Από τον Σιρόκο στον Γαρμπή και τανάπαλιν!


Βαρομετρικά χαμηλά στη Δ. Μεσόγειο κινούνται αργά ανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Α. Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι άνεμοι που θα επικρατήσουν στην περιοχή μας θα είναι οι νοτιάδες, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι πρωινές ομίχλες και οι τοπικές βροχές βασικά στη ΒΔ Ελλάδα. Την Πέμπτη (7/11), ο καιρός θα είναι σχετικά ζεστός και υγρός με βροχές και καταιγίδες κυρίως στις Δ-ΒΔ περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 5 με 6 και αργότερα στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Παρασκευή (8/11), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε Δ-ΝΔ ως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σαββατοκύριακο (9-10/11) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι οι νοτιάδες και οι βροχές, οι οποίες την Κυριακή θα επεκταθούν σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στη Δ. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και πιθανώς στη Δ. Στερεά. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Πιθανές βροχές στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Tην Κυριακή 10/11, πάντως, κι επειδή ρώτησε και Χρήστος Κομπορόζος, το freemeteo.gr δίνει τις βροχές στην Αττική στις 14:00, δηλαδή, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο μαραθώνιος. Ανησυχητικά είναι, ωστόσο, τα ύψη βροχής που δίνει για το βράδυ της Δευτέρας προς ξημέρωμα Τρίτης σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Μακάρι να μαζέψει αυτά τα ροζ χρώματα (πάνω από 40 χιλιοστά σε όλη την Αττική σημαίνουν), διότι οι πλημμύρες θα είναι αναπόφευκτες. Επειδή μεσολαβούν, όμως, αρκετές μέρες, είναι πιθανό να τα πάρει πίσω.

    Αυτός που δεν έκανε, όμως, πίσω ήταν ο Donald Trump, κι έτσι ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeο ενημέρωσε και επίσημα τον ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, που έχει ως στόχο να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, όπως γράφει η Liberation. O Βarack Obama ήταν αυτός που είχε υπογράψει τη συμφωνία για λογαριασμό των ΗΠΑ το 2015 και την επικύρωσε στις 4 Νοεμβρίου του 2016.

    Αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία το 2017 ο Donald Trump είχε ανακοινώσει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, αλλά λόγω μίας ρήτρας δεν μπορούσε να το κάνει πριν περάσουν τρία χρόνια από την επικύρωσή της. Τελικά στην τρίτη επέτειο από την επικύρωσή της επισημοποίησε την απόφασή του, την οποία ο Mike Pompeo αιτιολόγησε με το σκεπτικό ότι η Συμφωνία για το Κλίμα είναι άδικη οικονομικά για τους εργαζόμενους, τις εταιρίες και τους φορολογούμενους, λόγω των δεσμεύσεων που προβλέπει για τις ΗΠΑ. Τυπικά η αποχώρηση των ΗΠΑ θα γίνει μέσω μίας διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2020, την επομένη, δηλαδή, των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών.
    https://www.liberation.fr/direct/element/climat-les-etats-unis-officialisent-leur-demande-de-retrait-de-laccord-de-paris_104806/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θλιβερή στάση απέναντι στην αλλαγή κλίματος από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, Βαγγέλη. Και το πρόβλημα είναι ότι τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν ολοένα και προς τα χείρω, τόσο ως προς την εξέλιξη του κλίματος όσο και ως προς τις σχετικές ανθρώπινες αποφάσεις.

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει σωτηρία. Γι αυτό, ότι φάμε κι ότι πιούμε κι ότι ...χιονιστεί η αυλή μας! Βλέπω και κάτι τέτοια και ανακατεύομαι:

      https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

      Διαγραφή
    3. Αυτός ο άνθρωπος(Donald Trump) δεν αλλάζει τα πιστεύω του κ τα μυαλά του ούτε με σφαίρες.
      Όντως πολύ λυπηρό το όλο σκηνικό κ η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.
      Η φύση όμως δε συγχωρεί κ πολύ πιθανό να επιστρέψει εκεί που ξέρει(Αμερική)για εκδίκηση.
      Όσον αφορά για την πιθανή ένταση των βροχών την Κυριακή στην Αττική πέραν του ότι είναι νωρίς,ακόμη κ 40mm να πέσουν το θεωρώ απαράδεκτο μετά από τόσα παθήματα να υπάρχουν κ πάλι πλημμύρες κ καταστροφές στην Αττική.
      Δε γίνετε περιοχές δυτικών τμημάτων της χώρας που δέχονται(κ θα δέχονται καθημερινώς το επόμενο διάστημα)50 κ 100mm να μην έχουν το παραμικρό πρόβλημα όπως για παράδειγμα η πόλη μου όπου ειδικά φέτος έγινε σωστή προετοιμασία το Σεπτέμβρη,κ η Αττική με μία καταιγίδα πάντα να πλημμυρίζει.
      Νομίζω ότι είναι αστείο σε εποχές όπου η λειψυδρία καραδοκεί να παρακαλάμε να μη βρέξει πολύ γιατί οι αρμόδιοι μια ζωή κοιμούνται.

      Διαγραφή
    4. To ανησυχητικό ήταν ότι έδειχνε όλο τον νομό βαμμένο ροζ (τώρα το άλλαξε, βέβαια). Όντως, τα 40 χιλιοστά δεν είναι κάτι το τρομερό, άλλωστε, είχαμε αυτή την ποσότητα βροχής πριν λίγες μέρες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ικανοί και έμπειροι προγνώστες έχουν αρχίσει, όμως, να κάνουν λόγο για γενικευμένη κακοκαιρία και στην Αττική και σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας και σε συνδυασμό με την κακή παράδοση που έχει ο Νοέμβριος, χρειάζεται τουλάχιστον επαγρύπνηση.

      Υ.Γ: Η Αττική είναι πυκνοκατοικημένη και μία μεγάλη παγίδα για τους πολίτες της από όλες τις απόψεις. Για αυτό και έχει θρηνήσει εκατοντάδες θύματα από πλημμύρες και πυρκαγιές κατά καιρούς στο παρελθόν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Tο πόσο κακά δομημένη είναι η Αττική φαίνεται και από τους σεισμούς. Ας μην πάμε πολύ μακριά. Με σεισμό μόλις 5 Ρίχτερ το καλοκαίρι είχαμε πάρα πολλές ζημιές σε κτίρια, κυρίως στα δυτικά προάστια. Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι ένα φαινόμενο που αλλού μπορεί να περάσει και σχεδόν απαρατήρητο, στην Αττική λόγω των περιβαλλοντικών και δομικών "εγκλημάτων" που έχουν γίνει επί δεκαετίες, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό.
      Β. ΣΠ.

      Υ.Γ: Στη Μάνδρα όχι απλά παρακαλάνε να μην βρέξει, αλλά "σκοτεινιάζουν" πρόσωπα, κάθε φορά που συννεφιάζει ο ουρανός.

      Διαγραφή
  2. δυτικούρες όσο πάει το μάτι......
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα!πρωταθλητρια στον υετο ηταν χτες η πατριδα μου η Παραμυθια με 107 μμ....μαθημενα βεβαια τα βουνα!Μπηκαμε επιτελους στο φθινοπωρο,υετικα τουλαχιστον γιατι οι θερμοκρασιες εχουν αποκλιση προς τα πανω,πιο πολυ θυμιζουν τελη οκτωβρη.Με κοντομανικο κυκλοφορεις ανετα το μεσημερι,πιστευω δεν θα επρεπε!Και δε φαινεται να αλλαζει κατι μεχρι τα μεσα Νοεμβρη θερμοκρασιακα!Οι ψυχρες εισβολες εχουν την ταση να προτιμουν τη δυτικη Ευρωπη,ο δε Αζορικος στηνεται και ανεβαινει πολυ δυτικα.Τωρα αν αυτο ειναι καλο για τη συνεχεια...θα δειξει!Μπορει φετος να ειναι χειμωνας Δυτικης Ευρωπης και εμεις να τη βγαλουμε με νοτιαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ νερό έπεσε στην περιοχή μου πάλι εχθές και ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά του Ελικώνα,αφού το σύστημα ήρθε μέσα απο τον Κορινθιακό κόλπο, αφήνοντας πολλά χιλιοστά βροχής,δυνατού ανέμου που έκανε πολλές ζημιές στις ελιές(έριξε πολλές κάτω) και πολλά αστραποβροντα.
    Ένα 2ο κύμα από τις 4 παρά έως τις 5,30 άφησε ξανά καλό νερο,με ποτιστικη βροχή,πιο δυνατή κατά διαστήματα.
    Την κακοκαιρία αυτή την"περασαμε"μαζι με τον Φώτη καθ' ότι μιλήσαμε πριν,κατά την διάρκεια και το τέλος αυτής,ουκ ολίγες φορές και μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε πάρα πολύ τόσο με τις γνώσεις του,όσο και με τις εκτιμήσεις του ,για ολόκληρη την Ελλάδα και η επιτυχία του ακούμπησε το 100%,καθώς ήταν σαν...γωνίες μοιρογνωμονιου...!!
    Πιστεύω ότι όλα όσα μου ανελυσε(Για να μαθαίνω και εγω)είναι για σεμινάρια και δεν εχουν να ζηλεψουν τίποτα από αυτές των επαγγελματιών μετεωρολογων.
    Του αξίζουν συγχαρητήρια.
    Ακόμη και για την Βοιωτία που είναι πολύ δύσκολη στην πρόβλεψη καθ' ότι κάθε περιοχή της έχει και τον ανάλογο καιρό,έπεσε μέσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
    Κρίμα που είμαστε μακριά και δεν μπορώ να κανω"ιδιαιτερα" κοντά του.
    Δεν πειράζει όμως, έστω και μέσω τηλεφώνου, κάτι θα γίνει.
    Εύχομαι σε ανάλογη συνέχεια του καιρικου ενδιαφέροντος για όλο τον Νοέμβριο και να πάρουν καλό νερο Οι περιοχές της χώρας που το στερούνται.
    Καλό μεσημέρι σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χριστόδουλε σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια,να σαι πάντα καλά.
      Όσοι έχουμε επαφή κ εκτός μπλογκ μπορούμε κ αναλύουμε περισσότερο τις σκέψεις μας κ τις γνώσεις που έχουμε για τον καιρό,πράγμα που με το πληκτρολόγιο θέλει χρόνο αρκετό.
      Η τόσο μεγάλη επιτυχία στα χιλιοστά βροχής στην περιοχή μου αλλά κ στη δική σου βέβαια χριστόδουλε για να λέμε την αλήθεια,στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό κ στην σωστή αποτύπωση των φαινομένων από τα μοντέλα καιρού(ECMWF κ GFS)αλλά κ από περιοχικά μοντέλα τοπικής πρόγνωσης όπως το bolam του meteo.
      Νομίζω ότι η αποτυχία η επιτυχία ενός προγνώστη κρίνετε σε μεγάλο βαθμό πρωτίστως από τη σωστή πληροφόρηση των μοντέλων κ δεύτερον από την εμπειρία χρόνων κ τον συνδυασμό γνώσεων κ άλλων τοπικών κυρίως παραγόντων(ο δάσκαλος είναι ο άρχοντας του είδους).
      Πάντως σε μελλοντικά συστήματα με βοριάδες κ "μπούκες" από τα βόρεια νομίζω ότι άλλοι θα είναι ειδικοί στην πρόγνωση.

      Διαγραφή
  5. Φθινόπωρο λοιπόν! Μπορεί θερμοκρασιακά να είμαστε ακόμα σε ρυθμούς αποκαλόκαιρου, αλλά τουλάχιστον βρέχει.... Θα μπορούσε να μη συμβαίνει ούτε καν αυτό... Πολύ νοτίας όμως ρε παιδάκι μου.... Προσπαθώντας να σκεφθώ θετικά, λέω ας τους κάνει τώρα να το γυρίσει σε βοριά όταν θα πρέπει... από την άλλη θεωρώ ότι ο φετινός χειμώνας θα είανι μούφα. (δεν ξέρω αν ενδόμυχα αυτά τα accuweather κλπ παίζουν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση γνώμης, αλλά δεν το βλέπω 2η χρονιά σερί να μας κάνει το χατήρι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.
    Η ανανέωση του Ευρωπαϊκού μεσοπρόθεσμου μοντέλου δίνει για τη συνέχεια του Νοεμβρίου πάνω κάτω το ίδιο καιρικό μοτίβο,δλδ θερμοκρασίες υψηλότερες τού μέσου όρου καθ'όλη τη διάρκεια του μήνα με μικρές μόνο μεταβολές προς τα κάτω στα πιο ΔΒδυτικά κ υετό κοντά στον μέσο όρο για την χώρα μάς(ίσως κ παραπάνω μετά τα μέσα του μήνα)εκτός από τα δυτικά που όλο το μήνα ο υετός θα είναι πιο πάνω από τα κλιματικά.
    Η δυτική Ευρώπη θα παίρνει όλες τις ψυχρές εισβολές αλλά αυτό δεν είναι κ απαραίτητα κακό καθώς βρισκόμαστε ακόμη στον Νοέμβρη κ θέλουμε τις καταιγίδες μάς.Ας αλλάξει η κυκλοφορία κ μέσα στον Δεκέμβριο δε με χαλά καθόλου.
    Σας δίνω το λινκ

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν και πήγα Σαρωνίδα για βουτιά για να μην κολλήσω τους δικούς μου, επειδή είχα ένα μπούκωμα, τα έμαθα τα άσχημα νέα από το Θυμάρι, όπου (απ)άνθρωποι δηλητηρίασαν τον Ζαχαρία, έναν συμπαθέστατο καφέ αδέσποτο σκυλάκο. Τα άλλα δύο σκυλιά που ήταν πάντα μαζί του, η Μπλόντι (ένα γκρι) και η Πιρέ (ένα μαύρο) έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Ο καημένος, ο Ζαχαρίας γύριζε τρεκλίζοντας τη Δευτέρα το πρωί και οι δικοί μου τον πήγαν στο νοσοκομείο. Όπως και πριν από έναν χρόνο, όταν τον είχαν δαγκώσει άσχημα σκυλιά από μία άλλη αγέλη. Από τους σκύλους γλίτωσε, αλλά όχι και από τους "ανθρώπους". Εύχομαι να τους βρουν η αστυνομία και ο δήμος, γιατί αν τους βρω εγώ θα τους δώσω να φάνε καμιά μπουκίτσα από τις φόλες που βάζουν.

    Παρεμπιπτόντως, είναι και 5 χρόνια φυλάκιση πλέον η κακοποίηση ή, η θανάτωση ζώου, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κακούργημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βίαιες πράξεις σε βάρος ζώων είναι ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας. Αλλά και ότι η κακοποίηση ζώων συνδέεται με τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση γυναικών. RIP Ζαχαρία.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μας την φυλάει ο Νοέμβριος......μας την φυλάει και το πάει φιρί φιρί να εγκατασταθεί σύστημα εκ δυσμάς σε σημείο καίριο καί θα μας πνίξει. Θα αστράψει και θα βροντήξει και ο Νοέμβριος θα μας πνίξει. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα.

    Η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ έβγαλε τον παγκόσμιο χάρτη των ανωμαλιών για τη θερμοκρασία εδάφους του φετινού Οκτωβρίου. Φωτιά στα κόκκινα σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση τη Σκανδιναβική χερσόνησο. 1.1°C θερμότερος ο καιρός φέτος τον Οκτώβριο από τις μέσες τιμές της περιόδου 1981-2010 για τον ίδιο μήνα. Ήταν δε ο 3ος θερμότερος Οκτώβριος από το 1979 και μετά. Μόνο οι Οκτώβριοι του 2001 και του 2006 ήταν θερμότεροι από τον φετινό.

    https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-october-2019

    Ζήτω ο Donald Trump, o Žairs Bolsonaru και γενικά όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες και θιασώτες της θεωρίας συνομωσίας που υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι απλά μύθος. Παρεμπιπτόντως, για όσους δεν το γνωρίζουν, το μεσσαίο όνομα του Bolsonaru είναι... Messias!!!!

    Χρήστος Κομπορόζος.

    Υ.Γ. τα βουντού μου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, μπας και πετύχω να μην βρέξει την Κυριακή κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου. Βοηθάτε φίλοι καιρόφιλοι! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έρχεται η κακοκαιρία Αμελί η οποία σαρώνει αυτές τις μέρες την Ιβηρική,την Γαλλία,κ την Ιταλία θα έρθει κ στη χώρα μας τροποποιημένο.Για να δούμε Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άρα φίλε Φώτη έχεις τον πρωτο λόγο φέτος,ίσως με 1-2 εξαιρέσεις ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή