Γιορτή...

Τα πρώτα χιόνια στον Γράμμο. Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Δημήτρη Νάκο

Στη Γαλλία, κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, οι λάτρεις του κρασιού υποδέχονται το φρέσκο κόκκινο κρασί της σοδειάς που παράγεται στην περιοχή Μποζολέ της Βουργουνδίας. Η υποδοχή είναι κανονική γιορτή με μουσικές, πυροτεχνήματα και ειδικές εκδηλώσεις πάντα με τη επωδό: "Le beaujolais nouveau est arrivé".  Βλέποντας τα χιόνια στον Γράμμο, δεν μας μένει παρά να γιορτάσουμε κι εμείς το γεγονός, αναφωνώντας:  «Το νέο χιόνι έφθασε!» ή «La nouvelle neige est arrivé», που θα έλεγαν οι Γάλλοι.

Καλό απόγευμα, φίλοι μου

17 σχόλια:

  1. Πολλά χιόνια και βροχές αναμένονται αυτή την εβδομάδα και στις αλπικές περιοχές (κεντρική Ευρώπη). Αποτέλεσμα ενός αυλώνα στη δυτική νοτιοδυτική και κεντρική Ευρώπη, που οφείλεται με τη σειρά του στον μεγάλο αντικυκλώνα, ο οποίος θα υψωθεί σε όλη την ανατολική Ευρώπη, πιέζοντας και ωθώντας ψυχρές αέριες μάζες προς τα (νοτιο)δυτικά της γηραιάς ηπείρου. Και ανεβάζοντας παράλληλα την Τετάρτη τη θερμοκρασία 12-14 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα στα ανατολικά Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Ευρώπη (Βαλτική και δυτική Ρωσία).

    Η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα ανέλθει στους +16 βαθμούς στις ίδιες περιοχές την Πέμπτη, την ίδια στιγμή που στο άλλο μισό (το δυτικό) της Ευρώπης το κρύο θα είναι περισσότερο από ό,τι συνήθως τέτοια εποχή. Και την Παρασκευή οι περιοχές που θα βρίσκονται στο κέντρο του αντικυκλώνα, θα έχουν ακόμα και 20 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. "Ένας καύσωνας στα τέλη του φθινοπώρου", όπως γράφει πολύ εύστοχα το severe-weather.eu.

    H Ευρώπη θα χωριστεί, λοιπόν, στα δύο και θα έχει κρύο στα δυτικά και ζέστη στα ανατολικά, με τον αντικυκλώνα να καλύπτει και την Ελλάδα, που την Πέμπτη και την Παρασκευή και τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή θα βρεθεί στον θερμό τομέα. Αν συνέβαινε αυτό από την Τετάρτη δεν θα μας επηρέαζε και το βαρομετρικό χαμηλό που ονόμασε "Βικτώρια" το meteo.gr. O αντικυκλώνας άργησε μια μέρα.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/heatwave-over-eastern-europe-mk/
    Βαγγέλης Σπανός
    Υ.Γ: Πάντως, σήμερα είχε πολλά μελανούρια και ζαργάνες, που εμφανίζονται πάντα σε μεγάλους αριθμούς στις καλοκαιρίες. Τέτοια εποχή είχαν να φανούν από τον Νοέμβρη -Δεκέμβρη του 2017.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσκαλώ όποιον χιονοφιλο θέλει και μπορεί να έρθει στα Γιάννενα να γιορτάσουμε τον ερχομό του χιονιού με σπιτικό κρασί και τσίπουρο(απο τον Χριστόδουλο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανονίζουμε παρέα από το μπλογκ κ είμαι μέσα!

      Διαγραφή
    2. Χρίστο, πόθεν το βρήκε το τσίπουρο ο Δημήτρης, δεν πιστεύω να έκανες καταδρομική, γραμμή Βικτώρια-Πειραιά-Γιάννενα, χωρίς εμάς?

      Διαγραφή
    3. Παλαιότερα η γιορτή αυτή θα γινόταν τον Σεπτέμβριο. Τώρα πάει όλο και πιο πίσω κι αν πάμε έτσι, θα συμπέσει με τις γιορτές των Χριστουγέννων!

      Διαγραφή
  3. Δεν κρατιέται η βροχή στη Θεσσαλονίκη, άρχισε από σήμερα το πρωί, τρομάρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα.

    Φίλε Χρήστο Σιμούλη, προσπαθώ να καταλάβω αν το γράφεις ειρωνικά ή αν όντως βρέχει εκεί στη Θεσσαλονίκη. Δεν βλέπω βροχή σε κανέα σταθμό από εκεί. Τι να πω, αν και τώρα δεν σας πιάσει η πρόβλεψη και δεν δείτε νερά...

    Κατά τα άλλα, όπως το είχε πει εγκαίρως ο δάσκαλος, την Κυριακή είπαμε και το "νενικήκαμεν" και το "βραχήκαμεν". Αλλά χαλάλι του (του καιρού): η στιγμή που μπαίνεις τρέχοντας στο Καλλιμάρμαρο είναι απλά μοναδική, τα συναισθήματα σε κατακλύζουν, ο κόσμος αποθέωνει όλους τους δρομείς ανεξαρτήτως και αντιλαμβάνεσαι ότι άξιζε ο κόπος 4 μηνών.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια Χρήστο. αν έβγαλες μαραθώνιο με 4 μήνες προετοιμασία, είσαι αξιέπαινος έτσι κι αλλιώς. και στα δικά μας.
      η βροχούλα, σαν και αυτή (την ασθενή?) που απ ότι κατάλαβα έπεσε, είναι έως και ευχάριστη για τρέξιμο και προτιμότερη από την ηλιοφάνεια με 15 βαθμούς. νομίζω.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Χρήστο και συγχαρητήρια για τον τερματισμό σου. Πράγματι έριξε 0,5 mm το πρωί στη Θεσ/νίκη. Το "τρομάρα μας" κολλάει στο γενικότερο χάλι μας από βροχές εδώ.

      Διαγραφή
  5. Πώς καλεις χιονοφιλους να έρθουν στα Γιάννενα φίλε Δημήτρη χωρίς να έχεις την απαραίτητη κάβα;
    Θες να γίνουμε ρεζίλι;
    Αυτό που σου έστειλα είναι για τον...γιό σου...!!
    Εννοείται ότι είμαι μέσα στην παρέα χιονοφιλων μόνο να δούμε ποιος μπορεί να είναι η έκπληξη της συνάντησης ..!!
    Φίλε Νίκο εννοείτε πως δεν πήγα Γιάννενα,θα περνούσα να σας πάρω σίγουρα ξέρεις ότι είναι δύσκολο αυτή ή εποχή για μένα, καθώς εκτός των άλλων, έχουμε και το ελαιομαζεμα. Τίποτα όμως δεν αποκλείει μια...καραδρομικη επίσκεψη,πιστεύω ότι το έχεις καταλάβει αυτό.
    Χρήστο Κομποροζο,συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου και τον τερματισμό στον μαραθώνιο και σου εύχομαι να το επαναλάβεις.
    Εγώ απλά σε ζηλεύω όπως και τα φιλαράκια μου και συμμαθητές μου που πήραν μέρος,τον Θωμά και τον Γιώργο. Να είστε πάντα καλά.
    Υ.Γ:Αυτές τις μέρες βγαίνει και η καινούργια παραγωγή κρασιού καθώς και από σήμερα το βράδυ, ξεκινούν οι"καζανιες"με φρέσκο τσίπουρο.
    Όποιοι πιστοί προσέλθετε...
    Μετα τον δάσκαλο που θα δοκιμάσει πρώτος, όλοι οι υπόλοιποι φίλοι, μπορούν να δώσουν το στίγμα τους και οι δοκιμες-διανομές αποστέλλονται σε όλη την χώρα εντελώς δωρεάν.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δάσκαλος όταν πίνει τσίπουρο ή κρασί, ξεχνάει τα γράμματα, Χριστόδουλε!

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ όλους για τα... συγχαρήκια!!! Αντεύχομαι και στα δικά σας σύντομα (για όσους το... ψάχνουν γενικά).

      Νίκο Παππά, 4 μήνες ήταν η προετοιμασία για τον φετινό μαραθώνιο (ο πρώτος της... καριέρας μου), το τρέξιμο όμως είναι χούι που το έχω εδώ και 6-7 χρόνια και πλέον δεν το αλλάζω με τίποτε. Δεν μπορείς να πας χωρίς καμία προετοιμασία και εμπειρία ή μόνο με κανένα δίμηνο τρέξιμο, αλλιώς θα σε γράφουν στα sites με τα εμφράγματα. Το "βραχήκαμεν" έγινε γιατί έριξε μια μικρή πεντάλεπτη μπόρα λίγα λεπτά πριν την εκκίνησή μας στον Μαραθώνα που μας μούσκεψε για τα καλά, μετά είχαμε (εμείς οι ερασιτέχνες) λίγη ψιχάλα μεταξύ Πικερμίου και Παλλήνης και μετά τίποτε άλλο. Πιο πολύ βράχηκαν οι πρώτοι, που είχαν βροχή σε όλη τη διαδρομή από Πικέρμι μέχρι τερματισμό. Είχε πάντως απίστευτη υγρασία που σε συνδιασμό με τους 21 βαθμούς θερμοκρασία σε αφυδάτωνε πολύ γρήγορα, ευτυχώς δεν είχαμε ήλιο. Πάμε για τον επόμενο κλασσικό τώρα, του χρόνου!

      Χρήστο Σιμούλη, καλά την έπιασα την ειρωνία και το παράπονο. Πάνε δύο-τρία χρόνια τώρα που η βόρεια Ελλάδα μένει στην απέξω.

      Χριστόδουλε, θα ήθελα να είμαι στα καζάνια με τα τσίπουρα! Έχω πάει μερικές φορές σε ρακοκάζανα και πέρασα σούπερ!

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  6. Με πρωινή του ανάρτηση ο Βασίλης Πανάκογλου επισημαίνει ότι η θέση του χαμηλού είναι 150-200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από αυτή που έδιναν χθες τα μοντέλα, με συνέπεια λίγο πιο έντονα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.
    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2019/11/12112019.html

    Για την ακρίβεια το χαμηλό που πρώτο χαρακτήρισε medicane το severe-weather.eu δεν βρίσκεται μεταξύ Σαρδηνίας και Σικελίας, αλλά νότια της Σικελίας. Το severe - weather.eu γράφει ότι και σε πρώτη φάση το σύστημα ψυχρών αερίων μαζών με θερμοκρασίες -25 βαθμούς στα 500 hPa συνάντησε τα θερμά νερά της δυτικής Μεσογείου (21 βαθμοί Κελσίου) πριν εκφυλιστεί, κάνοντας landfall στην Αλγερία. Παραθέτει επίσης και δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ξεκάθαρα το μάτι του μεσογειακού κυκλώνα, του δεύτερου φέτος και του τρίτου αν υπολογίσουμε και τον περσινό. Να τρίτωσε τουλάχιστον το κακό.
    https://www.severe-weather.eu/recent-events/medicane-western-mediterranean-algeria-landfall-mk/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, έχω την εντύπωση ότι το severe weather διευθύνεται από πωρωμένους καιρόφιλους που συχνά βλέπουν (όπως και πολλοί από εμάς) σύμφωνα με την επιθυμία τους και την καιρο-αναλυτική μανία του καιρόφιλου. Βιάστηκαν αδικαιολόγητα να μιλήσουν για δύο(!) αλλεπάλληλα medicanes. Το πρώτο σύστημα το παρακολούθησα συστηματικά από δορυφορικές, χάρτες και κατακόρυφες τομές. Ουδέποτε στην βραχύβια ζωή του δεν συγκέντρωσε τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστεί μεσογειακός κυκλώνας, σύμφωνα με τα κριτήρια που βάζει όλη η θεωρία που έχω υπόψη μου. Δεν βλέπω άλλωστε κανέναν επίσημο μετεωρολογικό φορέα να το έχει χαρακτηρίσει έτσι. Αν είδες εσύ κάτι άλλο, αναθεωρώ. Το δεύτερο σύστημα, το σοβαρό, είναι ένα κλασικό δυναμικό "εκρηκτικό" χαμηλό. Με αυτά που είδα από το severe weather, αρχίζω να αμφιβάλλω και για τις εκτιμήσεις του για επικείμενη στρατοσφαιρική θέρμανση.

      Διαγραφή
    2. Ναι, το έχω καταλάβει ότι είναι λίγο "φανατικοί" στο severe-weather, με την καλή έννοια πάντα. Εγώ απλά μετέφερα αυτά που έγραφαν για να κρίνετε και όσοι έχετε γνώσεις τι ισχύει από όλα αυτά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Και πολύ καλά έκανες Βαγγέλη! Και χαίρομαι ιδιαίτερα που τελευταία, αφενός τερματίστηκαν οι κόντρες μεταξύ μας και, κυρίως, που όλο και περισσότερο ενδιαφέρεσαι και το ψάχνεις με τα καιρικά φαινόμενα, πέρα από τα ωραιότατα και πολύ προσεγμένα σχόλιά σου για το κλίμα, το περιβάλλον και την παγκόσμια καιρική ενημέρωση, που πάντοτε έγραφες. Κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο, επειδή σου αρέσουν ιδιαιτέρως τα σύννεφα και είσαι και δεινός φωτογράφος, θα σου δώσω και μιά ..."αποκλειστικότητα".

      Διαγραφή
  7. Το λίγο,δεν πείραξε ποτέ και κανέναν Κύριε Δημήτρη,πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από καλή παρέα και εκλεκτούς μεζέδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή