Επικίνδυνες καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια


Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Κορσικής, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Β. Αφρικής, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Δ. Στερεά και τη Δ-ΒΔ Πελοπόννησο τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Την Πέμπτη (21/11), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τις δυτικότερες περιοχές της Θράκης, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Πελοπόννησο, το Αιγαίο και το βράδυ στη Δ. Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Ν 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.  Την Παρασκευή (22/11), οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες, Το Σάββατο (23/11), ο καιρός γενικά θα είναι ήπιος με σποραδικές βροχές εδώ κι εκεί, αλλά από το απόγευμα της Κυριακής (24/11) στην Δ. Ελλάδα και τη Δευτέρα (25/11) σχεδόν σε όλη τη χώρα αναμένεται  νέος κύκλος ισχυρών βροχών και καταιγίδων.

Υ.Γ. 
α) Ό συνδυασμός του αεροχειμάρρου χαμηλού ύψους μπροστά από το ψυχρό μέτωπο με το ανάγλυφο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει έντονα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές και κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Να εικάσω ότι η ονοματοδοσία των θυελλών είναι αθηνοκεντρική;

(β) Οι κρυόφιλοι-χιονόφιλοι έχουν τα μάτια τους στραμμένα στο Μόσκοβο (σιβηρικός αντικυκλώνας) που θα φέρει το σεφέρι (στράτευμα-ψυχρές αέριες μάζες). Όμως, σεφέρι δεν βλέπω ούτε τ’ Αντριά ούτε τα Νικολοβάρβαρα.


Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση στα ΒΔ. Άνεμοι ΝΑ 5 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΝΔ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 21 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 18 βαθμούς.

32 σχόλια:

  1. Πέρσι είχαμε ψυχρή εισβολή για την εποχή και στις 30 Νοέμβρη (Αγ. Ανδρέα) και πολύ κρύο στις 6 Δεκέμβρη (Αγ. Νικολάου), όταν είχα γνωρίσει στο Θυμάρι εκείνον τον χειμερινό κολυμβητή, που μου έλεγε ότι βουτάει και βράδυ. Αξημέρωτα πριν πάει για δουλειά για την ακρίβεια. Μόνο στις 4 Δεκέμβρη (Αγ. Βαρβάρας) ήταν σχετικά ήπιος ο καιρός.

    Παρεμπιπτόντως, η Βρετανία, βίωσε την πιο κρύα νύχτα μέχρι στιγμής στη σεζόν, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στους -9,9 βαθμούς Κελσίου στο Braemar της Σκωτίας, σύμφωνα με το Skynews. Το συγκεκριμένο μέρος έχει και το εθνικό ρεκόρ όλων των εποχών για τον Νοέμβριο με -23,3 βαθμούς Κελσίου από το 1919. Καταγράφηκαν επίσης -8,1 βαθμοί στο Τulloch Bridge και στο Dalwhinnie και -5,1 βαθμοί στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι αρχές ζητούν από τον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση για άτομα που μπορεί να κινδυνεύσουν και ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά ή, τους πνεύμονές τους, διότι ενδέχεται να αρρωστήσουν από τον κρύο καιρό.

    Υπάρχει επίσης περίπτωση καθυστέρησης πτήσεων και ακύρωσης δρομολογίων λεωφορείων και τρένων, αν και η ψυχρή εισβολή θα είναι σύντομη, καθώς οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Μόνο στη Βόρεια Θάλασσα και τη Σκωτία αναμένονται κάποια περάσματα βροχής. Πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν, πάντως, πλημμυρισμένες (εκδόθηκαν και 90 προειδοποιήσεις) και δύο ποτάμια υπερχείλισαν, ενώ δύο άνθρωποι διασώθηκαν με ελικόπτερο μετά από πλημμύρα στην Κορνουάλη.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-temperatures-could-fall-as-low-as-9c-in-parts-of-uk-11864253

    Βροχή (τοπικά από Σαρωνίδα μέχρι Θυμάρι) και ψύχρα (17 βαθμοί) είχαμε σήμερα στη νότια Αττική. Βέβαια, οι ψιχάλες με πέτυχαν όταν έβγαινα πια με δύο σακούλες που μάζεψα από τα κρυστάλλινα νερά. Η αίσθηση του κρύου από τον συνδυασμό ανατολικού ανέμου και βροχής ήταν αισθητή, αλλά με "ζέστανε" το γεγονός ότι είδα την Πιρέ ζωντανή. Το ένα από τα σκυλάκια, που νόμιζα ότι είχε πεθάνει μαζί με τα άλλα δύο την Μπλόντι και τον Ζαχαρία, από τις φόλες που έριξε κάποιος μικρόψυχος και ασυνείδητος άνθρωπος. Μου είπαν ότι μάλλον μπέρδεψα την Πιρέ με κάποιο άλλο σκυλί, αλλά θα ξεχώριζα το φοβισμένο βλέμμα, τη σχεδόν καχεκτική σιλουέτα της και το ανάλαφρο σαν γάτας περπάτημα της ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε μας έκανες την καρδιά περιβόλι, ειδικά Υ.Γ β).
    Το μόνο παρήγορο ότι ο χειμώνας είναι μπροστά..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα, το σεφέρι το θέλουμε εμείς οι νότιοι για μετά τα μέσα Δεκέμβρη, εκεί κατά τις γιορτές. Το πιο πριν είναι για τους βόρειους.

      Διαγραφή
    2. Έτσι έτσι παιχταρά μου αμήν
      Κώστας

      Διαγραφή
  3. NW Pindos
    Αν είχαμε πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα έπεφταν τα πρώτα καλά χιόνια στα υπερορεινά σίγουρα. Καλές όμως είναι και οι βροχές και ο Νοέμβριος εξελίχθηκε σε κλασσικό φθινοπωρινό μήνα από τα παλιά. Βέβαια το Υ.Γ. β) μας έκανε την καρδιά περιβόλι όπως λέει και ο φίλος παραπάνω. Είχα δει μια πρόβλεψη στο accuweather που έφερνε ψυχρές αέριες μάζες από το τέλος αυτής της εβδομάδας αλλά το πήρε πίσω.
    ΥΓ. Να θυμίσω κάτι που γράφω εδώ και πολύ καιρό (ο Φώτης γνωρίζει): Ότι όταν ξεκινάει δυτικός καιρός δεν σταματάει εύκολα. Δεν είναι διόλου απίθανο το μοτίβο με φαινόμενα να συνεχισθεί για πάνω από μήνα με σταθερή συχνότητα (για να μη πω όλο το χειμώνα έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα). Πάντως ας έχουμε φαινόμενα (είναι ότι καλύτερο και για τον υδροφόρο ορίζοντα) και κάποια στιγμή θα πέσουν και οι θερμοκρασίες, είναι θέμα χρόνου πιστεύω. Ο φετινός Νοέμβριος που θυμίζει 2002-2003, συνεχή φαινόμενα από Νοέμβριο και τέλος Γενάρη η Πίνδος είχε θαφτεί μες στο χιόνι (τη χρονιά εκείνη, για όσους θυμούνται, ειδικά Βασιλίτσα και Χελμός πάνω από 5 μέτρα το καθαρό ύψος χιονιού και γενικότερα όλα τα ορεινά είχαν φορτώσει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την ανάλυση που μας κανει ο Βαγγέλης πιο κάτω φαινεται οτι θα έχουμε αρκετα χιόνια στα βουνά της Ηπείρου- Δ. Μακεδονίας με την εμμονή των συστημάτων απο τον Ατλαντικο.

      Διαγραφή
  4. Με το υστερόγραφο 2 μας κόβετε τα φτερά δάσκαλε αλλά σωστά κάνετε κ ότι βλέπετε με το εμπειρικό σας μάτι το λέτε.
    Πολύ εύστοχο κ το υστερόγραφο 1 εφόσον δίνονται ονοματοδοσίες σε ισχυρά χαμηλά για πρόληψη δε νοείται το συγκεκριμένο σύστημα να μην έχει πάρει ονομασία λόγω του ότι η Αττική δε θα επηρεαστεί σημαντικά.
    Μόνο κ μόνο με αυτά που βλέπουν τα ματάκια μου από τα ύψη βροχής που υπόσχονται τα μοντέλα στις τελευταίες ανανεώσεις για τα δυτικά κ κυρίως για περιοχές των Επτανήσων,της Αιτωλοακαρνανίας κ της βορειοδυτικής Πελοποννήσου κ λόγω των βροχών που ήδη έχουν περάσει νομίζω ότι έπρεπε να τονιστεί περισσότερο το θέμα καθώς χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης(να φανταστείτε στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας έχουν πέσει ήδη 47μμ βροχής μέχρι αυτή την ώρα κ το κυρίως σύστημα δεν έχει φτάσει ακόμη στα δυτικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Bγήκε η επικαιροποιημένη μακροπρόθεσμη εκτίμηση Νοεμβρίου για τον χειμώνα 2019-20, όπως γράφει το severe-weather.eu και σύμφωνα με το μοντέλο ECMWF (Ευρωπαϊκό Κοπέρνικος) δεν διαφέρει από αυτή του Οκτωβρίου. Ένα βαθύ χαμηλό στο βόρειο Ατλαντικό, περιτριγυρισμένο από υψηλά συστήματα πιέσεων από τον ανατολικό Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό και την Ευρώπη, δηλαδή, μία κλασική θετική ΝΑΟ (βορειοατλαντική ταλάντωση) αναμένεται να φέρει ανεμώδη και υγρό καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκανδιναβία και ήπιες συνθήκες στην κεντρική και νότια Ευρώπη. Θερμότερος και ξηρότερος θα είναι επίσης ο καιρός στις κεντρικές και δυτικές ΗΠΑ, θερμός, αλλά και πιο υγρός στις κεντρικές και νότιες, ενώ ψυχρές εισβολές από τον βορρά αναμένονται στις ανατολικές και τον Καναδά.

    Με εξαίρεση επίσης τον Καναδά, οι θερμοκρασίες θα είναι πάνω από τα χειμερινά επίπεδα, ειδικά στην Ευρώπη, χάρη στις υψηλές πιέσεις από τα νότια και το βαθύ χαμηλό στον Ατλαντικό, που θα ωθεί θερμούς ανέμους από τον ωκεανό στη γηραιά ήπειρο. Καμία έκπληξη και όσον αφορά τις βροχές που θα είναι πάνω από τον μέσο όρο στις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ, ενώ θα υπάρχει μία βροχερή ζώνη από τον βόρειο Ατλαντικό ως τη βόρεια Ευρώπη. Μία τυπική θετική ΝΑΟ, δηλαδή.

    Και το UKMO (βρετανικό μοντέλο) προβλέπει θετική ΝΑΟ - απλά μετατοπίζει το χαμηλό του βόρειου Ατλαντικού πιο βόρεια - με ήπιες καιρικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία και σχεδόν όλη την Ευρώπη εκτός από το νοτιοανατολικότερο άκρο της, όπου θα υπάρξουν περισσότερες ψυχρές εισβολές από τον βορρά (ανάλογες συνθήκες και στις βορειοδυτικές και βορειοανατολικές ΗΠΑ). Σε αυτό το νοτιοανατολικό άκρο της γηραιάς ηπείρου αναμένονται επίσης κανονικές θερμοκρασίες για τον χειμώνα και περισσότερες βροχές από τον μέσο όρο.

    Το NCEP (ΗΠΑ) προβλέπει μία ακόμα πιο επιθετική θετική ΝΑΟ με τη δυτική ροή στη βόρεια Ευρώπη να διοχετεύει τις θερμές αέριες μάζες του Ατλαντικού σε όλη την ήπειρο. Οι υψηλές πιέσεις πάνω από την Ευρώπη και τις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ θα κρατήσουν τις θερμοκρασίες σε υψηλά επίπεδα και ο καιρός θα είναι γενικά ξηρός. Αντίθετα ψυχρές συνθήκες θα επικρατήσουν στις βορειοδυτικές και βορειοανατολικές ΗΠΑ και τον ανατολικό Καναδά. Ολόκληρη η Ευρασία θα έχει θετικές θερμοκρασιακές ανωμαλίες, αλλά αυτό δεν συμβαδίζει με το γεγονός ότι θα υπάρχουν ψυχρές εισβολές στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα έχει λίγες βροχές και συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, πρόκειται για μία αμιγώς θετική ΝΑΟ. Και το JMA (Ιαπωνία) προβλέπει θετική ΝΑΟ με ψυχρές εισβολές στις βορειοανατολικές και βορειοδυτικές ΗΠΑ και ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη. Το κείμενο αναφέρει και πάλι το σενάριο της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης που μπορεί να φέρει κάποιες αλλαγές στον καιρό.
    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-2019-2020-final-model-forecast-fa/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατάλαβα! Θα φτάσουμε στο Μάρτη και ακόμα από τη στρατόσφαιρα θα περιμένουμε.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη όσον αφορά το ευρωπαϊκό εποχικό μακροπρόθεσμο δε πιστεύω τίποτα!
      Έχω κρατήσει τους χάρτες που το Σεπτέμβριο έδειχναν για τον το μήνα που διανύουμε ξηρές συνθήκες κ μαλακό καιρό όχι μόνο σε εμάς αλλά κ στα δυτικά της Ευρώπης.
      Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε κ στον υετό κ στις θερμοκρασίες(Εκτός από την περιοχή μας που όντως οι θερμοκρασίες είναι υψηλές)έπεσαν παταγωδώς έξω.
      Ένας θερμός γενικά χειμώνας στην περιοχή μάς μπορεί να συμβεί,όμως ξηρός γενικά κ συνάμα ζεστός το αποκλείω.

      Διαγραφή
  6. Οι κρυόφιλοι/χιονοφιλοι έχουν απαιτήσεις με χιόνια και στρωσίδια στην ψωροκώαταινα στα πεδινά από Οκτώβριο μήνα.
    Καμμένες περιπτώσεις........

    καρδιτσα


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δε θα πρωτοτυπισω και γω, σαν 1η μαχαιρια στη καρδια μοιαζει το ΥΓ.2 αλλα πολυ φοβαμαι μηπως επακολουθησουν πολλες.
    θα ανταλλαζα ομως μια -ακομα λιγο- παρατεταμενη ΝΔ ροη με μια μικρη πτωση 2-3 βαθμους της Τ για το επομενο 15ημερο ωστε να αδραξουν την ευκαιρια τα βουνα μας , με τα χαμηλα που θα εξακολουθουν κατα πως φαινεται να παρελαζουν, να φορτωθουν με χιονι.
    πραγματικα θα ειναι πολυ μεγαλη χαμενη ευκαιρια για 1-3 βαθμους να μη στρωθουν μια και καλη με χιονι χωρις πισωγυρισματα ( δλδ λιωσιμο και εκ νεου αχιονα ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα έλεγα, "τι είχαμε τι χάσαμε", στα 45 τελευταία χρόνια ένα πασπάλι θυμάμαι του Αγ. Νικολάου και μια διήγηση του πατέρα για χιόνι τη δεκαετία του '60. αφού δεν αποκλείεται για Χριστούγεννα και για του Φώτη τη γιορτή, που παραδοσιακά, winter is loading, καλά πάμε. νερά έχουμε προς το παρόν και ΝΔ κυκλοφορία που θα σιγά σιγά θα φέρει χιόνια εκεί που πρέπει, στα βουνά, κατά NW Pindos, αλλά και σύμφωνα με τα παραλίμνια λεγόμενα του Δημήτρη Νάκου, το Σάββατο, τον οποίο και ευχαριστώ για τη συνάντηση και γνωριμία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η υπερθέρμανση δεν οδηγεί απαραίτητα στην εξαφάνιση των χιονιαδων αλλά στη συνεχή συρρίκνωση της εποχής του χειμώνα! Το ότι ο Νοέμβριος μπορεί να κάνει σκιρτηματα το Μάιο και τον Ιούνιο κάποιες φορές, όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια και να χιονίζει στον Όλυμπο της Αγίας Μαρίνας ανάμεσα σε περιόδους με συνθήκες ισχυρού καύσωνα αποτελεί σημάδι απορρύθμισης των κλιματικών δεδομένων και συνεπαγομενη αντίδραση της απορρύθμισης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στον πλανήτη! Που θέλω να καταλήξω; Οι διαρκείς πρωιμοι ή οψιμοι χειμώνες έχουν περάσει μάλλον ανεπιστρεπτί! Ένα 2011-12 ήρθε σπασμωδικα και ίσως έρθει κάποια άλλη χρονιά, η σύγκριση όμως της συχνοτητας του φαινομένου σε σχέση με την προ του 1998 περίοδο είναι απογοητευτική! Τότε που όταν ο Αύγουστος σταματούσε νωρίς τις μεγάλες ζέστες και το Σεπτέμβρη στα ορεινά της Πελοποννήσου τα βράδια άναβαν οι σόμπες υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι ο χειμώνας έρχεται νωρίς! Από την άλλη, όταν τα Χριστούγεννα και τα Φώτα είχαμε καλοσύνη, πάλι ήμασταν πεπεισμένοι ότι ο χειμώνας είναι πίσω! Ένας συμφοιτητής μου από τη Λαμία, στα τέλη ενός ανομβρου και θερμού χειμώνα μου έλεγε με βεβαιότητα ότι αν δε χιονίσει μια φορά στη Λαμία, άνοιξη δεν έρχεται. Χιόνισε τότε στις 19 Μαρτίου στη Λαμία, στη Θήβα και στη Μαλακάσα και τότε ήρθε οριστικά η Άνοιξη! Πλέον αυτά δεν ισχύουν... Και να κάνει ένα κρύο ο Αγιαντρέας ή ο Αη Νικόλας δε μου εξασφαλιζει πλέον ότι με τον πρώτο νοτιά του Φλεβάρη δε θα έρθει οριστικά η άνοιξη σε όλα τα επίπεδα! Μια συντομη ψυχρή εισβολή φθινόπωρο ή άνοιξη δεν αλλάζει τα δεδομένα.Που είναι εκείνα τα φοβερά και τρομερά νικολοβάρβαρα που έβρεχε, αστραφτε συνεχώς για μερόνυχτα, τα ποτάμια ήταν φουσκωμένα και οι ώρες της ημέρας μειωνονταν επιπλέον λόγω βαριάς νεφωσης! Στις εφημερίδες, τις ίδιες ημέρες παρακολουθούσαμε τη σταδιακή επέκταση των χιονιών όλο και χαμηλότερα και μέχρι την επομένη του Αη Νικόλα συνήθως έφθαναν Θεσσαλονίκη έχοντας νωρίτερα ρίξει τα Γιάννενα, τα Γρεβενά και την Κοζάνη και έφθαναν Κιθαιρώνα και Πάρνηθα! Ο ήπιος αλλά βροχερός χειμώνας συνεχιζοταν το Δεκέμβριο με άφθονο υετό καθώς τα χαμηλά του Ιονίου, της Συρτης είχαν από πάνω τους ένα Σιβηρικό να καραδοκεί και η στροφή των ανέμων σε βοριάδες έφερνε συχνά χιόνια σε βόρεια πεδινα και ημιορεινά!
    Πλέον τα νικολοβαρβαρα έχουν πάψει να προκαλούν δέος και αν αναζητάμε από τώρα την ψυχρή εισβολή το μόνο που θα πάρουμε θα είναι τα ξεροβορια με λίγες προσηνεμες ψεκαδες και άφθονη λιακάδα στα δυτικά και βόρεια με ξεροπαγιές! Με βάση το μη χείρον, βέλτιστον, στο άμεσο μέλλον τα βροχοχαμηλά είναι ότι ουσιαστικότερο μπορούμε να περιμένουμε! Αυτή η κυκλοφορία εύκολα μπορεί να ανεβάσει υποτροπικό και να μην έχουμε ούτε τα νερά τουλάχιστον στα ΝΑ σε συνδυασμό με τη ζέστη! Γενάρη και Φλεβάρη μόνο μπορεί να έχουμε χειμώνα με ουσία και όχι στέρφο όπως ο δάσκαλος τον είχε αποκαλέσει το 2017!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο Παπαηλία, δεν θα μπορούσα να γράψω με καλύτερο και γλαφυρότερο τρόπο τον "καημό" όλων εμάς των καιρόφιλων. Ο καιρός χάλασε ανεπιστρεπτί (ή μάλλον τον χαλάσαμε με τα έργα και τις ημέρες μας).

      Περασμένα μεγαλεία...

      Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρεά,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα. Οι γονείς μου θυμούνται χειμώνες όπου ξεκινούσε να χιονίζει στην Λαμία το πρωί και μεχρι να τελειώσει το σχολείο δεν μπορούσαν να φτάσουν σπίτι τους. Εγώ θυμάμαι σαν παιδί το χαρακτηριστικό ψιλόβροχο της πόλης που κρατούσε για πολλές ημέρες. Όλα έχουν αλλάξει από τότε.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Φίλε μου έχεις δίκιο, ομολογώ. Πράγματι, οι καιροί έχουν αλλάξει και η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Προσωπικά, εγώ τη βλέπω έχοντας ως κριτήριο την περιοχή που μεγάλωσα. Έως και το 2009 δε θυμάμαι ούτε μία χρονιά χωρίς έστω νιφάδα. Έκτοτε συνέβη δίς.
      Όμως, καμιά φορά αναρωτιέμαι μήπως η μνήμη μας είναι επιλεκτική. Θέλω να πω, τη δεκαετία 1992-2002 πάλι μιλούσαμε για αλλαγή στο κλίμα, ήρθε η επόμενη δεκαετία και χαρήκαμε. (εδώ θυμίζω και τα τεράστια προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίσαμε τότε). Επίσης, θυμάμαι τον παππού μου να μη συμμερίζεται τη χαρά μου με τους 30 πόντους χιόνι το 80 και το 90 και να μου λέει "σιγά το χιόνι, εμείς παλιά βγαίναμε από τα παράθυρα -από τα ισόγεια βεβαίωςσπίτια - της Νέας Ερυθραίας. Το άκουγα και σκεφτόμουν μα πού ζούμε σε προάστιο της Αττικής ή σε προάστιο της Μόσχας. Και αν αυτό συνέβη 1-2 φορές και είχε αποτυπωθεί στη μνήμη του, γενικεύοντας; Σκέφτομαι εμένα ως παππού (αν τα καταφέρω βεβαίως) τι θα λέω στα εγγόνια μου; Νομίζω θα τους πω για το 2002 που έριξε 1 μέτρο, για το 2006 ή το 1992 που μόνο χιόνιζε. Και θα ξεχάσω να τους πω πόσες φορές δε χιόνισε και τι σιχτίρισμα είχα ρίξει στο ιντερνετ (που θα είναι κάτι σαν γραμμόφωνο τότε :) ) Έχω διαβάσει π.χ. τη βιογραφία του Μελά (αδελφού του Παύλου) κατοίκου της Κηφισιάς. Ναι, μιλάει για χιόνια στην Κηφισιά αλλά περπατούσαν στο χιόνι, δεν έσκαβαν να βγουν στην επιφάνεια. Δεν αναιρώ την κλιματική αλλαγή, είναι εδώ και κάνει το χόμπι μας όλο και πιο αγχωτικό, απλώς κρατώ μικρό καλάθι στις αφηγήσέις των παππούδων μας...

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη, το έγραψα στην αρχή, δεν είναι το ότι δε χιονίζει, αλλά ότι οι χιονιαδες, πολλές φορές μεγάλοι, αναμφισβήτητα, έρχονται εν μέσω συρρικνωμένων χειμωνων! Πλέον σπάνια η διάρκεια ενός χειμώνα ξεπερνά τον ενάμιση μήνα! Δε μπαίνει ο χειμώνας τ'Αη Δημήτρη πλέον! Υπήρχαν λιακάδες και ανομβριες χειμωνα αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θυμάμαι ότι ο χειμώνας απρόσμενα ανασυντασσόταν το Μάρτη για τα καλά και η θαλπωρή του Απρίλη που ακολουθούσε είχε μεγάλη αξία χωρίς να λείπει η παράταση του χειμώνα και μέσα στον Απρίλη! Έβρεχε για μέρες το Μάρτη, έρχονταν ένα ή δύο καλά νερά τον Απρίλη πολύτιμα! Αυτές είναι δικές μου αναμνήσεις και όχι των παππούδων μου! Η κλιματική αλλαγή υπήρχε ήδη από τότε που αναφέρεις! Μάλιστα έλεγαν τότε οι επιστήμονες ότι κάθε βήμα θέρμανσης θα φέρνει ταχύτερα τα επόμενα, έτσι ακριβώς δε συμβαίνει; Για διαπιστωμενη κλιματική αλλαγή μιλάω και με τα στοιχεία της τελευταίας τριαντακονταετίας, τα επίσημα και οι συγκρίσεις με τις προηγούμενες τριαντακονταετίες είναι απογοητευτικές και δε μπορούμε να λέμε ότι δε βλέπουμε τίποτα....

      Διαγραφή
    5. Να τα γράφετε αυτά όσο πιο συχνά μπορείτε. Γιατί οι πολύ νέοι ούτε τα έζησαν, ούτε οι γονείς τους τα έζησαν και σχηματίζουν συνήθως απατηλή εικόνα για το τι είναι και τι δεν είναι καιρική κανονικότητα στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  10. Παίδες, δε χρειάζεται απογοήτευση... Μέσα Νοεμβρίου έχουμε. Τι θέλουμε ακριβώς; Να βλέπουμε χιονοθύλελλες που κυκλοφορούν στο ιντερνετ που χιονίζει στα 2000 μέτρα στις Άλπεις; Υπομονή. Ας κάνει τους νοτιάδες τώρα. Θυμίζω 5/11/2006, χιόνια και στρωσίδια στην Κηφισιά. Μετά ακολούθησε τραγικός χειμώνας. 23/2/2008: Μισό μέτρο χιόνι στο Χαιδάρι! Θυμάται κανείς τους προηγούμενους μήνες τι απάτη χειμώνας ήταν; Κανείς. Γιατί χόρτασαν όλοι χιόνι, μέχρι και ο Βαγγέλης ο Σπανός στο Θυμάρι που λέει ο λόγος... Δεκαετία 2010 έως τώρα: Θυμίζω ότι υπήρξαν χρονιές με κρύους χειμώνες, με επιμονή βοριάδων, πολύ μέλι από τηγανήτα τίποτα. Κάτι ψευτόχιονα και αναιμικές εισβολές, αλλά οι βοριάδες εκεί παρόντες... Ακόμα και πέρυσι, αν δεν υπήρχε εκείνο το επικό βράδυ του Άι Γιάννη θα ήταν ένας ακόμα χαμένος χειμώνας.

    Συμπέρασμα: Θέλουμε ποιότητα, όχι ποσότητα στις ψυχρές εισβολές (και όχι μόνο :). Αν ψάχνουμε χειμώνες άλα 1992-2006 με συνεχείς ψυχρές ποιοτικές εισβολές (πλάκα πλάκα η ακολουθία είναι ανά 14 χρόνια, άρα είναι για φέτος;) ε δεν είναι εύκολο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα ήταν χαμένος Βαγγέλη, ο περσινός χειμώνας. Ήταν ένας πλούσιος χειμώνας, τα είχε όλα! Το χιονάκι του Αη Γιάννη δεν ήταν τίποτα μπροστά στους αττικούς χιονιάδες του παρελθόντος. Έτσι είναι τα "επικά" χιόνια; Ώσπου να στρώσει (εκεί όπου έστρωσε) το έλιωσε. Και με αυτό και χωρίς αυτό, τον περσινό χειμώνα τον ευχαριστήθηκε ο κάθε πραγματικός χειμωνολάτρης.

      Διαγραφή
    2. Καταπιάστηκαμε πολλές φορές με αυτό το ζήτημα σε αυτό το blog πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας πώς δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση να εχουμε στην διάθεση μας χιόνια συνεχως στις βεράντες μας εδώ στην Ελλάδα.
      Απλά εμείς λόγω επειδή γουστάρουμε τα χιόνία στα πόδια μας,βλέπεις να κυριαρχεί παράφροσύνη σε ότι αφορά το ζήτημα του χιονιού σε ανάλογους διαδικτυακούς χώρους.Για τον λόγο τον αποπάνω σαν αποτέλεσμα παρατηρούμε να παίζεται κάθε χρόνο συνεχώς το ίδιο τραγελαφικό τροπάρι,η ίδια για γέλια και για κλάματα κασέτα..

      καρδίτσα

      Διαγραφή
    3. Τον περυσινό χειμώνα τον ευχαριστήθηκε ο κάθε χειμωνολάτρης, αλλά τυγχάνει να είμαστε και χιονολάτρες και αν δεν συνέβαινε το συγκεκριμένο γεγονός, ναι, θα ήταν πάλι ένας χειμώνας πλούσιος αλλά χωρίς σοβαρό χιόνι για άλλη μια χρονιά. Και ναι, ήταν επικό χιόνι, 40 πόντους σε 5-6 ώρες. μετά από 1 1/2 μέρα το γύρισε σε νοτιά και το έλιωσε, οκ, αλλά κάπως έτσι δεν έγινε και το 2008?

      Διαγραφή
    4. Καμία σχέση Βαγγέλη. Το 2008 είχε 20 πόντους ο Πειραιάς, χιόνιζε ολόκληρη την Κυριακή παντού στο λεκανοπέδιο, όλα άσπρα! Τα σχολεία έκαναν μέρες να ανοίξουν, αν θυμάμαι καλά. Έχω φωτογραφίες από το Πόρτο Γερμενό που νομίζεις ότι είσαι στις μεγάλες λίμνες των ΗΠΑ! Τι να συγκρίνουμε τώρα!

      Διαγραφή
    5. Δείτε και τις φωτογραφίες από το Πόρτο Γερμενό, 17 Φλεβάρη 2008. Μουσειακά κομμάτια!

      https://drive.google.com/file/d/1nmYlhsKrBCl_VVkwFIgg-VcM9d3yYn0f/view?usp=sharing

      Διαγραφή
    6. Γιώργο μου, δεν συνέκρινα ως γεγονότα το 2008 με το περσινό. Το 2008 αφορούσε όλο το λεκανοπέδιο, το περυσινό αφορούσε τις κλασσικές περιοχές, άλλο αν το περσινό ήταν ό,τι καλυτερο από το 2008 για εμάς τουλάχιστον. Είπα ότι το 2008 και το περυσινό δεν κράτησαν για μέρες ΄λόγω του νοτιά (θυμάσαι το 2008 την Κυριακή να μην μπορεί να προσγειωθεί η Μάντσεστερ και την Τρίτη στο Καραϊσκάκη να μην έχει ίχνος χιονιού; Εδώ σε μας στην Κηφισιά παρότι ως ποσότητα παρέμενε είχε νερουλιάσει τόσο πολύ που δεν μπορούσες να περπατήσεις).

      Διαγραφή
    7. Και μια άλλη βασική διαφορά, εκτός από αυτή που γράφεις, ήταν το θέμα του χρόνου των φαινομένων. Το χιόνι του 2019 ήταν για ...ξενύχτηδες. Το θέμα είναι να χιονίζει (και) τη μέρα. Να το δεις το χιόνι να πέφτει, να το περπατήσεις, να το χαρείς με όλες τις αισθήσεις σου την ώρα που συμβαίνει. Και το 2006 μπορεί να επωφελήθηκαν οι κλασικές περιοχές μόνο, αλλά επί ένα τριήμερο ο καθένας μπορούσε να κάνει μια βόλτα στα βόρεια του νομού και να το δει και στρωμένο - και να πέφτει!
      Πάντως, οι φωτογραφίες από το Π.Γερμενό τα σπάνε, έτσι δεν είναι Βαγγέλη;

      Διαγραφή
    8. Η αλήθεια είναι ότι μπαίνω από τη δουλειά και ρίχνω κλέφτικες ματιές, οπότε το οπτικό υλικό θα το κοιτάξω σπίτι με την πρώτη ευκαιρία :) Σε ό,τι αφορά το χιόνι της ημέρας, εδώ θα διαφωνήσω και με ντοκουμέντα.... Στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του 2010, υπήρξαν αρκετά περιστατικά σφοδρών χιονοπτώσεων μέσα στην ημέρα που δεν είχαν ανάλογο αποτέλεσμα γιατί λόγω της μικρής διάρκειας τους και του σπασίματος του καιρού είχαμε την απόλυτη εφαρμογή της παροιμίας με το γιοφύρι της Άρτας. (εξαιρούνται φυσικά σφοδρά και με διάρκεια φαινόμενα όπως της προηγούμενης δεκαετίας όπου εκεί δεν έχει ουδεμία σημασία το πότε χιονίζει). Αμφιβάλλεις ότι η περσινή νυχτερινή χιονόπτωση (που το μεγαλύτερο μέρος της το έχασα κι εγώ δυστυχώς) αν συνέββαινε π.χ. 10 με 3 το μεσημέρι θα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερο χιόνι; Εμπειρικά, η καλύτερη χιονόστρωση συμβαίνει όταν χιονίζει μετά τις 5 το απόγευμα και μετά, γιατί συνήθως παίζουμε με τις θερμοκρασίες και αν είμαστε στο 0 και σπάσει ο καιρός πάμε στο +1 και φτου από την αρχή. Άσε που η πρωινή έκπληξη όπως η περσινή είναι από τα ελάχιστα πράγματα της παιδικής μας ηλικίας που δεν αντικαθίστανται.

      Διαγραφή
    9. Γιώργο, απίστευτης ομορφιάς οι φώτο!

      Διαγραφή
    10. Δεν τις έχω τραβήξει εγώ Φώτη, να μην κλέβουμε αλλουνού δόξα! Ήταν κάποτε αναρτημένες στο διαδίκτυο σε κάποιο σάιτ που έχει καταργηθεί. Ευτυχώς είχα την έμπνευση να τις αποθηκεύσω εγκαίρως.

      Διαγραφή
  11. Αν έρθει ο βοριάς και αν υπάρχει δεξαμενή ψύχους, εννοείται,θα έχουμε ουσιαστικό χειμώνα τότε ! Λογω ψύξης ακτινοβολίας σχεδόν πάντα υπάρχει μετά τα μεσα Δεκέμβρη εκτός κι αν λείπει γενικά το βόρειο ρεύμα οπότε το ψύχος παραμένει ψηλά και δύο τρεις μέρες βοριά δε φθάνουν να το φέρουν τόσο νότια. Εκτός κι αν κατέβει ατόφιο και αποφασιστικό ψυχρό μέτωπο που έφερε το χιονιά του Δεκέμβρη 2010 εν μέσω του απαράδεκτα θερμού και ανομβρου για τα ανατολικά και νότια Δεκέμβρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δε θέλουμε να χιονίσει φυσικά από τώρα στις πόλεις μας, αλλά το γεγονός ότι τις τελευταίες πολλές εβδομάδες η θερμοκρασίες είναι +4 έως +6 βαθμούς από τους μέσους όρους 30-ετιών είναι πλήρως απογοητευτικό.
    Στέλιος Χριστοδούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή