Νοέμβριο μήνα με Ν-ΝΔ κυκλοφορία βρέχει όποτε θέλει, όπου θέλει και όσο θέλει, τρελαίνοντας μοντέλα και μετεωρολόγους!


Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Σαρδηνίας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες και θα επικρατήσουν ΝΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Την Τετάρτη (20/11), στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Πέμπτη (21/11), βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Πελοπόννησο και το Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη Μακεδονία. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 22 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις δυτικές και βόρειες περιοχές. Άνεμοι ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 21 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Α 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 19 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Μπράβο δάσκαλε!
    Αυτή είναι νηφάλια και ρεαλιστική πρόγνωση.
    Ο τίτλος τα λέει όλα...
    (Όταν δεν υπάρχουν βεβαιότητες έτσι γίνεται η πρόγνωση, δεν θα πάμε κι ενάντια στη φύση)
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς έτσι, η αίσθηση είναι ότι μπορεί να βρέξει οπουδήποτε. Και χθες Κυριακή βράδυ έριξε πολλή βροχή στη Σαλαμίνα με ένταση και διάρκεια. Πιο ήπια και πιο σύντομα ήταν τα φαινόμενα σε όλο το παραλιακό μέτωπο από Καλλιθέα και Φάληρο μέχρι Βούλα - Βάρκιζα. Στο Θυμάρι δεν έβρεξε, ενώ σήμερα που είχε αρκετή ηλιοφάνεια, ο Νοέμβριος ήταν σαν Σεπτέμβριος. Δεν έλειψαν, πάντως, και τα υψιστρώματα (altocumulus) και αρκετοί μεγάλοι σωρείτες (cumulus congestus), που σταδιακά εξελίχθηκαν σε στρωματοσωρείτες (stratocumulus).

    Και από τις βροχές της Ελλάδας, να περάσουμε στα χιόνια της Γαλλίας και συγκεκριμένα στην περιφέρεια των Άλπεων (Rhone Alpes), όπου στο πικ των χιονοπτώσεων έμειναν χωρίς ρεύμα 330 χιλιάδες νοικοκυριά, όπως αναφέρει η Le Monde. Xάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε, πάντως, στο 90% των περιπτώσεων και την Κυριακή το βράδυ παρέμεναν ακόμα χωρίς ρεύμα 33 χιλιάδες νοικοκυριά, έναντι 70 χιλιάδων το μεσημέρι.

    Για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, όμως, ήταν αργά. Αμφότεροι ηλικίας 70 ετών, έμειναν χωρίς ρεύμα και δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα, εξαιτίας μίας ηλεκτρογεννήτριας στο γκαράζ του σπιτιού τους. Αναφέρθηκαν άλλες οκτώ περιπτώσεις δηλητηρίασης, ευτυχώς χωρίς να επέλθει το μοιραίο, ενώ συνολικά 20 άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με πονοκεφάλους και εμετό, καθώς κατέφυγαν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Από την περασμένη Πέμπτη έπεσε πολύ χιόνι στη νοτιοανατολική Γαλλία (στις αλπικές περιοχές), με συνέπεια να καταστραφούν πολλά καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ επηρεάστηκαν και τα δρομολόγια των τρένων.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/11/17/en-rhone-alpes-33-000-foyers-prives-d-electricite-et-un-couple-meurt-intoxique_6019513_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η (έντονη για την εποχή) ψυχρή εισβολή σε τμήμα της δυτικής Ευρώπης έγινε με δείκτη ΝΑΟ θετικό και ΑΟ αρνητικό. Να δούμε τι μπορεί να συμβεί στην δική μας περιοχή με ΑΟ και ΝΑΟ αρνητικούς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα προγνωστικά στοιχεία. Θα έχουμε επιτέλους αλλαγή στην κυκλοφορία;

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/.../daily_ao_index/ao.mrf.gif https://www.cpc.ncep.noaa.gov/.../CWlink/pna/nao.mrf.gif

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως στις αρχές του μήνα ο δείκτης ΝΑΟ επιτέλους θα πέσει σε δείκτες αρνητικούς κ κάποιες αποχρώσες ενδείξεις μαρτυρούν για αλλαγή της κυκλοφορίας σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης στο πιο χειμωνιάτικο όχι μόνο στις αρχές του μήνα αλλά κ σε όλη τη διάρκειά του καθώς κ με την προβλεπόμενη (ΑΣΘ) που συνεχίζει κ φαίνετε να λαμβάνει χώρα μέσα στο μήνα θα είναι ικανή να ανακατέψει την τράπουλα των διατάξεων κ των συστημάτων σπάζοντας κ διαχέοντας το πολικό ψύχος σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.
      Το μοναδικό που με κρατάει ακόμη αρκετά επιφυλακτικό πλην τού μακρινού ορίζοντα είναι ότι μέχρι στιγμής αμερικάνος κ ευρωπαίος κρατούν μικρό καλάθι για τη χώρα μας.
      Σύντομα όλα θ'αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν.

      Διαγραφή
    2. To θέμα κατά τη γνώμη μου είναι ότι όσο και να αλλάξει η κυκλοφορία,όταν ο ψυχρός αέρας είναι τόσο εκτοπισμένος στα βόρεια όσο φέτος οι θερμοκρασίες δε πρόκειται να πέσουν στα φυσιολογικά ποτέ.Κάποτε είχε γραφτεί στη σελίδα ότι η κλιματική αλλαγή με την εξασθένιση του Jet Stream θα έφερνε και χειμώνες από τα παλιά.Δεν είμαι ειδικός αλλά διαφωνώ κάθετα γιατί βλέπω το πρόβλημα ενεργειακά.Η ατμόσφαιρα έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται μια "βίαιη"θερμική ρύπανση που σημαίνει ότι φορτίζεται συνεχώς ενεργειακά κάτι που όπως είχε πει και ο δάσκαλος είναι μία από τις αιτίες που αποδίδουν οι επιστήμονες στα έντονα καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.Από κει και πέρα όπως λέει και η Θερμοδυναμική η ενέργεια(Θερμική) δεν χάνεται ποτέ,οπότε σε βάθος χρόνου η "ψυχρή περιοχή" πάνω από τους πόλους θα καταλαμβάνει ολοένα και μικρότερη έκταση και νομίζω πως ήδη συμβαίνει αυτό.
      Υ.Γ. Βάσει των παραπάνω πιστεύω πως ο λόγος που δεν βλέπουμε ψυχρές εισβολές ούτε με το κιάλι δεν είναι τόσο η κυκλοφορία,αλλά η συρρίκνωση της περιοχής που καταλαμβάνει ο ψυχρός αέρας κάτι που εξάλλου μπορείς να το διαπιστώσεις και από τους προγνωστικού ς χάρτες βορείου ημισφαιρείου.Θα με ενδιέφερε πολύ και νομίζω όλους η άποψη του κ.Ζιακόπουλου στο θέμα.
      Ιωάννου Σταύρος

      Διαγραφή
    3. ταπεινή εμπειρική γνώμη μου είναι, ότι από τη μέχρι τώρα κυκολοφορία καμία ασφαλής δεκεμβριάτικη πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει βλέποντας π.χ. τη μέγιστη των 25 βαθμών στις 1.12.2010, τα 15 cm χιονόπτωσης στις 16.12 και τους -8,4 βαθμούς ελάχιστης στις 18.12.

      Διαγραφή
    4. Εννοείτε Νίκο,ο πρώτος είμαι που λέω ότι δεν εμπιστεύομαι ειδικά τον φετινό χειμώνα ούτε με σφαίρες!
      Απλά μια τάση δίνουμε για το πώς θα "πρέπει" λογικά να κυλήσει ο Δεκέμβρης στην Ευρώπη(βάση των χαρτών παγκόσμιας γενικής κυκλοφορίας κ των λοιπών γεγονότων) κ κυρίως τα ανατολικά της αλλά όπως είπα στα μοντέλα πρόγνωσης επομένων ημερών δε φαίνεται ακόμη κάτι.
      Η τράπουλα μπορεί να κρύβει ευχάριστες η δυσάρεστες εκπλήξεις αναλόγως με την γεωγραφική θέση μίας χώρας.

      Διαγραφή
    5. Σταύρο, εν αναμονή της άποψης του κ.Ζιακόπουλου, θα το θέσω ως εξής: Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Υπάρχουν πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις που τεκμηριώνουν τη συσχέτιση της θέρμανσης της Αρκτικής και της μείωσης της παγοκάλυψης με ιδιαίτερα βίαιες ψυχρές εισβολές. Με εξασθένηση της ζωνικής κυκλοφορίας και βαθιές μεσημβρινές ροές ψύχους. Ωραία και απλά το έχει εξηγήσει αυτό και ο κ.Ζιακόπουλος (δίνω λινκ στο τέλος). Οι αθηναϊκοί χιονιάδες (φωτοβολίδες ως επί το πλείστον) της δεκαετίας του 2000 ενδέχεται να οφείλονται (και) στην κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι, για να συνεχίζονται αυτές οι κατεβασιές ψύχους πρέπει ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ακόμα διαθέσιμο ψύχος για να κατέβει, για να το πω κάπως μπακαλίστικα. Συνεπώς έχεις δίκιο στο ότι, με την ενίσχυση της υπερθέρμανσης, οι δεξαμενές πολικού ψύχους ολοένα και θα στερεύουν, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μην υπάρχει πια τίποτα για να κατέβει.

      http://ziakopoulos.blogspot.com/2014/04/blog-post_5079.html

      Διαγραφή
    6. Γιώργο στο δεύτερο συμφωνώ απόλυτα όσον αφορά τον πρώτο και το άρθρο του δάσκαλου πριν 5 χρόνια σε κάθε περίπτωση έχει λογική ότι οι ψυχρές αέριες μάζες εκτοπίζονται χαμηλότερα με βίαιες θερμές εισβολές στην αρκτική.Ωστόσο νομίζω ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.Και εννοώ ότι όπως είπες και συ το παραπάνω φαινόμενο που δεν ξέρω αν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά (και σίγουρα δεν ξέρουμε αν οφείλονται σε αυτό οι χιονιάδες της Αθήνας τη δεκαετία του 2000,προσωπικά δε το πιστεύω) είναι αρκετά πεπερασμένο,δηλαδή αν θεωρήσουμε μια συνάρτηση με τα 2 μεγέθη(αύξηση θερμοκρασίας(εξασθένιση Jet stream)-εκτoπισμός ψυχρών μαζών χαμηλότερα,υπάρχει ένα "Pick"(σημείο καμπής)και ίσως σε αυτό να βρισκόμαστε τώρα.Είναι κάτι παρόμοιο με ότι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στην Ανταρκτική,λόγω των κλιματικών μεταβολών μέχρι ένα σημείο οι πάγοι επεκτείνονταν αλλά εδώ και 2-3 χρόνια υπάρχει και εκεί κάμψη.Πρακτικά δηλαδή νομίζω ότι η θερμική ρύπανση σε βάθος χρόνου θα αντισταθμίσει πλήρως τις ψυχρές εισβολές με αιτία το φαινόμενο που περιγράψαμε παραπάνω.Εξάλλου φαίνεται ξεκάθαρα-η μισή Σιβηρία είναι ζεστή ακόμα και σήμερα.Στην αρκτική η θερμοκρασίες κυμαίνονται το πολύ μέχρι -15..-20 από θα έρθει πια αυτό το κρύο δεν ξέρω;
      Ιωάννου Σταύρος

      Διαγραφή
    7. Δεν χρειάζονται βίαιες θερμές εισβολές στην Αρκτική, όπως γράφεις Σταύρο. Και μόνο η μειωμένη παγοκάλυψη τους φθινοπωρινούς μήνες είναι, σύμφωνα με δημοσιεύσεις που έχω διαβάσει, ικανή να "χαλαρώσει" τον χειμερινό τροποσφαιρικό πολικό στρόβιλο. Η κλιματική αλλαγή προχωράει σταθερά αλλά σχετικά αργά απ΄ότι φαίνεται. Μέσα στα πλαίσια της φυσικής μεταβλητότητας του καιρού και του κλίματος, που λειτουργεί παράλληλα, πιστεύω ότι δεν είμαστε ακόμα στο σημείο καμπής που γράφεις. Μάλλον θ΄αργήσει ακόμα, το πόσο κανείς δεν το ξέρει. Η τήξη των πάγων δεν φαίνεται να είναι τόσο ραγδαία όσο είχαν προβλέψει τα κλιματικά μοντέλα πριν 10-20 χρόνια. Αλλά σίγουρα αυτό το σημείο καμπής κάποια στιγμή θα προκύψει. Όσο για τους χιονιάδες της δεκαετίας του 2000, ήδη από τότε γινόταν συζήτηση για πιθανή σχέση τους με την κλιματική αλλαγή. Θυμάμαι χαρακτηριστικά σχετικές δηλώσεις του μακαρίτη Ανδρέα Λαζάνη το Γενάρη του 2002, τις μέρες του μεγάλου εκείνου αττικού χιονιά.

      Διαγραφή
    8. Mακάρι να είναι έτσι όπως τα λες Γιώργο.

      Διαγραφή
  4. Κρατούσε, κρατούσε για τόσους μήνες τη βροχή στην Ιεράπετρα και την έριξε όλη μαζεμένη. Ένα σωρό ζημίες εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο, έρχονται καλά νερά και σε σας. Ελπίζω, όχι ζημιογόνα!

      Διαγραφή
    2. Και να μην έρθουνε και πολλά νερά, δεν πειράζει. Μπορεί να έρθουνε πολλά χιόνια το χειμώνα, την ώρα που εμείς πιθανότατα θα ...μαζεύουμε παπαρούνες στα ηλιόλουστα λιβάδια.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε κ. καθηγητά. Να έρθουν, να έρθουν, μα μόνο ποτιστικές, ζητάμε πολλά; Γιώργο, τα χιόνια πλέον εδώ, εξατμίζονται λιώνοντας. Δεν είναι "νοτίσια" όπως παλιά να εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζονται. Βέβαια, δε λέω, τα αγαπάμε κι αυτά.

      Διαγραφή
  5. Τέτοια εικόνα βροχής στα ensembles του GEFS για Αθήνα είχα πολύ καιρό να δω. Αναμένω να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μέχρι το Σάββατο, αλλά όπως φαίνεται η ερχόμενη Δευτέρα 25/11 και Τρίτη 26/11 θα μας μουσκέψουν μέχρι το κόκκαλο!

    http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&ext=1&run=0&lat=37.99&lon=23.73&runpara=0&type=3

    Καλημέρα σε ολη την μετεωπαρέα από την μουντή Αθήνα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NW Pindos
    Καλησπέρα Γιώργο, καλησπέρα σε όλη την παρέα. Το ότι άρχισε δυνατός χειμώνας στη Δ. Ευρώπη (πολύ χιόνι στις Ιταλικές Άλπεις) είναι πολύ θετικό και αναμένουμε το πότε θα έχουμε και στην Ελλάδα (καταρχήν στη Βόρεια) πτώση της θερμοκρασίας σε χειμωνιάτικα επίπεδα γιατί ακόμη δεν τα πάμε καλά με τις θερμοκρασίες.
    ΥΓ1. Είδα την επισήμανση σου Γιώργο σε προηγούμενο σχόλιο μου. Τον όρο μετεωρολογική βόμβα τον χρησιμοποίησα όχι με την επιστημονική του όρου έννοια (έχεις δίκαιο) αλλά υπό την έννοια ενός ακραίου και επικίνδυνου καιρικού φαινομένου. Τον καιρό προσωπικά τον γνωρίζω περισσότερο πρακτικά από εμπειρία και παρατήρηση πολλών ετών. Με βάση την εκάστοτε πρόγνωση και όπως βλέπω κάθε φορά την εξέλιξη του καιρού μπορώ να σου πω τι ύψη χιονιού θα έχουμε, σε ποιες περιοχές, πότε αναμένονται ισχυρές παγωνιές κλπ κλπ.
    ΥΓ2. Σε ότι αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, αν κρίνω από πέρσι και με τον Ζορμπά, την πραγματική διάσταση του οποίου την προέβλεψε μόνο ο Δάσκαλος και επιβεβαιώθηκε, η χώρα μας γενικότερα δεν προσφέρεται (σε ακραία φαινόμενα) γιατί έχει πολλές οροσειρές, που δημιουργούν εμποδισμό και κόβει η ένταση. Αν είχαμε επίπεδη χώρα χωρίς βουνά, ένα με τη θάλασσα, ίσως να είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακόμη και το καλοκαίρι στη Χαλκιδική όπου εκδηλώθηκε η καταιγίδα, το σημείο που χτυπήθηκε ιδιαίτερα είναι ανοιχτό από βορρά προς νότο μέχρι τη θάλασσα σαν κατηφορική χοάνη και πάντα εκεί η ένταση είναι μεγάλη. Η χώρα μας όμως, όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο, μπορεί να έχει ακραίες είτε αρνητικές το χειμώνα είτε θετικές το καλοκαίρι θερμοκρασίες. π.χ. μετά από χιόνια και με ΒΑ ρεύμα μπορεί να συναντήσεις και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της Δ. Μακεδονίας θερμοκρασίες Σιβηρίας. Υπάρχουν σημεία στη Β. Ελλάδα που μπορεί σε μια κλασσική χειμωνιάτικη μέρα να εμφανιστούν πολλά μείον ειδικά το πρωί.
    Αν κρίνω από το πως εξελίσσεται ο καιρός στην Δ. Ευρώπη πιστεύω θα έχουμε καλό χειμώνα και φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ήθελα να μπορώ και εγώ να σε προσφωνήσω Γιώργο, Κώστα, Νίκο, αλλά ...NW Pindos, δε μου βγαίνει.
    Αν συγκρίνουμε τις μεγάλες πεδιάδες των ΗΠΑ (Grait Plains) με την έκταση και την τοπογραφία της χώρας μας, σαφώς και δεν μπορούν να προκύψουν εδώ σίφωνες και μέσης κλίμακας συστήματα καταιγίδων, στο μέγεθος και στην ένταση που συμβαίνουν εκεί. Η ορογραφία, το ανάγλυφο και ο τοπογραφικός κατακερματισμός της χώρας μπορούν να μπλοκάρουν - καθυστερήσουν - τροποποιήσουν ένα ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια, να αποδυναμώσουν ένα ισχυρό χαμηλό που έρχεται φουριόζο από το Ιόνιο, αλλά από την άλλη μπορούν να το εξαναγκάσουν να ρίξει όλα τα νερά του στα προσήνεμα των ορεινών όγκων και να πλημμυρίσουν παρακείμενες πεδινές εκτάσεις.

    Επιπλέον, σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, οι ορεινοί όγκοι που την περιβάλλουν (οροσειρά του Άτλαντα, Πυρηναία, Άλπεις, Δειναρικές Άλπεις, Πίνδος και προέκτασή της νότια ως την Πελοπόννησο, τα βουνά της νότιας Τουρκίας) θεωρούνται πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει αποφασιστικά στην κυκλογένεση στη Μεσόγειο, αφού η υπερπήδηση (αλλά και η "παράκαμψη", η πλευρική ροή δηλαδή γύρω από έναν ικανού μήκους ορεινό φραγμό - αυτή η δεύτερη περίπτωση σε πολλές πηγές δεν αναφέρεται καν, κακώς!) δημιουργεί η ενισχύει τον στροβιλισμό των συστημάτων που, είτε εισβάλλουν στη Μεσόγειο (από τα ΒΔ συνήθως), είτε δημιουργούνται (λιγότερο συχνό αυτό) μέσα στη μεσογειακή λεκάνη.

    Βεβαίως η Μεσόγειος δεν έχει την άπλα ούτε τη γεωγραφική θέση του Β.Ατλαντικού και δεν θα μπορέσει ποτέ να φτιάξει εκείνα τα τεράστια καιρικά ...κτήνη, που οι γερμανόφωνες χώρες αποκαλούν Orkantief, δηλαδή χαμηλά-τυφώνες. Ευτυχώς δεν μπορεί να φτιάξει ούτε και τους ...κανονικούς τυφώνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο στο δεύτερο συμφωνώ απόλυτα όσον αφορά τον πρώτο και το άρθρο του δάσκαλου πριν 5 χρόνια σε κάθε περίπτωση έχει λογική ότι οι ψυχρές αέριες μάζες εκτοπίζονται χαμηλότερα με βίαιες θερμές εισβολές στην αρκτική.Ωστόσο νομίζω ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.Και εννοώ ότι όπως είπες και συ το παραπάνω φαινόμενο που δεν ξέρω αν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά (και σίγουρα δεν ξέρουμε αν οφείλονται σε αυτό οι χιονιάδες της Αθήνας τη δεκαετία του 2000,προσωπικά δε το πιστεύω) είναι αρκετά πεπερασμένο,δηλαδή αν θεωρήσουμε μια συνάρτηση με τα 2 μεγέθη(αύξηση θερμοκρασίας(εξασθένιση Jet stream)-εκτoπισμός ψυχρών μαζών χαμηλότερα,υπάρχει ένα "Pick"(σημείο καμπής)και ίσως σε αυτό να βρισκόμαστε τώρα.Είναι κάτι παρόμοιο με ότι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στην Ανταρκτική,λόγω των κλιματικών μεταβολών μέχρι ένα σημείο οι πάγοι επεκτείνονταν αλλά εδώ και 2-3 χρόνια υπάρχει και εκεί κάμψη.Πρακτικά δηλαδή νομίζω ότι η θερμική ρύπανση σε βάθος χρόνου θα αντισταθμίσει πλήρως τις ψυχρές εισβολές με αιτία το φαινόμενο που περιγράψαμε παραπάνω.Εξάλλου φαίνεται ξεκάθαρα-η μισή Σιβηρία είναι ζεστή ακόμα και σήμερα.Στην αρκτική η θερμοκρασίες κυμαίνονται το πολύ μέχρι -15..-20 από θα έρθει πια αυτό το κρύο δεν ξέρω;
    Ιωάννου Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή