Οι φωτογραφίες της εβδομάδας




Πέρασμα ψυχρού μετώπου και σχηματισμός shelf cloud στο Αντίρριο, 29-11-2019.
Φωτ. Νεκτάριος Γιαννούλης

Ομίχλη στη Βέροια. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης



Χιονοπασπαλίσματα στην Καράβα και το Βουτσικακι των Αγράφων.
Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου


Λίγο πριν την καταιγίδα. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός


Στρατόμορφα και σωρειτόμορφα νέφη. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός


Η τελευταία ανατολή και η τελευταία δύση του φετινού φθινοπώρου στα Μέγαρα.
Φωτ. Χρήστος Παπαηλίας



31 σχόλια:

  1. Μπράβο μπράβο ωραίες φωτογραφίες
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο υδρολογικά φοβερός για την Ελλάδα φετινός Νοέμβριος έδωσε στη Θεσσαλονίκη λίγο περισσότερο από 33 mm! Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις Χρήστο, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους γενικά για την κεντρική Μακεδονία που φέτος έχει μείνει αρκετά πίσω σε ύψος βροχής ακόμη κι από νησιά όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος κι η Κρήτη. Δεν ξέρω αν είναι πρόσκαιρο ή όχι αλλά κράτησε το «καλό» αν είσαι χιονόφιλους το ότι χιόνισε 3 φορές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το έστρωσε φέτος. Πάντως για τα μέρη μας η βροχή κατανέμεται σχετικά ισορροπημένα σε όλου τους μήνες του χρόνου. Το 2019 ως τώρα είναι πολύ χαμηλότερα τα νούμερα από το μέσο όρο.
      ΥΓ: ευτυχώς γύρω από τη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο έβρεξε αρκετά, στην πόλη βέβαια όχι αλλά κάτι είναι κι αυτό

      Διαγραφή
    2. περισσοτερο νερό δέχεται το καλοκαιρι με τις καλοκαιρινές καταιγίδες
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    3. http://www.hnms.gr/emy/el/climatology/climatology_city?perifereia=Central%20Macedonia&poli=Thessaloniki_Mikra

      Διαγραφή
    4. Αν και δεν ξέρω πως να μεταφέρω το σχετικό link που έχω στη διάθεσή μου, να αναφέρω πως ο μεσος ετησιος υετος της Ρόδου κ της δυτικης Κρήτης είναι μεγαλύτερος από αυτον της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, σίγουρα η Θεσσαλονίκη έχει υψηλότερο μέσο όρο από Κυκλάδες κ πεδινή ανατολική Κρητη. Και όπως ειπε κ το παιδι από Καρδίτσα πιο πάνω, ο υετος στη βόρεια Ελλάδα γενικά μπορεί κ πέφτει καθ'όλη τη διάρκεια του ετους
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    5. Δεν είπα αυτό.Τώρα θα το αναφέρω.
      Η ηπειρωτική Ελλάδα και όχι αποκλειστηκά η βόρεια χώρα δέχεται ύέτο πάνω-κάτω όλο τον χρόνο και οφείλεται καθαρα λόγω της θερμικής αστάθειας τους θερινους μήνες.Η νησιωτική χώρα διαθέτει μειονέκτημα σχετικά με τον υετο που θα ρίξει,διότι ότι ρίξει,θα το ρίξει χοντρικά από Οκτώβριο έως Μάρτιο μέσω των συστημάτων και των χαμηλών.Αν τύχει και δεν πέσουν καλά νέρα σε εκείνην την περίοδο,είναι αδύνατη η αναπλήρωση του ύψους βροχής καθώς δεν γίνεται να δημιουργηθεί θερμική αστάθεια σε αντίθεση με τα ηπειρωτικά που εξαιτίας του πλεονέκτημα τος αυτού μπορεί να ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό ειδικά αν τύχουν παράγοντες σε συχνή βάση που να επιτρέπουν την θερμική αστάθεια.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    6. Και όμως φίλε μου...φαινόμενα θερμικής αστάθειας παρατηρούνται κ σε νησιωτικές περιοχές. Μόνο που στις θαλασσιες κ νησιωτικες περιοχές παρατηρούνται συνηθως βραδινές ώρες κ όχι μεσημέρι όπως στα ηπειρώτικα
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφες φωτογραφίες όλες!
    Νομίζω ότι οι πρώτες φωτογραφίες από το Ρίο είναι από την τελευταία κ πιο ισχυρή καταιγίδα του μήνα στην περιοχή προχθές το βράδυ. Μάλιστα ο Νεκτάριος έχει κ φωτογραφία με τον σίφωνα που έπληξε την ίδια ώρα την περιοχή του Αντιρρίου κ όποιος βγήκε στη στεριά προκαλώντας ζημιές.
    Με αυτά κ με αυτά ένας πολύ καλός υετικά Νοέμβρης με 20 κ πλέον καταγεγραμμένες ημέρες υετού σε δυτικές περιοχές κ όχι μόνο έλαβε το τέλος τού.
    Χρήστο Σιμούλη έχεις δίκιο,η πόλη της Θεσσαλονίκης κάτι έχει πάθει από πέρσι με τον υετό λες κ κάποιος την καταράστηκε!
    Όσο για τις αρχές του μήνα δε θα σταθώ πια στο αν θα έχουμε νοτιάδες κ βροχές γιατί το ζητούμενο δεν είναι αυτό.
    Πλην από μια αναλαμπή με λίγο κρύο στα βόρεια από αύριο δυστυχώς δε φαίνεται καμία ουσιαστική αλλαγή προς το χειμωνιάτικο ούτε μέχρι τις 15 του μήνα.
    Κάποια χιόνια θα μπούνε στα πολύ ορεινά το επόμενο διάστημα κ κυρίως στην Πίνδο μετά τις εφτά οχτώ του μηνός εκτιμώ αλλά όλα αυτά είναι ψίχουλα δεδομένης κ της εποχής.
    Ελπίζουμε σε ουσιαστική αλλαγή με δυνατά πράγματα μετά τις δεκαπέντε του μήνα αλλιώς καήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψυχοθεραπεία είναι για μένα το κολύμπι (κυρίως) και το γράψιμο, για κάποιους το shopping therapy, ενώ φέτος με την ευκαιρία της Black Friday πολυκατάστημα λάνσαρε και τον όρο serial shopper. Υπάρχει, όμως, και το κίνημα των Block Friday, που συνδέει τον καταναλωτισμό με την κλιματική αλλαγή και στα κεντρικά της Amazon καμιά εκατοστή διαδηλωτές καταδίκασαν την Black Friday, επειδή "είναι μία μέρα αφιερωμένη στην υπερκατανάλωση και τις παρορμητικές αγορές", όπως αναφέρει η Le Monde.

    Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο κατάστημα της αμερικάνικης εταιρίας Clichy στο Παρίσι, ζητώντας "να σταματήσει η Black Friday και η ασυλία της". Ο Francois Julliard διευθυντής της Greenpeace στο Παρίσι, είπε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Amazon είναι ισόποσες με ολόκληρου του κράτους, ενώ η ευρωβουλευτής Manon Αubry χαρακτήρισε την πολυεθνική "σύμβολο της ατιμωρησίας".
    Ανάλογες κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις με καμιά 40αριά διαδηλωτές να λένε ότι "η Amazon καταστρέφει τις θέσεις εργασίας και το κλίμα" και να αποκλείουν τις εισόδους πολυκαταστημάτων, όπως π.χ. στη Ρεν. Στο Στρασβούργο οι συγκεντρωμένοι φώναζαν ότι "η Black Friday είναι ένα κακό σχέδιο για το κλίμα και η υπερκατανάλωση δεν μας κάνει ευτυχισμένους". Στη Γαλλία έγιναν συνολικά και οκτώ συλλήψεις.

    Στη Γερμανία υπάλληλοι της Amazon εκμεταλλεύτηκαν την Black Friday για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας τους, κατηγορώντας την εταιρία ότι στερεί από το προσωπικό θεμελιώδη δικαιώματα και ασκεί πολύ μεγάλη πίεση. Με συνέπεια αρκετοί υπάλληλοι να αρρωσταίνουν. Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Μαδρίτη με το σύνθημα "Καταναλωτισμός = Κλιματική κρίση". Και στο Τόκιο διαδήλωσαν εκατοντάδες άτομα, δίνοντας και τον τόνο για την έναρξη στη νοτιοανατολική Ασία ενός νέου κύκλου διαδηλώσεων για το κλίμα.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/11/29/black-friday-actions-dans-plusieurs-villes-contre-la-surconsommation-et-ses-consequences-ecologiques_6021002_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Λαζάνης, καλή του ώρα εκεί που βρίσκεται έλεγε ο χειμώνας στην Ελλάδα με χιόνια κ χαμηλές θερμοκρασίες, συνήθως ξεκινάει από τα θεοφάνεια κ μετά.Φυσικα από τότε που τα έλεγε έχει αλλάξει αρκετά το κλίμα της Ελλάδας, μικρότεροι χειμώνες κ λιγότερα κρύα.Ομως ας κάνουμε υπομονή κ βλέπουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Νοέμβρης φεύγει και πισω του αφήνει 444,6 mm βροχής στα Γιάννενα! Ακόμη και για την περιοχη μου ειναι μεγαλο το νούμερο κοινός μας σαπισε η βροχή.http://penteli.meteo.gr/stations/ioannina/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι της γνώμης ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη διαφαινόμενη αλλαγή του καιρού την ερχόμενη Τετάρτη. Μπορεί να δώσει χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Β-ΒΑ χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο κ μόνο για αυτό το κομμάτι της χώρας Χρήστο ναί συμφωνώ.
      Γενικότερα όμως αν κ θα πέσει κ στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία τις επόμενες τρείς με τέσσερις ημέρες κ θα έχουμε κ κάποιες βροχές κ στα δυτικά κ στα υπόλοιπα τμήματα θεωρώ υπερβολή από όσα βλέπω να έχουν κατακλύσει το ίντερνετ από εχθές.
      Παιδιά,μπαίνει ο Δεκέμβρης κ κάνουμε θέμα που η θερμοκρασία θα πέσει από τους 20 ολόκληρους βαθμούς στους 14 κ στους 15 μέγιστες?
      Εγώ πιο πολύ θεωρώ ότι ο καιρός θα προσπαθήσει να ξεφύγει από την ανωμαλία των τελευταίων ημερών παρά ότι χειμωνιάζει.
      Βέβαια από το ολότελα πάλι καλά να λέμε,αλλά νομίζω καιρός ήταν να θυμίσει ο καιρός κάτι από χειμώνα γιατί από παρασκευή οι νοτιάδες καραδοκούν κ πάλι με ότι αυτό συνεπάγεται.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα και καλό μήνα, ωραία απρόσμενη ποτιστική βροχή έφερε ο γαρμπής απόγευμα Σαββάτου μέχρι και τις δέκα το βράδυ, όπου και σταμάτησε μόλις μπατάρισε ο καιρός σε βοριά. Οι παλιοί ψαράδες που δεν γνώριζαν κυκλώνες και αντικυκλώνες έλεγαν « ο γαρμπής είναι ο ρουφιάνος του βοριά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλό, Λευτέρη. Είναι η διαδοχή των ανέμων με τη διέλευση ενός ψυχρού μετώπου. Σχετική με το θέμα είναι και η παροιμία: ¨Γέρο βοριά αρμένιζε και νότο παλικάρι", δηλαδή να αρμενίζεις με βοριά που βρίσκεται στα τελευταία του και με νοτιά που δεν έχει ακόμα ενισχυθεί. Ως γνωστό, όσο πλησιάζει το ψυχρό μέτωπο τόσο ενισχύονται οι προποτευόμενοι νοτιάδες και αμέσως με το πέρασμα του μετώπου παρατηρούνται ισχυροί Β-ΒΔ άνεμοι. Αυτός είναι ο λόγος που οι αρχαίοι ημών πρόγονοι όταν φυσούσε νοτιάς απέφευγαν να δέσουν τις τριήρεις τους, για παράδειγμα, στις βόρειες προασπισμένες περιοχές των Κυκλάδων γιατί ο ισχυρός βοριάς που θα έμπαινε απότομα με το πέρασμα του μετωπου θα τις έριχνε στα βράχια.
      Καλή Κυριακή σε όλους

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε, πολύ εύστοχη (όπως πάντοτε) η επισήμανση σας η σχετική με τις τριήρεις. Άλλο ένα παράδειγμα για να μας θυμίζει τις αρετές των αρχαίων Ελλήνων σε κάθε τομέα. Μάλιστα, έχω ακούσει ότι η Ακρόπολη, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ένας ακόμη ναός στην Αίγινα, δημιουργίες των αρχαίων Ελλήνων, αποτελούν μεταξύ τους σε νοητές γραμμές ένα ισοσκελές τρίγωνο και στα σημεία, που βρίσκονται υπάρχουν ενεργειακά πεδία (με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται κεραυνοί κλπ. κλπ.). Έχω ακούσει ότι εντόπισαν αυτήν την παράμετρο οι αρχαίοι!! και δεν είναι τυχαίο, που επέλεξαν αυτά τα σημεία για τη δημιουργία αυτών. Καλό μήνα σε όλους!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα απο σήμερα χειμώνας τέλος οι δικαιολογίες για θερμοκρασίες γεωγραφικό πλάτος κ.α. 90 και σήμερα όπως λεγαμε στο στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Συμφωνώ, τουλάχιστον μπαίνουμε σε κανονική ροή των πραγμάτων.

      Διαγραφή
    2. 91 μερες.δισεκτο το 2020 μην ξεχναμε!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα κ καλό μήνα σε όλους κ όλες! Βοριάς σήμερα Μυτιλήνη,μια ψύχρα την είχε το πρωί......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Ως «ολική καταστροφή» περιγράφεται η κατάσταση στην Κοιλάδα των Πεταλούδων μετά την καταστροφική κακοκαιρία της περασμένης Δευτέρας!"

    https://www.rodiaki.gr/article/426695/olikh-h-katastrofh-sthn-koilada-twn-petaloydwn?fbclid=IwAR2-9uB4E-P2LMNFguHeTrlSzvJC-3Ntk8XrMfuW0Ug5aiHkoCocVA057Qs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είχα γράψει φίλε Γιώργο την Τετάρτη ότι δυστυχώς η όμορφη αυτή κοιλάδα μπορεί να μην είναι ανοιχτή την επόμενη σεζόν για τους επισκέπτες. Πάντως από διάφορους "επιτελικους" δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα είναι προσβάσιμη στο μεγαλύτερο μέρος της. Μεγαλύτερη πάντως για μένα σημασια εχει το εαν θα υπάρχουν πεταλούδες panaxia στην πολύ όμορφη αυτή κοιλάδα μετα απο αυτη την καταστροφη κ όχι τουρίστες που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις τους κάνουν κακό με τη στάση τους.
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  12. Σήμερα, που είχα χρόνο, κάθισα και έφτιαξα ένα word (το δίνω στο τέλος σε λινκ), για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το περιστατικό αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης (ΑΣΘ) που έχει ήδη ξεκινήσει και ίσως συμβάλει στην αλλαγή της κυκλοφορίας και σε πιο χειμωνιάτικο καιρό στη χώρα μας.

    Απ΄ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή, η ΑΣΘ που «μαγειρεύεται» δεν θα είναι ένα μείζον περιστατικό ΑΣΘ, δεν προβλέπεται δηλαδή να έχουμε διάσπαση αλλά μόνον μετατόπιση του στρατοσφαιρικού πολικού στροβίλου. Αυτό προκύπτει από τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία. Η πορεία του φαινομένου θα δείξει αν και τι ακριβώς μπορούμε να περιμένουμε για τον αγαπημένο μας χειμώνα.

    Στο word που δίνω περιλαμβάνονται σύνδεσμοι για την καθημερινή παρακολούθηση του φαινομένου και κάποια λινκς με τη σχετική θεωρία. Ελπίζω, τουλάχιστον οι πιο «μερακλήδες» του μπλογκ να τα εκτιμήσουν. Το πρώτο λινκ μπορεί να μην ανοίξει, οπότε μπαίνουμε στο γνωστό Meteociel και ψάχνουμε για GFS - Temp. 10hPa strat.

    https://drive.google.com/file/d/1EHeb0fdof0FSARY5-GXWhH04yvD1jd4r/view?usp=sharing

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο ευχαριστούμε,το πήγες σε άλλο level.
      Καλό μήνα,καλό χειμώνα κ καλές γιορτές σε όλους.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Γιώργο καλημέρα, επειδή γνωρίζεις περισσότερα από εμάς, εξήγησε μας, αν γίνεται και δεν είναι κόπος, πρακτικά τι σημαίνει αυτό που γράφεις και τι να αναμένουμε από καιρό.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Στο τέλος έχω βάλει λινκς που εξηγούν τι είναι και τι συνέπειες μπορεί να έχει στον καιρό μιά ΑΣΘ. Αν διαβάσεις την ανάρτηση του κ. Ζιακόπουλου και τις δύο του Θ.Γιάνναρου από το meteoclub, που τα λένε πολύ απλά, θα τα καταλάβεις πολύ καλύτερα απ΄ότι αν στα πω εγώ. Ωραίο και κατανοητό είναι και το βίντεο στο το Met Office, την αγγλική ΕΜΥ δηλαδή.

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα κ καλή εβδομάδα!5 το ξημέρωμα κ η θερμοκρασία στους 6 βαθμούς κελσίου στο νησί!Ένα κρύο το χει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για ποιον λόγο υπάρχει μεγάλη διαφωνία αμερικανικού και ευρωπαϊκού μοντέλου για θερμοκρασία 850 hPa για τέταρτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλό μήνα κ καλές γιορτές σε όλους πάντα με υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ποιό χωριό απεικονίζεται στην φωτογραφία?
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή