Πρόχειρο διαγώνισμα: οι απαντήσεις

1) Η Βόρεια Κρήτη. Στο Ηράκλειο οι απολύτως μέγιστες θερμοκρασίες των τριών δεκαημέρων του Οκτωβρίου είναι οι : 34,6 (9-10-1982), 36,2 (16-10-1960) και 37,0 (23-10-1992) βαθμοί αντίστοιχα και παρατηρήθηκαν με νότιους ανέμους (η περίφημη Νοθιά των Κρητικών). Σημειώνεται ότι οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες είναι οι 24,5, 23,8 και 22,0 βαθμοί αντίστοιχα.

2) Τα έτη 1991, 1992 και 1993. 

3) Για να χαρακτηριστούν οι νοτιάδες «μαυρόνοτοι», πρέπει να συνοδεύονται από «σκούρα» νέφη που συνήθως δίνουν υετό. Αυτά τα νέφη είναι: (α) τα σωρειτόμορφα νέφη (cumulus, cumulonimbus) και (β) τα μέσα ικανού πάχους και μεγάλης έκτασης στρατόμορφα νέφη, όπως είναι τα altostratus. Τα πρώτα από τα προαναφερθέντα νέφη αναπτύσσονται σε συνθήκες αστάθειας που την άνοιξη με την πνοή θερμών και ξηρών αερίων μαζών πάνω από τα κρύα νερά της Μεσογείου δεν υπάρχουν. Τα δεύτερα νέφη, όπως σε μεγάλη κλίμακα συμβαίνει και με τα πρώτα νέφη, συνδέονται με τα μέτωπα των υφέσεων που παρατηρούνται το φθινόπωρο και το χειμώνα στη Μεσόγειο. 

Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ των συνθηκών αστάθειας πάνω από τη Μεσόγειο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Συγκεκριμένα, στο τέλος του καλοκαιριού, οι αέριες μάζες πάνω από τη Μεσόγειο είναι πολύ θερμές και υγρές, δηλαδή δυνητικά ασταθείς, και συνήθως παραμένουν συγκεντρωμένες στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας. Το αίτιο που μπορεί να προκαλέσει έκλυση της δυνητικής αστάθειας είναι ένας κλάδος του πολικού αεροχειμάρρου που κατεβαίνει στην περιοχή. Στη διάρκεια του χειμώνα κυρίαρχο ρόλο παίζει η στατική αστάθεια που ενεργοποιείται όταν ψυχρές αέριες μάζες μεταφέρονται πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου. 

Σημειώνεται ακόμα ότι στην εμφάνιση των λευκόνοτων της άνοιξης ρόλο παίζουν: (α) η προς το βορρά έναρξη της μετατόπισης της Ενδοτροπικής Ζώνης Σύγκλισης που «παρασέρνει» προς την ίδια κατεύθυνση και τον υποτροπικό αεροχείμαρρο και (β) η ύπαρξη σκόνης στην ατμόσφαιρα που τη θερμαίνει διαβατικά και με τον τρόπο αυτό μπορεί να προκαλέσει διάλυση των νεφών ή και αποτροπή του υετού. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τα ορογραφικά νέφη και οι συνθήκες σύγκλισης που σε τοπικό επίπεδο τα πρώτα και σε μεγαλύτερη κλίμακα οι δεύτερες μπορούν να μετατρέψουν τους λευκόνοτους σε μαυρόνοτους. 

Υ.Γ. Μπράβο σε αυτούς που απάντησαν σωστά στο διαγώνισμα. Θερμές ευχαριστίες σε όλους που κατέθεσαν την άποψή τους και προπάντων σε εκείνους που τόλμησαν να το κάνουν, αν και πήγαιναν σε… κλασικό τμήμα.

10 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι τελικά πέσαμε αρκετά μέσα,αν κ ο δάσκαλος τα είπε πιο αναλυτικά κ πιο ολοκληρωμένα.
    Στο ερώτημα ένα, είχαμε τις πιο σωστές απαντήσεις.
    Μπράβο λοιπόν σε όσους τόλμησαν κ κυρίως στον φίλο ανώνυμο που έπεσε λίγο πολύ κ στα τρία ερωτήματα μέσα, αλλά δυστυχώς η επιτυχία του είναι κρίμα να επισκιάζεται μέσα από την ανωνυμία τού.
    Καλή Κυριακή σε όλους κ καλά μπάνια σε αυτούς όπου θα ευνοήσει η ηλιοφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπερδεύτηκα στη διατύπωση του πρώτου ερωτηματος, ήξερα στάνταρ ότι τα ρεκόρ της βόρειας Κρήτης είχαν συμβεί τρίτο δεκαήμερο Οκτώβρη 1992 αλλά κατά τα άλλα δεν ήξερα αυτή τη σειρά και κατά συνέπεια, θα έχανα το ερώτημα! Ωραία αυτά τα διαγωνίσματα, εμπλουτιζουν ουσιαστικά τις γνώσεις μας! Ευχαριστούμε για όλα δάσκαλε και όλους τους φίλους του μπλογκ που γράφουν τόσο ενδιαφέροντα πράγματα! Τα παρακολουθώ συνεχώς παρόλο που δε γράφω συχνά! Καλή Κυριακή σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικό μου το σχόλιο, ζητώ συγγνώμη, δεν κατάλαβα ότι έχει ανέβει ανώνυμα!

      Διαγραφή
  3. Δασκαλε σε ευχαριστουμε.για το προχειρο διαγωνισμα,πρωτοτυπο ,διδακτικο και ευχαριστο.Φαινεται πλεον καθαρα σε.ολα τα μετεωρολογικα.μοντελα οτι η ενοχλητικοτατη και παρακαιρη ζεστη εξαφανιζεται απο τις 10 του μηνα ενω διαφαινεται εντονη κακοκαιρια απο12 εως και 17.Εαν τα πραγματα πανε ετσι και η πτωση της θερμοκρασιας θα ειναι αρκετη Ειμαι σιγουρος οτι στα βουνα πανω απο 2200μ θα εχουμε και τα πρωτα χιονια.Ευχομαι ομως η καταιγιδα.ΑΛΕΞ να μην μας επηρεση γιατι τα πραγματα θα αγριεψουν πολυ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΦΩΤΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΤΑΙ?.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ!!@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς έχασα το διαγώνισμα, έλειπα για τρεις μέρες. Ήξερα τη δεύτερη ερώτηση και εν μέρει τις δύο άλλες. Οριακά θα έπιανα τη βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έχεις τις ευκαιρίες σου, Χρήστο να αποδείξεις ότι με το σπαθί σου είσαι περιφερειάρχης της Β. Ελλάδας. Για τη Δ. Ελλάδα ο Φώτης το απέδειξε!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια δάσκαλε!

      Διαγραφή
  5. Και εγώ δεν κατανόησα σωστά το ερώτημα, νόμισα ότι εννοούσατε ποιες τρεις συνεχείς χρονιές είχαμε όλα και πιο υψηλές θερμοκρασίες και όχι ποιο δεκαήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν δεν κατανοούν το ερώτημα και οι καλοί μαθητές, μπορεί να φταίει και ο δάσκαλος!
      Καλημέρα Γιώργο και λοιποί φίλοι από την Κρήτη.

      Διαγραφή
  6. Ο Χριστόδουλος και εγω δεν σκαμπαζουμε απο τέτοια λευκή κόλλα δώσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή