Ο γαρμπής και οι ορεινές εξάρσεις καθορίζουν το πού θα βρέξει


Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο του Λέοντα, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Αλγερία, κινείται γρήγορα Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Παράλληλα, το προαναφερθέν σύστημα, συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις στην Τουρκία, θα στρέψει σε όλη τη χώρα τους ανέμους σε ΝΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Την Παρασκευή (29/11), πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν ακόμα στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και τη Ν-ΝΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σάββατο (30/11), λίγες βροχές αναμένονται στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. Την Κυριακή (1/12), θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και οι βροχές βαθμιαία θα σταματήσουν παντού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή  στη Β. Ελλάδα.     

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ  28-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές στη Θράκη και το βράδυ στη Μακεδονία. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές. Καταιγίδες το βράδυ κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές βροχές κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανές βροχές στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τη ΝΔ Κρήτη. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς.

24 σχόλια:

  1. Σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης σχετικά με τη λειτουργία του καλοριφέρ.
    Είναι πολύωρη κουβέντα για το αν πρέπει ή όχι να ευχόμαστε να μην κρυώσει ο καιρός για να μην ανάψουμε τα σώματα. Και αυτή η κουβέντα δεν έχει να κάνει με την οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά με πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τις κοινωνίες σε πολλά επίπεδα.
    Και οικονομικά αν το θέλουν κάποιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την ευκαιρία κι ένα tip για όσους ανάβουν καλοριφέρ. Ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία στους 16-17, άντε 18 βαθμούς το πολύ, όταν το δωμάτιο ζεσταθεί, το καλοριφέρ σβήνει από μόνο του. Διατηρώντας έτσι μία ζεστασιά σε ένα σταθερό επίπεδο, χωρίς η ατμόσφαιρα να γίνεται πολλή βαριά και κάνοντας παράλληλα και οικονομία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Αυτό ακριβώς κάνω και εγώ Βαγγέλη. Όταν βέβαια το ανάβουμε, πράγμα σπάνιο, όπως έχω πει. Βέβαια στο σπίτι δεν υπάρχουν ούτε παιδιά ούτε ηλικιωμένοι. Βασικό αυτό. Μόνον εγώ, γνωστός κρυολάγνος, η σύντροφός μου (13 χρόνια νεώτερή μου, οπότε ...αντέχει) και ο σκύλος μας, που είναι κι αυτός κάργα κρυόφιλος, αλλά όχι και ...ολοκληρωμένος καιρόφιλος, αφού απεχθάνεται τη βροχή και το χιόνι, αλλά και το νερό γενικώς (μπάνιο στη μπανιέρα με το ζόρι, στη θάλασσα δεν υπάρχει περίπτωση!)

      Διαγραφή
    3. Εμείς εδώ δεν έχουμε στρώσει χάλια ακόμα, ποιος ξέρει πότε;
      Κώστας

      Διαγραφή
    4. "Πολύ βαριά" είναι το σωστό εκεί που γράφω για την ατμόσφαιρα. Διότι η "βαριά" είναι επίθετο και όχι ουσιαστικό, οπότε ήταν λάθος που έβαλα μπροστά του "πολλή", αντί για "πολύ".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Ωραίο είναι όμως το "πολλά βαρύς", που λέγαμε κάποτε, όταν ο Έλληνας έπινε το κλασικό τούρκικο καφεδάκι του και όχι τις σημερινές "ελληνικές" καφεδάρες (τους γνωστούς ..."κουπάτους" - εφεύρημα των τελευταίων δεκαετιών). Τότε που δεν θιγόταν ο (και καλά) "πατριωτισμός" μας (λες και από κάτι τέτοια εξαρτάται!) όταν παραγγέλναμε "έναν τούρκικο!" Διότι τούρκικος ήταν και είναι, κι όλα τα άλλα για ..."βυζαντινούς" και ελληνικούς είναι νεοελληνικές αρχοντοχωριατιές, γκλαμουριές και "εκσυγχρονιστικές" χαζομάρες.

      Διαγραφή
    6. Κώστα, καλά το έγραψες, μην το αλλάξεις! Ακριβώς, χάλια η κατάσταση!

      Διαγραφή
    7. Τι να αλλάξω Γιώργο, εδώ κατεσκηνωσε ο νοτιάς..
      Δεν αλλάζει ο καιρός..
      Κώστας

      Διαγραφή
    8. Τα νέα παιδιά που δουλεύουν σε καφετέριες αποθρασύνονται κάθε φορά που ζητάω τούρκικο καφέ από μπρίκι σε φλόγα και όχι μηχανής.
      «Ο καφές λέγεται και είναι ελληνικός» μου λένε, οι τούρκοι δεν έπιναν καφέ.
      Δεν μπαίνω σε διαδικασία να λογομαχήσω απλά τους λέω όταν τους δοθεί η ευκαιρία να διαβάσουν Ηλία Πετρόπουλο «ο τούρκικος καφές εν Ελλάδι».
      Τώρα που γράφω έχω και την απορία πως λένε το μπρίκι στα ελληνικά;
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
    9. Στην ωραιότατη κουβέντα για τον καφέ, να προσθέσω τη μόδα της τελευταίας 15ετίας ο καφές απ' έξω. Και άντε, να πίνεις κανέναν freddo να το καταλάβω. Αλλά να πίνει ο άλλος φραπόγαλο και να σκάει 1,5 ευρώ Χ 30 ημέρες είναι αδιανόητο. Βλέπεις κορίτσια (και αγόρια) στη δουλειά με μισθούς των 600 ευρώ και δίνουν κανά 100αρικο το μήνα σε καφέδες και κουλαράκια Θεσσαλονίκης. O tempora o mores.

      Διαγραφή
    10. Και άλλο ένα σχόλιο για το καλοριφέρ. Εγώ τον έχω αυστηρά στο 18 και προκειμένου να αποφεύγονται αχρείαστα λάθη των λοιπών μελών της οικογενείας τις ώρες της απουσιάς μου έβαλα wifi θερμοστάτη και με ένα άγγιγμα κλείνει όποτε θέλω :)

      Διαγραφή
    11. Μου θυμίσατε το βιβλίο "Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" του αξιόλογου Τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν.

      Διαγραφή
    12. Βαγγέλη, όχι μόνο "καφές απ΄έξω", αλλά και καφές - πύραυλος, που έχω δει με τα μάτια μου να εκτοξεύεται και να λούζει επιβάτες σε κατάμεστο λεωφορείο στο πρώτο γερό φρενάρισμα. Και ενώ απαγορεύεται (και πολύ σωστά) να μπαίνεις με καφέδες και άλλα ροφήματα σε μέσα μεταφοράς, φυσικά (επειδή είμαστε "μάγκες" και δεν καταλαβαίνουμε από τέτοια) ούτε αυτό τηρείται.

      Διαγραφή
    13. Αν στην Τουρκία, όπως έλεγε ο Αζίζ Νεσίν, δεν ευδοκιμούν δύο φυτά (ο καφές και η δημοκρατία), στην Ελλάδα δεν ευδοκιμούν περισσότερα (ορθολογισμός, τήρηση των νόμων, σεβασμός προς τον διπλανό σου κ.ά.)
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    14. Πολύ ωραίο βιβλίο κύριε Δημήτρη...το είχα διαβάσει ως μαθητής πριν καμία εικοσαριά χρόνια κ πραγματικά με βάλατε στο "τρυπακι" να το ξαναδιαβάσω. Προσυπογράφω δυστυχως κ τα περί έλλειψης ορθολογισμού στη σύγχρονη Ελλάδα
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  2. Έχουμε κάποια εκτιμήσει για το πρώτο δεκαΐμερο του Δεκαμβρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από όσα έχω δει σκόρπια στο διαδίκτυο οι θερμοκρασίες θα είναι ήπιες ακόμη και στα βόρεια δηλαδή θα κυμανθούν γύρω στους 10-15 βαθμούς, δεν φαίνεται έντονη ψύχρα κάτω των δέκα βαθμών. Ας μιλήσουν και άλλοι φίλοι που είναι πιο ειδήμονες σε αυτά...
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για πρώτη φορά άγγιξα θαλάσσια χελώνα σήμερα και το καβούκι της έχει μία χνουδωτή υφή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι παράγοντες για να ανάψει κανεις θέρμανση ή οχι είναι πολλοί.
    Πρώτα πρώτα σε ποια περιοχή μένεις και τις συνθήκες που επικρατούν.
    Εάν το σπίτι είναι παλιό η καινούργιο με μόνωση κτλ.
    Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι στο σπίτι.
    Εάν υπάρχουν άτομα με χρόνια προβλήματα κ.ο.κ
    Πέρυσι όταν εγώ έκαψα περίπου 3.000 ευρω πετρέλαιο,την ίδια στιγμή ο θείος μου στο Λαύριο την έβγαλε με 500 ευρώ(Μην λέω και πολλα).
    Ο θείος όμως,είναι μόνος μεψτην γυναίκα του,εγώ έχω τρία παιδιά, την μητέρα μου ηλικιωμένη(ανω των 80) και με πολλά προβλήματα και ο περσινός χειμώνας ήταν σκληρός για την περιοχή μου.
    Μπορεί να γίνει σύγκριση;
    Με τίποτα. Τι και αν εγώ κολυμπάω όλο τον χρόνο και κυκλοφορώ σχεδόν πάντα με βερμούδα η ένα πουκάμισο,όταν οι άλλοι παράγοντες είναι εναντίον μου.
    Πότε δεν ήμουν υπερ της πολλής ζέστης,θεωρώ κάθε θερμοκρασία πάνω από τους 28-30 βαθμούς...καυσωνα,δεν γινεται όμως να αφήνω τους υπόλοιπους να κρυώνουν,εκ των πραγμάτων δεν γίνεται.
    Και φυσικά έχουμε έρθει 1 μήνα πίσω όσο αναφορά την θέρμανση,καθώς πέρυσι είχαμε ανάψει από τις 20 Οκτωβρίου ξαιωτο τζάκι από τις 15 Οκτωβρίου.
    Φέτος το τζάκι έχω δέκα ημέρες που το έχω ανάψει,για να σπάσει η υγρασία, αλλά και για...γούρι...!!
    Εχθές το πρωί επιτέλους "κατόρθωσε" η θερμοκρασία να πέσει κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά φέτος,στο Ζερικι Βοιωτίας, στα 850 μέτρα,-0,5 έγραψε.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε καλημέρα, σε ποια περιοχή της Βοιωτίας μένεις ακριβώς;

      Διαγραφή
  6. Δυστυχώς είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες οι ζημιές που άφησε η τελευταία κακοκαιρία εδώ στη Ρόδο. Ουσιαστικά η επικοινωνία του βόρειου τριγώνου με τη νότια Ρόδο μέσω της εθνικής Ρόδου-Λίνδου γίνεται μετ'εμποδίων και με πολλή προσοχή, καθώς ακόμα και στον παρακαμπτήρια δρόμο από τον οποίο γίνεται η κυκλοφορία μετά το κλείσιμο της γέφυρας Μάκκαρη (περιοχή Μαλώνα-Χαρακι για όσους γνωρίζουν) υπάρχουν θέματα με τον ακόμα φουσκωμένο χείμαρρο ενώ έχουν διαλυθεί και προστατευτικά κιγκλιδώματα. Κατολισθήσεις έχουν γίνει στα χωριά του ορεινού άξονα του νησιού (ακόμα και σήμερα πρακτικά κανείς δεν μπορεί να πάει στον Αγιο Ισίδωρο-το ψηλότερο χωριό της Ρόδου- αφού ο δρόμος είναι κλειστός από κατολίσθηση), ενώ και στη γνωστή και άκρως τουριστική κοιλάδα των Πεταλούδων έχουν πέσει βράχια και είναι κλειστή (και ουσιαστικά κανείς δεν ξέρει εάν θα είναι ανοιχτή την ερχόμενη τουριστική σεζόν). Το νησί ναι μεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά αυτό δεν μου λέει και προσωπικά κάτι, εάν δεν γίνουν έργα και εάν δεν δουλέψουν κάποιοι το προσεχές διάστημα...Αυτό που προσωπικά ξέρω να πως ότι το Νοέμβριο του 2018 οι ημέρες βροχές στη Ρόδο ήταν σαφώς περισσότερες και φέτος με μόνο 7 ή 8 αν θυμάμαι μέρες βροχής έπεσαν τα διπλάσια χιλιοστά σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο. Οι συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και καλά είναι να το συνειδητοποιήσουμε και να μη επαναπαυόμαστε. Δεν θα πρέπει να μας "ρίχνει στάχτη στα μάτια" το γεγονός ότι η πατρίδα μας διανύει ένα καλό υετικά έτος, και πέφτουν νερά, τη στιγμή που αυτά τα νερά πέφτουν με αλλοπρόσαλλο τρόπο, και δεν υπάρχει κανονικότητα. Και εάν σήμερα πέφτουν ραγδαία νερά, ποιος μας λέει ότι του χρόνου δεν θα κλείσει ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος με 0 χιλιοστά βροχής. Με άλλα λόγια και η πατρίδα μας και γενικότερα και η συγκεκριμένη γωνιά του πλανήτη (ΝΑ Ευρώπη) βιώνει συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι όπως τα λες Θάνο. Έχει αυξηθεί η ένταση των βροχοπτώσεων και είναι αλλοπρόσαλλη η κατανομή τους. Πέρσι το θύμα ήταν η Κρήτη, φέτος η Ρόδος, η Θάσος, η Χαλκιδική. Και το χειρότερο είναι ότι και στις περιοχές που πέφτει πολλή βροχή, ο μεγαλύτερος όγκος των νερών πάει χαμένος, αν δεν μολύνει κιόλας τον υδροφόρο ορίζοντα με τις λάσπες και τα φερτά υλικά που παρασύρονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Κατά μία έννοια είναι σαν να έχουν κι αυτές οι περιοχές ανομβρία.

      Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς δεν θα αναχαιτιστεί, τόσο διότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, όσο και γιατί και εμείς οι πολίτες δεν είμαστε διατεθειμένοι να βγούμε από τη βολή μας. Περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα - χωρίς να αλλάξουμε εμείς στο ελάχιστο τον τρόπο ζωής μας - με κάποιον μαγικό τρόπο. Ίσως τελικά μόνο έτσι να μπορεί να γίνει. Να βρει με κάποιον τρόπο η φύση και πάλι σημείο ισορροπίας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Αναμένουμε την εκτιμήσει από τον δάσκαλο για το πως θα κυλήσει το πρώτο δεκαϊμερο του Δεκεμβρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πραγματικά απίστευτο πως ανεβοκατεβαίνει η θερμοκρασία.
    Ζερικι Βοιωτίας εχθές το πρωί-0,5 και σήμερα το πρωί 10,3 βαθμούς, δλδ σχεδόν 11 ολόκληρους βαθμούς διαφορά.
    Απεναντίας στον κάμπο έμεινε σχεδόν αμετάβλητη,περίπου στους 6 βαθμούς εχθές το πρωί και στους 7,7 σήμερα το πρωί.
    Το μεσημέρι βέβαια η θερμοκρασία ανεβαίνει αντιστρόφως ανάλογα.
    Φίλε ανώνυμε το έχω γράψει πολλές φορές,μένω μετά την Θήβα προς Λειβαδιάς,αριστερά επάνω στους λόφους κοντά στον Ελικώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή