Ένα χαμηλό φεύγει και ένα έρχεται!


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), το βαρομετρικό χαμηλό, που κινείται από την κεντρική Μεσόγειο προς το ΒΑ Αιγαίο, θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Με την απομάκρυνση του συστήματος αυτού από την περιοχή μας, τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στη ΒΑ Ελλάδα και θα εξασθενήσουν. Παράλληλα, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 18 και στα νότια τους 22 βαθμούς. Το Σάββατο (23/11), σποραδικές βροχές αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο, την κεντρική Μακεδονία, την Α. Θεσσαλία, τη Β-ΒΑ Εύβοια και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι μόνο στο ΒΑ Αιγαίο θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 6 μποφόρ. Την Κυριακή (24/11), ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα μας έλθει από την κεντρική Μεσόγειο θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας κυρίως τις βραδινές - νυχτερινές ώρες. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν ΝΑ άνεμοι εντάσεως 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Τη Δευτέρα (25/11), στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν το Β. Ιόνιο, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο, όπου οι όποιες βροχές θα είναι τοπικές και σύντομες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 6 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Τρίτη (26/11), οι βροχές βαθμιαία θα σταματήσουν σχεδόν παντού και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.  

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  22-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία καθώς και τη Θράκη. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στις ανατολικότερες περιοχές. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και καταιγίδες που βαθμιαία θα περιοριστούν στο Α-ΒΑ Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 21 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς.

34 σχόλια:

  1. Eνδιαφέρον και το θέμα του severe-weather, που λέει ότι η Μεσόγειος έχει χωριστεί στα δύο, όσον αφορά τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας. Συγκεκριμένα, η Αδριατική, το Ιόνιο, το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος έχουν θερμοκρασίες 2 με 3 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Γύρω από την Ελλάδα και στη (νοτιο)δυτική Τουρκία παρατηρούνται και θερμοκρασιακές ανωμαλίες +3 βαθμών στη θάλασσα.

    Αντίθετα αρνητικές ανωμαλίες (θερμοκρασίες χαμηλότερες από τους μέσους όρους της εποχής) καταγράφονται στην Ιβηρική Χερσόνησο, τη Σικελία και τις ακτές της Τυνησίας, της Αλγερίας και του Μαρόκου. Αυτές οι ανωμαλίες είχαν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό βαθιών χαμηλών και κυκλώνων τις περασμένες εβδομάδες, σε αντίθεση με την ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη που ο καιρός ήταν πιο σταθερός και οι κυκλώνες λιγότεροι στην ανατολική Μεσόγειο.

    Πάντως, τα πολύ ζεστά νερά της ανατολικής Μεσογείου είναι επίφοβα για να προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, κάτι που εξαρτάται και από το αν θα κινηθούν αυλώνες και μετωπικά συστήματα προς την νοτιοανατολική Ευρώπη. Καμιά φορά επίσης τα θερμά νερά ευνοούν και την ανάπτυξη medicane, μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/very-warm-eastern-mediterranean-sea/

    Δεν την εισπράττεις, βέβαια, αυτή τη ζεστασιά στη δαντελένια ακρογιαλιά, όπου την Πέμπτη είχε και κυματάκι και ως συνήθως σε τέτοιες συνθήκες, ψυχή. Υποτονική η κίνηση και στον βυθό. Ξεχώριζαν τα κοπάδια αθερίνας, σαν σταγόνες της βροχής σε έναν άλλον ουρανό. Αλλά και οι αρκετές πολύχρωμες πεταλούδες, που πετούσαν στον γιαλό. Ακόμα έχει, εξάλλου, μυρμήγκια στην παραλία και δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει όντως καλοκαιρία. Κυρίως, τα βλέπω να μπαινοβγαίνουν στις πάρα πολλές μυρμηγκοφωλιές που έχει φέτος στα άδεια χωράφια και προσπαθώ να μην τα πατήσω όταν πάω βόλτα τα σκυλιά. Σαν σήμερα είχαμε βρει και το δεύτερο νεογέννητο γατί, που έγινε αισίως ενός έτους.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως πολύ ενδιαφέρον το λινκ που μας έδωσες. Μιά διόρθωση μόνο: Οι αρνητικές ανωμαλίες, σύμφωνα με το άρθρο αλλά και σύμφωνα με την καιρική λογική (αν προσέξεις λίγο το κείμενο θα εντοπίσεις και το μεταφραστικό λάθος), ήταν το αποτέλεσμα (όχι η αιτία) της έντονης καιρικής κινητικότης που εξελίχτηκε στην περιοχή.

      "...To the west, negative anomalies are present around the Iberian peninsula, Sicily and N Tunisia / Algeria / Morocco coasts. Indeed, these anomalies have resulted from the persisting deep troughs and cyclone in the past weeks, also with colder airmass and windy / rainy weather experienced..."

      Διαγραφή
    2. Ναι, έχεις δίκιο. Οι αρνητικές ανωμαλίες προκλήθηκαν από τα βαθιά χαμηλά κ.λ.π. λέει το κείμενο. Άλλωστε, το αντίθετο δεν στέκει και μετεωρολογικά / καιρικά νομίζω.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Ο κύριος Ζιακόπουλος το είχε πει από την ανάρτηση της Δευτέρας ότι Νοέμβρη μήνα με Ν-ΝΔ βρέχει όπου και όσο θέλει.

    Για την Αθήνα από Δευτέρα μέχρι τώρα βροχές ακούμε και βροχές δεν βλέπουμε, ίσως σήμερα αργότερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βροχές κεραυνούς αέρας χαμός
    Αθήνα Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους μια φορά κι εμείς να είμαστε έξω από κάδρο των καιρικών φαινομένων! Ειλικρινά έχουμε πνιγεί όλον τον Νοέμβρη! Πολύ νερό και καταστροφές! Αχιλλέας - Κέρκυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός μια φορα εξω εμείς.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι κ σίγουρο ότι δε θα επηρεαστεί η ΒΔ Ελλάδα παιδιά ακόμη.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η εικόνα αναφορικά με την τροχιά του χαμηλού.
      Εγώ βιάστηκα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. (η μια φορά που είσαστε έξω, κύριοι BΔυτικοί, είναι του τρέχοντος διημέρου.)

      Διαγραφή
    5. ακολουθει την κυριακή νέος γύρος βροχών στο νησί....
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    6. Τελικά το "ρεμπόμπο" δεν το γλιτώνουμε στην Κέρκυρα.. (σημ: "ρεμπόμπο"= κακοκαιρία με αστραπόβροντα και δυνατή βροχή στην Κερκυραϊκή διάλεκτο!) Αχιλλέας

      Διαγραφή
  5. Στα τέλη του Αυγούστου είχα γράψει σ΄αυτό το μπλογκ "Θέλω τροπικό φθινόπωρο και πολικό χειμώνα!" "Τροπικό" εξελίσσεται το τέλος του φθινοπώρου σίγουρα. Μήπως μας προκύψει και το δεύτερο σκέλος τελικά; "Κόντρα στη ροή του αγώνα", που λέμε στα αθλητικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσει πολύ το χιόνι, η βρόχη ,οι καταιγίδες κτλ και ανησυχώ που έχει χαθεί η κανονικότητα εμφάνισής τους. Ωστόσο χαίρομαι που στην Ελλάδα ακόμα βρέχει και χιονίζει όποτε-όσο-όπου. Σε άλλους τόπους του πλανήτη γη ,η κλιματική αλλαγή δεν έχει φερθεί με τόση ευγένεια...
    Μακάρι ο φετινός χειμώνας να μας ικανοποιήσει όλους.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με βροχές - οι πρώτες μετά τις 14 Νοεμβρίου που έπεσαν πάνω από 70 χιλιοστά σε 1 ημέρα- ξεκίνησε η ημέρα εδώ στη Ρόδο. Ευτυχώς προς το παρόν οι ραγδαιότητες δεν είναι μεγάλες, αν και έχουμε επίσης κατά περιόδους και ηλεκτρικά. Πιο εστιασμένα τα φαινόμενα στα βορειανατολικά του νησιού. Οι θερμοκρασίες βέβαια ηπιότατες (στις αρχές της εβδομάδας. ειδικά της Κυριακή και τη Δευτέρα, κυκλοφορούσες και με κοντομάνικο το μεσημέρι), αν και από χθες υπάρχει πτώση
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έρχεται ο ..."στρατοσφαιρικός σκύλος";

    http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/run/gfsnh-10-336.png?6
    http://ziakopoulos.blogspot.com/2019/11/blog-post_61.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουάου....εάν συμβεί όπως το δείχνει τώρα Γιώργο θα έχει πολύ σασπένς η εξέλιξη από του Αγίου Νικολάου.

      Διαγραφή
    2. Σίγουρα θα γίνει πολύς λόγος (ήδη έχει αρχίσει και καλό είναι αυτό, να μαθαίνει ο κόσμος!) για το φαινόμενο της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να έχει μία ΑΣΘ ένα "χειροπιαστό" αποτέλεσμα θα πρέπει:

      1) Να είναι ισχυρή. Να προκαλέσει όχι μόνο εξασθένηση του στρατοσφαιρικού πολικού στροβίλου αλλά ει δυνατόν και διάσπασή του, με αντιστροφή του πεδίου των ανέμων (ανατολική συνιστώσα).
      2) Να "κατεβεί" η διαταραχή στην τροπόσφαιρα, κάτι που, απ΄όσο γνωρίζω, δεν είναι αυτονόητο ότι θα συμβεί και δεν συμβαίνει πάντα.
      3) Η μεσημβρινή κυκλοφορία που θα προκύψει να μας ευνοεί. Διότι καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι αν τύχει και είμαστε μέσα στις αντικυκλωνικές ράχες και όχι στις ψυχρές σκάφες των κυματισμών που θα προκύψουν, κοινώς ...τη βάψαμε! Αντί για χειμώνα, απλά θα περάσουμε τις Γιορτές στις παραλίες.

      Διαγραφή
    3. Προς το παρόν πάντως, έρχεται ο ..."Γηρυόνης"! Πού το βρήκατε βρε παιδιά; Χάθηκαν τα ονόματα; Αυτό, και δέκα φορές να στο πούνε, πάλι θα το ξεχάσεις.

      https://www.meteo.gr/index.cfm

      Διαγραφή
    4. Για την ιστορία ο Γηρυόνης ήταν ένας μυθικός γίγαντας, τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλής για να του πάρει τα βόδια. Ήταν η σειρά του "Γ" για αυτό μάλλον έκανε αυτή την επιλογή το meteo. Άραγε η επόμενη θα είναι η Δηιάνειρα, η σύζυγος του Ηρακλή, η οποία εν αγνοία της του έδωσε τον δηλητηριασμένο χιτώνα;

      Πάντως, γίνεται χαμός σε όλο τον κόσμο με τις καταιγίδες και τις πλημμύρες, που ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο φονικές και τόσο καταστροφικές. Στη Γαλλία υπάρχει ένας αγνοούμενος στο Var (εκεί που είχε κάνει τον καύσωνα το καλοκαίρι) και η ευρύτερη περιοχή εκκενώθηκε από συνολικά 600 ανθρώπους, ενώ 2.400 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, όπως αναφέρει η Le Monde.

      Άλλα τέσσερα άτομα που είχαν παγιδευτεί σε πλημμυρισμένους δρόμους διασώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής 22/11 προς Σάββατο. Αυτό το επεισόδιο κακοκαιρίας που ήρθε από τη Μεσόγειο από το απόγευμα της Παρασκευής και οδήγησε το Meteo France να σημάνει συναγερμό χρώματος πορτοκαλί για 11 διαμερίσματα, επηρεάζει επίσης και τη Νίκαια.
      Στην παραθαλάσσια πόλη της νότιας Γαλλίας κλήθηκαν επίσης πυροσβέστες για να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα, αλλά και επειδή είχαν πλημμυρίσει σπίτια.
      Σε μία περίπτωση κατέρρευσε και ένας τοίχος και δέκα άνθρωποι που έμεναν στη συγκεκριμένη οικία, φιλοξενήθηκαν στο δημαρχείο για τη νύχτα.

      Πλημμύρες καταστημάτων, αλλά και ενός μουσείου σημειώθηκαν και στη Lozere στο διαμέρισμα Tarn, περιοχή για την οποία διατηρεί το France Meteo τον πορτοκαλί συναγερμό, όπως και για τις Alpes Maritimes, τουλάχιστον μέχρι αύριο Κυριακή 24/11 το πρωί. Αν και κατά μέσο όρο τα ύψη βροχής θα είναι 20 με 40 χιλιοστά, τοπικά δεν αποκλείεται να πέσουν και 200 με 300 χιλιοστά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ταχύτητες πάνω από 100 χιλιόμετρα (τοπικά 120) στο Σεντ Ετιέν.
      https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/11/23/intemperies-onze-departements-places-en-vigilance-orange_6020222_3244.html

      Στην Κένυα, εξάλλου, 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά της αφρικανικής χώρας. Στην αρχική ανάρτησή της για το θέμα (πριν κάνει update, δηλαδή) η Liberation είχε αναφέρει ότι τουλάχιστον βρέθηκαν ζωντανά δύο παιδιά στα χαλάσματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
      https://www.liberation.fr/direct/element/des-glissements-de-terrain-font-29-morts-au-kenya_105575/
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Γιώργο γκιωνη έπρεπε να λέγεται κ αυτό από γ αρχίζει... Κώστας

      Διαγραφή
    6. Γιατί μας χαλάνε τα νεοελληνικά ονόματα; Γρηγόρης, Γωγώ, Giannis (ε; αυτό κι αν είναι σούπερ!). Γιατί τέτοια προσκόλληση στα αρχαία;

      Διαγραφή
    7. Λογικά Γιώργο βάζουν σπάνια ονόματα για να κάνουν εντύπωση στον κόσμο και να δείχνει τη δέουσα προσοχή. Γιατί με ένα κοινό όνομα μπορεί να μην έδινε σημασία. Μέχρι στιγμής, πάντως, μόνο η Αριάδνη είχε και το όνομα, είχε και τη χάρη.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  9. ΑΧΙΟΝΑ τα βουνά της δυτικής θεσσαλίας για τέλη νοέμβρη.σαν αίσθηση χτυπάει κάπως στο μάτι ενώ μπαίνουμε σε λίγες μέρες στον δεκέμβρη......
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο βορειοδυτικός άνεμος καθάρισε την ατμόσφαιρα, η θάλασσα ήταν ακόμα λίγο θολή, αλλά ευτυχώς εντόπισα και φωτογράφισα τη θαλάσσια χελώνα που είχε προσεγγίσει την ακτή. Για τέταρτη φορά φέτος το φθινόπωρο (από μία Σεπτέμβρη και Νοέμβρη και δύο τον Οκτώβρη), αν και για την ακρίβεια ήταν η τέταρτη εμφάνιση, γιατί πρέπει να υπάρχουν 2-3 θαλάσσιες χελώνες στην ευρύτερη περιοχή. Μία φορά έχω δει καλοκαίρι και όλες τις άλλες φθινόπωρο από το 2017 ως το 2019 με ανάλογες καιρικές συνθήκες.

    Όπως σήμερα που η θερμοκρασία έφτασε και τους 26 βαθμούς, σύμφωνα με το θερμόμετρο του ΚΤΕΛ (και αυτά στην Π. Φώκαια στην πλατεία 25 έδειχναν). Μέσα στο ΚΤΕΛ πρέπει να είχε, βέβαια, πάνω από 30 και μέχρι να συννεφιάσει δούλευε το air condition. Αφού τα σύγχρονα πούλμαν δεν έχουν παράθυρα στον τεχνητό κόσμο των ανθρώπων. Όσο για τον ψηφιακό κόσμο, αξίζει να διαβαστεί το ακόλουθο ρεπορτάζ του Guardian, παρά το γεγονός ότι δεν είναι καιρικό.

    Το 80%, λοιπόν, των εφήβων δεν είναι αρκετά ενεργοί, βάζοντας έτσι την υγεία τους σε κίνδυνο, καθώς περνούν κυρίως την ώρα τους μπροστά από έναν υπολογιστή, αντί να τρέχουν για παράδειγμα. Στα κορίτσια το αντίστοιχο ποσοστό σε 27 χώρες ανερχόταν σε 90% το 2016. Τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμφώνησαν πέρσι να μειώσουν την αδράνεια των εφήβων κατά 15% ως το 2030.

    Αλλά μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο το 85% των κοριτσιών και το 75% των αγοριών δεν είναι αρκετά κινητικά. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό των αγοριών μειώθηκε σε 64% από 71% το 2001, αλλά το 80% των κοριτσιών εξακολουθούν να είναι μη κινητικά. Το Μπαγκλαντές είναι η καλύτερη χώρα με το 63% των αγοριών και το 69% των κοριτσιών να μην κινούνται αρκετά. Υπάρχει ανησυχία, λοιπόν, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που συστήνει στους εφήβους να κάνουν μία ήπια έστω σωματική άσκηση για μία ώρα κάθε μέρα, ή να πηγαίνουν περπατώντας, ή με ποδήλατο στο σχολείο. Διότι αυτό είναι καλό για την ανάπτυξη των οστών και των μυών τους, αλλά και για την καρδιά και τους πνεύμονες. Βοηθάει επίσης τους νέους ανθρώπους να αποφύγουν την παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, καρκίνους και διαβήτη.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη συστήσει τα παιδιά κάτω των 5 ετών να βρίσκονται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μπροστά από μία οθόνη. Είναι και η τέταρτη αιτία πρόωρων θανάτων η έλλειψη σωματικής άσκησης. Η ηλεκτρονική επανάσταση άλλαξε το πώς ζουν, μαθαίνουν, εργάζονται, παίζουν και ταξιδεύουν οι άνθρωποι, περιορίζοντάς τους σε κλειστούς χώρους. Πλέον οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο, κάθονται περισσότερο, περπατούν λιγότερο συχνά, οδηγούν περισσότερο τακτικά και κάνουν λιγότερη σωματική άσκηση απ' ό,τι παλιότερα. Έχουν επίσης μετακινηθεί από αγροτικές σε αστικές περιοχές, από εξωτερικούς σε εσωτερικούς χώρους, αντί να στέκονται όρθιοι, κάθονται, αντί να περπατούν οδηγούν και αντί να παίζουν παιχνίδια, παίζουν ψηφιακά παιχνίδια. Και αυτές οι αλλαγές έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους.
    https://www.theguardian.com/society/2019/nov/21/more-than-80-of-adolescents-not-active-enough-warns-who
    B. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλους από το μουντό κ σήμερα Αγρίνιο.
    Θέλοντας να αναλύσω λίγο την εξέλιξη του καιρού για αύριο,σας παραθέτω κατ'αρχάς το λινκ από την ΕΜΥ που εξέδωσε Δελτίο επικινδύνων καιρικών φαινομένων με κόκκινο μάλιστα συναγερμό.

    http://www.hnms.gr/emy/el/warning/weather_warnings_html?type=EDKF&number=14&language=gr

    Προκειτε για ένα πολύ βαθύ κυκλωνικό βαρομετρικό χαμηλό(στροβιλοειδής συνεχόμενη κίνηση αντίστροφη με αυτή των δεικτών του ρολογιού η οποία σε συνδυασμό με την έτσι κ αλλιώς θερμή θάλασσα του Ιονίου θα ενισχύει παρά πολύ τα φαινόμενα)το οποίο όμως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα είναι πρόσκαιρου χαρακτήρα αλλά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί:
    1ον από αύριο το πρωί τα δυτικά ηπειρωτικά εκτεθειμένα στον ΑΝΑ άνεμο κ κυρίως το Ιόνιο(ιδιαίτερα Ζάκυνθος,Κεφαλονιά Λευκάδα κ πιθανόν κ το Ρίο-Αντίρριο)θα έχουν να κάνουν για άλλη μια φορά φέτος με σφοδρούς ανέμους σε επίπεδα θύελλας 8 με 9 η ακόμη κ 10 μποφόρ ενώ αν όντως έχουμε αυτές τις εντάσεις για αύριο συγκεκριμένα δε νομίζω να έχουμε κάτι ιδιαίτερο από φαινόμενα στα δυτικά ηπειρωτικά καθώς αυτός ο άνεμος "κόβει στη μέση τη βροχή.
    2ον το θετικό είναι ότι το περισσότερο κ το εντονότερο νερό θα πέσει βράδυ κ νυχτερινές ώρες κ στα δυτικά κ στα ανατολικά κ βόρεια ηπειρωτικά
    3ον ήδη από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας τα φαινόμενα θα έχουν εξασθενήσει(δε θα σταματήσουν όμως) κ στα ανατολικά κ τα νότια ηπειρωτικά μάλιστα θα υπάρξουν όπως όλα δείχνουν κ μεγάλα ανοιξιάτικα ανοίγματα.
    4ον ο καιρός θα παραμείνει άστατος σε όλη τη χώρα κ την Τρίτη κατά τόπους κ
    5ον κ τελευταίον μετά από μια βελτίωση του καιρού την Τετάρτη,όλα δείχνουν ότι από Πέμπτη ο καιρός Π επιστρέφει με νοτιοδυτικό εκ νέου ρεύμα κ βροχές.
    Καλό κ ξεκούραστο ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Πάντως ένα πρώτο χιονοεπεισόδιο μέσα με τέλη Νοέμβρη στα ορεινά πάντα το είχαμε αλλά φέτος το βλέπω χλωμό. Πάμε χοντρικά για μετά του Αγίου Νικολάου. Μη ξεχνάμε βέβαια ότι τουλάχιστον στα μέρη τα δικά μας (ή αν προτιμάτε στα μέρη τα θκα μας) το πολύ χιόνι πέφτει Γενάρη - Φλεβάρη. Θα δώσω συντεταγμένες με χωριά πάνω από τα 1000μ. (για όσους γνωρίζουν την ευρύτερη περιοχή): Πολυνέρι, Φιλιππαίοι, Σαμαρίνα, Σμίξη, Περιβόλι, Αβδέλα, Μηλιά, Ανήλιο, Μέτσοβο (ο άξονας αυτός για μένα είναι η Μητρόπολη του χιονιού Πανελλαδικώς και νοτιότερα βέβαια η κλασική δυτική Ήπειρος). Πιο βόρεια: ο άξονας Βλάστη, Νυμφαίο, Φλώρινα, Πισοδέρι, Βίγλα, Αμύνταιο, Σέλι, αποτελούν τη Μητρόπολη του κρύου, αλλά προς το παρόν οι θερμοκρασίες είναι ήπιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γράμμος σμόλικας έχει χιόνι τώρα ή όχι;
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  13. Άλλη μια βραδινή καταιγίδα έκπληξη στα Μέγαρα απόψε! Επηρέασε το Σαρωνικό και τα παράλια ενώ στα βόρεια της πόλης τίποτα! Ήταν εντυπωσιακοί οι κεραυνοί και εκκωφαντικές οι βροντές που έσκαγαν με τον ουρανό από πάνω μου ξάστερο! Τροπικό κλίμα και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στο Φάληρο πρέπει να έβρεξε, λοιπόν. Και νόμιζα ότι ήταν από την υγρασία μούσκεμα τα πάντα το πρωί. Το τροπικό κλίμα είναι, πάντως, ό,τι χειρότερο. Ασθένειες, πάρτι κουνουπιών, υγρασία, δυσφορία. Και δεν έχει και χειμώνα, ούτε χιόνια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  14. Βροχή έκπληξη σήμερα το πρωί κ εδώ στη Ρόδο
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ίδια εικόνα είχε και στην περιοχή μου, παρόλο που ειμαχε ξαστεριά,ο ουρανός γέμισε "φωτορυθμικα".
    Στον δορυφόρο φαινόταν ότι ήταν στον Σαρωνικό και κοντά στα Μέγαρα, Χρήστο Παπαηλια.
    Το πρωί όμως η εικόνα άλλαξε εντελώς,καθώς επικρατούσε"βαριά"χαμηλή νεφωση, που από τις 8 έδωσε ασθενής βροχή στην αρχή και πιο δυνατή μετά,με αποτέλεσμα το ελαιομαζεμα να σταματήσει αναγκαστικά.
    Ένα ψιλόβροχο,συνεχίζει κατά διαστήματα μέχρι αυτήν την ώρα,όπως και στιγμές με πολλη ομίχλη.
    Πρέπει να είναι η "εμπροσθοφυλακή" σε αυτό που έρχεται σε λίγη ώρα.
    Το δείχνουν καθαρά όλα τα ζωντανά με την συμπεριφορά τους.
    Εάν είχα "ακουσει" το πρωί τα σκυλιά μου και ειδικά τα γεράκια που με ενημέρωναν οτι θα βρέξει,θα είχα γλυτώσει και δεν θα γινόμουν μούσκεμα.
    Αλλά με "εφαγε"η ξεροκεφαλιά μου.
    Προσοχή λοιπόν σε αυτό που έρχεται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.
    Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και απώλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή