Τα καλοκαίρια μας ζεστά κι ανύπαρκτοι οι χειμώνες...


21 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία και εύστοχη παράφραση του υπέροχου τραγουδιού της Σωτηρίας Μπέλλου: "Τα σπίτια είναι χαμηλά, σαν έρημοι στρατώνες, τα καλοκαίρια μας μικρά, κι ατέλειωτοι οι χειμώνες".

    Μεταφορικά εννοεί, βέβαια, το τραγούδι, αφού κυριολεκτικά τα καλοκαίρια είναι όλο και πιο ζεστά, ειδικά σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αφού στην Ελλάδα είμαστε πιο εξοικειωμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη, κακώς δαιμονοποιούν το καλοκαίρι σε πολλά καιρικά σάιτ, λες και κρατούν την αναπνοή τους μέχρι να περάσει, αναδεικνύοντας μόνο τα κακά του και παραβλέποντας όλα τα καλά του.

    Κι εδώ ταιριάζει, ελαφρώς παραφρασμένος ο τίτλος από ένα ακόμα υπέροχο τραγούδι του αείμνηστου πια Γιάννη Σπανού: (Μία) αγάπη για το καλοκαίρι.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην ξεθαρρεύουν μερικοί-μερικοί...
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Έβαλα ωραία τραγούδια, όμως...
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος. Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης. Ερμηνεία: Σωτηρία Μπέλλου.Δεν ειναι της Μπελλου απλα το ερμηνευει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή μέχρι το 1995 ήταν σε ισχή οι κανονικοί στίχοι του τραγουδιού! Μάλλον κύκλους κάνει ο καιρός και γυρίζει μία έτσι και μία αλλιώς! ( με στιχουργική διάθεση!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεκάθαρα κ χωρίς αμφισβήτηση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο από το 2000 κ μετά υπάρχει συνεχή αυξητική τάση θερμών εποχών γενικώς.
    Η χώρα μας βέβαια ειδικά τα καλοκαίρια την "σκαπουλάρει" θερμοκρασιακά τα τελευταία καλοκαίρια σε σχέση με τα κεντροβόρεια αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι.
    Εάν δούμε όμως τις χρονιές,όπως τις δείχνει ο δάσκαλος στο ποστ,αυτό που μπορεί κάποιος να συμπεράνει τι ακριβώς είναι?
    Κλιματική αλλαγή με συνεχή υπερθέρμανση,η κάποιο κολλημένο μοτίβο πανευρωπαϊκής κυκλοφορίας το οποίο κατά σειρά κάποιων δεκαετιών αλλάζει από το ψυχρό στο θερμό κ το αντίστροφο?
    Όλα θα τα δείξει η ιστορία καθώς όσα κ στοιχεία επιστημονικά τεκμηριωμένα να έχουμε(Τα οποία σαφώς κ ασπάζομαι) το τι μέλη γενέσθαι δε μπορεί να το γνωρίζει κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα γίνονται, μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται (νεοελληνική δημώδης ρήσις).

    Βαγγέλη, δεν πιστεύω να παρεξηγήθηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε καλοπροαίρετα και χιουμοριστικά σχόλια δεν παρεξηγούμαι ποτέ Γιώργο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βλέπω ότι σιγά-σιγά μπαίνεις στο κόλπο, μαθαίνεις πράγματα και ασχολείσαι με τον καιρό. Του Σπανού τα γένια δε γίνονται βέβαια, αλλά κράτα και λίγο τα ...προσχήματα ως θερό-φιλος. Γιατί αύριο-μεθαύριο, ποιός ξέρει, εγώ μπορεί να εξαφανιστώ επ΄αόριστον. Κάποιον πρέπει να αφήσω στο πόδι μου.

      Διαγραφή
    3. Μη μας λες Γιώργο τέτοια κ εξαφανιστείς πάλι.
      Σε θέλουμε στο μπλογκ να ανταλλάσουμε απόψεις,ειδικά άτομα σαν εσένα που κατέχουν το "τόπι".

      Διαγραφή
    4. Γιώργο μου, εσύ είσαι αναντικατάστατος.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  6. Δηλαδή για 60 ολόκληρα χρόνια εκπομπών co2 από το 1940 οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές και ξαφνικά απότομα το 2000 θυμήθηκαν ότι το co2 αυξήθηκε και είπαν να ανέβουν και στη συνέχεια να παραμείνουν σχεδόν σταθερές για 20 ολόκληρα χρόνια ως και σήμερα. Μάλιστα. Αν ευθυνόταν το co2 1ον η θερμοκρασία θα ανέβαινε σταδιακά και όχι ξαφνικά απότομα μέσα σε έναν χρόνο και 2ον εν συνεχεία θα εξακολοθούσε να αυξάνει και δεν θα παρέμενε σταθερή για 20 χρόνια. Γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O Leonardo Di Caprio αποκάλεσε τη Greta Thunberg ηγέτιδα της εποχής μας, επαινώντας την για τη δράση της για το κλίμα, όπως αναφέρει ο Guardian. O Di Caprio που είναι με τη σειρά του γνωστός για τις πρωτοβουλίες του για το περιβάλλον, είπε ότι το μήνυμα της 16χρονης Greta πρέπει να ξυπνήσει τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο, διότι δεν υπάρχει πλέον καιρός για χάσιμο. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός δημοσιοποίησε μία φωτογραφία του με τη 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία, γράφοντας στη λεζάντα ότι "υπάρχουν λίγες φορές στην ανθρώπινη ιστορία που οι φωνές ενισχύονται με έναν επιδραστικό τρόπο, αλλά η Greta Thunberg έχει γίνει ηγέτιδα της εποχής μας".

    "Η ιστορία θα κρίνει αυτό που κάνουμε σήμερα όλοι εμείς για να εγγυηθούμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να απολαύσουν έναν επίσης βιώσιμο πλανήτη, που εμείς τόσο αψήφιστα θεωρούμε δεδομένο" συμπλήρωσε ο δημοφιλής ηθοποιός. "Ελπίζω ότι το μήνυμα της Greta θα ξυπνήσει όλους τους παγκόσμιους ηγέτες, γιατί η εποχή της αδράνειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί" έγραψε επίσης ο Di Caprio, που πρωταγωνίστησε πρόσφατα στη νέα ταινία του Tarantino "Κάποτε στο Χόλιγουντ".

    Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για αυτό που επιφυλάσσει το μέλλον, χάρη στη Greta και άλλους νεαρούς ακτιβιστές και αποκάλυψε ότι έδωσαν την υπόσχεση να στηρίζουν ο ένας τον άλλον, με την ελπίδα να διασφαλίσουν ένα λαμπρότερο μέλλον για τον πλανήτη. Ο Di Caprio είναι ενεργός ακτιβιστής για την κλιματική αλλαγή και έφερε στην επιφάνεια το θέμα, κατά τη διάρκεια της απονομής των Όσκαρ το 2016, όταν κέρδισε το χρυσό αγαλματάκι. "Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, συμβαίνει τώρα και είναι η πιο άμεση απειλή που αντιμετωπίζει το είδος μας και τα υπόλοιπα, οπότε θα πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά και να σταματήσουμε να χρονοτριβούμε" κατέληξε ο 44χρονος ηθοποιός.
    https://www.theguardian.com/environment/2019/nov/02/leonardo-dicaprio-calls-greta-thunberg-a-leader-of-our-time
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έπεσαν δέντρα και ακυρώθηκαν εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και ανέμων στη Βρετανία, όπου παραμένουν σε ισχύ οι προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, όπως αναφέρει το Skynews. Aπό τα πεσμένα δέντρα καταστράφηκαν και αυτοκίνητα, ενώ επηρεάστηκαν και οι δημόσιες μεταφορές. Σύμφωνα με το MetOffice καταγράφηκαν ριπές ανέμου 80 μιλίων την ώρα σε μέρη του Πλύμουθ και της Κορνουάλης το Σάββατο 2/11 το πρωί. Αλλά και στην ενδοχώρα οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητες 40 ως 55 και τοπικά 60 μιλίων την ώρα.

    Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους έχει εκδοθεί σε νότια και ανατολικά τμήματα της Αγγλίας, αλλά και στη νότια Ουαλία. Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές έχει εκδοθεί για τη νοτιοδυτική Αγγλία και την Ουαλία. Και δύο κίτρινες προειδοποιήσεις για επίμονες και σφοδρές βροχοπτώσεις είναι σε ισχύ μέχρι αύριο Κυριακή 3/11 στις 12 το μεσημέρι για τη Σκωτία. Τα ύψη βροχής αναμένεται να φτάσουν τα 30 με 40 χιλιοστά στην Ουαλία και τη νοτιοδυτική Αγγλία, αλλά τοπικά μπορεί να πέσουν και 60 με 80 χιλιοστά.

    Το MetPOffice συνιστά να προσέχουν τον αέρα όσοι οργανώσουν εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα. Ήδη ακυρώθηκαν κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις στο Νότιγχαμ, το Μπάκιγχαμ και το Folkestone. Aντίθετα, θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις στο νοτιοανατολικό και βόρειο Λονδίνο, αλλά οι διοργανωτές θα είναι σε επιφυλακή για τις καιρικές συνθήκες.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-trees-blown-down-and-fireworks-cancelled-as-wind-and-rain-lash-uk-11851762
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η τροπική δραστηριότητα στον Ατλαντικό έχει ακόμα σφυγμό και μετά τη "Ρεβέκκα" που υποβαθμίστηκε σε μη τροπική θύελλα κοντά στις Αζόρες, οι επιστήμονες του Accuweather παρακολουθούν άλλα δύο συστήματα με βροχές και καταιγίδες, που δεν είναι, πάντως, καλά οργανωμένα. Το ένα βρίσκεται 1.000 μίλια νοτιοδυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου και παραμένοντας στην περιοχή που έχει θερμά νερά, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να μετατραπεί σε τροπική ύφεση.

    Τα χρονικά περιθώρια είναι, ωστόσο, μικρά, διότι την επόμενη εβδομάδα το σύστημα αναμένεται να μπει σε μία ζώνη υψηλότερης διάτμησης του αέρα. Μία ακόμα περιοχή, όπου υπάρχει θύελλα στην ανώτερη ατμόσφαιρα είναι 550 μίλια βορειοανατολικά των νησιών Leeward. Βαθμιαία μπορεί να αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά πάνω από θερμότερα νερά. Για την ώρα δεν υπάρχει καμία απειλή για τη στεριά και στις δύο περιπτώσεις.

    Συνολικά το 2019 καταγράφηκαν 19 τροπικές υφέσεις, 17 τροπικές θύελλες, έξι τυφώνες και τρεις μεγάλοι τυφώνες στον Ατλαντικό. Επισήμως η περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό δεν λήγει πριν τις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου ο ενισχυμένος αεροχείμαρρος από τη Βόρεια Αμερική εμποδίζει τα τροπικά συστήματα να φτάσουν στο Τέξας, αλλά κάποια μπορεί να κινηθούν προς τη Φλόριντα ή, βορειότερα στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

    Είχα διαβάσει, εξάλλου, ότι όσο υπάρχει τροπική δραστηριότητα στον Ατλαντικό, ο καιρός είναι ήπιος στα μέρη μας, αλλά δεν κατάλαβα για ποιο λόγο, ούτε το εξηγούσε αναλυτικά το κείμενο.
    https://www.accuweather.com/en/weather-news/tropical-activity-in-atlantic-not-ready-to-shut-down-just-yet/612625
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδεχομένως η απάντηση στην απορία σου να βρίσκεται σ΄αυτό που γράφεις στην προηγούμενη παράγραφο: Στον πολικό αεροχείμαρρο, που είναι "εχθρός" των τυφώνων. Για να συνεχίζεται η τροπική δραστηριότητα στον Ατλαντικό, πάει να πει ότι ο αεροχείμαρρος δεν έχει κάνει ακόμα αισθητή την παρουσία του στα νοτιότερα πλάτη. Τώρα, ποιό είναι το αίτιο και ποιό το αποτέλεσμα, δεν μπορώ να το πω. Πάντως, αν θυμηθείς που είχες διαβάσει για αυτή τη συσχέτιση, δώσε λινκ.

      Διαγραφή
    2. Αν googlαρεις ναο ατλαντική κύμανση σου βγάζει σχετικά κείμενα από το polarpedia.eu και το airpollab.gr, αλλά δεν έχω καταλάβει αν είναι ακόμα ενεργές οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

      Έχει γράψει, πάντως, και ο κ. Ζιακόπουλος για τη ΝΑΟ από τις 17 Οκτωβρίου 2015 στο μπλογκ.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Δε νομίζω ότι έχει να κάνει μόνο με τον ΝΑΟ, αλλά και με άλλους δείκτες, που σχετίζονται περισσότερο με τις θερμοκρασιακές ανωμαλίες της θάλασσας στην τροπική και στην υποτροπική ζώνη, τις διανταλλαγές τροπόσφαιρας - στρατόσφαιρας και άλλα πολύ μπερδεμένα πράγματα.

      Διαγραφή
  10. Αντε κανα μηνα υπομονη ακομα κ μετα θα αρχισουν οι γνωστες διαμαχες κ τα σουξε της λαμπας οπως εχει πει κ ο δασκαλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή