Παρασκευή και Κυριακή οι σημαντικότερες βροχές


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πάντως, τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στη Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νότιοι με ένταση 6 με 7 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε Δ-ΝΔ  4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σάββατο (9/11), τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και ίσως νωρίς το πρωί στη Θράκη και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Την Κυριακή (10/11), νέα ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες και πάλι σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται και η Αττική, όπου βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν Ν-ΝΔ άνεμοι με βασική ένταση στα πελάγη τα 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Τη Δευτέρα (11/11), τοπικές βροχές αναμένονται τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ στο Ιόνιο 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη (13-14/11), αναμένεται νέος κύκλος ισχυρών νοτιάδων και έντονων βροχών κυρίως στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. 

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι Ν 6 με 7 και βαθμιαία Δ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 23 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι βελτίωση. Άνεμοι Ν 4 με 6 και βαθμιαία Δ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες ως το μεσημέρι. Άνεμοι Ν 5 με 6 και βαθμιαία Δ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 23 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 15 έως 22 βαθμούς.


20 σχόλια:

  1. Τα προγνωστικά μοντέλα διαμύνυουν εντελώς ακραία φαινόμενα ειδικά στην δυτική Ελλάδα για τις 12-13 Νοεμβρίου.Με αυτά υπάρχει κύνδυνος για πλημμύρικά φαινόμενα.Αν όντως επιβεβαιωθεί προβλέπω μαύρα κι'άραχνα τα πράγματα........
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και απόλυτα ενδιαφέροντα τα καιρικά μας μελλούμενα με βροχές καταιγίδες παρέλαση χαμηλών, ανέμους άλλα και σκόνες με Θερμουτσικες σχετικά εισβολές, αξίζει να δείτε τι πολικός αυλώνας κατεβαίνει ανατολικές πολιτείες ΗΠΑ μέχρι σχεδόν τα όρια της πολιτείας της φλωριδα. Νωρίς θα αρχίσει να μου τρώει τα δεδομένα η κάμερα από buffalo και Rochester και φέτος! Καλές βροχές σε όλους μας εύχομαι και φετος να περάσουμε ένα υπέροχο χειμώνα. Να είστε καλά κ. Ζιακοπουλε για τη φιλοξενία και τις προγνώσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στα 96,2 χιλιοστά βροχής μέχρι τώρα(22:000) στα Γιάννενα! Φώτη εκει στο Αγρίνιο τι γίνεται σήμερα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως τα νούμερα είναι φουσκωμένα?
      τόσο δυνατά και μάλιστα όλη μέρα έβρεχε για να μαζέψει τόσα χιλιοστά?
      εμένα με παραξενεύει.....
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Τα νούμερα είναι σωστά γιατί όλοι οι σταθμοί στην Ήπειρο έχουν καταγράψει ανάλογα χιλιοστά.
      Γίνετε χαμός σε όλα τα δυτικά με πολύ έντονη την ηλεκτρική δραστηριότητα κ την ραγδαιότητα.
      Πανικός γίνετε κ στην πόλη μου αυτή την ώρα μία τη νύχτα καθώς είμαι υπηρεσία κ κοντεύουμε να πάρουμε βάρκες!
      Δημήτρη δυστυχώς δε μπορώ να σου πω τι χιλιοστά έχουμε πιάσει γιατί ο σταθμός μας με το που ξεκίνησαν τα φαινόμενα κ με τη βιαιότητα που είχαν οι σταθμοί κ οι δύο σταμάτησαν να καταγράφουν για κάποιο λόγο.
      Θα φανεί αύριο αν τελικά υπήρξε βλάβη όταν το δούνε οι ειδικοί.

      Διαγραφή
  4. Ήδη πάνω από 100μμ σε ήπειρο κ βόρειο Ιόνιο!!
    Το σύστημα τώρα αρχίζει κ μπαίνει κ στα υπόλοιπα δυτικά οπότε Προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_120_t2anom_europe.png?fbclid=IwAR3aTRGvrxUUdStP8kkQ9y9gFyv4_09-MWlmGJ63smIAwf38UXRVPhFKyEw

    https://www.meteo.gr/sst.cfm?fbclid=IwAR2CqHIcnMRVjdhSItd1lr7zpvBoDdfKHQJodhK-fQolANlX0REsF_OaFU0

    http://models.weatherbell.com/sst/euro_cdas1_anom.png?fbclid=IwAR3ngRNrPjMW6NbQu-d_p9ikPrOdM3nVpEL8aLfu388bHGP_id1sMjti5sQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έβρεξε δυνατά και με αρκετά ηλεκτρικά φαινόμενα για καμιά ώρα το ξημέρωμα στα νότια προάστια της Αττικής, αλλά καμία σχέση με τις ιστορικές καταιγίδες που προέβλεπαν κάποιοι πιτσιρικάδες (μάλλον) μετεωρολόγοι. Την συνέκριναν με κάτι παλιές κακοκαιρίες, όπως εκείνη του Φεβρουαρίου 2013, που τη θυμάμαι κι εγώ, γιατί είχε χαθεί μία κοπέλα, κάνοντας αναλύσεις επί αναλύσεων και τελικά είχαμε απλά μερικές όντως δυνατές εξάρσεις σε μία ώρα βροχής. Μάλιστα, είπαν και για έμπειρο προγνώστη ότι για πάνω από τη Λαμία καλός είναι, αλλά με τον καιρό της Αθήνας δεν το 'χει, επειδή εκείνος δεν έδωσε κάτι φοβερό για Αττική, όπως, άλλωστε, και ο κ. Ζιακόπουλος, το meteo.gr. κ.λ.π.

    Να είναι καλά τα παιδιά, πάντως, που με έκαναν να γελάσω μέσα στην πικρία μου, καθώς βρήκαμε και δεύτερο σκυλί νεκρό από φόλα στο Θυμάρι. Και να ήταν αυτή η μοναδική στενοχώρια καλά θα ήταν. Έβαλα κάτι αφίσες για να ενημερώσω τον κόσμο για τον θρασύδειλο δολοφόνο που κυκλοφορεί ανάμεσά μας, θα βγάλει ανακοίνωση σήμερα και ο δήμος, κάνοντας λόγο για κακοποιό στοιχείο και δεν μπορεί μικρό μέρος είναι το Θυμάρι, θα τον βρούμε. Έχουν αρχίσει, άλλωστε, να ανοίγουν και στόματα, κι επειδή το έψαξα λίγο, έμαθα για έναν γέρο που είχε βάλει φόλες και παλιότερα.

    Τι τραβάνε και οι κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου, άνθρωποι και ζώα από μερικούς που είναι παρανοϊκά καθάρματα. Τα γράφει και η Ναόμι Κλάιν στο νέο βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο "Plan B για τον πλανήτη", όπως αναφέρει η Le Monde. Η Καναδή συγγραφέας και ακτιβίστρια υπερασπίζεται την υιοθέτηση μίας Νέας Πράσινης Συμφωνίας, που θα είναι η λύση, τόσο για την κλιματική, όσο και για την κοινωνική κρίση. H Naomi Klein που έχει γράψει μεταξύ άλλων τα έργα "No Logo - Η τυραννία των εμπορικών σημάτων", "Όλα μπορούν να αλλάξουν - Καπιταλισμός και κλιματική αλλαγή", υποστηρίζει ότι με τη Νέα Πράσινη Συμφωνία θα πρέπει να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της "κλιματικής βαρβαρότητας": Την άνοδο των εθνικισμών και της θεωρίας της λευκής υπεροχής που τρέφεται από την κλιματική απορρύθμιση.

    Μιλώντας στη Le Monde, η Klein εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι "κλιματική βαρβαρότητα" είναι η βίαιη ιδεολογία, που δεν αρνείται πλέον την κλιματική αλλαγή, αλλά χρησιμοποιεί τις οικολογικές αναταραχές σαν καύσιμο του εθνικισμού.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/11/06/naomi-klein-il-faut-un-new-deal-vert-contre-la-barbarie-climatique_6018163_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε Βαγγέλη,ένα δίωρο πέρασμα με καταιγίδες αναμένονταν στην Αττική κ τίποτα άλλο.
      Ήθελα να ήξερα που είδαν τα ακραία φαινόμενα στην Αττική εφόσον κανένα μα κανένα μοντέλο δεν έβλεπε πολλά χιλιοστά η διάρκεια στα φαινόμενα.

      Διαγραφή
  7. Έτη πολλά και ευλογημενα σε όλους τους φίλους που εορταζουν
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα εκκωφαντικό σφύριγμα διαρκείας και ένας απίστευτος θόρυβος ήταν το προμυνημα γι'αυτό που θα επακολουθούσε στις 3,54 τα ξημερώματα.
    Ένα 3ωρο γεμάτο από αστραποβροντα με πολλούς κεραυνούς κσι πολυ νερο.
    Δεν έχουμε κανένα παράπονο, μας τιμάει δεόντως.
    Το ενδιαφέρον του καιρού θα έχει ακόμη καλύτερες στιγμές μέσα στον Νοέμβριο.
    Τα οποία κρύα προσδοκούμε θα έρθουν προς τα τέλη του μηνός,όπου θα αδπρισουν και τα βουνά μας.
    Υπομονή λοιπόν.
    Χρονιά πολλά σε όλους-ες τους εορτάζοντες-ζούσες και επίσης χρονια πολλά στην πολεμική αεροπορία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λυπάμαι παρά πολύ που σε ένα δελτίο καιρού μεγάλου καναλιού της ελληνικής τηλεόρασης, λέγονται τέτοια πράγματα. Οποίος κατάλαβε, κατάλαβε. Το σχόλιο μου δεν είναι πολιτικό αλλά δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή και δεν γίνεται να εθελοτυφλούμε. Θεωρώ το μπλογκ του κυρίου ζιακοπουλου έναν φάρο ηθικής και ηθελα να το πω. Καλημέρα σε όλους.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτή είναι η ρητορική, παντός καιρού, 30 χρόνια τώρα. και άλλο κρούσμα είχαμε σήμερα, εκτός καιρού. κάποιοι άνθρωποι εκφράζονται, όπως εσύ Δημήτρη, όταν παραγίνεται το κακό, αλλά γενικά δεν τρέχει κάστανο, στη χώρα της φαι(δρ)άς πορτοκαλέας.

      Διαγραφή
  10. Aυγά πάγου εντοπίστηκαν σε παραλία της Φινλανδίας, ένα σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μόνο όταν επικρατούν κάποιες συγκεκριμένες και ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, όπως εξηγεί ο Guardian. Τα αυγά που εκτείνονταν σε 30 μέτρα στην παραλία Marjaniemi του νησιού Hailuoto, φωτογράφισε ο Risto Matilla, που είχε βγει βόλτα με τη γυναίκα του. "Τα μεγαλύτερα αυγά είχαν μέγεθος ίσο με μίας ποδοσφαιρικής μπάλας" ανέφερε ο Matilla που είναι ερασιτέχνης φωτογράφος, κάνοντας λόγο για ένα καταπληκτικό θέαμα που είδε για πρώτη φορά.

    Ο Jouni Vainio, ειδικός για τον πάγο στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας, είπε ότι το φαινόμενο δεν είναι συνηθισμένο, αλλά μπορεί να συμβεί μία φορά τον χρόνο, όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι ελάχιστα κάτω του μηδενός, η θερμοκρασία της θάλασσας κοντά στο σημείο παγοποίησης και επικρατεί ένας ελαφρύς κυματισμός (σαν κύμα swell). "Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει και κάτι που να λειτουργεί σαν πυρήνας" προσθέτει ο Φινλανδός μετεωρολόγος. "Αυτός ο πυρήνας θα αρχίσει να συγκεντρώνει τον πάγο και μετά το swell κύμα θα πηγαίνει τον πάγο μπρος και πίσω κατά μήκος της παραλίας, έτσι ώστε μικρές υγρές μπάλες στην επιφάνεια να παγώνουν και να γίνονται όλο και μεγαλύτερες" εξήγησε ο ίδιος.

    Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για το συγκεκριμένο φαινόμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή γεωγραφίας - γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις James Carter. Κι αυτό διότι καθώς ο πάγος αρχίζει να σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού, το κύμα swell τον μορφοποιεί, σύμφωνα με τον Αμερικάνο επιστήμονα. Κύμα είχε και στο Θυμάρι με τον νοτιά και θολά νερά, αλλά κατάφερα και βούτηξα στη μεγάλη αμμουδιά. Ο ήλιος είχε βγει για τα καλά και τα σύννεφα - σωρείτες (cumulus) όλων των μεγεθών και ειδών) ταξίδευαν πια μακριά.
    https://www.theguardian.com/world/2019/nov/07/couple-rare-ice-eggs-finnish-beach
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το χαμένο καιρικό ενδιαφέρον του φθινοπώρου προσπαθεί να ρεφάρει ο Νοέμβριος, που μέχρι στιγμής η αλήθεια είναι ότι τα πάει πολύ καλά. Άλλωστε, αν δεν δούμε νοτιάδες κα βροχές τώρα, ποτέ θα τα δούμε; Θερμοκρασιακά βέβαια έχω την αίσθηση ότι δεν τα πάμε καθόλου καλά. Εγώ ακόμα κυκλοφορώ κανονικά με το κοντομάνικο -νομίζω και αρκετός κόσμος ακόμα- και απλά πηγαινοφέρνω μια ζακέτα στο χέρι. Σήμερα το πρωί στις 7:30, μόλις η καταιγίδα είχε περάσει στα Πατήσια είχαμε 23 ολόκληρους βαθμούς. Άνετα νομίζω θα μπορούσε να είναι καλοκαιρινή ελάχιστη. Πάντως, συντάσσομαι με την άποψη νοτιάδες τώρα και βοριάδες το χειμώνα. Φυσικά, ο καιρός θα κάνει πάλι τα δικά του. Να είμαστε καλά να τον απολαμβάνουμε! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ώρα 9 το βράδυ, οχι μόνο στον πεζόδρομο της Λιβαδειάς αλλά ακόμη και στην κρύα κάτω απο τα πλατάνια και δίπλα στο ποτάμι της Ερκυνας, κάθεσαι άνετα με ένα πουκάμισο.
    Το θέμα φίλε Ιπποκράτη, είναι να μην το φορέσουμε το κοντομάνικο τον Ιανουάριο...
    Ελπίζω πως όχι.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα για τον Ιανουάριο. Πάντως, κατά τη διάρκεια της ημέρας η αίσθηση αποκαλόκαιρου συνεχίζται κανονικά. Και τα μπάνια καλά κρατούν, όχι μόνο για τους χειμερινούς κολυμβητές.

      Διαγραφή
  13. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες κ εορταζουσες, Ταξιαρχών σήμερα, μεγάλη γιορτή Μυτιληνη. Προσωπικά προς το παρόν νιώθω μεγάλη απογοήτευση για την εξέλιξη του καιρού, πάντα για Μυτιλήνη μιλάω.Μεσημερι η θερμοκρασία χτυπάει τις τελευταίες ημέρες 25 με 26 βαθμούς κελσίου, ούτε βροχή ούτε τίποτα.η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έπαιξε καλή μπάλα ο Σαρωνικός κόλπος την Παρασκευή το ξημέρωμα. Με ξυπνητήρι στης 04:00 το πρωί ξύπνησα με χαρά και περιμένοντας τις πρώτες λάμψεις στον Σαρωνικό και έτσι έγινε. Έδωσε ρεσιτάλ όμορφων καιρικών φαινομένων η Αττική με κεραυνούς και βροντές αλλά και αρκετή βροχή με ραγδαιότητα. Το χάρηκε η ψυχή μου!! Καλησπέρα στον κύριο ζιακόπουλο και στους φίλους του μπλογκ. Καλό σαββατοκύριακο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή