Ο Μάιος του 2020



Όπως συχνά συμβαίνει,  σε μηνιαία βάση,  τα μεγάλης διάρκειας μπλοκαρίσματα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας δημιουργούν εντυπωσιακές θερμοκρασιακές αντιθέσεις (βλέπε Ευρώπη).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο φετινός Μάιος ήταν κατά 0,63°C θερμότερος από το μέσο όρο των Μαΐων  της περιόδου 1981-2010. Η απόκλιση αυτή τον αναδεικνύει ως το θερμότερο Μάιο της συγκεκριμένης περιόδου.

15 σχόλια:

  1. Αυτά λένε οι μετρήσεις και δεν έχουν άδικο! Δεν θα ξεχασω όμως ότι μέχρι τέλος Μαϊου '20,ακομη και στις αρχές Ιουνίου, για πρώτη φορά,σχεδόν όλοι φορούσαν μπουφάν ακόμη και τις μεσημβρινές ωρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://climatereanalyzer.org/wx_frames/gfs/ds/gfs_nh-sat1_t2anom_1-day.png Καλημέρα σας. Εχω μία απορία. Σε τι μπορει να οφείλεται αυτή η τεράστια θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ βορείου και νοτίου ημισφαιρίου και μεταξύ Αρκτικής και Ανταρκτικής? Μοιάζει σαν να μιλάμε για δύο διαφορετικούς πλανήτες. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το βόρειο ημισφαίριο επιβαρύνεται πολύ περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα και επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό της ανθρωπότητας κατοικεί εκεί? Ευχαρηστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η πιο ζέστη στον βόρειο πόλο οφείλετε στο ότι βρίσκεται πάνω από θάλασσα και όχι πάνω από στεριά και μάλιστα σε υψόμετρο 3000+ μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
      τα καλοκαίρια στον βόρειο πόλο έχουν θερμοκρασίες όπως εδώ στην ελλάδα των χειμώνα ενώ τα καλοκαίρια στον νότιο πόλο δεν ξεπερνάει η θερμοκρασία γενικά πάνω από -20.

      Διαγραφή
    2. Μάλλον θα καταλάβατε τι θέλω να πω. Και πριν 50 χρόνια ο βόρειος πόλος πάνω από θάλασσα ήταν και ο νότιος σε 3.000 μέτρα αλλά δεν υπήρχε αυτή η διαφορά μεταξύ βορείου και νοτίου. Εγώ μιλάω για τις μέρες μας, για την εποχή μας, για την τελευταία δεκαετία, πού οφείλεται αυτή η μεγάλη διαφορά να υπερθερμαίνεται το βόρειο ημισφαίριο ενώ το νότιο να παρουσιάζει φυσιολογικές η και χαμηλότερες πολλές φορές θερμοκρασίες. Προσοχή, αναφέρομαι στην απόκλιση της ετήσιας μέσης θερμοκρασίας και όχι σε καλοκαίρι ή χειμώνα. Όσο για τον φίλο πιο κάτω που έγραψε πολλά και με αριθμούς χωρίς παρεξήγηση αλλά δεν κατάλαβα λέξη.

      Διαγραφή
    3. Ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική είναι πολύ μικρότερος από το ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας στην Αρκτική. Ο βασικός λόγος συνδέεται με τα πρότυπα των ανέμων και των θαλάσσιων ρευμάτων που περιβάλλουν την Ανταρκτική και την απομονώνουν από τις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες, διατηρώντας την κρύα. Αντίθετα, η Αρκτική είναι ωκεανός που συνδέεται πολύ περισσότερο με τα κλιματικά συστήματα των γειτονικών περιοχών της και ως εκ τούτου είναι πιο ευαίσθητη στην κλιματική αλλαγή.
      Σημειώνεται ακόμα ότι στην Ανταρκτική εκτός από τους θαλάσσιους πάγους υπάρχουν και οι πάγοι της ξηράς, οι οποίοι σχηματίστηκαν με τη συσσώρευση του χιονιού που πέφτει ως υετός εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όταν εξετάζουμε την κλιματική αλλαγή στην Ανταρκτική, οι αυξομειώσεις του θαλάσσιου πάγου που την περιβάλλει δεν είναι η πιο σημα¬ντική παράμετρος που πρέπει να ερευνηθεί. Μεγαλύτερη σημασία έχει ο πάγος της ξηράς, ο οποίος με βάση τις δορυφορικές παρατηρήσεις και τις μελέτες που έχουν γίνει ελαττώνεται.

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αλλά να με συγχωρείτε επειδή ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με το θέμα θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο μέσος όρος θερμοκρασίας στην Ανταρκτική δεν έχει αυξηθεί ούτε κατά 0,1 του βαθμό τουλάχιστον από το 1979 που έχουμε δορυφορικές μετρήσεις. Αντίθετα το μεγαλύτερο μέρος του έτους η μέση απόκλιση θερμοκρασίας είναι χαμηλότερη και μάλιστα τις περισσότερες ημέρες του έτους πολλούς βαθμούς χαμηλότερη. Ακόμα και απομονωμένη που είναι όπως λέτε θα έπρεπε έστω και λίγο η θερμοκρασία να έχει αυξηθεί και όχι να μειώνεται! Απορώ πραγματικά που ακριβώς βλέπουν λιώσιμο στην Ανταρκτική. Ας πούμε όμως και πάλι οτι πραγματικά η θερμοκρασία στην Ανταρκτική έχει αυξηθεί. Ξέρετε πόσους βαθμούς πρέπει να αυξηθεί για να ξεκινήσει ο πάγος στην ξηρά να λιώνει? Ας πούμε ότι η θερμοκρασία έχει αυξηθεί 20 βαθμούς που είναι αδύνατον εννοείται. Τότε αντί για -80 θα είχε -50 και πάλι ακόμα και στους - 50 είναι αδύνατον ο πάγος να λιώσει. Όσο για τον θαλάσσιο πάγο της αρκτικής έχουμε αποδείξεις ότι συρρικνώνεται και αυξάνεται κυκλικά, έχουμε αποδείξεις ότι τις δεκαετίες 1920 1930 1940 το βόρειο πέρασμα ήταν ελεύθερο απο πάγους. Όσο για τη Γροιλανδία επίσης το μεγαλύτερο μέρος του έτους παρουσιάζει θερμοκρασίες χαμηλότερες του μέσου όρου και όλα αυτά που λέω είναι από δορυφορικές μετρήσεις επίσημα.

      Διαγραφή
    5. Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον Έρικ Στάιγκ και των συναδέλφων του που δημοσιεύτηκε το 2009 στο περιοδικό Nature, από το 1957 ως το 2006 η μέση θερμοκρασία της Ανταρκτικής ανεβαίνει με ρυθμό 0,05°C ανά δεκαετία. Ο ρυθμός θέρμανσης της δυτικής Ανταρκτικής υπερβαίνει τους 0,10°C και είναι εντονότερος το χειμώνα και την άνοιξη, αλλά αντισταθμίζεται μερικώς από την πτώση της θερμοκρασίας που παρατηρείται στην ανατολική Ανταρκτική (Steig, E. J., et al., Warming of the Antarctic ice-sheet surface since the 1957 International Geophysical Year).
      Είναι εξηγήσιμο το γεγονός ότι οι αρνητές της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής έχουν κάνει «Κούγκι» τις ιδιαιτερότητες της Ανταρκτικής. Πάγια τακτική τους είναι να εστιάζουν στα «δέντρα» και όχι στο «δάσος». Να επικαλούνται τη φυσική μεταβλητότητα του καιρού και του κλίματος και να παραβλέπουν τις σταθερές, χωρίς επιστροφή, αλλαγές που δείχνουν οι μετρήσεις και οι σοβαρές μελέτες.
      Στον τρίτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό, αναφέρομαι εκτενώς στο θέμα της Ανταρκτικής και δεν προτίθεμαι να μεταφέρω εδώ όλες τις σελίδες.

      Διαγραφή
    6. Kαι πάλι σας ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν αρνούμαι την υπερθέρμανση του πλανήτη αρνούμαι την καταστροφολογία που προωθούν. Δεν είναι δυνατόν ενω στην πραγματικότητα η Ανταρκτική που φιλοξενεί σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου χερσαίου πάγου, από τη στιγμή που δεν παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα, να επικαλούνται καταστροφές και πλημμύρες από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας! Όσο για την ένταση της υπερθέρμανσης στον υπόλοιπο πλανήτη και πάλι εγώ προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι κάποιου είδους σημαντική καταστροφή. Μάλιστα αν συγκρίνουμε τις παγετωνικες περιόδους με τη σημερινή υπερθέρμανση θα δούμε ότι τότε οι καταστροφές ήταν πολύ μεγαλύτερες εξαιτίας της ψύξης. Τέλος πάντων οι γνώμες διίστανται. Ευχαριστώ και πάλι, να είστε καλά.

      Διαγραφή
    7. Υ.Γ Εγώ προσωπικά η μόνη καταστροφή που βλέπω στον πλανήτη, η πραγματική καταστροφή που πρέπει κάτι να γίνει, είναι τα πλαστικά.

      Διαγραφή
  3. Κατ αρχας να διευκρινισουμε.κατι ο νοτιος πολος βρισκεται στο κεντρο της ανταρκτικης σε υψομετρο πανω απο 3500 μετρα και ολη η ηπειρος καλυπτεται απο τεραστιους παγετωνες Αντιθετα ο βορειος πολος βρισκεται στο κεντρο του αρκτικου ωκεανου σε υψομετρο 0 μετρα π Παρολλα.αυτα ακομακαι εκει η θερμοκρασια παραμανει στους -35ολο το χειμωνα ενω στο εσωτερικο των αρκτικων νησιων πεφτει στους -50 βαθμους Οι χαμηλοτερες ομως θερμοκρασιες στην αρκτικη υπαρχουν στην ηπειρωτικη περιοχη οπως Αλασκα -55 βορειος Καναδας-63 κεντρικη γροιλανδια -67κσι τελος η το ψυγειο του βορειου ημισφαιριου η βορειοκεντρικη Σιβηρια.βλεπε Οιμιακον κσι Βερχογιανσκ στη Γιακουτια με-76 και νε αλλες .μετρησεις.ισως αγγιξαν και το -79 Η παγωμενη εκταση.ξηρα και θαλασσα στην Ανταρκτικη συνολο το χειμωνα περιπου τα 32000000τχ ενω το καλοκαιρι περιπου 17000000τχ Αντιθετα στο βορειο ημισφαιριο το χειμωνα πανω απο το.1/4της περιοχης καλυπτεται απο χιονια και παγους που σε εκταση ειναι πολυ περισσοτερη απο την εκταση της ανταρκτικης Τελος εμπειρικα εαν στους-36 στον βορειο πολο σε 0 υψομετρο προσθεσουμε τους '-22 βαθμους που αντιστοιχουν στα.3500 μετρα που ειναι ψηλοτερα.ο νοτιος πολος.τοτε στο ιδιο υψομετρο στο βορειο πολο φτανουμε.στους-58!!Τωρα το κσλοκαιρι εαν δουμε τις θερμοκρασιες στους ερευνιτικους σταθμους στον κεντρικο παγετωνα της γροιλανδιας.ειναι περιπου '20 εως -30 βαθμους σε.υψομετρο 3200 μετρα Τελος σπο πλευρας ανθρωπινης διαθεσης και ψυχολογιας τον χειμωνα τα ανθρωπινα οντα φοβουνται σπο τα λεγομενα των επιστημονων.και των εξερευνητων πολυ περισσοτερο στην κεντρικη παγωμενη αρκτικη παρα στην.πιο παγωμενη ανταρκτικη Συμπερασματικα λοιπον μη.μας.ξεγελουν ορισμενα στοιχεια γιατι η καθε.πολικη περιοχη εχει τα μυστικα της που θελουν μεγαλη προσοχη κσι μελετη!@@Αγαπητοι φιλοι συγνωμη εαν σας.κουρασα λιγο με τα νουμερα αλλα ελπιζω.να βοηθησα λιγο !Πατριωτη Φωτη τιποτα μα τιποτα για αλλη.μια φορα Ουτε 1 χιλιοστο .βροχης.κσι μονο ο αερας ξεπερασε σιγουρα τα 8 μποφωρ και η θερμοκρασια επεσε αρκετα !!!Καλο καλοκαιρι ραντεβου με τη βροχη το Σεπτεμβρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ φίλε για άλλη μια φορά οι προγνώσεις έπεσαν μέσα.
      Δεν είχαμε κάτι ακραίο αλλά έριξε καλό νερό το πρωϊ, μετά άνοιξε αρκετά,το απόγευμα ξανά έριξε με πολύ πυκνή συννεφιά κ τώρα πάλι δύο κ δέκα τη νύχτα ρίχνει παπάδες!
      Μία χαρά μας πήγε.
      Μία τελευταία ελπίδα για μπόρα στην Αχαΐα υπάρχει τώρα τα ξημερώματα.
      Ενημέρωσε με αν σας έκατσε.

      Διαγραφή
  4. ΦΙΛΕ Φωτη επιτελους την νυχτα μια πολυ δυνατη μπορα σε.πολυ.ομως τοπικο επιπεδο σαρωσε
    το κεντρο του ριου Το αναφερω ετσι γιατι εδω εριξε πολυ περισσοτερο νερο απο οτι σε αλλα πολυ κοντινα μερη.και τα βροχομετρα των σταθμων δειχνουν μεγαλες διαφορες Τελος παντων απο το τιποτα καλη ηταν η καταιγιδουλα αγρια και ομορφη Παμε για ανοδο της θερμοκρασιας οχι ομως.σε υψηλα.επιπεδα Καλο και ευχαριστο διημερο!!@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε ανωνυμε με ολο το σεβασμο οι αριθμοι χρειαζονται για συγκριση σε παρακαλω δωσε περισσοτερα στοιχεια ως προς την αποκλιση της.μεσης ετησιας γιατι δεν βλεπω κατι το τρομερο παρα.αποκλισεις μεσα στα κανονικα πλαισια Ετσι κλεινοντας.ποια ηταν.πριν.50.χρονια η μεση ετησια στον βορειο πολο και ποια τωρα? νομιζω η ιδια Παντοτε υπαρχει χρονο με το χρονο στις μεσες ετησιες καποια διαφοραΕυχαριστω για τον χρονο σας και δεν υπαρχει.καμια.κοντρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα μπορούσε να δώσει τρομερή αστάθεια η ψυχρή λίμνη καθώς εξασθενούσε αν δεν την πίεζαν ανατολικότερα οι θερμές αέριες μάζες της αφρικής που με την σειρά τους πιέζονται από το σκάσιμο των ψυχρών αυλώνων δυτικά της αφρικής στον ατλαντικό.
    η επίμονη δυτική κυκλοφορία δεν θα επιτρέψει ίχνος αστάθειας με εξαίρεση ίσως περιοχές κοντά των βόρειων ελληνικών συνόρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για αυτό οι πάγοι δεν πρόκειται να λιώσουν ποτέ και ούτε θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας. Γιατί η περιοχή που φιλοξενεί πάνω από το 95% της παγκόσμιας χερσαίας παγοκάλυψης συνεχώς ψύχεται και μιλάω για την Ανταρκτική που τις περισσότερες ημέρες του έτους παρουσιάζει πολύ χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες από την κλιματική τιμή. Για παράδειγμα σήμερα βρίσκεται στους -4 μέση απόκλιση. Οποιον ακούτε να λέει ότι οι πάγοι λιώνουν και θα χαθούν οι ακτές μας, απλά να γελάτε. Απορώ πραγματικά που βλέπουν οι επιστήμονες το λιώσιμο της ανταρκτικής και πώς είναι δυνατόν να λιώνει η Ανταρκτική με - 80 και - 60 βαθμούς απο τη στιγμη που από την πρώτη δημοτικού όλοι γνωρίζουμε οτι ο πάγος λιώνει από τους + 0,1 βαθμούς και πάνω. Πάνε να καταργήσουν τους φυσικούς νόμους όπως κατήργησαν και το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων λέγοντας ότι ένα νησί στον Ειρηνικό χάθηκε από τη ανοδο της στάθμης της θάλασσας ενώ τα υπόλοιπα νησιά του κόσμου είναι μία χαρά στη θέση τους. Καλημέρα σας. https://climatereanalyzer.org/wx_frames/gfs/ds/gfs_nh-sat6_t2anom_1-day.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή