Στη Θράκη, τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τα σημαντικότερα καιρικά φαινόμενα


Δεν θα λείψουν και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στη χώρα μας και κυρίως στις ανατολικότερες περιοχές της και τη Δ-ΝΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι, πάντως, δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και θα ανέβουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Την Παρασκευή (15/11), λίγες βροχές θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τις πρωινές ώρες στο Α. Αιγαίο και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 5 και στο Β. Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σάββατο (16/11), προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι πιο πυκνές και δεν αποκλείεται να βρέξει στα ΒΔ. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Ν 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από το απόγευμα της Κυριακής (17/11) στη Δυτική Ελλάδα και τη Δευτέρα (18/11) στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται νέος κύκλος βροχών και καταιγίδων, αποτέλεσμα  της κίνησης μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής από την κεντρική Μεσόγειο προς τα ΒΑ Βαλκάνια.

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Θράκη. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα είναι ισχυρές. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 21 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 19 βαθμούς.

17 σχόλια:

  1. Η στάθμη των νερών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων στη Βενετία, κάνοντας τους τουρίστες να ψάχνουν να βρουν καταφύγιο στους πλημμυρισμένους δρόμους και να γλιτώσουν από τη... φουσκοθαλασσιά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπως αναφέρει ο Guardian. Τελικά το ύψος των υδάτων μετρήθηκε στα 1,87 μέτρα, ενώ ο συναγερμός για πλημμύρα ηχούσε στη Βενετία. Βιώνουμε μία εξαιρετικά υψηλή παλίρροια και όλοι έχουν κινητοποιηθεί, δήλωσε ο Luigi Brugnaro, δήμαρχος Βενετίας, στην οποία μόνο το 1966 τα νερά είχαν φτάσει σε μεγαλύτερο ύψος και συγκεκριμένα στα 1,94 μέτρα.

    Ένας ηλικιωμένος πέθανε από κεραυνό ενώ χρησιμοποιούσε μία ηλεκτρική αντλία νερού και ένας άλλος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Πάνω από το 85% της Βενετίας έχει πλημμυρίσει, με τη στάθμη του νερού να υποχωρεί ελάχιστα στα 1,60 μέτρα μέσα στην Τετάρτη. Η εκκλησία Βασιλικά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε μόλις για έκτη φορά τα τελευταία 1.200 χρόνια, αλλά για τέταρτη τις δύο τελευταίες δεκαετίες, με πιο πρόσφατη τον Νοέμβριο του 2018, όταν οι ζημιές ανήλθαν σε 2,2 εκ. ευρώ. Από το 2003 ένα μεγάλο πρότζεκτ για την προστασία της Βενετίας από τέτοιες πλημμύρες άρχισε να υλοποιείται, αλλά έχει βαλτώσει λόγω υπέρβασης του κόστους, καθυστερήσεων και σκανδάλων.

    Πολλά ξενοδοχεία έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ δεν είχαν και αντλίες απάντλησης υδάτων και μετέφεραν τους τουρίστες στους ψηλότερους ορόφους. Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει βάρκες που χρησιμοποιούνται σαν ασθενοφόρα, ενώ καρεκλάκια και τραπεζάκια από καφέ και μπαρ έχουν παρασυρθεί. Τα θαλάσσια ταξί βοηθούσαν τους τουρίστες να σκαρφαλώσουν στα παράθυρα για να μπουν στα ξενοδοχεία τους, καθώς οι είσοδοι είχαν πλημμυρίσει.

    Η σπάνια πλημμύρα που αποδόθηκε στην κλιματική κρίση θα αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στη Βενετία. Πλημμύρισε και το μπαρ στο ιστορικό Gritti Palace που κάποτε φιλοξένησε διασημότητες, όπως ο Ernest Hemingway, η Elizabeth Taylor, o Richard Burton, ενώ δύο Γάλλοι τουρίστες αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν, όταν αναποδογύρισαν δύο ξύλινες πλατφόρμες που έχουν τοποθετηθεί για να συγκρατούν τα νερά. Προκλήθηκαν ακόμα και πυρκαγιές από βραχυκυκλώματα, όπως σε μία γκαλερί, ενώ κύματα στα κανάλια της Βενετίας παρέσυραν ακόμα και βάρκες.
    https://www.theguardian.com/environment/2019/nov/13/waves-in-st-marks-square-as-venice-flooded-highest-tide-in-50-years
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aρκτικό ψύχος, προερχόμενο από τη Σιβηρία βιώνουν σε αρκετές περιοχές στις ΗΠΑ, όπου στο Κάνσας και το Ιλινόις έσπασαν τα πρώτα από τα πολλά ρεκόρ που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα καταρριφθούν, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στους -18 βαθμούς Κελσίου, έναντι -13,9 πέρσι, όπως μεταδίδει το BBC. Tέσσερις θάνατοι από τροχαία αποδόθηκαν στις κακές καιρικές συνθήκες, ενώ 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν και σχολεία και μαγαζιά έμειναν κλειστά, λόγω του ασυνήθιστου καιρού. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι θα συνεχιστεί η κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών και η αίσθηση του κρύου θα είναι σαν να πρόκειται για την καρδιά του χειμώνα και όχι για τα μέσα του φθινοπώρου.

    Στο Σικάγο η θερμοκρασία κατρακύλησε στους -14 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας κι εκεί το ρεκόρ των -13,3, που κρατούσε από το 1986, ενώ σημειώθηκε και ρεκόρ χιονόπτωσης. Ρεκόρ με -14 βαθμούς και στην Ινδιανάπολις, σπάνια χιονόπτωση σε πόλη του Τέξας κοντά στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό, συνθέτουν το παζλ σε ένα πολικό σκηνικό. Περισσότερο μοιάζει με μέσα Ιανουαρίου, παρά Νοεμβρίου, όπως επαναλαμβάνει συνεχώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Είναι το περισσότερο κρύο που μπορεί να κάνει τέτοια εποχή. Ανάμεσα στα θύματα ήταν κι ένα 8χρονο κορίτσι, που παρασύρθηκε από φορτηγό, το οποίο γλίστρησε σε παγωμένο δρόμο του Κάνσας. Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτοκινητόδρομο του Μίτσιγκαν, που είχε γίνει επικίνδυνος, εξαιτίας της κακοκαιρίας.
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-50399637
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ αξιόλογα ύψη βροχής κ για το νομό Αττικής σήμερα ενώ συνεχίζει κ βρέχει έως αυτή την ώρα όπως κ προβλέπονταν άλλωστε.
    Πάντως κοιτώντας σήμερα τις ζημιές από την κακοκαιρία κυρίως στο νομό Κέρκυρας έκατσα κ κοίταξα τους σταθμούς της κ τα νούμερα πραγματικά είναι ασύλληπτα καθώς έχουν πέσει τον τρέχων μήνα 521,2 κ 627,5 χιλιοστά αντίστοιχα στους δύο ενεργούς σταθμούς του νομού!
    Όσο δλδ πέφτει όλο το χρόνο στην Αττική έχει πέσει στην Κέρκυρα σε 13 ημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Επιτέλους φυσιολογικότατες για την εποχή καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα και πολλά νερά. Κάποια στιγμή τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου η κατάσταση είχε ξεφύγει. Περιοχές όπως η Κρήτη έφτασαν, χωρίς υπερβολή, τους 7 μήνες καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 198 χιλ. βροχής στη Μονεμβασιά μέχρι τις 18:00, πάνω από 50 χιλ. στο νομό Χανίων όπως και στην Αττική (επιτέλους), πολλά νερά σε όλη την δυτική Ελλάδα, αλλά κάτι ψιχάλες μόνο στην βόρεια Ελλάδα (κάτω από 3 χιλ. στους σταθμούς της Θεσσαλονίκης). Ο Χρήστος Σιμούλης θα έχει και πάλι (δικαιολογημένα) τα νεύρα του. Βουντού τους έχουν κάνει εκεί πάνω...

    Καλησπέρα σε όλη την μετεωπαρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο ο σταθμός στη Μονεμβασιά έχει κολλήσει,να φανταστείς γράφει ότι έχει φτάσει 500 κ βάλε χιλιοστά.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πως ο σταθμός στη Μονεμβασιά πρέπει να έχει κάποια βλάβη...και τώρα ακόμα που δεν βρέχει στην περιοχή γράφει χιλιοστά

      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    3. 14/11/2019, 14:00 και από την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς φαίνεται πλέον μόνο η κορυφή του βράχου που ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά της θάλασσας. Ο κατακλυσμός του Νώε ωχριά μπροστά στην σφοδρότητα της βροχής που ασταμάτητα πέφτει από τις 06:00 σήμερα (Total rain: 3281.8mm and counting)!!!

      Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρεά (και μακρυά από κολλημένους σταθμούς, μπορεί να πνιγείτε αν δεν έχετε μαζί σας τα απαραίτητα μέσα αυτοπροστασίας - σωσίβια, φωτοβολίδες, σοκολάτες, σφυρίχτρες κ.λπ.)

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  6. H αμείωτη ένταση της βροχής, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάρκειά της, θύμισε λίγο τον περσινό μεσογειακό κυκλώνα. Αν και ο κ. Ζιακόπουλος εξήγησε πολύ ωραία χθες γιατί δεν είχαμε medicane (ή, τουλάχιστον δεν επηρεαστήκαμε από αυτόν στην Ελλάδα), ούτε και μετεωρολογική βόμβα. Εννοείται ότι δεν ήταν επικίνδυνα τα φαινόμενα για την Αττική - έπεσε μέσα και το meteo.gr, αλλά και η ΕΜΥ που έδιναν απλά όλη τη μέρα βροχή - ενώ σήμερα φάνηκε και ότι η θάλασσα είναι ακόμα ζεστή. Αλλά και λίγο μουντή. Σε ένα γκρίζο φόντο με μία πολύχρωμη πινελιά να σπάει τη μονοτονία στη δαντελένια ακρογιαλιά. Μια πεταλούδα που ήταν σαν να χορεύει στη βροχή. Την παρατηρούσα από τη στάση του ΚΤΕΛ ανάμεσα στις ψιχάλες να ακροβατεί, μέχρι που χάθηκε κάτω από το ύψωμα στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή.
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως έπεσαν μέσα όλοι οι επίσημοι φορείς ως προς τις προβλέψεις του. Και εδώ στη Ρόδο από αργά χθες το βράδυ μας σφυροκοπούν αλλεπάλληλα κύματα καταιγίδων (όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί). Μέσα σε 7 ώρες έχουν πέσει περίπου 70 χιλιοστά και ακόμα βρέχει. Μια πολύ χαρακτηριστική νοεμβριάτικη κακοκαιρία που νομίζω δεν άφησε κανέναν καιρόφιλο παραπονεμένο (και ευτυχώς με λίγα επί μέρους σε γενικές γραμμές προβλήματα προς το παρόν)
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. Θάνο έχω φτιάξει και ένα βίντεο από το χτεσινό μπάσιμο των καταιγίδων στο νησί σου, από το Windy. Εικόνες του ραντάρ καιρού (από Τουρκία, γιατί τα δικά μας δεν καλύπτουν εκεί, τα έχουμε πει):

      https://drive.google.com/file/d/1D2UltISzP8F1IPnjAbR26DIyECp5OfDb/view?usp=sharing

      Διαγραφή
    3. Την έβλεπα κ εγώ φίλε μου Γιώργο αυτή τη μπούκα των καταιγίδων πως πλησιαζε απο τα ΝΔ μεσω sat24. Από το τουρκικό ραντάρ φαίνεται ακόμα καλύτερα κ σε ευχαριστώ πραγματικά
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  7. Μια ιδέα για δώρο Χριστουγέννων σε καιρόφιλους! (Από facebook Meteo.Gr)

    https://drive.google.com/file/d/13-nv9KPreNP9AHSpkYrq6es6jcbOYZJl/view?usp=sharing

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το απόλυτο δώρο Χριστουγέννων για έναν καταιγιδάκια!

      Διαγραφή
    2. Γιώργο βγαίνει και σε χιόνι;
      Κώστας

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα από την βροχερή Μυτιληνη, καιρός ήτανε πια, είχε καθίσει μια ατέλειωτη σκόνη επάνω στο νησί που νόμιζες ότι ήτανε Σεπτέμβριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για άλλη μια φορά μας τίμησε δεόντως και για 15-16(Μια ώρα σκαρτη παύσης)έριξε πολύ καλό νερο,σε σημείο που πολλά χωράφια έπιασαν νερό ...!!
    Ήταν μια καθαρά φθινοπωρινή κακοκαιρία και τίποτα παραπάνω και πολύ σωστά το έγραψε ο κ.Ζιακοπουλος.
    Είμαι πολύ ευτυχής που αποτελώ μέλος αυτής της ομάδας και μπορώ να πω ότι είμαι ακόμα πιο ευτυχισμένος που δεν ακούω αυτές τις υπερβολές της τηλεόρασης,καθώς η ενασχόληση μου με αυτή, σταματά σε αθλητικά γεγονότα και στα αγαπημένα μου ντοκιμαντέρ, που φυσικά αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.
    Χρήστο Κομποροζο,τα καζάνια έχουν πάρει...φωτιά, όταν έχεις χρόνο, είσαι ευπρόσδεκτος,όπως και λοιποί φίλοι μπορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή