Κίνδυνοι πλημμυρικών φαινομένων και κατολισθήσεων στη Δ-ΒΔ Ελλάδα


Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Δυτική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει: (α) βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και (β) ισχυρούς έως θυελλώδεις ΝΑ ανέμους, οι οποίοι στα δυτικά θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Επισημαίνεται ότι στη Δ-ΒΔ Ελλάδα προβλήματα είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν όχι μόνο οι θυελλώδεις άνεμοι αλλά και οι βροχές που θα είναι συνεχείς και ισχυρές. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της ιδιαίτερα στα δυτικά. Την Τετάρτη (13/11), βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν σχεδόν παντού. Πάντως, σταδιακά στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση και θα πέσει η ένταση των ανέμων σε όλες τις περιοχές. Την Πέμπτη (14/11), τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα. 

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι ΝΑ 7 με 8 και στο Ιόνιο 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Πιθανές βροχές στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές το βράδυ. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 22 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. "Στη Μετεωρολογία για να χαρακτηρισθεί κάποια τέτοια ύφεση (χαμηλό) ως “Μετεωρολογική βόμβα”, για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη, θα πρέπει η πίεση στο κέντρο της να μειωθεί πάνω απο 17 mb σε διάρκεια ενός 24ώρου. Με βάση τα προγνωστικά δεδομένα η πτώση της πίεσης φαίνεται να είναι της τάξεως των 21 hPa."

    https://kolydas.eu/category/%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή επισήμανση Γιώργο κ θέλει προσοχή.
      Αυτή τη στιγμή δε μπορώ να γράψω κάτι παραπάνω καθώς με πνίγει ο χρόνος,αργότερα ίσως.
      Να επισημανθεί ότι ένα από τα αλληλένδετα χαμηλά που βρίσκονται στη Μεσόγειο κ θα σφυροκοπούν τις επόμενες μέρες όλη την περιοχή,βάση της τελευταίας δορυφορικής που κοίταξα έχει οργανωθεί πολύ καλά με συνεχή στροβιλισμό ενώ διακρίνετε πια καθαρά κ το "μάτι" στο κέντρο τού.

      Διαγραφή
  2. Το συγκεκριμένο καιρικό σύστημα χρίζει ιδιαίτερης προσοχής!! Θα βγάλει λαίλαπες καταιγίδων οι οποίες θα σαρώνουν σε ένταση και διάρκεια με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Θέλει προσοχή. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο κύριο ζιακόπουλο. Καλή εβδομάδα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η θεαματική αυτή "βουτιά" του πολικού αεροχειμάρρου στη Μεσόγειο (με αποτέλεσμα να μας έρχεται ψυχρό μέτωπο από τα νοτιοδυτικά παρακαλώ!) γίνεται με δείκτη ΝΑΟ (ελαφρώς) θετικό. Το επισημαίνω αυτό σε συνέχεια και μιας συζήτησης που κάναμε πριν κάποιες μέρες με τον Βαγγέλη το Σπανό με αφορμή τις προβλέψεις για θετικό ΝΑΟ το χειμώνα που μας έρχεται και πώς
    αυτό μπορεί να επηρεάσει τον καιρό στην περιοχή μας. Τώρα βέβαια, αν μας προκύψει ένας ξεκάθαρα θετικός ΝΑΟ σε συνεχόμενη βάση, το πράγμα αλλάζει.

    http://maps.meteogiornale.it/gfs/euroatlantico/w250_0.png

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao_index_mrf.shtml

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Οι πρώτες χειμερινού τύπου θερμοκρασίες (για τα ορεινά σίγουρα) σε καμιά δεκαριά μέρες, περίπου γύρω στις 22-23 Νοεμβρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://amfipolinews.blogspot.com/2019/11/blog-post_477.html?m=1 ένα ενδιαφέρον άρθρο. Ίσως σας αρέσει κύριε Ζιακόπουλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρουσα η κωμικοτραγική αυτή ιστορία φίλε. Φυσικά δεν προκάλεσε εκείνος τη θεομηνία που ακολούθησε, με τις ...κατσαρόλες πάνω στους ξύλινους πύργους. Η πλάκα είναι ότι μετά τις καταστροφές και τα θύματα, αυτός όχι μόνο ήταν σίγουρος ότι τις προκάλεσε, αλλά το περηφανευόταν κιόλας. Πάντως, και κάπου αλλού την έχω διαβάσει αυτή την ιστορία αλλά δε θυμάμαι πού.

      Χιονοποιός! Να μια δουλεία που θα μου άρεσε να κάνω. Και χωρίς να πληρώνομαι!

      Διαγραφή
    2. Στο θέμα αυτό αναφέρομαι στον τρίτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό.

      Διαγραφή
    3. Γιώργο ποτέ δεν ξέρεις! Όπως εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή, μπορεί να χρειαστεί να "εφεύρουμε" ένα τέτοιο επάγγελμα. Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση θα είσαι δικαίως ο προϊστάμενος.

      Διαγραφή
  6. Χαμηλό βόμβα λοιπόν για τη δυτική Ελλάδα καθώς τα βαρόμετρα αύριο θα σπάσουν ρεκόρ πτώσης.
    Πολύ νερό δείχνει να πέφτει στο δυτικό άξονα της χώρας μας μετά το μεσημέρι ενώ μεγάλη προσοχή πιστεύω θέλει από πλευράς ανέμων πρώτα το Ιόνιο(πιστεύω ότι τα 10 μποφόρ είναι σίγουρα)κ έπειτα περιοχές που "βλέπουν" στον ΝΑ ανεμο όπως η Αχαΐα, η Ηλεία η Αιτωλοακαρνανία κ η Ήπειρος οπού σε κάποιες περιοχές ευάλωτες στον ΝΑ(μέσα κ η περιοχή μου) θα "βγάλουν" ριπές ανέμου πάνω από 8 μποφόρ κ θέλει προσοχή καθώς μιλάμε για πυκνοκατοικημένες περιοχές.
    Την Τετάρτη πιστεύω ότι είναι η ώρα των ανατολικών ηπειρωτικών να πάρουν καλό νερό(φέτος μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάτι σπουδαίο)καθώς με τη βοήθεια τού ΝΑ ανέμου κ την διατήρηση της ισχύος του συστήματος η Πελοπόννησος κ η ανατολική στερεά θα βρεθούν στο στόχαστρο.
    Πάντως αυτό που βλέπω είναι ότι γενικά ο Νοέμβρης έχει όρεξη για νερά παρόλο που από Πέμπτη κ μετά ο καιρός βελτιώνεται σε όλη τη χώρα.
    Μοναδική παραφωνία η ΔΒΔΥΤΙΚΉ χώρα όπου κ την Πέμπτη κ την Παρασκευή θα συνεχίσει να δέχεται κάποιες μπόρες(Νδυτικό ρεύμα)κ το διάλειμμα με καλό καιρό το ερχόμενο ΣΚ κ αυτό φαίνεται να είναι για λίγο.
    Μη ξεχνάμε ότι σε δυτικές περιοχές ήδη έχουμε στο πρώτο 10ημερο του Νοέμβρη 110 με 180μμ υετό μέσου όρου γι αυτό κ η μεγαλύτερη προσοχή στρέφεται εκεί.
    Τέλος αν κάποιος αναρωτηθεί αν αυτό το εμμονικό μοτίβο καιρού με συνεχόμενους νοτιαδες κ πολλά νερά κυρίως στα δυτικά είναι φυσιολογικό έχω να πω ότι παλαιότερα υπήρχαν φθινόπωρο κ χειμώνες που ξεκινούσαν οι βροχές στην περιοχή μου το Νοέμβρη κ σταματούσαν τον Μάη!
    Καλή νύχτα από το ήδη με 7 μποφόρ Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή