Βελτίωση του καιρού


Τα υπολείμματα της ατμοσφαιρικής διαταραχής που επηρέασε τη χώρα μας το τελευταίο τριήμερο απομακρύνονται προς την Α. Μεσόγειο και η περιοχή μας αρχίζει να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Παράλληλα, στη Δ. Μεσόγειο δημιουργείται ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο αναμένεται να κινηθεί Α-ΒΑ. Με αυτές τις συνθήκες, ο καιρός το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα είναι βελτιωμένος, αν και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες βροχές το πρωί στα ανατολικά και τα νότια και αργά το βράδυ στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 βαθμούς. Την Πέμπτη (28/11), στη Δ-ΒΔ Ελλάδα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ως το τέλος της ημέρας τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, θα σημειωθούν ακόμα στη Β. Ελλάδα, το Α. Αιγαίο, την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και τη Ν-ΝΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.  Την Παρασκευή και το Σάββατο (29-30/11), τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.  

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ  27-11-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές το πρωί στους νομούς Χαλκιδικής και Καβάλας. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές αργά το βράδυ στα ΒΔ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές βροχές νωρίς το πρωί στην Εύβοια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες το πρωί στα Ν-ΝΑ. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 17 βαθμούς.

28 σχόλια:

  1. NW Pindos
    Μεγάλο πρόβλημα οι θερμοκρασίες φέτος. Με τέτοια συστήματα (υετοφόρα από δυτικά) και έχουμε βροχές στα 1500μ. στη ΒΔ Πίνδο τέλη Νοέμβρη; Κόβεται ο καιρός με βαθμολογία κάτω από τη βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NW Pindos
    ...Δεν έχει καλά καλά χιόνι ούτε ο Όλυμπος. Αν δεν ρίξει ένα καλό χιόνι σε αυτά τα υψόμετρα μέχρι μέσα Δεκέμβρη και αν δεν έρθει σωστό κρύο, χωρίς να θέλω να απογοητεύσω, χειμώνας και αυτός light μόνο πάνω από τα 1000μ. στη Β. Ελλάδα, και πάνω από τα 1300μ. χοντρικά στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ! Μας απασχολούν μόνο τα χαμηλά (ήταν ισχυρά, δε λέω) και κοντεύουμε να ξεχάσουμε τις απαράδεκτες για την εποχή θερμοκρασίες. Προσωπικά, αυτό το λίγο χιόνι που πασπάλισε προχτές, με αφήνει παγερά (μακάρι να ...κυριολεκτούσα!) αδιάφορο. Τέτοια εποχή έπρεπε ήδη να είχε πέσει το πρώτο μέσα στις πόλεις της Δ.Μακεδονίας.

      Διαγραφή
  3. Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία (τέσσερις και δύο αγνοούμενοι), την Ελλάδα (επίσης τέσσερις με το τέταρτο θύμα να είναι μία χειμερινή κολυμβήτρια) και στην Ιταλία (μία ακόμα γυναίκα που παρασύρθηκε με το αμάξι της από τις πλημμύρες) Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα δήλωσε στον Guardian o μετεωρολόγος του France Meteo Jean Pierre Hameau τα φαινόμενα, τουλάχιστον στη Γαλλία δεν οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Ο Hameau κάνει λόγο για τις ορογραφικές βροχοπτώσεις cevenols (από την οροσειρά Cevennes στη νότια Γαλλία), που είναι συνηθισμένες στην περιοχή, κυρίως τον Σεπτέμβριο, όταν η Μεσόγειος είναι ζεστή και θερμός αέρας διοχετεύεται προς τον νότο της Γαλλίας.

    "Συνήθως συμβαίνουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλά πολλές φορές παρατηρούμε αυτές τις συνθήκες και τον Νοέμβριο, ενώ δεν συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αφού είχαμε cevenols και πριν και δεν αυξήθηκαν με την άνοδο των θερμοκρασιών, μόνο η ένταση των βροχών είναι μεγαλύτερη" δήλωσε ο Γάλλος μετεωρολόγος. O Ιταλός πρωθυπουργός Ciuseppe Conte δεσμεύτηκε, εξάλλου, για 11 δισ. ευρώ επενδύσεων που θα επιταχύνουν έργα, τα οποία θα προστατεύσουν τη χώρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πάντως, δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι θερμότερες θάλασσες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά τα ακραία φαινόμενα (καταιγίδες - πλημμύρες) που προκαλούν δεν είναι.
    https://www.theguardian.com/world/2019/nov/25/storms-france-greece-italy-destruction-floods

    Κατά τα άλλα παραλίγο να με πιάσει βροχή και στην αγαπημένη μου ακτή. Νωρίτερα είχε ψιχαλίσει και σταδιακά, ειδικά προς τον νοτιοδυτικό Σαρωνικό ο ουρανός είχε μαυρίσει. Άκουσα και τα πρώτα μπουμπουνητά με το που έπεσα στα κρυστάλλινα νερά. Εκτιμώντας την κατάσταση, θεώρησα ότι η καταιγίδα (αν υπήρχε) ήταν ακόμα μακριά. Και έφτασα ως τη μεγάλη αμμουδιά, παρατηρώντας μεταξύ άλλων κι ένα χταπόδι, χωρίς να μπορώ να το φωτογραφίσω, αφού δεν έχω υποβρύχια μηχανή πια. Απλά μάζεψα τα άδεια κοχύλια και τα πετραδάκια γύρω από το θαλάμι του για να μην προδώσουν τη θέση του και 2-3 σακούλες, ενώ όταν βγήκα πήγα στα σκουπίδια κι ένα κομμένο κομμάτι κάβου που είχε ξεβράσει η θάλασσα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Η θάλασσα που παραμένει ακόμα ζεστή, παρά την ψύχρα που έχει πια τα βράδια και νωρίς το πρωί.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να ξεχωρίσεις πότε ένα ακραίο φαινόμενο ή μια καιρική ανωμαλία (πχ ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες) οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ή στην φυσική μεταβλητότητα του καιρού και του κλίματος. Είναι δύο διαδικασίες που τρέχουν παράλληλα. Οπότε μπορεί κάλλιστα να συμμετέχουν ως έναν βαθμό και οι δύο σε ένα φαινόμενο η σε μιαν απόκλιση από τα κλιματικά. Επίσης, η αύξηση των ακραίων φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι δύο ειδών: Αύξηση της συχνότητας η/και αύξηση της έντασης των φαινομένων. Για παράδειγμα, απ΄ αυτά που διαβάζω, όσον αφορά τους Medicanes, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν φαίνεται να οδηγεί τόσο στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους στο μέλλον, όσο κυρίως σε πιο ισχυρά περιστατκά Medicanes. Αυτά βέβαια είναι πορίσματα που μπορεί να αλλάξουν με την πρόοδο της έρευνας.

      Διαγραφή
  4. Εκει που πριν λιγες μερες μιλαγαμε για ψυχρη εισβολη αρχες Δεκεμβρη τωρα παμε για θερμη και μαλιστα διαρκειας....ετσι να ζεσταθουμε λιγακι απο το πολυ κρυο! Δεν τα βλεπω καλα τα πραματα φετος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι και εγώ της άποψης πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο περσινός χειμώνας. Πάντως όπως έχουν έρθει τα πράγματα, τίποτα δεν αποκλείεται πια. Ένας δυνατός χειμώνας όμως θέλει το κρύο του να ξεκινά από Νοέμβρη. Κοντός ψαλμός...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο καιρός είναι απρόβλεπτος κ κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει μακροπροθεσμα πάντως πιστεύω ότι αποκλείεται να μην έχουμε ψυχρή εισβολή τον φετινό χειμωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα έρθει κ ο χειμώνας αποκλείεται να μην έχουμε ψυχρή εισβολή ο καιρός είναι απριβλεπτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To πέρασμα του Sentinel 2 πάνω από την Κινέτα

    https://kolydas.eu/2019/11/26/to-%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-sentinel-2-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ad%cf%84%ce%b1/?fbclid=IwAR29gciULqj_8PIQzi9wIKS0MP55tLUrnYoSHoPx4AAqhRKe-0331H_9z2o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδιά γιατί φωνασκείτε για την μέχρι τώρα εξέλιξη του καιρού??
    Δεν τα περιμένατε?
    Όλα τα κλιματικά μοντέλα από το Σεπτέμβρη δίνουν ήπιο κ υγρό χειμώνα χωρίς να αλλάξουν το παραμικρό.
    Ευτυχώς να λέτε που έχουμε κ θα έχουμε νερά στον τόπο μας.
    Ο Χριστόδουλος πάλι από το καλοκαίρι φωνάζει κ ξανά φωνάζει ότι τα σημάδια της φύσης το λένε ξεκάθαρα!Χειμώνας δυνατός γιοκ φέτος παρά μόνο αναλαμπές κυρίως στη διάρκεια των εορτών.
    Δεν ξέρω αλλά όλοι αυτοί οι συνδυασμοί με απογοητεύουν.
    Έτσι κ αλλιώς εγώ το έχω πει για φέτος κρατάω μικρό καλάθι έτσι ώστε όποια έκπληξη έρθει να την νιώσω πιο ολοκληρωτικά.
    Τέλος κ ΑΣΘ να συμβεί αρχές του μήνα,προς Ελλάδα δε δείχνει να κατεβαίνει ουσιαστικό ψύχος,οπότε ας ελπίσουμε τα χαμηλά που θα δημιουργηθούν στη Μεσόγειο εκτός από νερά να δώσουν τουλάχιστον καλό χιόνι στα ορεινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε πάλι τα σημάδια της φύσης! Ρε παιδιά, να αποφασίσουμε κάποια στιγμή. Τα παίρνουμε στα σοβαρά αυτά τα πράγματα ή τα έχουμε για ...φολκλόρ; Εν ανάγκη να κάνουμε και ένα ...δημοψήφισμα. Γιατί τη μιά έτσι τα λέμε, την άλλη αλλιώς.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο το έχω πει ότι αποδέχομαι μόνο την επιστήμη της μετεωρολογίας για μια πρόγνωση καιρού κ μόνο αυτήν.
      Όμως σαν Φυσιολάτρης παρόλο που δεν ξέρω να ερμηνεύω τα σημάδια της φύσης(δε μιλάω για μερομήνια,μιλάω για τη φύση κ τους ζωντανούς οργανισμούς αυτής)δε μπορώ να μη δώσω καθόλου βάση από τη στιγμή που έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία το τελευταίο χρόνο.
      Πίστεψε με,όταν δω την παταγώδη αποτυχία να έρχετε πρώτος εγώ θα τα καταδικάσω!
      Όσο συνεχίζουν κ τα πάνε καλά(όπως δλδ μου τα έχουν πει κ για την περιοχή μου)δε μπορώ να τους δώσω άκυρο.
      Καλησπέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Δεν πάει έτσι το πράγμα Φώτη. Εσύ τουλάχιστον περίμενα να το καταλαβαίνεις. Τα έχει γράψει και ο κ.Ζιακόπουλος και στα βιβλία του και εδώ. Δεν είναι θέμα (συμπτωματικής) επιτυχίας ή αποτυχίας. Εξηγείται; Επιστημονικά, εννοώ. Όχι, δεν εξηγείται. Αν εξηγείται, φέρτε μου μια δημοσίευση, ένα paper, ένα επιστημονικό άρθρο που να το λέει. Και τότε εγώ θα αυτο-τιμωρηθώ και θα γράψω εκατό φορές στον πίνακα "δε θα ξανακατηγορήσω τα μερομήνια και τα σημάδια της φύσης"! Αν πάλι δεν υπάρχουν τεκμηριώσεις (και δεν υπάρχουν), τότε πάμε σε "υπερφυσικά" φαινόμενα ή σε θέματα πίστης.

      Αλλά, όπως γράφει και ο Chuck Doswell (με άλλη αφορμή), "If you don't understand something, alarm bells should be going off in your head. How can you use a method you don't understand? Only on faith!! While faith might be useful in your spiritual life, it is anathema to your scientific life".

      Δηλαδή: "Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, συναγερμοί πρέπει να αρχίσουν να χτυπάνε στο κεφάλι σου. Πώς μπορείς να χρησιμοποιείς μια μέθοδο που δεν την καταλαβαίνεις; Μόνο από πίστη! Και ενώ η πίστη μπορεί να είναι χρήσιμη στην πνευματική σου ζωή, στην επιστημονική σου ζωή είναι ένα ανάθεμα."

      http://www.flame.org/~cdoswell/PVA/PVA_disc.html

      Διαγραφή
    4. Για αυτούς που ζουν πολύ κοντά στη φύση οι αλλαγές στην ανάσα των βουνών, στο τραγούδι της θάλασσας και στη συμπεριφορά των ζώων είναι δείκτες εξηγήσιμοι για μικρής διάρκειας προγνώσεις.
      Για τις μεγάλης διάρκειας (εποχικές) προγνώσεις η συμπεριφορά των ζώων και των φυτών και βέβαια τα μερομήνια δεν είναι εξηγήσιμοι δείκτες και ως τέτοιοι δεν είναι αποδεκτοί από την επιστήμη.

      Διαγραφή
    5. Μα συμφωνώ μαζί σου γενικώς.
      Τεκμηρίωση δεν υπάρχει γι αυτό κ πάντα κοιτάζω ότι μοντέλο υπάρχει κ μελετώντας βγάζω το ρεζουμέ(παρεμπιπτόντως δεν ξέρω αν είδες την ανανέωση του μεσοπρόθεσμου Ευρωπαϊκού αλλά τα νέα για χειμωνιάτικο σκηνικό συνεχίζουν κ δεν είναι θετικά).
      Απλά όπως το λες,οι άνθρωποι που τα εμπιστεύονται μπορεί να έχουν πολύ πίστη κάπου κ να επικοινωνούν διαφορετικά από εμάς κ να εμπιστεύονται συγκεκριμένες μεθόδους.
      Στο τέλος όμως θα φανεί έστω κ συμπτωματικά όπως λες,αν είχαν δίκιο η όχι.
      Εγώ απλά έστω κ ως σασπένς,τα αφουγκράζομαι κ αναμένω.

      Διαγραφή
    6. Άμα είναι για το σασπένς που λες, για την ίντριγκα, για το "παιδί που έχουμε μέσα μας" , εντάξει! Αλλά μέχρι εκεί. Και να μη συγκρίνουμε τα εποχικά μοντέλα, που είναι μεν ακόμα περιορισμένης αξιοπιστίας αλλά εξελίσσονται, που είναι καθαρά επιστημονικά εργαλεία, με μερομήνια και σημάδια, που ανήκουν σε άλλες εποχές και σε άλλες κοινωνίες, διόλου καλύτερες από τις δικές μας, που απλά ο ρομαντισμός μας κάνει συχνά να τις εξιδανικεύουμε. Το ευρωπαϊκό είναι μία από τα ίδια, δυστυχώς. Τώρα που τα λέμε, θυμήθηκα, παλιά που έγραφα στην Hellas Weather αλλά διάβαζα και το snow report forum, κυρίως στο δεύτερο (εμείς είμασταν πιο ...σοβαροί), κάθε φορά που ο χειμώνας φαινόταν να το πηγαίνει για μούφα, ξαφνικά έφευγαν από τη μέση τα μοντέλα και έμπαιναν μπροστά μερομήνια, σημάδια, πουλιά, γέροι, φεγγάρια, ... τα πάντα όλα! Η απελπισία τα έφερνε αυτά. Αλλά ήταν χαρακτηριστική η απότομη μετάλλαξη του Forum.

      Διαγραφή
  10. Εγω πάντως δεν ξεχνώ οτι δεν ήμαστε στη δεκαετία του 80-90.
    Κατα τ'αλλα ΖΗΤΩ ο χειμώνας 17-18!!και για τα ορεινά!!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι θερμοκρασίες είναι απαράδεκτα υψηλές για την εποχή! Όπως ξαναεγραψα, το φθινόπωρο έχει πάει τουλάχιστον ένα μήνα πίσω φέτος ενώ η άνοιξη από την άλλη πλευρά φαίνεται να παγιωνει τον ένα μήνα κέρδος σε βάρος του χειμώνα καθώς το καλοκαίρι της κλέβει την τελευταία δεκαετία ακόμα και τον Απρίλη! Τόσο ζεστός Νοέμβριος με τόσες υετοφόρες διαταραχές με ανησυχεί! Τέτοιες θερμοκρασίες αυτό το μήνα δικαιολογούνται με κυκλοφορία αλλά 2010,νερά στα δυτικά και φουσκοδενδριές (επίμονο ΝΔ ρεύμα με ανομβρία) στα ανατολικά! Οπωσδήποτε με τέτοιους νοτιαδες δεν περιμένεις πρώιμο κρύο αλλά με τέτοιες διαταραχές που ακολουθούνται και από ψυχρά μέτωπα πρέπει να έχεις 18,19 άντε 20C και οι καθημερινές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων να είναι οι απόλυτα μεγιστες του μήνα! Βροχερές μέρες με 25-26C και ελάχιστες με ξαστερα βράδια 14-15C δε θεωρείται Νοέμβριος αλλά αρχές με μέσα Οκτωβρίου! Ή, Νοέμβριος στο ΝΔ Μαρόκο! Αυτό σημαίνει ότι γύρω μας όλα είναι πολύ θερμοτερα και δε φταίει μόνο η κυκλοφορία! Και ο βοριάς να ερχόταν θα έφερνε 18-19C ενώ πριν από μία 20ετία γνωρίζαμε ότι ένας γερός βοριάς ανάμεσα στο βροχερό σκηνικό έφερνε ψυχές εισβολές ανταγωνιστικές των χειμερινών μηνών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα. Τι να πούμε;
    Στο Γέρακα μένω που θεωρείται κάπως ψυχρή περιοχή του Ν. Αττικής και με δύο μικρά παιδιά στο σπίτι.
    Είναι η πρώτη φορά που τέλη Νοεμβρίου δεν έχω ανάψει καλοριφέρ.
    Κι ένας συνάδελφος, κι αυτός με μικρά παιδιά που μένει στο Καπανδρίτι (αυτή κι αν είναι ψυχρή περιοχή) τα ίδια. Δεν έχει ανάψει καλοριφέρ ακόμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι που μένω Κηφισιά, και στις ψηλές τις γειτονιές, το άνοιξα χθες για πρώτη φορά. Βεβαίως, έχει να κάνει και με το τί σπίτι έχεις. Αλλιώς είναι διαμέρισμα του 1980 και αλλιώς του 2005...( εμένα έιναι του 1984, κλαψ...). Πάντως, πράγματι αργήσαμε πολύ φέτος, άλλες χρονιές το θεριό σκούζει πάντα μέσα στον Οκτώβριο.
      Παρεμπιπτόντως, ασχέτως του τι χειμώνα θα κάνει εν τέλει (εγώ το έχω ξαναπεί ότι το ένστικτό μου μου λέει να έχω, όχι μικρό καλάθι, ούτε καν τη χούφτα ανοιγμένη), οι μακτροπρόθεσμες (ακόμα) δεν είναι να τις παίρνεις και τοις μετρητοίς. Αν δεν απατώμαι, αυτό το φθινόπωρο ήταν warm and dry.... 50% επιτυχία και 50% αποτυχία, με άλλα λόγια, οκ, του ρίχνουμε μια ματιά αλλά μέχρι εκεί.... Σε ό,τι αφορά τα σημάδια της φύσης, θέλω κάποιος να μου τα πει. Είμαι παιδί της πόλης, αλλά δεν πιστεύω ότι η φύση έχει τόση γνώση για να προβλέπει μακροπρόθεσμα.

      Διαγραφή
  13. Και δεν χαίρεστε που δεν έχετε ανάψει ακόμα το καλοριφέρ; Ευλογία είναι αυτό. Όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για λόγους υγείας. Αφού τα καλοριφέρ, όπως και τα air condition το καλοκαίρι, δημιουργούν μία βαριά ατμόσφαιρα, ενώ η εναλλαγή από τις τεχνητές στις φυσικές συνθήκες επιβαρύνει την υγεία. Επίσης, η χρήση καλοριφέρ και air condition επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Στο Φάληρο, αφού υπάρχει αυτή η πολυτέλεια, τα έχω καταργήσει αμφότερα εδώ και χρόνια.

    Από την άλλη, ούτε οι θερμοκρασίες είναι τόσο εξωφρενικά υψηλές πια. Νοέμβριος είναι, στην Ελλάδα ζούμε, θα κάνει και +20άρια. Αφού η μέσες μέγιστες του μήνα είναι 18-19 νομίζω. Και σε τελική ανάλυση αν υπάρχει υγεία, τέτοιου είδους "προβλήματα" μοιάζουν ασήμαντα. Αν έχεις υγεία μπορείς να βγεις έξω, να πας στη θάλασσα, στα χιόνια, στα βουνά. Βλέποντας ανθρώπους τα τελευταία χρόνια γύρω μου να χάνουν την υγεία τους και να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους σε επίπεδα που δεν φαντάζεται ότι υπάρχουν κάποιος που δεν έχει βιώσει ανάλογες καταστάσεις, αναλογίζομαι για πόσο ασήμαντα πράγματα (όπως αν θα κάνει κρύο ή, ζέστη) καθόμαστε και στενοχωριόμαστε τελικά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιδιά έχεις; Ποιους λόγους υγείας επικαλείσαι; Ό,τι περιγράφεις είναι λίγο θεωρία, sorry. Κι εγώ δεν θέλω ν ανάβω το καλοριφέρ και σπαράζει η καρδιά μου κάθε φορά που το ανοίγω, αλλά αν έχεις το παιδί σου να βήχει σαν σκύλος τα της κλιματικής αλλαγής τα ακούω βερεσέ. Από την άλλη δε νομίζω κανείς να έχει πέσει σε κατάθλιψη επειδή δε χιόνισε μια φορά...

      Έχω την αίσθηση ότι γίνεσαι αιρετικός σε ένα site καιρόφιλων χωρίς αιτία.( Ή μήπως με αιτία?)

      Διαγραφή
    2. Μέσες μέγιστες και μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες 3ου δεκαημέρου Νοεμβρίου: Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) 16,3 και 8,5 και Θεσσαλονίκη (Μίκρα) 13,6 και 5,1 βαθμοί.
      Δεν είναι μόνο οι χιονόφιλοι που αναστενάζουν. Είναι πολλές επαγγελματικές τάξεις που περιμένουν με ανυπομονησία να χειμωνιάσει.
      Προφανώς, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Όμως, όταν έχουμε οργανώσει τη ζωή μας με βάση τα κλιματικά δεδομένα του προηγούμενου αιώνα και αυτά αργά αλλά σταθερά αλλάζουν, τα κακά για τους περισσότερους από εμάς θα είναι συχνότερα και μεγαλύτερα.

      Διαγραφή
    3. Κι όμως επειδή τα έχουμε σε κλειστούς χώρους λόγω ανωτέρας βίας πολλές φορές τα παιδιά βήχουν και αρρωσταίνουν. Είμαστε το πιο μεταλλαγμένο είδος στη γη οι άνθρωποι και με τον τρόπο ζωής μας καταστρέψαμε το περιβάλλον και το κλίμα. Και μην τα παίρνεις όλα επί προσωπικού Βαγγέλη Κ. Δεν σε κατηγόρησε κανείς επειδή ανάβεις καλοριφέρ. Απλά είπα ότι αν υπάρχει η δυνατότητα να μην το ανάβει κάποιος, αυτό είναι πολύ θετικό για μια σειρά από λόγους.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  14. 27 Νοεμβρίου σημερα, και στους συρμούς στο μετρό λειτουργούσε το A/C! Βρε μπας και είμαστε πια στο νότιο ημισφαίριο κ δεν το πήραμε χαμπάρι;

    Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή