Ο Οκτώβριος του 2019 στον πλανήτη, την Ευρώπη, την Αρκτική και την Ανταρκτική

30 σχόλια:

  1. O κόκκινος πλανήτης... Με λίγες αποχρώσεις του μπλε.
    Κατά τα άλλα τι βροντές ήταν αυτές πριν λίγο; Αρχικά νόμιζα ότι έγινε κάποια έκρηξη. Στα νότια προάστια δεν έχει βρέξει μέχρι στιγμής, αλλά στα δυτικά (Περιστέρι, Νίκαια κ.λ.π.) είχαν κάποια δεκάλεπτα περάσματα. Καλά τους είχα δει τους σωρειτομελανίες το μεσημέρι. Παραήταν φουσκωμένοι.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεχίζονται τα αστραπόβροντα, άκουσα ότι έβρεξε και Ν. Φιλαδέλφεια, μπορεί και σε άλλες περιοχές της δυτικής Αττικής και απ' ό,τι καταλαβαίνω επεκτείνεται και γύρω από τον Υμηττό το σύστημα, απομεινάρι της χθεσινής κακοκαιρίας λογικά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Aκόμα και στο Θυμάρι, καμιά 15αριά χιλιόμετρα πριν το Σούνιο είχαμε μπαράζ από ηλεκτρικά. Με πήραν τηλ. αν βγήκε κάνα έκτακτο και μου είπαν ότι ένα μεγάλο σύννεφο με αστραπόβροντα ερχόμενο από Πελοπόννησο πέρασε πάνω από τη Γερακίνα (βουνό της περιοχής) με κατεύθυνση προς την Ανάβυσσο και τα Μεσόγεια. Δεν έβρεξε, πάντως, εκεί. Ούτε και στα νότια προάστια της Αττικής (Καλλιθέα, Φάληρο κ.λ.π.)
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Απόψε επιβεβαιώθηκε εδώ στα Μέγαρα αυτό που είχε πει ο δάσκαλος κάποτε ότι, όταν λείπει ο βοριάς το φθινόπωρο η καταιγίδα είναι είναι πολύ αρκετά πιθανή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο δάσκαλος, Χρήστο μου, μετά από 40 χρόνια στην πιάτσα επικαλείται και την παροιμία που λένε στο χωριό του: " Ο καιρός, ο λαγός και άλλοι δύο ακόμα μπέσα δεν έχουν"
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tρεις μου έρχονται στο μυαλό:ο Τούρκος,η γυναίκα και ο πολιτικός.Έχω μπει στο νόημα;
      Ιωάννου Σταύρος

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι κάποιοι από αυτούς που αναφέρεις, Σταύρο, αλλά μην επιμένεις να κάνω αποκαλύψεις. Εδώ κοντεύουν να μου την πέσουν οι φιλόζωοι για το λαγό...

      Διαγραφή
    3. Εγώ τους ξέρω, μου τους είχε πει ο πατέρας μου, αλλά ούτε εγώ τους αναφέρω "να μη γίνει κανά μπέρδεμα", που έλεγε κάποτε ένας λαϊκός μου φίλος.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα. Και ο καλός καιρός - η χθεσινοβραδινή βροχή δεν αλλάζει ότι όλη μέρα είχε ήλιο - θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, χάρη σε έναν ισχυρό αντικυκλώνα εμποδισμού που θα φέρει συνθήκες "καύσωνα" στην ανατολική Ευρώπη και υψηλές απογευματινές θερμοκρασίες σε όλα τα ανατολικά Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Οι υψηλές πιέσεις του αντικυκλώνα θα καλύπτουν και την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που αυλώνας θα προκαλεί κρύο και φαινόμενα στη δυτική - νοτιοδυτική Ευρώπη.

    Θα είναι και οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που θα μεταφέρουν θερμό αέρα από τη Μεσόγειο, που θα ανεβάσουν τις θερμοκρασίες σε ασυνήθιστα για μέσα Νοέμβρη επίπεδα στη δυτική Ρωσία, τις χώρες της Βαλτικής και τμήματα της Σκανδιναβίας. Οι πιο ζεστές μέρες αναμένεται να είναι η Κυριακή και η Δευτέρα, ενώ αλλαγή του σκηνικού ίσως υπάρξει προς τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/warm-weather-continues-eastern-europe-mk/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη ο αντικυκλώνας αυτός δε θα επηρεάσει λογικά όλη την Ελλάδα όσον αφορά τις βροχές,καθώς τα δυτικά θα πάρουν αλλά δύο κύματα βροχοπτώσεων την ερχόμενη εβδομάδα κ πάει λέγοντας.

      Διαγραφή
  5. Οι σερί νοτιάδες στους οποίους αναφέρεται και το severe-weather (southerly winds) οδηγούν συνήθως σε ήπιο χειμώνα, όταν υπάρχει εμμονή τους στα μέσα και στα τέλη Νοέμβρη. Αυτό είχε συμβεί τους χειμώνες 2015-16 και 2017-18. Αντίθετα το 2016-17 και το 2018-19, που είχαμε και τις δύο χρονιές ψυχρή εισβολή (έστω και του γλυκού νερού) στις 30 Νοέμβρη, ακολούθησαν ψυχροί χειμώνες.

    Είναι και κάτι άλλο. Στα χρόνια της κρίσης με κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχαμε σχετικά ήπιους χειμώνες μεταξύ 2009-14. Αντίθετα, με το που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015, είχαμε δύο χιονοπτώσεις στην Αττική τον Φλεβάρη (10-11/2 και 18/2), την πανελλαδική χιονοκακοκαιρία Αριάδνη (7-10/1/2017 για Αττική και 6-11/1 γενικότερα) και το περσινό παγωμένο 20ήμερο (25/12/18 - 15/1/19). Οπότε μαζί με την κανονικότητα, θα επιστρέψει πλέον και η καλοκαιρία.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμπρός μαζική ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ όλων των χιονόφιλων στις επόμενες εκλογές χαχαχα....

      Πάντως φίλε Βαγγέλη, ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης, το post σου είναι καταπληκτικό spin doctoring!

      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. Όσον αφορά τη πρώτη παράγραφο συμφωνώ απόλυτα,γενικά αν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν σε βάθος δεκαετίας τουλάχιστον μπορεί να παρατηρήσει ότι ψυχροί χειμώνες έπονταν ενός ψυχρού φθινοπώρου που είχε τουλάχιστον 1-2 ψυχρές εισβολές!Ίσως ο δάσκαλος έχει να μας πει κάτι επί του θέματος.
      Υ.Γ.Βάσει των παραπάνω αν συνεχιστεί η καλοκαιρία,από άποψη θερμοκρασιών τουλάχιστον,ως τα τέλη του μήνα κρατάτε μικρό καλάθι για χειμώνα..
      Ιωάννου Σταύρος.

      Διαγραφή
  6. Βαγγέλη, ήπιος χειμώνας το 17-18 και ανύπαρκτος το 15-16!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επίσης το 15 δεν είχε νοτιά αλλά Νοεμβριανά μελτέμια με παρατεταμένη αιθρία και 26άρια! Ένας εξαιρετικά σπάνιος συνδυασμός για αυτό το μήνα και τότε ο δάσκαλος πάλι είχε ανεβάσει άρθρο με προβληματισμούς για αυτό τον καιρικό συνδυασμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βαγγέλη στο πρώτο μισό συμφωνώ στο δεύτερο ειναι πολιτικό δεν το αγγίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντώς πέραν του περυσινού χιονιού, η πιο ποιοτική χιονόπτωση για μένα είναι στις 11/12/2010, που ο Σύριζα ήταν στο 5%.... Για να μη μιλήσω για τη χρυσές καιρικά καιρικά δεκαετία του 1980 (η εποχή του Τσοβόλα, δώστα όλα) και του 2000, η περίοδος της ευημερίας των Σημίτη και Καραμανλή...(θυμάμαι ακόμα τον ΓΑΠ να είναι στη Μαλακάσα και να συμπαρίσταται χαιρετώντας τους εγκλωβισμένους οδηγούς που στο μεταξύ την είχαν κοπανήσει! Τι έχουμε ζήσει...)
    Συμπέρασμα: Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης πολιτικών πεποιθήσεων με τον καιρό ή είναι απλώς χιούμορ (αποδεκτό) ή είναι εκ του πονηρού.

    ΥΓ. Παρότι εξακολουθώ να θεωρώ ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι της πλάκας, συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν είναι κακό αυτό που συμβαίνει τώρα (π.χ. το 2005 είχαμε την πιο πρώιμη χιονόπτωση στην Κηφισιά, νομίζω ήταν 5/11 και το έστρωσε μάλιστα. Ε μετά δεν ξαναείδαμε χίονι εκείνο το χειμώνα....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2006 ήταν Βαγγέλη. Από τότε έχω και το ατομικό μου ρεκόρ ...οψιμότερης κολύμβησης. Ενώ συνήθως σταματάω από 15 μέχρι 25 Νοέμβρη, ήταν η μοναδική χρονιά που το πήγα άνετα μέχρι 10 Δεκέμβρη, κάπου εκεί. Δες και δύο βίντεο, μπορεί να τα θέλεις για το αρχείο σου. Και το σχετικό κλιματικό δελτίο του Αστεροσκοπείου.

      https://www.youtube.com/watch?v=NGIbzXOSavg
      https://drive.google.com/file/d/1WkJ3A1ILXZfA9m7FgcVsT_YjOBHDQ03N/view?usp=sharing
      https://drive.google.com/file/d/1NAkS6_81sCASkodIdcje6IXrMj1t4Am1/view?usp=sharing



      Διαγραφή
    2. Λες να το σπάσεις φέτος το ρεκόρ σου;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Δε νομίζω Βαγγέλη. Πέρασαν και τα χρόνια, άλλες οι αντοχές τότε, άλλες τώρα. Ο αριθμός- κλειδί για μένα, για να συνεχίζω τα μπάνια μου είναι το είκοσι. Δηλαδή: Θερμοκρασία θάλασσας όχι μικρότερη από 20.
      Θερμοκρασία αέρα, ομοίως.
      Νεφοκάλυψη όχι πάνω από 20%, εκτός αν είναι από θυσάνους, αυτοί δεν πιάνονται.

      Σήμερα για παράδειγμα η θάλασσα SST στις παραλίες της Αττικής (σύμφωνα με τα μετεωγράμματα του meteo) ήταν 22 βαθμοί. Κάπου τόσο ήταν και η θερμοκρασία αέρα. Με θυσάνους. Ιδανικές οι συνθήκες.

      Κάποτε βουτούσα και με 18 και συννεφιά. Δεν το αντέχω πια, οπότε και δεν το απολαμβάνω. Η απόλαυση μετατρέπεται σε σχεδόν ψυχαναγκασμό, οπότε ...να λείπει!

      Διαγραφή
  10. Βαγγέλη, στο πρώτο μισό (κι εγώ δεν θέλω να το αγγίξω το δεύτερο μισό) να επισημάνω ότι τα πολυαγαπημένα μας μοντέλα κάτι βλέπουν εκεί προς το τελευταίο τριήμερο του Νοέμβρη (έστω και του γλυκού νερού - με όσα έχουμε δει φέρος μέχρι τώρα). Και πέρυσι να θυμίσω ότι μόνο το εικοσαήμερο στο οποίο αναφέρεσαι είχαμε κανονικό χειμώνα, μετά ψόφια πράγματα. Για να δούμε λοιπόν...

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο θα διαφωνήσω εν μέρη στα λεγόμενά σου για ήπιο γενικά χειμώνα με ένα 20ήμερο δυνατό όπως λες για πέρσι.
      Αν μιλήσουμε ξεκάθαρα για την χώρα μας κ για το τι χειμώνες κάνει τα τελευταία χρόνια(Ο φετινός συνεχίζω κ επιμένω ότι θα έχει πολύ λίγες συγκινήσεις όσον αφορά τις χιονοπτώσεις πάντα)ο περσινός θα έλεγα ότι ήταν αρκετά γεμάτος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας κ όχι μεμονωμένα.
      Να θυμίσω απλά ότι από Νοέμβρη έβγαζε τα πρωινά αρνητικές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά(π.χ Γιάννενα)αν κ δεν είχε βροχές κ νοτιαδες όπως φέτος,τον Δεκέμβρη είχαμε πολλές εναλλαγές μαλακού κ ψυχρού καιρού με αρκετές βροχές ενώ έπεσαν κ αρκετά χιόνια στα ορεινά,τον Ιανουάριο είχαμε όλο σχεδόν το μήνα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες,σφοδρές χιονοπτώσεις σε ορεινά ημιορεινά που κράτησαν όλο το μήνα,πολλά δυνατά χαμηλά με ονοματοδοσίες ενώ χιόνισε από μια φορά κ πάνω τουλάχιστον σε όλη την πεδινή χώρα ακόμα κ στην πόλη του Αγρινίου(!!) το έστρωσε έστω κ για λίγες ώρες.
      Ο Φεβρουάριος ήταν ένας νορμάλ χειμωνιάτικος μήνας με θερμοκρασίες του μέσου όρου κ αρκετές βροχές στα ανατολικά με διαλείμματα όπως επίσης κ ο Μάρτιος πήγε αρκετά γεμάτος με χιόνια στα βουνά κ πολλά νερά κυρίως στα ανατολικά πάλι.
      Τέλος να μη μιλήσω για τη νότια χώρα κ κυρίως την Κρήτη όπου δέχθηκε έναν από τους πιο σφοδρούς κ βροχερούς χειμώνες με κατακλυσμιαία φαινόμενα κ απίστευτες χιονοπτώσεις στα ορεινά της που κράτησαν σχεδόν όλο το καλοκαίρι.
      Μήπως μας εγγυάται κανένας ότι φέτος ο χειμώνας θα είναι καλύτερος?
      Πολύ φοβάμαι πώς όχι.
      Καλό ΣΚ Χρήστο σε σένα κ σε όλη την παρέα.

      Διαγραφή
    2. Φίλε και συντοπίτη Φώτη καλημέρα και σε σένα και σε όλη την μετεωπαρέα.

      Όντως (και το είχα γράψει κι εγώ πολλές φορές πέρυσι), ο περασμένος χειμώνας είχε απ' όλα τα καλούδια. Και κρύα έκανε, και πολλά και καλά νερά έριξε σε όλη την χώρα (εκτός από τα μέρη του δικαίως παραπονούμενου Χρήστου Σιμούλη), και το τιμημένο το είδαμε εμείς οι "ταρατσάκηδες" της Αττικής! Αλλά μετά τις 25 Γενάρη τα πράγματα ήταν (επίσης) όντως ψόφια καιρικά. Οι βροχές ήταν πολύ λίγες και η θερμοκρασία 2-3 βαθμούς πάνω από τις φυσιολογικές μέσες τιμές της εποχής. Αλλά στην κατάσταση που έχουμε φτάσει με την αναντίρρητη κλιματική αλλαγή, συνηθίσαμε να λέμε "πάλι καλά" και να ικανοποιούμαστε με τα ελάχιστα. Ας είναι, τουλάχιστον ο Βαγγέλης φχαριστιέται τα χειμερινά μπανάκια του κι εγώ φχαριστιέμαι το πρωινό τρέξιμο (κολλήματα είναι αυτά).

      Στα τωρινά, ανησυχώ που ο Χριστόδουλος έχει καιρό να γράψει για τα μηνύματα των μετεωρολόγων της αυλής του. Ήπια-ψόφια πράγματα δλδ, και ο Λαμέρας αυτά βλέπει (ανάμεσα στα άλλα) και δεν βγάζει κιχ για τα πιθανά και απίθανα μελλούμενα. Τουλάχιστον η μέρα σήμερα είναι σούπερ κι έτσι, μετά την προπόνηση στο ποδόσφαιρο του μικρού, πήγαμε και πετάξαμε το drone στο άλσος της Καισαριανής στην Πανεπιστημιούπολη. Ο Υμηττός είναι γεμάτος κόσμο που απολάμβανει τη φύση.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  11. Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ! (Που λέγαμε το 1981). Το έχετε δοκιμάσει; Όχι. Άντε λοιπόν, μήπως και μας προκύψει καμιά Σιβηρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επιμένει το severe-weather ότι θα υπάρξει αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση στο τέλος του έτους. Υποστηρίζοντας ότι παρά το γεγονός πως ο πολικός στρόβιλος ενισχύθηκε περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια, έχει αρχίσει πλέον να εξασθενεί εξαιτίας κυμάτων θερμότητας και πίεσης που δέχεται από την τροπόσφαιρα στην Ασία και τον Ειρηνικό.

    Η διαδικασία αυτή θα σταματήσει στις 22 Νοεμβρίου, αλλά θα συνεχιστεί μετά, ενώ οφείλεται στις μεγάλες διαφορές πίεσης (υψηλές - χαμηλές) που υπάρχουν στην τροπόσφαιρα και στέλνουν κύματα ενέργειας στη στρατόσφαιρα. Αυτά εξασθενούν και θερμαίνουν τον πολικό στρόβιλο, που αντί να είναι ψυχρός και ισχυρός τον Ιανουάριο, θα είναι αποδυναμωμένος και θερμός. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευσή του και σε αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση, που θα αυξήσει τις πιθανότητες για έναν βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar-vortex-update-warming-collapse-winter-fa/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην Αυστραλία υπάρχει η ανησυχία πως οι ισχυροί άνεμοι θα αναζωπυρώσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο τις πυρκαγιές που έκαναν στάχτη 270 σπίτια και 2,5 εκ. στρέμματα γης και χαμηλής βλάστησης, όπως μεταδίδει το Reuters. To Εθνικό Μετεωρολογικό Γραφείο προειδοποίησε ότι οι θερμοί και ξηροί δυτικοί άνεμοι θα αυξήσουν τον κίνδυνο για πυρκαγιές στα σύνορα του Κουίνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει περίπτωση να πέσουν κεραυνοί στο βόρειο τμήμα αυτής της περιοχής και να προκαλέσουν και αυτοί νέες φωτιές.

    Στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν καεί 259 σπίτια και 59 πυρκαγιές σε θαμνώδεις εκτάσεις είναι ακόμα ενεργές. Και στο Κουίνσλαντ, όπου καταστράφηκαν 16 σπίτια, εξακολουθούν να καίνε άλλες 57 φωτιές. Η περίοδος των πυρκαγιών άρχισε νωρίτερα φέτος, καθώς στο νότιο ημισφαίριο είναι ακόμα άνοιξη και αναμένεται να είναι μακρά και βίαιη, καθώς η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών έχει καταστήσει τμήματα της ανατολικής και δυτικής Αυστραλία ευάλωτα στις φωτιές. Σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί την κόπωση των πυροσβεστών, η δυτική Αυστραλία έστειλε ομάδες να ξεκουράσουν τους συναδέλφους τους στα ανατολικά της χώρας, ενώ ενισχύσεις έφτασαν και από τη Νέα Ζηλανδία.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-bushfires/australia-braces-for-heavy-winds-lightning-amid-bushfire-threat-idUSKBN1XP06U?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στη Γαλλία οι πρόωρες χιονοπτώσεις στα νοτιοανατολικά - ευρύτερη περιοχή των Άλπεων - προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου και διακοπές ρεύματος σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά, όπως γράφει η Liberation. Νεκρός είναι ένας 63χρονος που καταπλακώθηκε από δέντρο, ενώ προσπαθούσε να απομακρύνει ένα άλλο δέντρο το οποίο είχε ήδη πέσει στο οδόστρωμα. Στο τραγικό περιστατικό τραυματίστηκε και ένας 27χρονος που διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

    Υπάρχει πάρα πολύ χιόνι και πέρα από τις διακοπές ρεύματος σταμάτησαν προσωρινά και τα δρομολόγια του SNCF (σιδηροδρομικό δίκτυο Γαλλίας) μεταξύ Γκρενόμπλ και Λιόν, επίσης λόγω πτώσης δέντρων στις γραμμές. Υπάρχει, ωστόσο, εναλλακτική διαδρομή από τη Γκρενόμπλ στη Λιόν, μέσω Σαβοϊας. Πάντως, την Παρασκευή μόνο το διαμέρισμα του Λίγηρα παρέμενε σε πορτοκαλί συναγερμό για χιονοπτώσεις, σύμφωνα με το Meteo France, που προχώρησε σε άρση των προειδοποιήσεων σε άλλες έξι περιοχές στη νοτιοανατολική Γαλλία.
    https://www.liberation.fr/direct/element/neige-un-mort-300-000-foyers-prives-delectricite-dans-quatre-departements_105186/

    Όσο για τη νοτιοανατολική Ελλάδα η καλοκαιρία καλά κρατεί. Αλλά μπορεί οι θύσανοι, τα σύννεφα cirrus να εμφανίστηκαν και πάλι εκεί ψηλά στον ουρανό, όμως η κακοκαιρία άφησε τα σημάδια της στον βυθό. Από τον μεσογειακό κυκλώνα πέρσι στα τέλη Σεπτέμβρη είχα να δω τόσα σκουπίδια και πλαστικά. Όσα και να μαζέψαμε, αφού με βοήθησαν άλλα τρία άτομα, τόσα κι άλλα τόσα έρχονταν με τον δυτικό άνεμο από τα ανοιχτά. Απέραντο γαλάζιο, ατέλειωτα σκουπίδια.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βαγγέλη εισαι πολυ καλος αναλυτής αν γινόσουν και χιονοφιλος θα βοηθουσες πολυ την χιονοπαρεα του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είμαστε ένα είδος που έχουμε αποδείξει ότι τα αντανακλαστικά μας σε " μεγάλα πράγματα " είναι αργά.... άραγε προλαβαίνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή