Νοτιάδες, αφρικανική σκόνη και βροχές βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα


Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται αργά Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Ιόνιο) και οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές για την εποχή κυρίως στις ανατολικές περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς τη χώρα μας. Την Παρασκευή (8/11), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και στη συνέχεια στο Αιγαίο. Παροδικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν και στη Ν-ΝΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΝΔ ως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σάββατο (9/11), τοπικές βροχές προβλέπονται στη ΒΔ Ελλάδα και ίσως στη Θράκη και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Την Κυριακή (10/11), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Αναφορικά με τον καιρό που θα επικρατήσει στη διάρκεια του Μαραθώνιου της Αθήνας, κατά πάσα πιθανότητα, το «νενικήκαμεν» και «βραχήκαμεν» θα το πουν οι αργοπορημένοι δρομείς.

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στη Δ. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα ΒΔ και αργότερα στα ΝΔ. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στο Α. Αιγαίο και τη Ν-ΝΔ Κρήτη. Άνεμοι Ν 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις που από το βράδυ θα πυκνώσουν. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 23 βαθμούς.

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα.

    Παρόλη την ψυχρολουσία που επιφυλάσσει η τελευταία πρότασή σας για όλους εμάς που θα προσπαθήσουμε να πούμε το "νενικήκαμεν", εγώ θα εξακολουθήσω να κάνω τα βουντού μου και να "κερδίσω" με αυτά τον γιο της Γης και του Ήλιου! Αν θα βραχώ πάντως (εκεί κατά τις 13:30 που ελπίζω να δω το Καλλιμάρμαρο να προβάλει στο βάθος της Ηρώδου Αττικού), τουλάχιστον θα το κάνω -μαζί με όλους τους άλλους συναθλητές- τραγουδώντας το singing in the rain! Σιγά μην κλάψω...

    Άντε μπας και γυρίσει κάποια στιγμή ο κακός μας ο καιρός και δούμε και ολίγη από φθινόπωρο (πριν δούμε, όπως φαίνεται, και την ολίγη από χειμώνα).

    Καλησπέρα σε όλη την μετεωπαρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Χρήστο. Η συμμετοχή μετράει!
      Πάντως, αν έτρεχα εγώ, δεν υπήρχε περίπτωση να τερμάτιζα με βροχή. Θα έφθανα τη Δευτέρα!

      Διαγραφή
  2. Καθησυχαστικός o κ. Ζιακόπουλος, σε αντίθεση με τα περί κατακλυσμών που διαβάζουμε αλλού. Αντίθετα, την ανησυχία της εκφράζει η Le Monde για τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μετά και την επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ που θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο από τώρα. Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε από τον αριθμό - ρεκόρ των 175 χωρών το 2015, θα μετρά πλέον μία λιγότερη. Στις 4 Νοεμβρίου 2016 η Συμφωνία για το Κλίμα τέθηκε σε ισχύ, αφού είχε επικυρωθεί και από τον απαιτούμενο αριθμό των 55 κρατών, που εκπέμπουν το 55% των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου.

    Τα 15 από αυτά τα κράτη επικύρωσαν τη Συμφωνία, παράλληλα με την υπογραφή της το 2015 και επρόκειτο κυρίως για μικρές χώρες, που απειλούνται άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η επικύρωση από τις δύο μεγαλύτερες χώρες που εκπέμπουν και το 38% των αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή, την Κίνα και τις ΗΠΑ στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 ήταν ένα μεγάλο βήμα για να τεθεί σε ισχύ. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 άλλες 31 χώρες επικύρωσαν τη Συμφωνία για να συμπληρωθεί έτσι ο απαραίτητος αριθμός των 55 για την ενεργοποίησή τους.

    Ωστόσο, αυτές οι 55 χώρες δεν αντιπροσώπευαν ακόμα τότε και το 55% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων και χρειάστηκε και η επικύρωση στις 5 Οκτωβρίου 2016 από άλλες 11 (Βολιβία, Νεπάλ, Καναδάς, ΕΕ) για να τεθεί τελικά σε ισχύ η Συμφωνία για το Κλίμα έναν μήνα αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου 2016. Η αποχώρηση των ΗΠΑ μπορεί να είναι συμβολική, αλλά απειλεί την ύπαρξη της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς ενώ μέχρι πρότινος την είχαν επικυρώσει χώρες που αντιπροσώπευαν το 97% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων, πλέον αυτό το ποσοστό έπεσε στο 79%. Ακόμα είναι μεγαλύτερο από το ελάχιστο 55% που απαιτείται για να παραμείνει η Συμφωνία σε ισχύ, αλλά ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον.
    https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2019/11/05/climat-ou-en-est-l-accord-de-paris-apres-le-retrait-annonce-des-etats-unis_6018116_4355770.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή