Πανελλαδική και έντονη η κακοκαιρία της Αγίας Αικατερίνης




6 σχόλια:

  1. Στις πυρκαγιές της Αυστραλίας έχει ξεχωρίσει ένα εκπαιδευμένο σκυλί ονόματι Bear - που το είχαν εγκαταλείψει όταν ήταν κουτάβι - καθώς έχει ριχτεί στη μάχη του εντοπισμού τραυματισμένων κοάλα και δασύουρων (μικρό σαρκοφάγο μαρσιποφόρο), όπως μεταδίδει το Reuters. Φοράει, μάλιστα, και ειδικές κάλτσες στα πέλματά του για να μην καίγεται, καθώς αν και έχει εντοπίσει πολλά άρρωστα και τραυματισμένα άγρια ζώα στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί σε τέτοιες συνθήκες.

    Μέχρι στιγμής το σκυλί δεν έχει εντοπίσει κάποιο κοάλα και πιστεύεται ότι 350 μικρά μαρσιποφόρα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές, που έχουν αποτεφρώσει 2,5 εκ. στρέμματα στην Αυστραλία με συνέπεια να πεθάνουν και τέσσερις άνθρωποι και να καταστραφούν εκατοντάδες σπίτια. Με την κλιματική αλλαγή, την απώλεια των ενδιαιτημάτων τους και τις ασθένειες, τα κοάλα αντιμετωπίζουν πολλές απειλές και οι φωτιές είναι μία ακόμα.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-bushfires-koalas/bear-the-dog-helps-find-koalas-injured-in-australian-bushfires-idUSKBN1XT0PH?il=0

    Μιας και ο λόγος για ζωντανά, προς το πιο χειμερινό (χωρίς ζαργάνες, πολλά μελανούρια, αλλά με αρκετούς σαργούς, τσιπούρες, κέφαλους, σάλπες, μουρμούρες) βαίνει το σκηνικό και στον βυθό. Εκτός κι αν είναι κάτι παροδικό.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ μέχρι εχθές το μεσημέρι είχε 2 περάσματα με καλό νερο,μετά,το ΝΔ ρεύμα που επικράτησε δεν άφησε τα κύματα που ερχόταν σωρηδόν από την Πελοπόννησο να περάσουν τον ορεινό όγκο του Ελικώνα και έτσι το μόνο που μας έμεινε ήταν η αρκετή ψύχρα και ο πολύ δυνατός άνεμος.
    Δεν έχουμε όμως παράπονο καθώς μπορεί να γίνει σύγκριση με το νερό της Δ.Ελλάδος,αλλά μας έχει τιμήσει ιδιαιτέρως, σχετικά με τα όσα περίμενα.
    Πολύ καλός όμως έχει πάει ο Νοέμβρης σχεδόν σε όλη την χώρα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και θα έχει άφθονο ενδιαφέρον ως το τέλος του.
    Κάπου εκεί θα αρχίσει να κρυώνει περισσότερο και θα ασπρισουν τα περισσότερα βουνά μας που λογικά θα κρατήσουν και τα οποία χιόνια βάλουν.
    Έτσι θα κυλήσει και το πρώτο 10ήμερο σχεδόν του Δεκεμβρίου,για να πάει σε ένα μοτίβο φθινόπωροχειμωνιατικο έως και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων,όπου από εκεί και μετά φαίνεται αναλόγως την περιοχή,ένα καλό 12-15ημερο που μπορεί να κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις και ίσως και καμια φωτοβολίδα σε μας τα ανατολικά προσηνεμα.
    Μετά τα Φώτα,θα ακολουθήσουν αλκυονιδες και μάλλον θα πρέπει όσοι μπορούμε να κατεβούμε προς το θυμάρι για να κάνουμε παρέα στον φίλο τον Σπανό, να μην νιώθει...μοναξιές.
    Χρήστο Παπαηλια,ο χειμώνας 15-16,όντως θα ήταν και στην περιοχή μου ένας άσχημος χειμώνας εάν δεν ρίξει στις 31/12/15-2/1/16 Μια απίστευτη χιονοθυελλα με αποτέλεσμα να βάλει πάνω από 1,5 μέτρο χιόνι το οποίο έμεινε για πάνω από 15 ημέρες μέχρι να λιώσει και χαρίζοντας μας όμορφες στιγμές.
    Χρήστο Κομποροζο,καθώς εγώ ασχολούμαι εντατικά με το ελαιομαζεμα,οι "μετεωρολόγοι μου"...παραθεριζουν απτόητοι...
    Προχθές εκεί στο ελαιομαζεμα, είχα και μια πολύ όμορφη και απρόσμενη ...συνάντηση με έναν μεγάλο αρσενικό λύκο που...αμέριμνος έκανε τις βόλτες του. Εντυπωσιακός και αρχοντικός και μόνο που τον έβλεπες σου προκαλούσε δεος.
    Κρίμα που δεν είχα κοντά μου το κινητό να τον αποθανάτισω.
    Νίκο Παπα και Δημήτρη Νακο, πιστεύω την επόμενη φορά να είμαστε και εμείς δίπλα στην λίμνη και να πίνουμε τα κρασάκια μας.
    Καλό μεσημέρι σε όλους σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε, παρόλο που το φανταζόμουν, η επιβεβαίωση της απουσίας των μετεωρολόγων σου με απογοητεύει!!! Για φέτος πάντως τουλάχιστον ελπίζω να δούμε καλά νερά παντού και σίγούρα επιβάλεται να δούμε και χιόνια στα βουνά, αλλιώς οι ταμιευτήρες θα δυσκολευτούν να γεμίσουν μέχρι το τέλος της άνοιξης.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Χριστόδουλε μας έκανες την καρδιά περιβόλι πάλι με αυτά που επιμένεις κ βλέπεις.
      Εγώ οφείλω να παραδεχτώ ότι τον Νοέμβριο έχεις πέσει εκνευριστικά μέσα σε όλα όσα είχες πει(δλδ πολλά νερά σε όλη τη χώρα κ ότι τα δυτικά θα είναι πιο ευνοημένα από τα ανατολικά,ύστερα ότι δε θα έχει κρύο αυτόν το μήνα αλλά μαλακό καιρό όπως επίσης εντύπωση μου έκανε που έλεγες από καιρό πριν ότι πολύ ευνοημένη φέτος θα είναι η δυτική Πελοπόννησο κ ίσως έχει κ προβλήματα,πράγμα που το βλέπουμε καθημερινώς καθώς τα συστήματα εκεί συνεχίζουν κ κάνουν φόκους.
      Εύχομαι λοιπόν από τα βάθη της ψυχής μου να πέσεις έξω για τον καιρό μετά τις εφτά οχτώ Γενάρη αλλά αν πάει έτσι λίγο δύσκολο το βλέπω.

      Διαγραφή
  3. Καλό μάζεμα Χριστοδούλε
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Χρήστο Κομποροζο,αυτό που και μένα με απογοητεύει είναι η παρουσία και όχι η απουσία των "μετεωρολογων μου",που δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο χειμώνας θα είναι ήπιος,θερμοκρασιακα επί τον πλείστον αλλά και υετικα όσο αναφορά από τις 10 Ιανουαρίου και μετά.
    Βέβαια ήπιος χειμώνας δεν σημαίνει και καθόλου χειμώνας.
    Νερά έχουν πέσει αρκετά έως και πολλα σε ορισμένες περιοχές,το θέμα είναι ότι θα πρέπει και τα βουνά(γιατί όχι και χαμηλότερα)να γεμίσουν με χιόνια και να γεμίσουν και οι ταμιευτήρες.
    Απλά με αυτά που βλέπω,δεν μου αρέσει καθόλου η περίοδος από Φλεβάρη και μετά, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Πρώτος εγώ εύχομαι να διαψευστώ και να έχουμε καλύτερο χειμώνα από πέρυσι,αλλά...
    Η ελπίδα πάντα θα υπάρχει,οπως υπάρχουν οι ευχάριστες και απρόσμενες εκπλήξεις.
    Ευχάριστη έκπληξη ήταν και το πολύ καλό νερο που εριξε σημερα στην περιοχή μου.Γυρίζονταςαπό την δουλειά κατά τις 15,σκοτείνιασαν όλα τριγύρω και με τα αστραποβροντα να δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα,από τις 4 παρά είκοσι μέχρι τις 8 περίπου άνοιξαν οι ουρανοί και έριξε απίστευτο νερό.
    Τρία φορτία με ελιές που χρειάστηκε να πάω στο ελαιοτριβείο,έγιναν μέσα σε χαλασμό και βράχηκα μέχρι το κόκκαλο που λέμε.
    Εκεί που είπα ότι σταμάτησε,νέος γύρος βροχής ξεκίνησε μετά τις 20,30 και βρεχοντας ποτιστικά συνεχίζει ακόμη και τώρα.
    Κώστα σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.
    Λευτέρη έχεις δίκιο υαψτον δακο ,όντως εμφανίστηκε όψιμος δακος και σε αυτό φταίει το γεγονός(στην περιοχή μου τουλάχιστον)ότι δεν έγινε ο τελευταίος ψεκασμός που έπρεπε να είχε γίνει τον Αύγουστο.
    Όταν λοιπόν οι"φωστηρες" της Περιφέρειας το"ανακαλυψαν",έτρεξαν να κάνουν τον ψεκασμό,λίγο πριν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου,όχι για να προλάβουν κάτι,αλλά για να καλύψουν τον εαυτό τους.
    Το παιχνίδι όμως είχε χαθεί,γι'αυτό και τους πήραν στο κυνήγι κυριολεκτικά και τους έδιωξαν με τις κλωτσιές,αφού και το φάρμακο θα τρώγαμε τσάμπα και δουλειά δεν τθα γινόταν.
    Δυστυχώς τα ίδια πράγματα συμβαίνουν πάντα,οπότε παύει να είναι σύμπτωση.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή