πολύ από όλα οσα ανέφερα πιο πάνω.Μακαρι να πανε όλα καλά και να έχουμε έναν πολύ ενδιαφέρον χειμώνα.Από εβδομάδα θα έχω την ευκαιρία να δω από κοντά τον φίλο μου και θα προσπαθήσω να του "κλεψω" και αλλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέλιος Ι.
    Ζητώ συγγνώμη που δεν έβαλα το όνομα μου στο προηγούμενο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα στον δασκαλο και σε ολη την παρεα.Πατριωτακι Φωτη και φιλε μου Χριστοδουλε μελετωντας ολα τα μετεωρολογικα μοντελα για μια ακομη.φορα βλεπω μια μεγαλειωδη κολοτουμπα .Σιγα σιγα εχουν ολα τα στοιχεια τους σε.φθινουσα πορεια .Ξεκινουν με συνεχομενα βαρομετρικα χαμηλα με μεγαλη διαρκεια και καθε 6 ωρες.ολο και τα μειωνουν και ως προς τον.αριθμο τους οσο και ως προς την ενταση και τη διαρκεια τους Εχουν απο της 15 του μηνα που δειχνουν ψυχρη εισβολη.εως.τη χωρα μας και πριν λιγο ειδα.οτι εχουμε γυρω.στις.8 Νοεμβρη οχι μονο κσλοκαιρια αλλα και ανεβασμενες θερμοκρσσιες Η ψυχρη εισβολη.εβγαλε φτερα και πεταξε Εχω καταλαβει πως λειτουργουν.τα μοντελα και κυριως το βαρυγδουπο GFS Για αυτους που του ριχνουν.μια γρηγορη ματια και δεν ασχολουνται πιο.πολυ ολα ωραια.για αυτους ομως που εχουν.μερακι χομπη και παθος για τον καιρο ειναι απελπισια. Ε λοιπον καποια στιγμη.με το νομο των πιθανοτητων θα εχουν και καποια σωστη προβλεψη αλλα απο εκει περα ενα τεραστιο μηδενικο κυριως πανω απο τις 5 ημερες Αποδεικνυεται λοιπον οτι αυτα τα υπερκομπιουτερ που χρησιμοποιουν ειναι μπροστα στο μεγαλειο την συγκλονιστικοτητα της φυσης ψυλλος στα αχυρα Καλημερα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή